Bolile iernii: Sănătate cu alimente

Gilda Fildan
Dureri de gât și laringită

Se spune că în campania electorală din anul 2008 medicii americani le-au făcut recomandări stricte candidaților la președinția SUA: "Tăceți, ori de câte ori se poate. Beți mai multe lichide ca de obicei. Și nu vorbiți niciodată în șoaptă." Șoptitul supune corzile vocale la un efort mai mare, iar în perioada premergă­toare alegerilor, candidații erau obligați să vorbească atât de mult, încât riscul unei laringite trebuia luat în seamă. În consecință, ei au apelat la remedii naturale, pentru a-și proteja glasul. "Wallstreet Journal" și "New York Times" au relatat că Barack Obama își îngrijea vocea cu apă fier­binte în care amesteca lămâie, miere și ghim­bir. John McCain lua câte o linguriță de ulei de măsline, înainte de participarea la o dez­batere. Trebuie să adăugăm însă că iritarea corzilor vocale poate fi provocată nu numai de suprasolicitare, ci și de prezența unei infecții.

Cauze

Durerile în gât nu semnalează neapărat o inflamare a corzilor vocale. Dificultatea la înghițit și vorbit reprezintă cel mai adesea primul simptom al unei infecții virale, cum ar fi răceala, gripa sau rujeola. Cauza poate fi și de natură bacteriană, de exemplu, o amigdalită sau o infecție cu streptococ. De asemenea, aler­giile, aerul uscat sau po­luat și refluxul gastroeso­fa­gian se pot afla, și ele, la ori­ginea a­ces­­tor dureri. În mo­men­tul când ați constatat că aveți fe­bră, ar fi indicat să consultați un medic, deoarece poate fi vor­ba de o infecție strep­toco­cică, iar aceas­ta tre­buie tratată medi­camentos, fiind posibil ca, în timp, să dea naștere unei afec­țiuni reuma­tice. Toate ce­le­lalte dureri în gât nu durează de obicei mai mult de cinci până la șapte zile și dispar, în general, de la sine.
Bolnavii obișnuiesc să sugă bomboane de tuse pentru a-și ameliora astfel senzația de durere sau ră­gușeala, dar efectul calmant provine, de fapt, dintr-o mică anesteziere locală, deci nu poate fi decât tem­po­­rar. Este de preferat să acționăm asupra țesutului inflamat, liniștindu-l cu ajutorul unor alimente și plante medicinale.

