LACTATELE - PRO SAU CONTRA?

Ilie Tudor
- Laptele și produsele derivate din el sunt medicament sau otravă? Iată o întrebare care creează controverse intense, imposibil de rezolvat, atâta vreme cât studiile științifice existente alimentează atât partizanii, cât și adversarii laptelui. Între timp, producția de lapte românesc a ajuns la un minim istoric, maximul fiind deținut de importuri. Iar ca tabloul să fie complet, boli până de curând prea puțin cunoscute, cum ar fi intoleranța la lactoză sau alergia la lapte, au proliferat încontinuu, ajungând la cote fără precedent. Există, oare, o undă verde în acest labirint? -

Un mic istoric al laptelui

Conform studiilor arheologice, ierbivorele au fost printre primele animale domesticite de către om. Ves­tigiile găsite pe teritoriul actualului Iran arată că, de exemplu, caprele erau crescute pentru lapte acum cel puțin 10.000 de ani. Tot de atunci există și comu­nitățile de păstori din Asia și din Europa, care au fost cele mai stabile din istorie, fiind singurele care au ajuns aproape neschimbate până a­proa­pe de zilele noastre. Cât despre efectele laptelui, el a fost considerat de multe civilizații ca fiind mai degrabă medicament. De pildă, acum 4000 de ani, egiptenii considerau că lap­tele este sacru și îl aduceau drept ofrandă zeilor, în timp ce aristocratele egiptene asemenea Cleopa­trei îl foloseau ca elixir de tinerețe și fru­musețe. La rândul său, Hi­po­crate, marele medic grec al Antichității, denumea în lu­crările sale laptele de capră drept "lichid miracu­los" și "esență vindecătoare", recoman­dându-l ca medicament în bolile pulmonare grave și în afecțiunile degenerative. Pe teritoriul țării noas­tre, creșterea oilor, caprelor și vacilor, dar și consumul laptelului acestora, constituie o tradiție care se pierde în negura timpurilor. Mai ales în zonele mon­tane și de dealuri înalte, creșterea ierbi­vorelor pentru lapte era ocupația de bază. Aici mai supraviețuiesc până în zilele noastre meșteșuguri pas­torale de preparare a brânzeturilor, dar și folosirea laptelui ca remediu de sănătate (mai ales cel de capră) combinat cu plante de leac. Laptele de capră "închegat" cu Lipicioasă (Galium aparine) proaspătă se dădea pen­tru vinde­carea bolilor de stomac și pentru dezle­garea grabnică a copiilor deocheați, iar combinația cu Nă­praznic (Geranium robertianum) se administra bărba­ților ne­pu­tincioși și femeilor sterpe. Dar atotputer­nicia lap­telui nu domină peste tot. Există civilizații în care consumul lui, mai ales de către adulți, a fost și este recomandat a fi făcut cu prudență sau chiar interzis. Explicația este lămuritoare: există segmente de populație, mai ales în sudul și estul Asiei, unde - con­form studiilor - intoleranța la lac­toza din lapte afec­tează aproximativ 80% din popu­lația adultă. Aceasta, în condițiile în care, în comu­ni­tățile de păs­tori din zonele montane ale Europei, intoleranța la lactoză apa­re la mai puțin de 5% din populație. De aici, și mare parte dintre controversele despre lapte, pe care unii îl tolerează foarte bine, în timp ce altora le face rău.

Ce este laptele?

