Scrisori din linia întâi: Vacanță amânată

Delia Hanzelik
Dragă "Formula AS",

Să tot fie vreo douăzeci de ani de când te-am ridicat de pe masa vânzătorului de ziare de la gura de metrou din Grozăvești. Pe-atunci mi-ai captat atenția cu "flori, fete, filme sau băieți, muzică și cântăreți" - vorba jocului din copilăria mea. Eram medicinistă și locuiam la cămin, în Regie. Te citeam din mers și "rădeam" până acasă articolele pop-rock, despre sta­ruri și actori străini. Apoi m-ai prins cu "Enigmele" și "Frumusețea", cu "Forma maximă", "Clubul die­telor de slăbit" și "Coșul cu târ­guieli". Țin minte că am păs­trat multă vreme, ca pe un talis­man norocos, broșura cu gim­nastică americană Callanetics. O aș­terneam binișor pe jos, ur­măream indicațiile și fă­ceam - cu mare râvnă - exercițiile zil­nice. Dar încet, încet, "Formula AS" a însemnat pentru mine mai mult decât sfaturile con­crete de sănătate și frumusețe. Pe lângă informațiile așa de bine docu­men­tate, am primit și un dar sufletesc, pentru care n-o să pot niciodată mulțumi în­deajuns. Am primit putere, cu­raj, optimism, speranță și cre­dință în Dumnezeu. Miracolul rugăciunii.
Scriu cu emoție și trăiesc cu convingerea că nimic din toate astea n-a fost întâmplător. Și nici zadarnic. Pentru că a apărut un moment de cumpănă în viața mea, din care nu știu dacă aș fi ieșit cu zâmbetul pe buze, dacă nu te-aș fi avut pe tine alături, dragă "Formula AS". Dar să mă adun și să-ți spun povestea.

O "mică dandana"

În vara lui 2013, am hotărât să fac câteva inves­tigații medicale, ca să pot pleca liniștită în vacanță. Asta, pentru că simțeam de câteva luni cum crește un nodul ferm deasupra sânului meu drept. Nu era cazul să amân, la câte povești auzisem și citisem... Mai mult, îmi doream să merg la mare și știam că soarele poate fi nociv. Așa că am făcut o ecografie de sân. Re­zultatul n-a fost unul liniștitor, dimpotrivă, me­di­cul m-a sfătuit să fac un RMN și, neapărat, să caut un bun diagnostician care să-mi spună ce am de făcut în continuare. Eram bulversată. 27 iulie, plin conce­diu - nimeni nu era prin București să îmi su­gereze mă­car vreo direcție de urmat. Mi-am asumat amâ­na­rea și am plecat, la rândul meu, în concediu, pen­tru ca, pe 31 august, să mă aflu din nou în inves­tigații: RMN - de această dată. Eram destul de spe­riată și știu doar că acele 40 de minute cât a trebuit să stau ne­mișcată, întinsă pe burtă, în "măruntaiele" acelui aparat care țiuia asurzitor pe toate frecvențele, au fost cele mai lungi 40 de minute de așteptare din viața mea. Speram ca, la plecare, să primesc vești care să-mi alunge definitiv neliniștea. S-au născut, însă, mai multe semne de întrebare, odată ce am dat ochii cu medicul. Mă privea cu îngrijorare. Mi-a pus o sumedenie de întrebări și m-a sfătuit insistent să fac o puncție pentru examenul anatomo-pato­logic al țesutului. Am obținut o programare pentru intervenție chiar de ziua mea, pe 9 septembrie. N-am refuzat, ce era să fac? Oricum, îmi amintesc că dincolo de neliniștea care ajunsese a doua mea piele, îmi păstrasem umorul și optimismul. Mi-am făcut, așadar, cadou de ziua mea o puncție. Eram ho­tărâtă să depășesc situația, oricât de grav sau de complex ar fi sunat diagnosticul. Și el a venit după o săptămână de așteptare. "Avem o mică dandana", mi-amintesc că a afirmat, cu oa­recare detașare în glas, specialista în histo­pa­tologie care a lucrat probele de laborator. "Dan­danaua" cu care am fost pusă față în față se che­ma "carcinom ductal in­vaziv". "Dar nu trebuie să-ți pierzi speranța", mi-a mai spus doctorița. "Am întâlnit cazuri mai grave, la fete mai tinere ca tine. Se rezolvă."
I-am mulțumit zâmbind pentru bunăvoință și am plecat, aproape alergând, din spital. Picioarele mele voiau să fugă. Întreg corpul meu voia un singur lucru: să fugă. Repede și cât mai departe de locul acela. Și-am fugit așa, am fugit, am fugit, prin soarele amiezii de toamnă, am cotit către stadion și-am intrat în parc, am luat-o prin iarbă și-am continuat să fug, până când n-am mai putut să-mi stăpânesc nici res­pi­rația, nici lacrimile. Am în­ceput să plâng. Cu dis­perare, în ho­hote. Genunchii îmi tremurau. M-am lă­sat pe vine în iarbă și mi-am înfipt de­ge­tele-n ea. După un răs­timp, am început să-mi simt inima pulsând. Am descleștat strânsoarea. Mi­rosul crud și călduț de iarbă strivită îmi urca în nări. Simțeam căldura pă­mântului cum mă-nvăluie și vântul care îmi ștergea urmele lacri­milor de pe obraji. Parcă mă trezisem dintr-un vis. Căpătasem, deo­dată, un fel de cla­ri­tate, o lucidi­ta­te și o pace interioară, ca­re nu m-au mai părăsit de­cât rareori de atunci îna­inte.
Ce a urmat n-a fost deloc simplu. Nopți lungi de studiu: căutări prin dic­ționare medicale, forum-uri, păreri, terapii, medici, alte investigații amănun­ți­te, scanări, injecții și so­luții buvabile cu izotopi radioactivi, analize de sân­­ge, protocoale me­di­cale, dosare, aprobări, in­ternări, perfuzii, chi­mio­te­­rapie, greață, batic, pe­rucă, turban, iar analize, me­reu analize, imunitate spre zero, Crăciun, chimio, pri­măvară, operație, alte per­fuzii, radioterapie, perfuzii, vară, perfuzii, toam­nă, CT-uri, iar perfuzii, stop!