Alimente cu efect terapeutic contra durerilor în gât și a laringitei

Dacă simptomele s-au cronicizat, ar fi bine să vă adresați unui medic, pentru a vă asigura că în spatele lor nu se află o afecțiune mai gravă. Atâta timp cât acestea încă nu sunt cronice, puteți încerca să între­buințați alimentele prezentate mai jos, care au o acțiune directă asupra țesutului laringian, reușind să-l calmeze.
*** Rodia - Acest fruct biblic, des­pre care se crede că ar fi totuna cu "mărul" din grădina Edenului, are o în­delungată tradiție de utilizare, ca anes­tezic, în zona gâtului, de la populațiile din Anzi și până în India. Rodia con­stituie un antiseptic cu spectru larg, con­ținând cel puțin nouă substanțe care întăresc sistemul imunitar. Se bea sucul, cu înghițituri mici, repartizat pe toată durata zilei, alternând cu apă.
*** Ghimbirul - La fel ca ustu­roiul, ghimbirul este și el un remediu excelent împotriva durerilor în gât. Se mănâncă miere, la care s-a adăugat ghimbir proaspăt, ori se poate prepara o gargară din zeamă de lămâie, oțet, ceai de ghimbir și miere.
*** Cardamomul este cea mai bună sursă de cineol. El combate cu succes atât senzația de durere, cât și laringita sau faringita.
*** Usturoiul, supranumit "penicilina ruseas­că", este un antiseptic imbatabil, care stimulează totodată sistemul imunitar și ar trebui să fie totdeauna prima opțiune în tratarea inflamațiilor apărute pe căile respiratorii. Este de presupus că și rudele sale apro­piate, ceapa și arpagicul, au un efect similar, mai ales că ceapa conține o can­titate mai mare de quercetină de­cât usturoiul (quercetina este un flavonoid cu pu­ternice proprietăți anti­oxi­dante). Evreii din Cochin, o veche așezare evreias­că din India, întrebuințau ca leac pentru durerile în gât, un decoct de ceapă cu zeamă de lămâie.
*** Salvia se poate administra fie ca infuzie, îmbunătățindu-i gustul cu puțină zeamă de lămâie și miere, fie sub forma unui amestec mai îndrăzneț, de infuzie cu usturoi, ghimbir și ceapă, eventual cu un adaos de ulei, miere sau oțet. Un studiu clinic din anul 2006 a confirmat valoarea terapeutică a salviei ca re­mediu împotriva inflamațiilor din zona gâtului. Parti­cipanților la test li s-a aplicat în gât, prin pul­verizare, o soluție cu 15% salvie, verificându-se apoi inten­sitatea durerii timp de două ore, la intervale de 15 minute. Ameliorarea a fost evidentă.
*** Cimbrul - Numeroase preparate farma­ceutice, utilizate curent contra durerilor în gât, a laringitei, bronșitei și tusei, conțin cimbru. Această plantă medicinală ajută la eliminarea mucusului din căile respiratorii, are acțiune antiseptică și întărește sistemul imunitar. Iată cum puteți profita de însușirile ei binefăcătoare. Ca să pregătiți un decoct pentru gargară, fierbeți cimbrul în apă, la foc mic, 10-20 de minute. Dacă doriți, adăugați-i lămâie și miere, pentru gust. Sau beți un ceai de cimbru - cel mai bine, la aproximativ jumătate de oră după îngurgitarea unor condimente iuți, ca usturoiul, ardeiul iute, hreanul sau wasabi.
** Lichidele - La celebra clinică Mayo din SUA, pacienții cu dureri în gât sunt sfătuiți să-și dubleze consumul de lichide, fiindcă acestea le flui­dizează secrețiile, astfel încât ele pot fi evacuate mai ușor prin tuse. Și întrebuințarea unui umidificator pen­tru obținerea unui nivel optim al umidității aerului din încăpere contribuie la ameliorarea simptomelor.
** Zeama de lămâie cu miere - Acesta este un leac tradițional contra durerilor în gât și a larin­gitei. La clinica Mayo se recomandă să se amestece zeamă de lămâie și miere într-un pahar cu apă fierbinte, lăsând mixtura să se răcească înainte de a o bea. Lămâia ajută la eliminarea mucusului, iar mierea căptușește mucoasa faringiană cu un strat protector.
* Anasonul ajută împotriva tusei productive și a altor probleme ale căilor respiratorii, datorită ac­țiunii sale expectorante. Zdrobiți una sau două lin­gurițe de semințe de anason, turnați peste ele apă clocotită și așteptați să infuzeze 10-15 mi­nute. Strecurați ceaiul înainte să-l beți. Îi puteți adăuga și pu­țin lemn-dulce, cu condiția să nu suferiți de hipertensiune ori de un deficit de potasiu.
* Fructele congelate și sucurile de fructe - Fructele păstrate la congelator, cum ar fi strugurii, căpșunile, afinele, ba­nanele scoase din coajă sau pe­penii, sunt o delicatesă care, pe lângă gustul excelent, prezintă și avantajul de a ne calma gâtul iritat. Și înghețata de fructe, sor­betul și cuburile de gheață ne pot fi de ajutor. Ni se poate părea paradoxal, dar "American Cancer Society" recomandă, la durerile de gât, alimente reci sau chiar congelate.
* Uleiul de măsline - De ce n-am testa și metoda lui John McCain, încercând să prevenim răgușeala cu o lingură de ulei de măsline? Acesta e un remediu tradițional, numai că, din păcate, nu dispunem de studii care să-i confirme efec­tele. Totuși, deoarece se știe că el este o sursă sănă­toasă de acizi grași mononesaturați, nu strică să înghițim din când în când câte o lingură.

