Stimată doamnă, alunițele (nevii) pot apărea din multiple cauze, dintre care menționez câteva: componenta genetică, expunere prelungită la lumina naturală (soare), artificială (solar), cauze hormonale etc. Primul pas în a determina dacă o aluniță are tendința de transformare este să consultați medicul dermatolog. Elementele care fac obligatorie această decizie sunt: asimetria, modificarea marginilor, schimbarea culorii și a dimensiunii aluniței. În cazul în care alunița a fost traumatizată, trebuie văzut medicul dermatolog de urgență. Dermatologul va face o examinare clinică și dermatoscopică a nevilor. Cea mai modernă metodă este dermatoscopia digitală prin epiluminiscență, care evaluează macroscopic și microscopic alunițele, având capacitatea de înmagazinare a informațiilor într-o bază de date. Un alt avantaj este vizualizarea cronologică a alunițelor, pentru o diagnosticare corectă, în dinamică. Computerul calculează automat riscul de malignitate pe baza criteriilor epiluminiscenței: asimetrie, delimitare, tip de pigmentare, dispoziția pigmentului, evoluție. Există două posibilități: alunițele să fie în limite normale și să nu prezinte riscuri (cu evaluare periodică), sau să sufere trasformări care pot duce până la malignizare. În acest caz, trebuie intervenit rapid. Recomandarea mea este ca dermatoscopia digitală să fie efectuată cel puțin de două ori pe an, în scop preventiv. În acest sens, vă informez că în București, clinica Bioderm Laser Clinic (bioderm.ro) vă oferă, în mod gratuit, o examinare prin dermatoscopie digitală, cu analiză completă pentru toate alunițele dvs. Programările se fac la telefon 0722/33.83.83.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Durerile de lombosciatică îmi fac viața un calvar"
(Răspuns pentru ANGELA A. - Ploiești, F. AS nr. 1098)
Stimată doamnă, lombosciatica este o tulburare asociată cu dureri de spate, care pot radia de-a lungul membrului inferior. Este greu să fac aprecieri complete în cazul dvs., pentru că din descrieri lipsesc câteva precizări importante, inclusiv vârsta (lombosciatica este cel mai des întâlnită între vârstele de 40-60 ani), dacă sunteți supraponderală sau nu etc. După cum spuneam, lombosciatica este caracterizată prin dureri care radiază de la zona lombară, de-a lungul membrului inferior, de obicei pe partea posterioară. Dar durerile pot afecta și partea laterală (partea exterioară) a membrului. Se poate manifesta cu senzații de junghiuri, amorțeli, arsuri, înțepături, slăbiciune musculară, dificultate la mers, modificări de postură, ce ar putea duce, în timp, la durerile de tip "coxartroză" (durerile șoldurilor) descrise de dvs.
Factorii care predispun la lombosciatică includ și statura înaltă, supraponderalitatea, traumatismele, tumorile, fumatul și sedentarismul. Între investigațiile care ar putea fi de folos sunt analizele de sânge, radiografia și tomografia computerizată (în special pentru probleme osoase) și rezonanța magnetică nucleară. Printre complicațiile posibile ce pot apărea sunt nefuncționalitatea membrului inferior, lipsa de senzații la nivelul membrului inferior și incontinența vezicii urinare sau a rectului.
Din punct de vedere al medicinei orientale, lombosciatica poate fi privită ca fiind un blocaj la nivelul meridianului. vasul guvernator, ce controlează toate energiile de tip yang, active. Boala rezultă și dintr-o epuizare energetică a rinichiului (prin prea multe griji, activități sexuale sau activități fizice). O altă cauză poate fi o invazie a energiei patogenice (vânt rece).
Abordările naturiste includ:
* Comprese calde locale. În unele cazuri, ele se alternează cu cele reci.
* Mișcarea fizică. Deși în stadiul foarte acut este necesară odihna, trebuie, totuși, efectuate și mișcări, evitându-se rotațiile bruște la nivelul lombar. Mișcarea fizică va avea efectul de a facilita fluxul energiilor yang, eliminând blocajul și, prin urmare, durerea.
* Fizioterapia înlesnește procesul de recuperare.
* Evitarea ridicării greutăților mari. Dacă trebuie ridicată o greutate, se îndoaie genunchii, cu spatele drept și greutatea ținută aproape de corp.
* Scăderea în greutate va reduce presiunea pe coloana vertebrală, ajutând la eliminarea durerii.