Pe întuneric

Așa a decurs un an și mai bine din viața mea. Trăiam lucid, cu ținte mici, săptămânale. Fără planuri și himere, doar cu credința că e o simplă chestiune de timp, până ce am să mă vindec.
Sigur, la început am trecut și prin momente de furie, de depresie, când pacea interioară părea să se spulbere. Am avut zile când m-am simțit încolțită, nedreptățită pentru ce mi s-a întâmplat. De ce acum? De ce eu?, mă întrebam cu spaimă și cu frustrare. Îmi amintesc că-ntr-o noapte am avut un vis care m-a zdruncinat. În vis mă auzeam spunând: "Ce rost are?" - ca și cum viața mea urma să se sfârșească și nu mai vedeam sens pentru lucruri de trăit, de făcut. O vreme, m-a bântuit gândul negru al sfârșitului, teama și neputința. Închideam ochii și simțeam cum mă înghite abisul, și numai ce-mi trecea pe la ureche fâlfâitul de aripă al îngerului morții și o întristare de necuprins punea stăpânire pe mine și mă punea la pământ. Zăceam așa, în nesim­țire, zile la rând, fără speranță, fără orizont, fără fir de lu­mină ori de cer albastru, lăsându-mă purtată de acel cum­plit sen­timent de zădărnicie. Căzusem în dez­nădejde. Numai sufletul meu, flăcăruie mică, pâl­pâind albăstriu, ținea îngerul aproape, iar el nu m-a lăsat. Câteodată, poate atunci când îți e cel mai greu și te lași, pur și simplu, dus, condus, ca un cățel în lesa stăpânului, lesa aceea poate să fie colac de salvare, iar stăpânul - Dum­nezeu însuși, care te scoate la lumină, ca pe înecatul care-a-ncetat să se mai zbată.