Alimente de consumat cu prudență

Când aveți dureri în gât sau laringită, multe alimente și băuturi nu vă fac bine. Evitați-le mai ales pe cele ce urmează:
Băuturile cu cofeină - E recomandabil să beți cât mai mult atunci când vă doare gâtul, însă băuturile care conțin cofeină elimină apa din țesuturi. De aceea, este mai indicat să vă hidratați cu apă, supe sau chiar cuburi de gheață.
Excesul de alcool - Consumul mare de alcool poate irita gâtul și corzile vocale, reprezentând el însuși factorul declanșator al unei laringite.
Alimentele care provoacă arsuri la stomac - Acidul gastric urcat în esofag poate irita gâtul, ducând în final și la o laringită. Renunțați la alimentele care favorizează refluxul, în special la cele acre, cum sunt roșiile, ca și la sosurile și mâncărurile grele, de pildă cartofii prăjiți.

Din cămara cu ierburi de leac

Unele plante medicinale fac minuni la un gât iritat, din care iese o voce răgușită. Următoarele două sunt campioane incontestabile.
Ungurașul (Marrubium vulgare) - Ungurașul comun reprezintă un ajutor neprețuit la problemele gâtului sau ale bronhiilor. Doza recomandată pentru infuzie este de 2 lingurițe de plantă uscată la o cană de apă clocotită. În ceai mai puteți pune lămâie, lemn-dulce sau pulbere (ori picături) de ștevie.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - Lemnul-dulce calmează durerile în gât și contribuie la elimi­narea mai rapidă a mucusului, fiind întrebuințat de secole în Europa și China. În cartea sa "Chinese Hea­ling Foods and Herbs", renumitul farmacolog dr. Albert Y. Leung prezintă o serie de argumente științi­fice în sprijinul administrării lemnului-dulce în astm, menționând, totodată, și rolul lui ca leac tradițional contra durerilor în gât. El ne recomandă să dăm într-un clocot 5-7 lingurițe de lemn-dulce, cu 3 căni de apă, apoi să lăsăm vasul pe foc mic, până când lichi­dul scade la jumătate.
Deși lemnul-dulce vă poate fi de folos, nu e bine să beți prea mult. Printre alte efecte nedo­rite, o administrare îndelungată - care depă­șește șase săptămâni - poate provoca sau agra­va hipertensiunea. În cazul când durerile în gât persistă în tot acest timp, adresați-vă neapărat unui medic.
Sucul de ananas combinat cu ghimbir - reprezintă o bază pentru băuturi, la care se pot adăuga apoi plante care conțin cineol, o sub­stanță de mare folos și în laringită, deoarece favorizează expectorarea. Cantități apreciabile de cineol se găsesc, printre altele, în: busuioc, peliniță, tarhon, eucalipt, fenicul, mentă, ghim­bir, cardamom, curcuma, lavandă, nucșoară, mentă, vetrice, rozmarin, coada-șoricelului, isop, scorțișoară și verbină.