* Încetarea fumatului ajută la redeschiderea canalelor energetice.
* Plante medicinale: se recomandă arnica montană, ardeiul iute, gheara-diavolului.
* Acupunctura poate debloca canalele și reechilibra energiile. Cele mai utile puncte se găsesc pe meridianul vasul guvernator, rinichi, vezica urinară, plămân și punctele locale.
* Homeopatia este un remediu medical foarte bun. Unele medicamente homeopate, cum ar fi Ignatia, Radium bromatum, Rhus toxicodendron, Viscum album, sunt utile pentru starea acută. Însă, un medicament homeopat individualizat este ideal.
Prezența complicațiilor menționate, adică nefuncționalitatea membrului inferior, lipsa de senzații la nivelul membrului inferior și incontinența vezicii urinare sau a rectului impun consultație medicală de urgență! Vă urez succes!
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"La 23 de ani, nu am ciclu aproape deloc"
(Răspuns pentru ȘTEFANIA, F. AS nr. 1138)
Din scrisoarea adresată revistei rezultă că, la 23 de ani, suferi de hepatită B, ovare polichistice și amenoree și că nu dorești să faci tratament cu anticoncepționale. Totodată, starea de derută pe care o exprimi ("am citit și întrebat în toate părțile") arată că, de fapt, nu ai apelat la un specialist în fitoterapie, care ți-ar fi putut indica tratamentele necesare. Teoretic, între afecțiunile tale există o legătură, în sensul că o disfuncție hepatică poate dezechilibra nivelul hormonal, având drept consecință chisturile ovariene și amenoreea. Practic, însă, pentru elaborarea unui tratament natural eficient este necesară o analiză amănunțită a istoricului tău medical. Având la dispoziție peste 200 de tipuri de produse naturale premium, o experiență de peste 11 ani în domeniul fitoterapiei științifice și rezultate bune, inclusiv în cazul pacientelor cu afecțiuni hepatice și tulburări hormonale (amenoree, endometrioză, infertilitate etc.), specialiștii Centrului de Medicină Integrativă SECOM te pot ajuta cu tratamente naturale profesioniste, eficiente și personalizate. La sediul nostru din București putem să testăm starea de sănătate prin ElectroScanare Interstițială, care oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel și tratamente profilactice (care previn îmbolnăvirile sau reduc gravitatea simptomelor). În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.
Prof. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Vă rog ajutați-mă urgent cu un leac naturist pentru cancer pulmonar"
(Răspuns pentru G. RUSU - Medgidia, jud. Constanța, F. AS nr. 1148)
Cancerul pulmonar, la fel ca alte tipuri de cancer, presupune o atenție deosebită nu doar prin tratament, dar și prin stilul de viață. Este important să începeți cu schimbarea regimului alimentar. Ar fi ideal să puteți renunța la toate alimentele care conțin proteină animală: carne, ouă, lapte, produse lactate, să înlocuiți uleiurile rafinate cu cele presate la rece, iar în loc de zahăr să consumați miere. Făina alba și derivatele ei înlocuiți-le cu făină integrală. Evitați prăjelile și, dacă se poate, mâncați cât mai multe alimente crude. Dintre cele cu efecte anticancerigene sunt fructele de pădure, strugurii, ceaiul verde, aloe vera și usturoiul.
Să nu uitați de hidratare. Este foarte importantă pentru eliminarea și purificarea organismului, dar și pentru alcalinizarea lui care se obține prin consumul preponderent de fructe și legume. Peste alimentele pe care le consumați stoarceți lămâie. Între citrice, ea este singura care nu acidifiază. Țineți cură cu apă argiloasă. Se dizolvă 5-10 g de argilă într-un pahar cu apă plată, se amestecă, iar apoi se bea cu înghițituri mici.
Ca tratament natural, vă recomand următoarea schemă:
Intern: Tonic Imunitar E-lite, Tonic Antitum E-lite, Atomizat din ou de prepeliță japoneză, Picături Beres, Curcumin, Brusture.
Local: comprese de mărul-lupului și unguent cu spânz.
Tonicul Imunitar E-lite și tonicul Antitum E-lite sunt preparate fito-apicole care conțin toate formele farmaceutice naturiste standardizate: apicole, tincturi, gemoderivate, uleiuri esențiale, pulberi etc. Conțin 20-30 de substanțe active cu efecte antitumorale, detoxifiante, trofice, emoliente. Se prepară în laboratoarele E-lite.