Este un amestec de nu mai puțin o sută de sub­stanțe, între care predominantă este apa, care alcătu­iește 87% din volumul său, restul fiind alcătuit din cinci componente:
* Grăsimile - au fost, până de curând, substan­țele cele mai blamate de medici, deoarece - spuneau ei - ar crește colesterolul, greutatea corporală și ar produce boli cardiovasculare. Studii făcute recent de grupuri de cercetători din Suedia și Statele Unite au demonstrat adevăruri ce au produs stupefacție în comunitatea științifică: grăsimile din lapte previn multe forme de cancer, întăresc imu­nitatea și protejează de diabetul de tip II! Mai mult, consumul de lapte gras, integral, produ­ce creșteri ale colesterolului nesemnificative (sub 4%), fiind așadar bun și pentru cardiaci.
* Proteinele - sunt considerate partea periculoasă din lapte, cea mai abundentă din ele, cazeina, fiind vinovată de o mulțime de neplăceri: alergii produse de lapte, intoxicații cronice la nivelul colonului și afectarea imunității. Pe de altă parte, proteinele din lapte sunt foarte hrănitoare, fiind esen­țiale pentru buna funcționare a sistemului nervos, mus­cular, precum și pentru procesele de creștere.
* Zaharurile - sunt cele care dau laptelui proas­păt gustul dulce caracteristic, dar și unele proprietăți stimulente imunitare. Cu toate astea, unul dintre aceste zaharuri, lactoza, dă faimoasa intoleranță, tradusă prin tulburări gastrice și intestinale.
* Mineralele și vitaminele - dacă primele, adică mineralele (calciu, magneziu, fosfor, potasiu), sunt prezen­te inclusiv în laptele degresat și procesat industrial, vitaminele (A, E, D, B1, B6) sunt mult împuținate în urma procesului de degresare, ele fiind în cantități suficiente doar în laptele integral. Aceste vitamine sunt o parte foarte importantă a laptelui, efec­tul lor antioxidant compensând în mare măsură toxicitatea unor pro­teine sau grăsimi din compoziția sa.
* Enzimele, oligoelementele - sunt prezente în cantități foarte mici, fiind esențiale pentru orga­nism, deoarece ajută procesul de di­ges­tie, susțin imunitatea, reglează une­le pro­cese metabolice.

Intoleranța la lactoză și alergia la lapte

Este vorba de două afecțiuni cât se poate de diferite, din punct de vedere al cauzelor, simpto­me­lor și tratamentului, dar pe care foarte mulți oameni le confundă. În ultimii ani, incidența celor două boli a crescut simțitor, mo­tiv pentru care a apărut un val de îngrijorare privitor la efectele lap­telui asupra sănătății. Din fe­ricire, ambele afecțiuni pot fi tra­tate prin mijloace naturale și pot fi dacă nu eliminate, atunci mă­car în mare măsură ameliorate. Să vorbim despre ele pe rând:
Intoleranța la lactoză - este o defi­ciență de metabolism, care apare fie din cauza unor alte boli (infecții intestinale, afecțiuni respiratorii tratate cu antibiotice etc.), fie pe fondul unei perioade mai lungi, în care nu s-au mâncat lactate, ulterior re­luându-se intens consumul lor. Practic, în cazul aces­tei boli, organismul produce prea puțin din enzima care ajută la digestia lactozei din lapte, ceea ce pro­duce indigestie, balonare, diaree, mai rar vărsături. So­luția este ca, pentru moment, să se consume can­ti­tăți foarte mici de lapte, pe care organismul să le poa­tă metaboliza, iar treptat, pe măsură ce tubul digestiv începe să producă mai multă enzimă, consumul de lactate să crească. Intoleranța la lactoză ține și de factori genetici. De exemplu, populațiile din regiunile estice ale Asiei au, la vârsta adultă, în proporție de peste 80% intoleranță la lactoză, în timp ce popu­lațiile din zonele pastorale ale Europei, practic, nu cunosc această afecțiune.
Alergia la lapte - este mai severă decât into­leranța la lactoză, fiind o reacție imunitară puter­nică, la ingerarea unor proteine din lapte (în special cazeină sau albumină). De regulă, alergia la lapte se manifestă prin greață și vărsături, urmată de erupții pe piele, îngreunarea respirației, inflamarea mucoase­lor bucale. Cercetătorii vorbesc despre o reacție in­stan­tanee, la câteva minute după ingerarea laptelui, dar și de o reacție întârziată (resimțită mai ales la nivelul pielii și al sistemului respirator), care apare la câteva zile după consumul de lactate. Prima măsură care se ia în cazul acestei alergii este întreruperea completă a administrării de lactate, pentru că altfel apare riscul unor reacții alergice foarte severe, al crizelor de astm etc. A doua măsură este ținerea unor cure de plante cu efet antialergic, cum ar fi panseluța săl­batică (Viola tricolor), ciuperca ti­be­tană (Cordyceps sinensis), mu­șețelul (Matricaria chamomilla). Se vor administra și suplimente care diminuează sensibilitatea alergică: vitamina C naturală (nu de sinteză!), zincul biologic, complexul natural de vitamine B. După o perioadă de câteva luni, timp în care nu am con­sumat lactate și, eventual, am luat remedii antialergice, se poate încer­ca administrarea unei cantități foarte mici de lactate (cașcavalul sau brân­zeturile grase sunt mai bine tole­rate), deoarece s-a constatat în des­tul de multe cazuri că alergia la lapte poate dispărea cu timpul.

