ZODIACUL DRUIZILOR

Andrei Cheran
- Cine sunteți? O tisă fidelă și curajoasă sau un cedru maiestuos? O salcie cu puteri misterioase sau un alun discret? Vă invităm să descoperiți una dintre cele mai vechi astrologii - cea practicată de druizi. Veți putea astfel să cunoașteți copacul care vă guvernează și să vă lăsați inspirați de forța și de calitățile lui... -

Galii și preoții lor, druizii, în țara lor aco­perită de păduri, le confereau arborilor virtuți care îi făceau sacri. După formă, talie și caracteristici, copacii erau considerați ca o dublură a fraților lor, oamenii, dar având puteri cu mult mai mari, pentru că rădăcinile care îi legau de pământ se înrudeau cu spiritele subterane, în timp ce coroana lor era mângâiată de divinățile celeste. La druizi, fiecare individ era asociat, în funcție de data sa de naștere, cu un arbore.
În zilele noastre, chiar dacă datinile s-au schim­bat, copacii rămân înscriși în memoria noastră co­lec­­tivă și păstrează, pentru fiecare dintre noi, o va­loare afectivă și simbolică considerabilă. Mai ales la noi, la români, ei au rămas dublurile noastre, româ­nul, frate cu codrul. Druizii știau totul despre aceste legă­turi profunde și prevesteau firea oame­nilor în funcție de arborii cu care erau îngemănați.

TISA
Cei născuți între 2 și 11 ianuarie și între 5 și 14 iulie


Tisa este un co­pac foarte rezis­tent și viguros. Din lem­nul său, ga­lii își făceau lăn­­ciile cu care lup­tau. Cu frun­zele sa­le pere­ne, acest co­pac în­car­nează con­­tinui­ta­tea, fidelitatea, dar în același timp și spiritul de a cuceri, de­ter­minarea de a câștiga. Corespon­dentul său uman este, prin urmare, ambițios, combativ și curajos. Are o rezistență psihică ieșită din comun, dar este în același timp un idealist, pasionat de me­tafizică. Deși are o inte­gritate absolută, este gata să facă orice pentru a seduce jumătatea ce se potri­vește inimii sale. Une­ori se grăbește, poate chiar prea mult. Din cauza aceasta poate fi uneori trist, auster.

ULMUL
Cei născuți între 12 și 24 ianuarie și între 15 și 25 iulie


Frumoși, puternici, ulmii sunt minunați prin blân­dețea și simplitatea lor. Nu există nimic exce­siv, nici în forma lor, și nici în locurile unde cresc. Din contră, au un aspect liniștitor, binevoitor, făcut să calmeze tensiunile. Oa­me­nii care se îngemănează cu ei sunt prietenoși, deschiși către dragoste, dar în ace­lași timp și ordonați și foarte sociabili. Din pă­cate sunt uneori prea uto­piști și li se întâmplă să trea­că prin decepții crun­­te, dar optimismul lor este de fiecare dată mai pu­ter­nic. Mai degrabă cas­nici, ei au uneori ten­dința de a se închide în gânduri și atitudini con­venționale. Trebuie să fie foar­te atenți să nu devină pur și simplu intransigenți.

CEDRUL
Cei născuți între 9 și 18 februarie și între 14 și 23 august


Dese și mereu verzi, crengile de cedru e­rau oferite tinerilor gali când plecau la război împo­triva legiunilor romane. Sim­bol al cura­jului și al re­zistenței, ce­drul este un co­pac ma­ies­tuos, cu co­roană dea­să. Corespondentul său uman poartă în el aceeași ener­gie, care îi face viața tre­pi­dantă, strălu­citoare, plină de nepre­vă­zut. A­vând un simț al umorului ieșit din comun și o inteligență strălucită, el seduce, dar nu rămâne pe loc, mereu atras de alte și alte aventuri. Uneori poa­te fi sus­ceptibil, ba chiar agresiv dacă este criticat.

PINUL
Cei născuți între 19 și 27 februarie și între 24 august și 2 septembrie


Ultimul reprezen­tant al trio-ului de conifere pe care îl fa­ce cu tisa și cu chipa­rosul, pinul este, la fel ca și ei, de o robustețe ieșită din comun. Fără a face eforturi speciale, el are în pădure o silue­tă dreaptă și fină, deasupra celor­lalți. La fel ca și el, fratele său om are un bun simț total, dar nu vrea să fie remarcat din această cauză. Îndrăgostit prin definiție, el revendică de fiecare dată o repartiție echi­tabilă a drep­tu­rilor și îndatoririlor fie­căruia dintre parteneri. Totuși, poate fi un amant ce va aduce uneori cruzimea în dra­goste. Foarte ambițios, va face totul pentru a-și îndeplini scopul.