PNEUMONIE

Afecțiunile grave se declanșează de cele mai multe ori în momentul când sistemul imunitar este slă­bit din cauza unei alte infecții. De aceea, nu întot­deauna, dar foarte frecvent, pneumonia se dezvoltă dintr-o bronșită sau o gripă. Și poate avea un dez­nodământ letal. An de an, ea ucide pe tot globul sute de mii de oameni. Persoanele cu sistemul imunitar aflat în dificultate, cum sunt bolnavii cronici sau vârst­nicii, se confruntă cu un risc maxim. Și, fapt surprinzător, dar adevărat, internarea într-un spital sporește acest risc. Numeroase cazuri de deces în urma pneumoniei implică pacienți spitalizați.
Deoarece infecția ia naștere în interiorul plămâni­lor, simptomele pot îmbrăca forme dramatice: dureri în piept, febră, frisoane, tuse și greutate în respirație. Cei mai mulți medici prescriu antibiotice, care nu ajută întotdeauna, fiindcă pneumoniile sunt provoca­te, în proporție de 50%, nu de o bacterie, ci de un virus. Mai rar, chiar de fungi.
Există multe alimente capabile să stimuleze siste­mul imunitar, ca de pildă: semințele de roșcove, fruc­tele arbustului tropical camu-camu, pepenele galben, siminichia, curmalele chinezești (jujube), ovăzul, afinele, socul, ghimbirul, mușețelul, năutul, brustu­rele, curcuma, păpădia, usturoiul, oregano, gălbene­lele, ciuperca shiitake, spanacul, cartofii dulci, cim­brul, strugurii, scorțișoara și ceapa. Apoi, avem la dispoziție o serie întreagă de plante care ne ajută să reducem stresul. Acesta este un lucru important, în primul rând pentru că stresul subminează capacitatea naturală de apărare a organismului.
Pneumonia poate pune în primejdie viața bolna­vului. De aceea, prezentați-vă neîntârziat la medic, dacă ați observat apariția unor simptome neobișnuite în piept sau la plămâni. Alimentele amintite mai sus vă pot proteja împotriva bolii, însă atunci când infecția s-a instalat, aveți neapărat nevoie de îngrijiri medicale.

Un sandvici pentru eliberarea bronhiilor

Ca să îndepărtați secrețiile acumulate în sinusuri și bronhii, încercați această rețetă ce reunește câteva dintre principalele alimente cu acțiune expectorantă. Amestecați ardei iuți tăiați mărunt, ghimbir, usturoi, curcuma, hrean, muștar, wasabi și ceapă și întindeți originala compoziție pe o felie de pâine. De ase­menea, puteți bea un ceai fierbinte, cu gust iute, preparat din ingredientele enumerate aici (sau numai o parte din ele).