Laptele bun și laptele rău

Atât adversarii, cât și partiza­nii consumului de lactate ignoră adesea un element esențial: ca­li­tatea laptelui. Dincolo de pro­prietățile destul de diferite ale laptelui de vacă, oaie, capră sau bivoliță, există în zilele noastre o întrebare mult mai impor­tan­tă: cât este de poluat laptele? Există o diferență imensă între laptele obținut de la vacile din gospodăriile țăranilor (care prac­tică mult blamata agricul­tură de subzistență), și laptele obținut din fermele moderne, cu productivitate superioară.
Laptele vacilor, oilor sau caprelor din agicultura țără­nească, care pasc pe islazuri și care sunt hrănite cu fân pe timpul iernii, este cel mai curat, fiind ferit de pesticidele și substanțele periculoase folosite în agri­cultura și zootehnia de tip industrial. Acest lapte, pe care îl mai găsim din fericire în gospodăriile țăranilor de la noi, și în târguri, este cel bun. Iar acest lapte bun a fost folosit de producătorii noștri de brânzeturi sau lactate până de curând, când a apărut din străinătate un lapte mult mai ieftin și în cantități mai mari - lap­tele din fermele de tip industrial. Animalele de lapte dintr-o fermă de tip industrial sunt hrănite cu furaje concentrate, care sunt mai ieftine, fiind obți­nute din culturi de mare productivitate, unde s-au folosit sufi­ciente îngrășăminte chimice, insecticide și ierbicide. Mai mult, există substanțe de tip hormonal care, odată administrate animalelor, cresc producția de lapte cu nu mai puțin de 15-30%, o imensă sursă de profit și o imensă tentație! E adevărat, substanțele hormonale pentru zootehnie sunt interzise în Uniunea Euro­pea­nă, dar în țara noastră nu există niciun con­trol obli­gatoriu care să verifice conținutul de hormoni sin­tetici (mai ales de estradiol) din lapte. Oare să fie o coincidență faptul că, de când se vinde foarte mult lapte obținut industrial, din import, au crescut expo­nențial cazurile de pubertate precoce la copii de 9-12 ani, de efeminare a băieților, de alergie la lapte? Ră­mâne ca cei plătiți din fonduri publice să răspundă la această întrebare.