Câteva licăriri

Totuși, acum, când privesc în urmă și scriu, îmi dau seama că mi-am regăsit destul de repede echi­librul și mi-am mobilizat resursele pozitive, pentru a-mi recâștiga sănătatea. Alta decât cea care depin­dea de medici, de tratamente, de proceduri. În pa­ralel, am dezvoltat un plan personal de acțiune. O strategie care îmi aparținea în mod exclusiv și care m-a scos din impas. M-am gândit că dacă Dumnezeu a vrut să mă nasc, și eu, Delia, pe pământ, a făcut-o ca să fiu fericită, înzestrându-mă cu tot ce am nevoie ca să mă pot descurca și, în primul rând, ca să fiu să­nătoasă. Ur­ma, deci, să caut soluția în mine, nu doar în ex­terior. Să-mi activez energiile primite în dar și pe care le neglijasem atâta vreme. Și să-L iau pe Dum­nezeu tovarăș de drum.
Aveam marcate în calendar zilele în care trebuia să merg la spital și săptămânile dintre ele - câte trei, de fiecare dată - de "libertate". Cu gândul ăsta în minte, am început să mă apropii de ținta mea. Iar primul sprijin a fost, firește, "Formula AS". Am în­ceput să consult arhiva revistei, articolele de me­dicina naturii, dosare medicale și terapii alternative și am scos tot ce am găsit despre vindecarea cance­rului de sân. Am explorat apoi direcții colaterale, homeopatie, gemo­terapie, am mers la seminarii de medicină ger­manică, tehnici de eliberare emoțională și conferințe despre autovindecare. Am citit o bi­blio­tecă întreagă de cărți dedicate nutriției: Studiul Chi­na de dr. Collin Campbell, Anticancer de David Ser­van Schreiber, Nu hrăni cancerul de dr. Pavel Chi­rilă, Terapia Gerson de Charlotte Gerson și Beata Bishop, Hrana vie de Ernst Günter, Superalimente de David Wolfe și multe, multe alte cărți. Îmi "ali­men­tam" chiar și doctorița oncoloagă, cu lecturi al­ternative despre cancer. Ajunsesem să ne îndrăgim. Mereu mă lua de mână și mă ducea în vreun salon, unde cineva avea nevoie de un model, de încurajare. "Iată, după numai șase luni de la chimioterapie, ce frumos i-a crescut părul, ce bine arată și ce tonus bun are! Deci, se poate! Dar să vă povestească chiar ea", adăuga, cu un soi de bucurie amestecată cu mândrie, doamna doctor, retrăgându-se și închizând discret ușa salo­nului în urma sa.
Toate întâmplările, experiențele, lecturile și măr­turiile altor oameni m-au condus la o singură con­cluzie: trebuia să-mi schimb complet stilul de viață. N-am ezitat. Am început cu alimentația. M-am de­prins să-mi prepar zilnic sucuri și salate din fructe și legume proaspete, am strâns prietenia cu nucile, mig­dalele și semințele, cu inul și susanul, cu ghim­birul și piperul, cu turmericul. Am adus multă culoare și viață în farfurii. Am învățat să fac lapte de migdale, am frământat pâine de casă și am țopăit victorioasă prin bucătărie, privind la ce pâinișoară frumoasă am copt. Am experimentat gusturi noi și combinații neaștep­tate, și fiecare încercare îmi făcea plăcere și îmi dă­dea speranță. Diminețile de joi, rezervate pen­tru o raită la piață, au ajuns, în sine, prilej de bucurie. Numai privind mănunchiurile portocalii de morcovi, legăturile de ceapă verde, snopii proaspeți de spanac, conopida, broccoli, merele, strugurii și dovleacul tom­natic, te încarci cu energie. Sunt bucurii mărunte, dar pline de uimire și recunoștință pentru toate mi­nunile lumii dăruite de Dumnezeu.
Cu emoția asta-n suflet am învățat, în sfârșit, să mă rog! Nu să cer cu disperare vindecarea, nu să mă zbat în deznădejde, ci să mulțumesc pentru fiecare zi pe care am primit-o în dar, pentru fiecare bucurie care-mi face inima să tresalte și, mai ales, pentru ro­dul pân­­tecului meu, copila mea bălaie, veselă și fru­moasă, trimisă parcă anume ca să mă învețe mira­colul iubirii și al vieții.