CHIPAROSUL
Cei născuți între 25 ianuarie și 3 februarie și între 26 iulie și 4 august


Luminos ca licărul aurului, cu lemnul tare ca piatra, chipa­ro­sul este cel mai familiar dintre conifere. Galii îl venerau cu evla­vie, considerându-l semizeu, con­vinși că rășina lui, așternută pe tăl­pile călătorilor, le permitea să trea­că mergând peste ape. Frații lor oa­meni sunt altruiști și generoși, gata să pună în serviciul altora vigoarea excepțională de care se bucură, de­votamentul și simplita­tea. În dra­goste, știu să se facă iu­biți fără prejudecăți și seduc toate punctele cardinale. Prietenie sau dra­gos­te, te simți bine alături de ei. Umani­ta­tea lor îi face extrem de atașanți.

SALCIA
Cei născuți între 28 februarie și 10 martie și între 3 și 12 septembrie


Despletite și languroase, cu ramuri subțiri, aplecate către pământ, împodobite cu frunze înguste și lunguiețe, salciile degajă o senzație de tristețe, de unde și numele de "salcie plângătoare". Fără să fie neapărat triști, nativii acestui semn sunt înclinați către melancolie, pe care o cultivă cu de­lec­tare. Campioni ai drama­tizărilor excesive, ai iubirilor sfâșietoare și ai în­tâl­nirilor pasionale, nu sunt de­loc modele de fidelitate. Ușor telepați, le place să-și folosească această în­su­șire pentru a se apropia de pu­tere, cu condiția să o exer­seze din umbră, tră­gând sforile. Perso­na­lități zbu­ciu­mate, fra­­ții oameni ai salciei au un simț artistic in­con­testabil.

PLOPUL
Cei născuți între 4 și 8 februarie, între 1 și 14 mai, între 5 și 13 august și între 3 și 11 noiembrie


Noblețea și finețea definesc alura gene­rală a acestui frumos arbore, cu frunze simetrice, de culoare verde deschis pe o parte și verde închis pe cealaltă. În cre­dința druizilor, plopul era arbo­rele consacrat eroilor morți în luptă. Evocator al lumii liniștii, al împăcă­rii și secretelor, plopul este un con­fident, un prieten tăcut și fidel. Du­blul său uman este dornic de independență, uneori până la în­chiderea în sine. Demn de încre­dere și dotat cu inteligență vie, simțul său critic îl poate duce spre pesimism. Dar are nevoie să fie iubit, iar cei ce vor simți aș­tepta­rea aceasta vor descoperi în el o inimă generoasă și sensibilă.

TEIUL
Cei născuți între 11 și 20 martie și între 13 și 22 septembrie


Cu trunchiul drept, teiul are o coroană rotun­dă, resplandisantă, prin bogăția frunzelor sale. Răspân­dind vara un parfum dulce și subtil, florile sale le serveau druizilor la prepararea unor po­țiuni menite să inducă somnul. Ei îi atribuiau teiului chiar și virtuți hipnotice, ceea ce îi conferea o magie su­plimentară. Ambiguitatea a­ceas­ta se regăsește și la nativii pe care îi tutelează. Dotați cu o reală compasiune pen­tru semenii lor, recurg adeseori la minciună ca să convingă. Puternici în apa­rență, fragili în inte­rior, nativii din zodia teiu­lui au nevoie de securitate.

ALUNUL
Cei născuți între 22 martie și 10 aprilie și între 24 septembrie și 13 octombrie


Pentru că într-o bună zi o fecioară s-a trans­format în pasăre, s-a așezat pe o creangă de alun și a ales fructele sale, zicând: "Pe acestea le vor mânca oamenii de acum înainte", legenda gali­că le atribuie alunilor vir­tuți de fecunditate și de prosperitate. Mă­runt și dis­cret în apa­rență, el este în gene­ral acociat cu femini­tatea. Blânzi și răbdă­tori, cei născuți în aceas­tă zodie as­cund în spatele grației lor un tempera­ment pasional, o sexualitate capricioasă și o versa­ti­litate derutantă uneori. Originali și fantastici, ei pot fi cruzi cu cei care nu știu să-i liniștească.