Tratamente cu lapte și lactate

* Tulburările de creștere la copii - apar tot mai frecvent și se datorează în mare măsură erorilor din alimentație. Pentru combaterea lor, se recomandă trecerea la un regim cu hrană naturală, din care se elimină toate alimentele ce conțin aditivi ali­mentari, carnea și laptele obținute industrial, zahărul (se înlocuiește cu miere). Zilnic se va consuma un litru de lapte integral, obținut din agri­cultură tradițională, într-o formă cât mai bine acceptată de copil (sim­plu, îndulcit cu miere sau com­binat cu fulgi de cereale și fructe uscate etc.). O dată la două zile, se va consuma un amestec obținut dintr-o cană de lapte, două gălbe­nușuri de ou crud și două lingu­rițe de miere. În cazul în care nu aveți o sursă constantă de lapte inte­gral, puteți administra și iaurtul obținut din acesta, care se poate păstra o perioadă mult mai lungă de timp la frigider.
* Deficiențele imunitare - sunt combătute de anumite microorganisme existente în iaurtul natural (tulpini ale bacteriei Lactobacillus cassei, în special). Se fac cure cu iaurt vreme de o lună, timp în care se consumă câte o jumătate de litru pe zi, de preferință pe stomacul gol. Cel mai bun în aceste cure este iaur­tul obținut casnic, din lapte integral, fiert în prealabil și apoi însămânțat cu 2-3 linguri de iaurt probiotic. În unele magazine naturiste găsim chiar pliculețe cu culturi de microorganisme prietenoase, care se pun în laptele fiert, pentru a obține un iaurt de calitate, 100% natural.
* Intoxicațiile medicamentoase - în special cele care apar după consumarea prelungită de antibio­tice și de corticoizi sunt foarte eficient combătute de administrarea iaurtului. Se recomandă în mod spe­cial iaurturile bifidus, numite așa după o bacterie pe care o conțin și care ajută la refacerea florei intesti­nului și a tubului digestiv.
* Bronșita, pneumonia și tuberculoza pul­monară - se administrează zilnic minimum jumătate de litru de zer (zeama acră, gălbuie și ușor tulbure, care rămâne după ce cașul proaspăt e pus la scurs). Foarte bogat în vitamine, enzime și aminoacizi, zerul este printre cele mai eficiente remedii pentru com­baterea afecțiunilor respi­ratorii infecțioase. Consu­mul său este asociat cu o creștere rapidă a imuni­tății pe segmentul respira­tor, cu redobândirea tonu­sului fizic și psihic.
* Diabet de tip 2 - un studiu statistic al ex­perților suedezi, publicat anul trecut, a arătat că o dietă care conține produ­se din lapte integral re­duce mult riscul de îm­bol­năvire de diabet de tip II. Studiul, făcut pe apro­ximativ 2.500 de vo­lun­tari, a arătat că cei care consumau, zilnic, mini­mum o porție de lapte integral sau de produse lactate bogate în grăsimi aveau un risc cu 23% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet de tip II, compa­rativ cu persoanele ca­re mâncau lac­tate de­gre­sate sau nu mân­cau deloc. Re­zulta­tele nu i-au surprins foarte mult pe sa­vanți, deoarece cer­ce­tări anterioare ară­taseră că grăsimile in­fluențează proce­sul de descompunere a zahă­ru­lui în organism. În pre­­zent, cercetătorii cred că înlăturarea din dietă a laptelui gras și moda lactatelor degresate, eventual îmbună­tățite cu amidon, a generat o creștere a con­su­mului de car­bohidrați, mai ales cei ușor asimilabili, ceea ce a dus la o creștere a glicemiei.
* Îngrășarea, obezitatea - este de decenii combătută cu iaurturi, brânzeturi și alte lactate de­gre­sate, însă rezultatele sunt... dezastruoase, incidența acestor neplăceri crescând, în loc să scadă. Cauza? În primul rând, prezența unor hormoni de creștere în lap­tele și carnea obținute industrial, hormoni care favo­ri­zează dezvoltarea țesutului adipos. Apoi, cerce­tă­torii din Marea Britanie au mai observat un lucru: lac­tatele degresate conțin mai multe zaharuri, care supra­solicită pancreasul, dar conduc și mai re­pede la reapariția senzației de foame. În schimb, lap­tele integral, mai gras, se digeră mai lent și ține de foame o perioadă mult mai lungă de timp, fiind mult mai bun în curele de slăbire.
* Gastrita și ulcerul gastric - se tratează în mod tradițional atât în medi­cina populară, cât și în cea oficială, cu cantități mari de lapte. Există chiar cure (pe care avem, totuși, serioase rezerve în a le recomanda pe termen lung), în care se beau cantități imense de lapte (peste patru litri pe zi), pen­tru combaterea ulcerului cu nișă. De regulă, este indicat ca în aceste afecțiuni să se consu­me câte un litru de lapte pe zi. Este un tratament care are efect pozitiv în aproape 90% din cazuri, deși me­canismul de vindecare este parțial o enigmă pentru medicina modernă. Se știe că laptele are un efect cal­mant rapid, neutralizând, timp de 20 de minute după ce a fost ingerat, acidul clorhidric. După trecerea acestui interval de timp, se pare că anumite proteine din lapte ajută la sintetizarea unor substanțe naturale cu efect de atenuare a durerii, de unde și efectul de calmant gastric atât de cunoscut al laptelui.
* Boala canceroasă - este prevenită de consu­mul laptelui integral și al derivatelor sale, datorită acidului linoleic conjugat cu efecte anititumorale de­monstrate. Un alt remediu anti-cancer și mai puter­nic este zerul. Într-un studiu-pilot făcut pe mai multe forme de cancer (de sân cu metastaze, de pancreas și de ficat), pacienților li s-a administrat o cantitate zil­nică de 30 de grame de concentrat de proteine din zer (echivalentul a un litru - un litru și jumătate de zer), timp de 6 luni. În total, au fost șapte pacienți, dintre care la doi s-au constat regresii ale tumorilor, norma­lizarea hemo­glo­binei și a numărului de limfocite. La alți doi pa­cienți tumorile nu au regresat, dar procesul lor de dezvoltare a fost stopat. La ceilalți trei boala a pro­gre­sat într-un ritm mai lent.