Ce nu știți despre: Cel mai bogat om de pe planetă - BILL GATES

Redactia
Bill Gates s-a priceput mereu să facă două lu­cruri: informatică și bani. As­tăzi, Mi­crosoft-ul său este unul dintre cele mai cu­noscute brand-uri din lume, iar el con­duce în topul celor mai bogați pământeni. Bio­grafia, ino­vațiile și con­turile i-au fost în permanență stoarse de infor­mații și analizate. Totuși, există și lucruri mai puțin știute despre omul care a transformat computerul în obiect de uz casnic și business-ul Microsoft, în ti­parniță de dolari.

O mașină de făcut bani

* Gates nu e bogat, ci inimaginabil de bogat. Dacă ar hotărî să nu mai muncească o secundă de acum încolo, ar avea, ca "bani de buzunar", o sumă zil­­nică de 7 milioane de dolari. Asta, dacă miliar­darul, care anul acesta împlinește 60 de ani, ar trăi încă 30. Altfel, ar trebui să facă eforturi și mai mari pentru a cheltui cele 79,1 miliarde pe care le deține în prezent. "Mașina de făcut bani" Bill Gates continuă să funcționeze ca unsă, producând în fiecare secundă 250 de dolari, mai mult decât salariul minim pe economie din România. În termeni de business, dacă i se întâmplă să-i cadă din portofel o bancnotă de 100 de dolari, nu e profitabil pentru Gates să o ridice. Ar dura numai o secundă. Însă, dacă ar investi aceeași secundă în muncă, ar câștiga de două ori și jumătate pe-atât, rămânând cu un profit de 150 de dolari. În plus, conturile lui Bill Gates sunt atât de pline, încât ar putea face fericită întreaga populație a planetei, dacă ar decide să-și împartă averea. L-ar ține punga să dăruiască fiecăruia dintre cei 7 miliarde de pă­mânteni câte 10 dolari. Doar așa ar ajunge la fundul sacului.

27 de milioane de dolari pentru România

* Putred de bogat, miliardarul nu-și lasă banii să "putrezească" în conturi. Sunt bine cunoscute ac­tele de caritate ale fundației "Bill și Melinda Gates", prin care cei doi soți au donat de-a lungul timpului mai mult de 28 de miliarde de dolari. Dar mai puține se știu despre activitatea fundației în România. 27 de mi­lioane de dolari din averea omului care a infor­matizat planeta au ajuns în ultimii ani în peste 2.000 de sate românești, pentru care "informatizare" părea un cuvânt dintr-o altă limbă înainte să vină aici ba­nii lui Gates. Donația omului de afaceri a fost folosită pentru a aduce biblio­te­cile românești de la țară în pas cu vremurile, prin folosirea calculatorului și acces gratuit la inter­net.

O carte mai scumpă ca un avion

* Cartea e una dintre marile pasiuni ale lui Bill Gates. În reședința miliardarului există o bibliotecă uriașă, în care se găsesc exemplare ra­re. Piesa de rezistență es­te Codexul Leicester, al lui Leonardo da Vinci, un manuscris din secolul al XV-lea, pentru achi­ziționarea căruia Gates nu s-a uitat la bani. Ai parte, ai și carte. 30,8 mi­lioane de dolari l-a costat pe omul de afaceri american râvnitul do­cu­ment, mai mult decât avionul personal pentru care a plătit cu zece mi­li­oane mai puțin. Dar Bill Gates ar fi dispus să facă sacrificii financiare mult mai mari din dragoste pentru artă, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt. Una dintre cele mai surprinzătoare declarații pe care le-a făcut vreodată a fost că, dacă ar trebui să aleagă între a-și păstra averea și a salva Codexul dintr-un incendiu, ar alege să rămână cu 0 bani în cont, dar cu manuscrisul lui da Vinci în brațe.

Un miliardar fără diplomă

* Alături de Steve Jobs (fondatorul Apple) și de Mark Zuckerberg (creatorul Facebook), Bill Gates se numără printre oamenii de succes, care au avut parte și fără carte. După doi ani de studii la Harvard, a renunțat la cursuri, considerând că se poate dez­volta mai mult prin Microsoft-ul de curând înființat. Și-a promis lui și profesorilor de la Harvard că va deveni milionar înainte să împlinească 30 de ani. Până la 31, avea să ajungă nu milionar, ci miliardar. Pentru promisiunea respectată, dar mai ales pentru re­­voluția pe care a adus-o în in­formatică, Uni­versi­tatea Har­vard i-a acordat ulterior titlul de doctor mi­liardarului fără diplomă de licență. Doctoratul ono­rific l-a ajutat pe Gates să-și îndeplinească o altă ve­che pro­misiune făcută tatălui său, că într-o bună zi, își va obține și diploma de Harvard. Deși a sărit eta­pe, alegând să pără­seas­că școala mai devreme de­cât alții, fondatorul Microsoft a fost un elev și un student de no­ta zece. "Fii amabil cu to­ci­larii, sunt șanse mari ca într-o zi să lucrezi pentru unul dintre ei". Așa sună un sfat al lui Bill Gates, dintr-un cu­noscut dis­curs ținut în fața unor elevi de liceu.