ARȚARUL
Cei născuți între 11 și 20 aprilie și între 14 și 23 octombrie


Foarte puternic, lemnul său rezistă la orice încercare. Maiestuos și echi­librat, arțarul nu este lipsit de o oarecare solemnitate, deși, pentru gali, el semni­fică în primul rând virtuțile răz­boinice, curajul și pute­rea. Aceleași calități sunt regăsite la frații lor oameni. Pot fi medici străluciți, avocați, ba chiar preoți. Le place să învingă în viață și să-i convingă pe ceilalți de cre­zul lor dar, în același timp, nu se dau înapoi de la bucuria notorietății. În același timp, știu să-și gestioneze anturajul. Când se îndrăgostesc, le place să cucerească, dar le place în același timp și să com­plice lucrurile.

FRASINUL
Cei născuți între 25 mai și 3 iunie și între 22 noiembrie și 1 decembrie


Pentru gali, frasinul însem­na puterea și imortali­ta­tea. El era arborele vieții prin excelență, fie ­că erau implicate forțe po­zitive sau malefice. Ga­lii cre­deau că dacă un frasin va fi tăiat, cerul va că­dea pe ei! Destul de ambigui, cei ce sunt înfrățiți cu frasi­nul sunt în același timp generoși și egoiști. Ei caută mereu să elucideze misterele vie­ții și ale morții. Dificili și une­­ori greu de suportat zi de zi, ei atrag, totuși, prin inteligența lor puternică și prin originalitate.

CARPENUL
Cei născuți între 4 și 13 iunie și între 2 și 11 decembrie


Nu foarte înalt, dar foarte prețuit ca talisman împotriva blestemelor, carpenul era plantat de gali, care îl foloseau pentru a face din el căruțe. Poate că din această cauză oamenii născuți sub zodia sa sunt niște excelenți comunicatori. Un pic superficiali și mondeni, nu le place de nici un fel singurătatea și sunt foarte atașați de con­ve­ni­en­țele sociale. Esteți prin ex­celență, au gustul frumo­sului și al luxului și sunt gata de toate sacrificiile pentru a ajunge la perfecțiunea esteti­că. Iar această căutare nu este în nici un caz super­ficială, ea ma­ni­festându-se la fel de pu­ter­nic și pe plan pro­fesional sau sentimen­tal.

NUCUL
Cei născuți între 21 și 30 aprilie și între 24 octombrie și 2 noiembrie


Este misterios, singu­ra­tic și ambiguu. Galii îl admirau, dar în același timp se temeau de el. Pentru că are proprietăți magice. Venerat ca un corn al abundenței și ca un simbol al spiritualității, nucul era folosit de către druizi pentru a face poțiuni spe­ciale, în ritualurile lor de inițiere. Uneori deschiși către exterior, generoși și atenți la cei din jur, cei născuți sub acest semn pot deveni dintr-o dată in­trovertiți și cultivă fantasme foarte departe de reali­tate. Inteligenți și versatili, pot fi în același timp ba strategi redutabili, ba victime fără apărare, înecate în sensibilitatea lor lunatică.

SMOCHINUL
Cei născuți între 14 și 23 iunie și între 12 și 21 decembrie


Un arbore mai ciudat, "prieten al filozofilor", după părerea lui Platon, dintotdeauna smo­chinul a reprezentat abundența. Galii îl venerau și pentru virtuțile medicinale ale fructelor sale. Dar este vorba despre un copac mult mai fragil decât pare, care dacă nu este fericit în locul în care crește, devine sterp. Iar cei născuți în zodia sa nu scapă de această fra­gilitate. Generoși cu cu­vin­­tele, dar nedorind să atragă atenția, ei pot păli din lipsă de dragoste. A­trași către viața de fami­lie, unde pot îm­pinge respectul con­vențiilor la maxi­mum, uneori le este, totuși, greu să își asume acest rol vreme îndelun­gată.

CASTANUL COMESTIBIL
Cei născuți între 15 și 24 mai și între 12 și 21 noiembrie


Mai degrabă ramificat decât înalt, acest copac rustic poate fi confundat de la distanță cu un stejar. În realitate, este mult mai "timid" decât acesta, dar în același timp la fel de util, pentru că fructele sale au fost mult timp la baza alimentației strămoșilor noștri. Corespon­den­tul său uman manifestă aceeași timiditate, dar adoptă uneori un comportament derutant, ba chiar șocant, care de fapt mas­chează o profundă teme­re de a nu fi iubit. Totuși, simțul său ascuțit al orga­nizării și respectul ierarhiei fac din el un coleg de muncă perfect. În prietenii, la fel ca și în dragoste, nu este foarte demon­stra­tiv, dar apare întotdeauna în locul și în momentul potrivit.

