Răspuns pentru CORNEL GORDAN - Sibiu, F. AS nr.1148 - "Solicit informații despre trigliceride"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Pe lângă lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) și lipoproteinele cu densitate mare (HDL), trigliceridele sunt o altă formă de lipide din sânge, care, în esență, reprezintă o sursă importantă de ener­gie.
Practic, trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași, care se regăsesc în organismul uman, fie în sânge, fie în țesutul adi­pos. Sursa acestora este reprezentată în mare parte din grăsimile pe care le consumăm, 95% dintre toate grăsimile alimentare fiind trigliceride. În cazul tri­gliceridelor, trebuie amintit însă și faptul că anumite deprinderi zilnice pot determina creșterea în exces a acestor lipide sanguine. Alimentația bogată în gră­simi animale sau carbohidrați, viața sedentară, con­sumul de alcool, faină și alimente cu conținut mare de zahăr sunt factori care contribuie la depășirea valorii normale a trigliceridelor, peste 150 mg/dl. Mai mult, unele persoane pot avea o predispoziție genetică pentru un nivel ridicat al lipidelor sanguine (colesterol, trigliceride). Totodată, boli precum hipo­tiroidismul, diabetul, insuficiența renală, dar și ad­ministrarea unor medicamente uzuale (ex. anticon­cepționale, corticosteroizi etc.) pot influența negativ nivelul lipidelor sanguine, situație care aduce după sine creșterea riscului de apa­riție a aterosclerozei, insu­fici­enței coronariene, infarc­tului mio­cardic sau a unor alte ma­nifestări patologice, cum sunt steatoza hepatică și pan­crea­tita.
În linii mari, schimbarea stilului de viață este primul pas pentru com­ba­terea hiper­trigliceridemiei sau a hiper­colesterolemiei, iar dacă acest lucru nu este suficient și nivelul lipidelor sanguine rămâne ridicat, se impune, bineînțeles, adminis­trarea de medicamente.
Schimbarea stilului de viață presupune o conduită alimentară care vizează: reducerea aportului de gră­simi (carne grasă sau extrem de procesată, gălbenuș de ou și produse lactate integrale), consumul de ali­mente bogate în fibre solubile (tărâțe de ovăz, fasole, mazăre, orez, orz, citrice, căpșuni, mere), consumul produselor din soia (compușii conținuți de soia, nu­miți izoflavone, imită hormonii umani care reglează nivelurile lipidelor sanguine), consumul mai multor alimente cu antioxidanți (majoritatea fructelor și legu­melor), evitarea alcoolului, fumatului și efec­tuarea de exerciții fizice cu regularitate.
Dacă modificările stilului de viață nu sunt sufi­ciente pentru a scădea nivelurile lipidelor sanguine, se poate recurge la instituirea unui tratament medi­camentos, care, de la caz la caz, presupune admi­nistrarea de statine, sechestratoare de acizi biliari, sau niacină (acid nicotinic). Acesta din urmă, deși face parte din complexul vitaminic B, are un efect favo­rabil pe trigliceride, dar și pe HDL și LDL-colesterol.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, com­baterea dislipidemiilor se realizează cu remedii capabile să vină în completarea terapiilor alopate, precum Resveratrolul (se poate administra și sub formă de ulei din sâmburi de struguri), uleiurile de coacăz-negru (reduce substanțial nivelul triglice­ridelor), de nucă, de șofrănel, de germeni de grâu, de sâmburi de caise, de in etc., dar și prin admi­nistratea de lecitină, chitosan, goji sau extract din semințe de grapefruit.
În final, aș aminti două remedii care intervin di­rect în blocarea sintezei hepatice de trigliceride, și anume produsul Korill și usturoiul consumat ca atare, pe stomacul gol.
Să auzim numai de bine!

Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com

"Tata dorește un leac naturist pentru cancer la prostată"
(Răspuns pentru SIMONA - Bacău, F. AS 1143)


