Îl chema Luca

Maria Teposu
Povești de dragoste

Când am iubit prima dată, noap­­tea avea un miros dul­ceag și ziua era mai lungă. Iar eu cre­deam că vântul bate mereu în același ritm și că viața e o floare mare, ce se deschide câte pu­țin în fiecare zi. Aveam im­presia că pri­mă­vara vine nu­mai când o chemi...
A trecut mult timp de atunci, dar chiar și acum, de fiecare dată când simt ve­nirea primă­verii, îmi aduc aminte de el. De cel care m-a învățat că fie­care clipă a existenței noas­tre își are rostul ei și că amin­tirile trebuie ocrotite cu aceeași atenție cu care ai în­griji o floare gata să-și arate fru­­­musețea.
Ne-am cunoscut într-o noap­te, într-un oraș de provin­cie, în care ste­lele făceau ca tim­­pul să se oprească pentru noi. Gesturile noastre de copii se împleteau frumos, în îmbrățișări pre­lungi, tăcute. Îmi sprijineam capul pe pieptul lui, roșie în obraji, iar el, săru­tându-mă, îmi promitea că va fi doar al meu. Lân­gă el nu mi-a fost niciodată frig...
Ne lăsam cu­prinși de dragos­tea noastră și ne eram suficienți u­nul altuia. De fie­care dată când e­ram îm­preună, lu­­mea devenea inu­tilă, mică, iar noi știam că dacă în acea clipă to­tul s-ar sfârși, mân­­gâ­ie­rile noas­tre ne-ar ține loc de aer.
Au fost niște ani în care zilele începeau atunci când voiam noi și nu se ter­minau niciodată. Câteodată, ne trezeam di­mineața, auzeam vântul cum bate ușor în același ritm știut de noi și cum ploaia cântă povestea noas­tră de iubire. Alteori, simțeam cum nici măcar soarele nu poate lumina mai tare decât dragostea noastră. Sea­ra, ne plimbam pe străzi ceasuri întregi, uitând de noi și de lume. Ne străduiam să adormim cât mai repe­de, fiindcă știam că a doua zi, când des­chideam ochii, pri­mul lucru pe care-l vedeam era chipul celuilalt. Și apoi mai erau micile noastre jocuri, pri­virile, gesturile. Ca un alfabet in­ventat de noi. Dintr-o simplă atingere înțelegeam că sunt tot ce și-ar putea dori el, iar el știa, numai ți­nându-mă o cli­pă de mână, că n-aș putea să-l tră­dez niciodată. Vorbeam cu su­fletul.
În mica noas­tră lume, ano­tim­­pu­rile aveau altă ordine, cerul era mai intens, cuvintele erau în­locuite de pri­viri și noaptea nu ne deranja ni­cio­dată. Eram sin­guri. Îi plăcea de multe ori să se joace în părul meu și să mă alinte, și în momentele acelea mă făcea să fiu cea mai frumoasă femeie din lume. Eu îl priveam când dormea, îl sărutam ușor și, în naivi­tatea mea, credeam că în acele clipe timpul chiar stă în loc. Și dacă trebuia cumva să stăm departe unul de celălalt, chiar și pentru câteva cea­suri, nu făceam decât să ne imaginăm cum va fi când vom sta iar îmbră­țișați. Ne iu­beam mai tare decât ar fi putut suporta lumea asta. Mult prea tare.
Când mi-a dăruit primul buchet de flori era primă­va­ră. Ca acum. Doar că pri­mă­vara aceea era mai lumi­noa­să, eu râdeam mai mult, și vân­tul avea un ritm al lui.
De atunci, de când s-au întâmplat toate aces­tea, floa­rea mea și-a mai arătat câteva petale, iar pri­măvara a venit în fiecare an fără să o mai chem eu. Acum, nu mai știu să descifrez ploa­ia și de-abia adorm în fiecare seară.
Îl chema Luca și a plecat între timp. Iar eu am devenit un om ca toți oamenii.