Bolile primăverii și leacurile lor

Ilie Tudor
- Au apărut deja primii ghiocei, deci primăvara nu e departe. Motiv de bucurie, dar fiți atenți la bolile care se reactivează odată cu sosirea ei! -

Acumularea de apă în țe­suturi - este o con­se­cință a măririi proporției de țesut adipos, pe fondul supra­ali­men­tării și al lipsei de mișcare, pre­cum și al încetinirii activității rini­chi­lor. Rezultate foarte bune se obțin prin conjugarea a două trata­men­te: administrarea de tinctură de ienupăr și consumul zilnic de zarzava­turi cru­de. Tinctura de boabe de ienu­păr se adminis­trează în cure de două săptă­mâni, cu o săptămână de pauză. În tim­pul curei se iau câte 4 lingurițe de tinc­tură pe parcursul zilei, ultima doză fiind luată întotdeauna sea­ra, chiar înainte de culcare. Zar­zava­tu­rile crude se consumă în salate sau chiar adău­gate în cior­be sau alte mân­căruri, dar după ce acestea s-au răcit. Efecte diu­retice foarte bune au frunzele de țe­lină, de asmățui și de pă­trunjel, tul­pinile proaspete de leuștean și de creson (se mai nu­mește și hreniță sau năsturel).

Anemia - se tratează foar­te efi­cient cu două lea­curi simple: urzicile și găl­be­nu­șul de ou. Primele, adică urzi­cile, se folo­sesc în alimentație, în cure de minimum două săptă­mâni, pe­rioadă în care se con­sumă zilnic, de preferință fierte, pentru a fi ușor de digerat. Ideal ar fi ca în fie­care zi să se mă­nân­ce măcar 150 de gra­me de urzici. În paralel, se con­­­su­mă gălbe­nu­șuri de ou crude (se­pa­rate doar de albuș, care nu se mă­nân­că), câte două pe zi. Cura cu gălbenuș de ou crud, care este bine să provină de la ouă de casă sau ecolo­gice, durea­ză vre­me de mini­mum două săptă­mâni, timp în care se mă­nâncă două gălbe­nu­șuri de ou di­mineața, de prefe­rință îm­preună cu urzi­cile.

Anxietatea - dacă toam­na este prin ex­ce­lență anotimpul depre­siilor și al melancoliei, pri­mă­vara a devenit acum, în secolul stre­sului, anotimpul an­­xie­tății și al neliniștii. Un tra­ta­ment excelent împo­triva anxie­tă­ții este extrac­tul de muguri de tei. Se co­mer­cia­lizează sub denu­mi­rea științifică Tilia tomen­tosa sau Tilia argen­tea și are un efect cal­mant și psi­ho-sta­bilizant remar­ca­bil. Se iau de două ori pe zi câte 50 de pică­turi, în cure de 1-2 luni. Are darul de a cal­ma fluctuațiile emo­ționale, de a atenua recep­ti­vi­tatea exa­ge­rată la stimulii stre­sanți și, nu în ultimul rând, de a da un somn odihnitor - un ele­ment extrem de impor­tant în lup­ta cu anxietatea.

Astenia de primăvară - are multiple cauze, mo­tiv pentru care și tratamentul nu este întot­deauna foarte ușor de ales. Principala problemă este că în apariția acestei astenii sunt im­plicate mai mereu două cate­go­rii de factori: fizici și psi­hici. Exis­tă, oare, un re­mediu cu o ac­țiu­ne atât de cuprinzătoare, încât să rezolve si­multan ambele ca­te­­­go­rii de pro­­ble­me? Ei bine, exis­tă și, mai mult, acest remediu are o efi­ci­en­ță aproape imediată, deși es­te... in­vizibil. El se nu­meș­te "cură de altitudine", fiind foar­te simplu de apli­cat. Pur și sim­plu, pen­tru o perioadă de timp de mi­nimum 3 zile, mergem într-o zonă montană și ne petrecem cea mai mare parte din timp cu lungi plim­­bări la altitudini care să depășească 1000 de metri. Cinci kilometri par­curși în pas vioi în acest me­diu ard surplusul de ca­lorii, ne pun sân­gele în mișcare, aju­tă plămânii să se elibe­reze de polua­rea orașelor și șoselelor, să se dilate și să absoarbă un aer mult mai pur, cu efecte tonice psihice remarcabile. Apoi, ionii negativi din pădurile de conifere situate pe vârfurile versanților mun­toși sunt un excepțional echi­li­brant emoțional și, totodată, un stimu­lent al proceselor de rege­ne­rare din orga­nism. Aveți curio­zi­tatea să faceți o cură de altitu­dine și veți vedea că efectele sale asu­pra tonusului fizic și psihic sau chiar asupra aspectului dvs. sunt cu ade­vărat alchimice.