Alimente cu efect terapeutic împotriva pneumoniei

Vă sfătuim să includeți în meniul dvs. zilnic câteva din următoarele alimente, care sunt benefice pentru sistemul imunitar.
*** Rodia - Potrivit unor studii clinice mai noi, acest fruct acrișor acționează contra pneumoniei cu o eficiență egală cu a usturoiului. Semințele, ca și pulpa suculentă a rodiei, conțin numeroși antioxi­danți, care combat inflamațiile și susțin mecanismele de autoapărare ale organismului în lupta cu bacteriile și virușii.
*** Socul - Extractul de soc constituie o armă indispensabilă împotriva gripei, dar și a pneumoniei, deoarece în compoziția plantei se regăsesc peste o duzină de compuși antibacterieni, antivirali și anti­micotici.
*** Usturoiul este nelipsit din arsenalul terapeuților naturiști, datorită celor aproximativ 2000 de substanțe biologic active, care îi conferă o valoare curativă excepțională. Terapeuta Jill Stansbury, de la National College of Naturopathic Medicine din Port­land, Oregon, își îndeamnă studenții să consume per­manent usturoi, pentru a distruge bacteriile și virușii care provoacă bronșita, pneumonia și unele infecții ale tubului digestiv.
** Oregano - Acest condiment nu servește doar la prepararea unui sos apetisant pentru spaghete. Cercetările de laborator au dovedit că el posedă și calitatea de a activa sistemul imunitar. Are efecte antiinflamatoare și antibacteriene, diminuează stresul, calmează tusea și eliberează căile respiratorii de secreții.
** Citricele - Datorită conținutului lor ridicat de vitamină C, portocalele, grepfruiturile, mandari­nele, lămâile și limetele întăresc sistemul imunitar, oferind protecție contra infecțiilor virale. Există me­dici care introduc chiar doze masive de vitamină C în tratamentul pneumoniei. Desi­gur, nu vă recomandăm să vă tratați o asemenea afecțiune pe cont propriu, în schimb, vi­taminizarea în scopul preven­ției e, într-adevăr, o idee bună.
Fructul cel mai bogat în vita­mina C este camu-camu, urmat de amalaki (un fel de coa­căze indie­ne), măceșe, ar­dei grași, ardei iuți cayenne, nuci caju, mlădițe de cârmâz, năsturel și topinambur. Alte surse bune sunt broccoli, pa­paya, kiwi, căpșu­nile, pepe­nele galben, mango, roșiile, varza și spanacul. N-ar fi rău să luați și un supliment cu vi­ta­mina C (even­tual combinată cu flavo­noide).
** Ceapa - La fel ca us­turoiul, ceapa conține și ea prin­cipii active care combat cu bune rezultate infecțiile căilor respi­ratorii, implicit și pneumonia.
* Busuiocul - Oricine mănâncă cu plăcere o sa­lată de roșii cu Mozzarella proaspătă și puțin busuioc parfumat, câteva picături de ulei de măsline și un strop de oțet balsamic. Busuiocul ne aprovizionează cu antioxidanți, ține la respect bacteriile și virușii și fortifică sistemul imunitar.
* Ceaiul verde - După cum se știe, ceaiul verde are un conținut apreciabil de antioxidanți. Dar nu numai atât. Cercetătorii au constatat că el poate tripla acțiunea antibioticelor, îmbunătățind efectul bacteri­cid al medicamentelor și totodată crescând sensibi­litatea microbilor față de substanțele active, chiar și în cazul unor tulpini bacteriene rezistente.
* Ghimbirul atenuează senzația de greață pro­vocată de chimioterapie sau de graviditate. Totodată, el stimulează sistemul imunitar. Puteți prepara un ceai, turnând apă clocotită peste câteva rondele sub­țiri, tăiate dintr-o rădăcină de ghimbir.
* Curcuma - Acest condiment este întrebuințat în medicina tradițională chineză, ca și în cea ayur­vedică, pentru ameliorarea artritei, îmbunătățirea funcțiilor hepatice și a digestiei în ansamblu, ca și pentru reglarea ciclului menstrual. De aseme­nea, el întărește imunitatea și ne ferește de microbi și viruși.
* Rozmarinul - Plantă des întâlnită în bu­că­tărie, ca și busuiocul, rozmarinul se numără, în același timp, printre remediile de un real folos în asigurarea unei bune imunități și în tratamentul pneumoniei. El dă un gust minunat supelor, ca și mâncărurilor cu carne de pasăre sau de miel.
* Scorțișoara - Recomandată pentru rolul ei de stimulent pentru sistemul imunitar, ea este utilă și diabeticilor, pe care îi ajută să-și țină glicemia sub control.

Alimente de consumat cu prudență

Există alimente care sabotează sistemul imu­nitar, în loc să-l fortifice. De aceea, e preferabil să le evitați.
Alcoolul în exces - Alcoolul slăbește capacitatea leucocitelor de a lupta cu infecțiile. Un consum exa­gerat va îngreuna vindecarea.
Grăsimile și dulciurile - Pneumonia se declan­șează în momentul când imunitatea dvs. este deficita­ră. Dacă vă veți compune meniul în mod judicios, de exemplu, înlocuind dulciurile și prăjiturile cu fructe proaspete, vă ajutați organismul să învingă infecția.

Din cămara cu ierburi de leac

Următoarele plante medicinale sunt deosebit de utile în tratarea unei pneumonii.
Echinacea (Echinacea purpurea) - O serie întrea­gă de studii îi atestă succesul în combaterea infecțiilor de pe căile respiratorii superioare, deși specialiștii nu au reușit să afle care este substanța activă cea mai eficientă dintre cele prezente în structura acestei plante.
Gențiana (Hydrastis canadensis) - Vă sfătuim s-o includeți (tinctura de gențiană) în profilaxia și - cu acordul medicului dvs. - în tratamentul pneumoniei. Efectul ei antimicrobian provine de la doi alcaloizi cu spectru larg de acțiune: hidrastina și berberina.
Păpădia (Taraxacum officinale) - Medicina tradi­țională chineză tratează cu ajutorul ei pneumonia și alte infecții ale căilor respiratorii superioare. Există și studii clinice care îi confirmă eficiența. Vă puteți pre­para fie un decoct prin fierberea rădăcinilor și frun­zelor, fie o infuzie din planta uscată.