MĂRUL
Cei născuți între 25 iunie și 4 iulie și între 23 decembrie și 1 ianuarie


Prieten al magilor, mărul ocupă un loc de frunte în "astrologia" galilor. Tăierea sa era pedepsită cu moartea. Simbol al invulnerabilității, este un co­pac simplu, familiar, răsărit pentru dra­gos­te și pentru viață. Coresponden­tul său uman are aceeași candoare, care une­ori se transformă în naivitate. Pen­tru el nu există nici calcule sa­van­te și nici strategii alambicate pentru a-și exprima senzualitatea și aspirația către dragoste. To­tuși, fuge de pasiunile ieșite din comun și preferă fericirea simplă, a unei vieți liniștite, al cărei confor­mism îi place. Dar spiritul îi rămâne des­chis, mai ales către cunoașterea științifică.

Arborii dintre anotimpuri

Celor 16 arbori prezentați până acum li se mai adaugă patru, legați de date foarte impor­tante pentru druizi: cele aflate la schimbarea anotimpurilor. Fie­care din acești patru arbori marchează debutul unui nou sezon, ceea ce le conferă o aură suplimentară. Prin asociere, nativii din aceste patru zile beneficiază de o putere sporită.

STEJARUL (Primăvara)
Cei născuți pe 21 martie


Păzitor al casei, la gali, ste­ja­rul simbolizează viața, pu­terea, energia care, asemenea sevei, se reînnoiește în fiecare primăvară. Înseamnă trezirea și reînnoirea naturii. Prin for­ma sa, care se îndreaptă spre cer, și ramurile sale mari, ocro­titoare, el evocă un tem­plu, un loc de comunicare în­tre oa­meni și zei, acolo unde dis­par greșelile și renasc spe­ranțele. Ținându-se me­reu de cuvânt, cei născuți pe 21 martie sunt în general stabili, gene­roși și puter­nici. Știu să impună respect, dar în ace­lași timp, știu să dea naș­tere unor iubiri sau priete­nii ce vor dura.

MESTEACĂNUL (Vara)
Cei născuți pe 24 iunie


Chiar dacă se spune că era folosit la fabricarea mătu­ri­lor pentru vrăjitoare, acest co­pac modest, protector, cura­jos, asociat cu Luna, era iubit în mod special de către gali, slăvit la toate sărbătorile care țineau de căsătorie și de mater­ni­tate. Oamenii născuți la um­bra sa sunt curajoși, muncitori, discreți, plini de fantezie și de ge­nerozitate. Dotați cu un puternic simț artistic, ei se împlinesc fără să facă valuri în jur, seducând prin sim­plitate și prin blândețe. Pentru a vă face plăcut lor, nu trebuie să îi bruscați sau să le lezați modestia. Pentru că se vor speria și își vor strânge crengile.

MĂSLINUL (Toamna)
Cei născuți pe 23 septembrie


Simbol al focului și al căldurii, măslinul încar­nează lumina liniștită și imuabilă care îndepăr­tează fantomele și spiritele rele. Este calm în su­fle­tul său și are o longevitate excepțională. Galii îi acordau atributul fecundității, al păcii, al forței și al purificării. Filozofi și psiho­logi, cei născuți sub acest semn pre­feră să convingă decât să învingă, să în­țeleagă de­cât să ju­de­ce, să liniș­teas­că decât să înfrunte. To­leranța și înțelepciunea lor excepționale îi pro­pul­sează de multe ori mai departe decât își do­resc. Dar nu sunt uluiți de rezultat, ba mai mult, se închid în grădina lor interioară, unde își cultivă interesul pentru artă și lectură.

FAGUL (Iarna)
Cei născuți pe 22 decembrie


Un copac frumos, foarte echilibrat, plăcut la atingere, fagul era venerat de către gali drept legătura lor cu strămoșii. Depuneau la rădăcinile sale pietre care îi reprezentau pe cei morți, pentru a putea fi mai aproape de ei. Astfel, cei născuți pe 22 decembrie au un talent incontestabil de a co­munica. Grație elocvenței discur­su­lui lor și spiri­tului lor viu și abil, știu cum să lege relații și cum să le fruc­tifice. Pragmatici și rea­liști, nu își pierd capul ușor. To­tuși, în dragoste, sunt foarte prevă­zători și sensibili la eleganță.