Avitaminoza - este una dintre problemele "cla­si­ce" care apar la ieșirea din iarnă, anotim­pul cu cea mai săracă ali­mentație. Pentru a compensa de­ficitul vitaminelor A, C, E, PP și din complexul B, vă propu­nem un mic cocktail de sănătate care se obține foarte ușor: într-un bor­can punem de seara trei lingurițe de cătină și trei lingurițe de mă­ceșe mă­ci­nate, peste care adău­găm jumătate de litru de apă de izvor. Se lasă acest amestec să mace­reze la tem­pera­tura camerei de seara și până dimineața, când se adau­gă miere după gust și apoi se bea ca aperitiv. Impor­tant este să se consume și partea de pul­bere rămasă pe fundul vasului, nu doar lichidul lim­pede obținut după ma­cerare, întrucât se­dimen­tele sunt de ase­menea foarte bo­ga­te în vitamine.

Bolile vasculare - deși acestea se agra­vea­ză odată cu venirea primelor călduri de vară, primăvara este ano­tim­pul în care este necesar să începem lupta cu ele. Și tot pri­mă­vara este mo­mentul când avem un aliat foarte pu­ter­nic con­tra bolilor car­diovasculare: leur­da. Se con­sumă frunzele sale cru­de, ca atare sau în salate, canti­tatea mi­nimă recoman­da­tă zilnic fiind de mi­nimum 50 de gra­me. O cură de o lu­nă cu leurdă reduce colesterolul, pre­vi­ne scleroza va­se­lor de sânge, normali­zează ten­siu­nea, tonifică vene­le și capi­la­rele. Leur­da este, de altfel, una din plantele cele mai complexe și puternice ca acțiune terapeu­tică împotriva afec­țiu­nilor vaselor de sânge.

Eczemele alergice - apar primă­vara, odată cu pornirea vegetației, cu încăl­zi­rea aerului și cu apariția diferi­ților alergeni. Se tratează atât intern, cât și extern, cu o plantă excepțională: trei-frați-pătați. Pul­berea obținută prin mă­cinarea cu râșnița electrică de cafea a păr­ților aeriene ale plan­tei se admi­nistrează de 4 ori pe zi, câte o linguriță. Cura durează 3-4 luni și începe la sfârșitul lui martie, continuând până în miezul verii. Extern, se pun cataplasme pe zonele afec­tate. Pulberea de trei-frați-pă­tați se amestecă bine cu apă, până când se formează o pas­tă. Această pastă se aplică pe pie­le printr-un tifon subțire și se ține vreme de 2 ore.

Gastrita - este una din marile probleme ne­plăcute ale venirii primăverii, pe care, din pă­cate, mai mult de 10% dintre noi o simt și în... stomac. Din fericire, con­tra ar­su­rilor și durerilor gastrice, na­tura are multiple mijloace de comba­tere. Și printre cele mai si­gu­re soluții naturale este rădăcina de obli­geană, un inamic redutabil al gastritei. Această plantă nu doar reglează secreția de sucuri gas­tri­ce și distruge bacteriile nocive din stomac, ci acționează chiar ca echi­librant la nivel emo­țional. Aceasta, în condițiile în care este demon­strată influența cla­ră a dezechili­brelor emoționale (tra­du­se în special prin furie, iri­tare, frus­trare) în de­clanșarea și în men­ținerea acestei afec­țiuni. Se ad­ministrează pulberea de ră­dă­cină de obli­geană, câte o ju­mă­tate de linguriță de patru ori pe zi, în cure de minimum 45 de zile.