Rivalități și amiciții

* În afară de abandonarea facultății, pe Gates îl mai leagă ceva de Mark Zucker­berg și Steve Jobs: prietenia. În cazul lui Jobs, ea a fost în­treruptă de moartea dra­matică a preșe­dintelui Apple, în 2011. Amici foarte buni, în anii '80 Bill și Steve obișnuiau să iasă îm­preună la întâlniri, cu iubitele pe care le aveau atunci. Odată cu succesul în afaceri, fiecare s-a transformat pentru celălalt în prin­cipalul compe­ti­tor, iar vorbele grele nu au în­târziat să apară. Jobs a declarat des­pre Gates că e o per­soană "lip­sită de ima­gi­nație, care fură ideile al­tora", iar Gates despre Jobs: "Chiar nu știe mare lucru despre tehno­logie, dar are un instinct ui­mitor". Pendu­lând mereu între invidie și admirație unul față de celă­lalt, se pare că cei doi au re­venit, în ultima perioadă a vieții lui Jobs, la prietenia onestă din tinerețe. În ce pri­vește prie­te­nia cu Mark Zucker­­berg, fondatorul Face­­­book, fără mari aspe­rități, dar și fără adâncime, ea este, mai cu­rând, una "pe­cu­niară". Pe cei doi i-au apropiat averile uriașe pe care le dețin, dar și preo­cu­pările filantro­pi­ce. Împreună cu Warren Buffet, Gates și Zuckerberg au semnat în 2010 o înțelegere prin care s-au angajat să doneze, în timp, cel puțin o jumătate din banii pe care îi au.

Un părinte ciudat

* Gates e mai generos cu alții decât cu familia. A declarat de mai multe ori că nu dorește să-și lase averea moștenire copiilor, pre­ferând să o doneze. "Nu cred că toți banii ăștia le-ar face bine. Vor trebui să își caute un job și să meargă la muncă!", a spus Bill Gates. Totuși, planul miliar­darului este să le ofere celor trei copii ai săi, două fe­te și un băiat, o "mică" sumă care să le faciliteze star­tul: 10 milioane de dolari pentru fiecare. În afară de lacătul pus pe cufărul cu avuțiile fa­miliei, frații Gates tre­buie să res­pecte, în plus, o inter­dic­ție neobișnuită din partea tatălui, aceea de a nu cumpăra și folosi pro­du­se Apple.

Cu piciorul pe accelerație

* Destul de curată, biografia lui Bill Gates consemnează totuși trei arestări, de două ori pen­tru conducere fără per­mis, și o dată pentru suspiciunea că s-ar fi ur­cat la volan sub influența alcoolului. Pe când avea 22 de ani, la scurt timp după ce demarase în trombă afacerea Micro­soft, a fost surprins de po­liția din Albuquerque apăsând cu prea mult entu­ziasm pedala de accelarație a Porsche-ului proaspăt achiziționat. Oprit pentru de­pă­șirea limitei de viteză, a fost arestat pentru o in­fracțiune mult mai serioasă: tânărul Bill nu poseda, încă, permis de conducere. Porsche-ul, făcut celebru de șoferul său, a fost scos la licitație în 2012 și vândut pentru suma de 80.000 de dolari.

Casa melancoliei

* "Xanadu 2.0", numele împrumutat din cine­ma­tografie, cu care și-a botezat domeniul somptuos de la marginea Washingtonului, ne arată un Bill Gates suferind puțin de melancolia omului care nu mai are ce să își dorească. În "Citizen Kane", fil­mul-cult al lui Orson Welles din care Gates a preluat numele domeniului său, Xanadu este un palat uriaș, ale cărui camere nu pot fi numărate, proprietatea unui bogătaș ai cărui bani nu pot fi nici ei numărați. Inutil de mare și de luxos, Xanadu din pelicula lui Welles valorează, pentru protagonist, mult mai puțin decât amintirea luminoasă a copilăriei lui sărace. Ca di­men­­­­siuni și grandoare, Xanadu-Gates este o trans­pu­nere în real destul de fidelă a proprietății ficțio­nale. Mai greu de apreciat e dacă Bill Gates se simte la fel de obosit de propria bogăție precum Charles Foster Kane.

Atac la rege

* Potrivit ultimului top Forbes, apărut la jumă­tatea lui ianuarie 2015, magnatul mexican Carlos Slim i-a răpit lui Bill Gates prima poziție în cla­sa­mentul averilor, cu un plus de jumătate de miliard de dolari. Diferența (destul de mică) ar putea fi recu­perată în viitor de Gates, care nu se află, de altfel, la prima detronare. Cel mai bogat om de pe pământ între 1995 și 2008, el a pierdut în 2009 primul loc în top, în fața lui Warren Buffet, recâștigându-l apoi în 2013. Cum vor arăta viitoarele topuri Forbes depinde de ce va decide miliardarul, legat de propria avere: să o înmulțească sau să o împartă.

DALIA TĂBĂCARU