Minunea mea

Fetița mea avea doar un an și jumătate când am pri­mit temutul diagnostic. Abia învăța să vor­bească, să alerge, să exclame. Ea era minunea mea, iar eu - mama - stâlpul universului ei. Ne miram împreună, cu încântare, de mirosul de măr copt cu scorțișoară ori de gustul acru-amărui al unei frunze crocante de andivă stropită cu lămâie. Vorbeam cu ploaia și cu vrăbiile ori strigam la lună, ne supăram că apa curge, că soarele ne intră-n ochi și nu ascultă, că suntem prea mici ca să ajungem la stele. Exploram mână-n mână gustul sărat al mării ori fiorul de mătase al primului val zdrobit sub talpa goală. Îm­preună, me­reu împreună, am învățat să cucerim lu­mea, frunză cu frunză, pas cu pas.
Cum să deznădăjduiesc? Cum să nu pun voință și determinare în fiecare fibră a corpului, a sufletului meu de mamă? Aveam pentru ce mă ruga, aveam pen­tru ce mulțumi, aveam pentru ce trăi!
Țin minte că intraserăm în postul Crăciunului, în 2013, când am primit în dar o cărticică cu Acatistul Maicii Domnului Pantanassa - vindecătoare de can­cer. Am luat-o ca pe un semn și, odată cu el, am în­tâm­pinat cu nădejde noua cale de urmat, care se deschisese zilelor mele de libertate. Citeam acatistul în fiecare după-amiază, când în casă era tihnă și fetița dormea. Uneori mă linișteam imediat în rugăciune, alteori mă tulburam nespus și plângeam, în orice caz, începusem să simt greutatea care atârnă în fiecare cuvânt pe care-l rostesc, să pătrund puterea rugă­ciu­nii prin prisma nădejdii pe care mi-o puneam în ea. Deși păstrasem din copilărie obiceiul de a merge duminicile la biserică, începând de atunci, am alergat cu și mai multă nădejde spre ele, spre schituri și mâ­năstiri. Am fost la Mânăstirea Prislop, la mormântul Părintelui Arsenie Boca, altă dată am poposit la Mânăstirea Ciolanu, din zona Buzăului, apoi am intrat la Mânăstirea Cozia, în drum spre Sibiu. Cea mai dragă mi-a rămas, însă, Mânăstirea Ghighiu, de lângă Ploiești, unde am revenit de multe ori. Acolo, în fața icoanei sfinte și făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca, copila mea a îngenuncheat alături de mine și a stat în liniște, nemișcată, până când am ter­minat rugăciunea. Am repetat experiența și în Bucu­rești, unde sunt câteva biserici care m-au che­mat, parcă, la ele, pentru felurite daruri. La biserica Popa Tatu, de exemplu, de Florii, mi-a căzut la pi­cioare cartea "Învățătura Sfinților părinți despre boală". La biserica Icoanei, unde am fost nașă de botez, am intrat și am primit o carte de rugăciune, tămâie și cărbuni. Peste tot pe unde-am umblat, am primit daruri și semne dumnezeiești, icoane ori cărți de folos.
Curând, am început să observ că toate lucrurile se așezaseră la locul lor. Am început să-l simt pe Dum­nezeu în tot ce fac. O binecuvântată liniște sufle­tească pogorâse asupra mea. Am început să-mi regă­sesc bucuria, să mă simt liberă, să râd cu poftă, să alerg, să înot, să iubesc, să trăiesc la maximum fie­care zi din viața mea.
Asta îmi este povestea. Iar faptul că ți-o încre­dințez ție, spre publicare, dragă "Formula AS", este o datorie de credință. În toată restriștea mea, mi-ai fost sprijin sufletesc și moral, mi-ai dat curaj și po­vețe, un prieten drag, care nu m-a trădat niciodată și în care îmi pun nădejdea și azi.