Guta - este o afec­țiu­ne extrem de dure­roa­să, care se manifestă mai ales la sfârșitul sezonului rece, când hrana este foarte bogată în carne și în pro­teine anima­le, în general. Se folosesc împotriva gutei lea­curi cu efect depurativ, care se gă­sesc din belșug primăvara. Dintre acestea, cea mai eficientă este seva de mestea­căn, care se obține în primele săp­tămâni de la por­ni­rea vegeta­ției, prin incizarea arbo­relui. Se beau 2-3 pahare pe zi de sevă de mes­teacăn, în cură de mi­ni­mum 2 săptă­mâni. Se ține și un regim lactove­getarian strict, cu multe legume crude și cu sucuri de legume, pe o peri­oadă de trei luni.

Insomnia - este un simptom frecvent pri­mă­vara, când creșterea accele­ra­­tă a duratei zilei, pre­cum și schim­ba­rea de fus orar de la sfârșitul lui martie sunt de na­tură să per­turbe deli­ca­tul meca­nism al som­nu­lui. Ce e de făcut? E­xis­tă o com­bi­­na­ție re­du­­­ta­bilă de plante som­nifere, care cu siguranță ne va ajuta: vale­riana și hameiul. Tinc­turile (pe care le gă­sim în ma­ga­zi­ne­le natu­­riste) obținute din aces­te două plante se combină în pro­porții egale și se admi­nis­trează, din acest ames­tec, 1-2 lingu­rițe, cu ju­mătate de oră îna­inte de culca­re. Somnul va apărea ne­greșit.

Rinita alergică și ca­tarul alergic - de la înce­pu­tul polenizării, în luna apri­lie, și până vara, alergia dă bătăi de cap tot mai multor persoane. Na­sul înfun­dat, stră­nutul, accesele de febră sunt doar câteva din simp­tomele alergiei respiratorii. Cum o combatem? Tot cu un leac de primăvară: mu­gurii de coacăz negru (Ribes nigrum). Maceratul gli­cerinat din acești muguri îl găsim în Plafa­rurile și far­maciile naturiste. Se administrează câte 30 de picături de patru ori pe zi, în cure de patru săptămâni, cu două săptă­mâni de pauză. Are puternica acțiune a unui cor­ti­zon natural (însă fără efecte adverse), diminuând într-o foarte mare mă­sură efectele nocive ale reacției alergice.

Tulburările de ritm cardiac - apar cel mai frecvent pri­măvara, ca o con­se­cință a unei incapacități a orga­nis­mului de adap­tare la noile con­diții de tem­peratură și de lu­mină, la alter­narea fe­no­­menelor meteo­ro­logice etc. Se tra­tează foarte efi­cient cu un leac de­venit clasic al primă­verii: mugurii de pădu­cel. Aceștia se adminis­trează sub for­mă de ma­cerat gliceri­nat, pe care îl găsim în farma­ciile și în maga­zi­nele naturiste după denu­mirea sa științifică: Cratae­gus oxy­acantha. Cu a­cest preparat se fac trata­mente de minimum 2 luni, timp în ca­re se adminis­trea­ză 30-50 de picături de două ori pe zi.

Ulcerul gastro-duo­de­nal - se tratează foarte efi­cient cu o altă rădăcină care se culege primăvara: rădă­cina de lemn-dulce. Lemnul-dulce ajută la refacerea țesutu­rilor dis­truse de secrețiile acide, menține sănăta­tea mucoa­sei gas­trice, intervine în timp asu­pra proce­selor care duc la de­clan­șa­rea gastritei și a ulcerului, re­glân­du-le. Se adminis­trează sub formă de tinctură. Se ia câte o lin­guriță de patru ori pe zi, în cure de două săp­tămâni, cu cinci zile de pauză. Fiecare doză se admi­nistrează di­lua­tă întot­dea­una într-o cană de apă (300 ml), pentru ca alcoolul din tinctură să ajungă la o con­centrație la care să nu mai producă niciun fel de de­ranjament gastric.