Răspuns pentru MARIA N., F. AS nr. 1151 - "M-am umplut de alunițe și nu le mai suport!"

Redactia
Dr. Lucian Russu - medic dermatolog, Bioderm Laser Clinic, București, tel. 031.9101

Stimată doamnă, alunițele (nevii) pot apărea din multiple cauze, dintre care menționez câteva: componenta genetică, expunere prelungită la lumina naturală (soare), artificială (solar), cauze hormonale etc. Primul pas în a determina dacă o alu­niță are tendința de transformare este să consultați medicul dermatolog. Ele­men­tele care fac obligatorie această de­cizie sunt: asimetria, modificarea mar­gi­nilor, schimbarea culorii și a dimensiunii aluni­ței. În cazul în care alunița a fost traumatizată, trebuie văzut medicul dermatolog de ur­gență. Dermatologul va face o examinare cli­nică și dermato­sco­pică a nevilor. Cea mai modernă metodă este der­matoscopia digi­tală prin epilu­mi­nis­cență, care evaluează macroscopic și micro­scopic alunițele, având capaci­tatea de înmagazinare a infor­mațiilor într-o bază de date. Un alt avantaj este vizualizarea cro­no­logică a alunițelor, pentru o diagnosticare corectă, în di­na­mică. Computerul calculează au­to­­mat riscul de malignitate pe baza cri­teriilor epiluminiscenței: asimetrie, de­limitare, tip de pigmentare, dispo­ziția pigmentului, evoluție. Există două posibilități: aluni­țele să fie în limite normale și să nu prezinte riscuri (cu evaluare periodică), sau să sufere trasformări care pot duce până la malignizare. În acest caz, trebuie in­tervenit rapid. Recomandarea mea este ca der­matoscopia digitală să fie efectuată cel puțin de două ori pe an, în scop preventiv. În acest sens, vă in­formez că în București, clinica Bioderm Laser Clinic (bioderm.ro) vă oferă, în mod gratuit, o examinare prin dermatoscopie digitală, cu analiză completă pentru toate alunițele dvs. Programările se fac la telefon 0722/33.83.83.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Durerile de lombosciatică îmi fac viața un calvar"
(Răspuns pentru ANGELA A. - Ploiești, F. AS nr. 1098)


Stimată doamnă, lombosciatica este o tulburare asociată cu dureri de spate, care pot radia de-a lungul membrului inferior. Este greu să fac aprecieri com­plete în cazul dvs., pentru că din descrieri lip­sesc câteva pre­ci­zări importante, in­clusiv vârsta (lom­­bo­sciatica este cel mai des întâl­nită între vârstele de 40-60 ani), dacă sunteți su­praponderală sau nu etc. Du­pă cum spu­neam, lom­bosciatica este ca­racte­rizată prin dureri care radiază de la zona lombară, de-a lungul membrului inferior, de obicei pe partea posterioară. Dar durerile pot afec­ta și partea laterală (partea exte­rioară) a membrului. Se poate manifesta cu senzații de junghiuri, amorțeli, arsuri, înțepături, slăbiciune musculară, dificultate la mers, modificări de postură, ce ar putea duce, în timp, la durerile de tip "coxar­troză" (durerile șoldurilor) descrise de dvs.
Factorii care predispun la lombosciatică includ și statura înaltă, suprapondera­litatea, traumatismele, tumorile, fumatul și sedentaris­mul. Între investiga­țiile care ar putea fi de folos sunt analizele de sânge, ra­dio­grafia și tomografia computerizată (în special pen­tru probleme osoase) și rezonanța magnetică nu­cleară. Printre complicațiile posibile ce pot apărea sunt nefuncționalitatea membrului inferior, lipsa de sen­zații la nivelul mem­brului inferior și incontinența vezicii urinare sau a rectului.
Din punct de vedere al medicinei orien­tale, lom­bosciatica poate fi privită ca fiind un blocaj la nivelul meridianului. vasul guvernator, ce contro­lează toate energiile de tip yang, active. Boala rezultă și dintr-o epuizare energetică a rinichiului (prin prea multe griji, activități sexuale sau activități fizice). O altă cauză poate fi o invazie a energiei patogenice (vânt rece).
Abordările naturiste includ:
* Comprese calde locale. În unele cazuri, ele se alternează cu cele reci.
* Mișcarea fizică. Deși în stadiul foarte acut este necesară odihna, trebuie, totuși, efectuate și mișcări, evitându-se rotațiile bruște la nivelul lombar. Mișca­rea fizică va avea efectul de a facilita fluxul ener­giilor yang, eliminând blocajul și, prin urmare, du­rerea.
* Fizioterapia înlesnește procesul de recuperare.
* Evitarea ridicării greutăților mari. Dacă tre­buie ridicată o greutate, se îndoaie genunchii, cu spa­tele drept și greutatea ținută aproape de corp.
* Scăderea în greutate va reduce presiunea pe coloana vertebrală, ajutând la eliminarea durerii.
* Încetarea fumatului ajută la redeschiderea ca­nalelor energetice.
* Plante medicinale: se reco­man­dă arnica montană, ardeiul iute, gheara-diavolului.
* Acupunctura poate debloca ca­nalele și reechilibra energiile. Cele mai utile puncte se găsesc pe me­ri­dia­nul vasul guvernator, ri­nichi, ve­zica urinară, plămân și punctele lo­cale.
* Homeopatia este un remediu medical foarte bun. Unele medica­mente homeopate, cum ar fi Ignatia, Radium bromatum, Rhus toxico­den­dron, Viscum album, sunt utile pen­tru starea acută. Însă, un medi­cament homeopat individualizat este ideal.
Prezența complicațiilor mențio­nate, adică nefunc­țio­nalitatea mem­brului inferior, lipsa de senzații la nivelul membrului inferior și incontinența vezicii urinare sau a rectului impun consultație medicală de urgență! Vă urez succes!

Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"La 23 de ani, nu am ciclu aproape deloc"
(Răspuns pentru ȘTEFANIA, F. AS nr. 1138)

Din scrisoarea adresată revistei rezultă că, la 23 de ani, suferi de hepatită B, ovare polichistice și amenoree și că nu dorești să faci tratament cu anticoncepționale. Totodată, starea de derută pe care o ex­primi ("am citit și în­trebat în toate părțile") arată că, de fapt, nu ai apelat la un specialist în fitoterapie, care ți-ar fi putut in­dica tratamentele necesare. Teo­retic, între afecțiu­nile tale există o legătură, în sensul că o disfuncție hepatică poate dezechilibra nivelul hormonal, având drept conse­cință chisturile ovariene și amenoreea. Practic, însă, pentru elaborarea unui tratament natural eficient este necesară o analiză amănunțită a istoricului tău me­dical. Având la dispoziție peste 200 de tipuri de produse naturale premium, o experiență de peste 11 ani în domeniul fitoterapiei științifice și rezultate bune, inclusiv în cazul pacientelor cu afecțiuni hepa­tice și tulburări hormonale (amenoree, endo­metrioză, infertilitate etc.), specialiștii Centrului de Medicină Integrativă SECOM te pot ajuta cu trata­mente natu­rale profesioniste, eficiente și persona­lizate. La sediul nostru din București putem să testăm starea de sănă­tate prin ElectroScanare Interstițială, care oferă in­formații privind starea funcțională a diferitelor or­gane și riscurile de apariție a unor afecțiuni, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel și tratamente pro­filactice (care previn îmbolnă­virile sau reduc gravi­tatea simptomelor). În cadrul Centru­lui funcționează un magazin de unde vă puteți pro­cura produsele reco­mandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produselor din maga­zinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.

Prof. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Vă rog ajutați-mă urgent cu un leac naturist pentru cancer pulmonar"
(Răspuns pentru G. RUSU - Medgidia, jud. Constanța, F. AS nr. 1148)

Cancerul pulmonar, la fel ca alte tipuri de cancer, presupune o atenție deosebită nu doar prin tratament, dar și prin stilul de viață. Este important să începeți cu schimbarea regimului alimentar. Ar fi ideal să pu­teți renunța la toate alimentele care conțin proteină animală: carne, ouă, lapte, produse lactate, să înlo­cuiți uleiurile rafinate cu cele presate la rece, iar în loc de zahăr să consumați miere. Făina alba și deri­vatele ei înlocuiți-le cu făină integrală. Evitați pră­jelile și, dacă se poate, mâncați cât mai multe ali­mente crude. Dintre cele cu efecte anticancerigene sunt fructele de pădure, strugurii, ceaiul verde, aloe vera și usturoiul.
Să nu uitați de hidratare. Este foarte importantă pentru eliminarea și purifi­carea organismului, dar și pentru alca­linizarea lui care se obține prin consu­mul preponderent de fructe și legume. Peste alimentele pe care le consumați stoarceți lămâie. Între citrice, ea este singura care nu acidifiază. Țineți cură cu apă argiloasă. Se dizolvă 5-10 g de argilă într-un pahar cu apă plată, se amestecă, iar apoi se bea cu înghițituri mici.
Ca tratament natural, vă recomand următoarea schemă:
Intern: Tonic Imunitar E-lite, Tonic Antitum E-lite, Atomizat din ou de prepeliță japoneză, Pică­turi Beres, Curcumin, Brusture.
Local: comprese de mărul-lupului și unguent cu spânz.
Tonicul Imunitar E-lite și tonicul Antitum E-lite sunt preparate fito-apicole care conțin toate formele farmaceutice naturiste standardizate: apicole, tincturi, gemoderivate, uleiuri esențiale, pulberi etc. Conțin 20-30 de substanțe active cu efecte antitumorale, deto­­xifiante, trofice, emoliente. Se prepară în labora­toarele E-lite.