Stimată doamnă, întrucât nu știu diagnosticul exact pus de doctorul specialist tatălui dvs., încerc să vă expun câteva din afecțiunile prostatei, mai apoi tratamente convenționale și naturale, în speranța că răspunsul meu va fi pe măsura așteptărilor dvs. A­vând în vedere vârsta dânsului, înclin să cred că tatăl dvs. are un adenom de prostată și nu un cancer, așa că aș vrea să vă mai liniștesc puțin. Indi­ferent care este afecțiunea lui, aveți mai jos și o îndrumare pen­tru o alimentație sănătoasă, care să-i ajute la sănăta­tea prostatei.
Prostatita este inflamarea prostatei datorată unei infecții, întâlnită la bărbați, la orice vârstă. Sunt cu­noscute 4 feluri de infecții ale prostatei, fiecare având la bază o altă cauză. Prostatita acută, prostatita bac­teriană cronică (cea mai frecventă este infecția cu E.coli, dar și cel mai greu de tratat). Aceste două forme de infecții ale prostatei sunt tratate de obicei cu anti­biotice. Prostatita cronică nonbacteriană - de altfel cea mai întâlnită - se tratează în general cu fitote­rapie, psihoterapie, acupunctură, anxiolitice etc. Mai există încă o formă de prostatită, mai puțin cu­noscută din punctul de vedere al cauzei, când nivelul celu­lelor albe în sânge este crescut.
Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată nu este can­cer!!!) este caracterizată prin mă­rirea glandei prostatei și se întâlnește, în general, în jurul vârstei de 50 de ani. Este legată de schimbările hormonale specifice vârstei.
Cancerul de prostată este o afec­țiune întâlnită în general la bărbații cu vârstă înaintată, 75-80 de ani. Printre factorii favorizanți ai cancerului de prostată ar fi: istoria privind cancerul în familia mamei (cancer ovarian, de sân), tata, fratele, bu­ni­cul (can­cer de prostată), vârstă, culoarea pielii, com­binațiile între rase, mediul încon­jurător, zona în care s-a născut și a trăit per­soana respectivă. De exemplu, a doua gene­rație a unei persoane emigrate din Japonia în Ame­rica are un risc mai mare de a avea un cancer de prostată, la o vârstă înaintată, decât ur­mașul celui care rămâne în Japonia.
Tratamentele convenționale
* Radioterapia - cu reacțiile adverse cu­noscute: oboseală, dificultăți în urinare, dia­ree etc.
* Prostatectomia - îndepărtarea inte­grală a pros­tatei, apărând și aici reacții ad­verse: probleme de micțiune, sângerări etc.
* Chimioterapia - ca reacții adverse: căderea părului, stări de vomă, oboseală, ane­­mie etc.
* Terapia cu hormoni - reacții adverse: creșterea în greutate, transpirația excesivă etc.
* Crioterapia - reacții adverse: dureri pelvine tem­­­porare etc.
În cancerul avansat de prostată, combinarea tera­piei cu hormoni, a radioterapiei și a terapiei naturale este cea mai folosită terapie din lume, reducând riscul deceselor cu 50%.
Însă terapia naturală cea mai folosită de mii de ani este terapia care are la bază plantele. Există peste 10.000 de plante care conțin un număr impre­sio­nant de substanțe active, ce ajută la prevenirea și tratarea cancerului, și nu numai. În medicină sunt folosite un număr foarte mic de plante cu efect pozi­tiv. Plantele sunt simple, sunt elegante, frumoase, poate prea ne-am obișnuit cu ele - uneori le admirăm, alteori le călcam în picioare, fără a înțelege miracolul care se ascunde în aceste creații micuțe, numite Na­tură. De fapt, e vorba de un mare laborator aflat pe o suprafață minusculă, ai cărui «soldați» așteaptă să îi folosim pentru a ne arăta puterea lor de vinde­care și de apărare. V-ați întrebat vreodată cum supra­vie­țuiesc toate păsările cerului și toate animalele săl­ba­tice? Au doctorii? Sau doctorul lor este chiar na­tura? Unele substanțe cunoscute, mai puțin cunoscute sau necunoscute s-au remarcat ca fiind un adevărat me­di­cament, prin capacitatea lor de a ajuta la inhi­barea vascularizării tumorilor, ceea ce a dus, astfel, la inhi­barea dezvoltării acestora.
De-a lungul anilor, am observat că odată cu înce­perea administrării produselor "Elixir of Youth" (Tu­mor­less), "Immunoforce" și "Digestton Canadian Sweet Extract" de către persoane diagnosticate cu afec­țiuni ale prostatei, au avut loc modificări în starea lor de sănătate, de la dispariția simptomelor (în cazu­rile cu prostatită), la revenirea la normal a glandei, la bărbații cu adenom de prostată, și până la o reducere a extinderii metastazei și oprirea dezvoltării tumorii (până la eradicarea acesteia) - în cazul celor cu cancer de prostată.
De asemenea, am încercat să le recomandăm ce­lor care au ales terapia naturală cu pro­dusele noastre o alimentație sănătoasă care, după unele studii, deși contradictorii, ar ajuta la sănătatea prostatei. Reco­mand o ali­mentație bogată în grăsimi saturate, legu­me și fructe, proteine vege­tale și excluderea pe cât po­sibil a alimentelor de ori­gine animală, a grăsimilor (precum untul, margarina - de fapt toate grăsimile animale, răs­­punzătoare de inflamații, în cazul nostru inflama­ția prostatei -, dar și eliminarea cărnii roșii, de vită).
Sugerez, de asemenea, reducerea considerabilă a zahărului alb și a derivatelor acestuia (zahărul per­turbă nivelul hormonilor și agravează inflamația exis­­tentă), renunțarea la afumături și murături.
Importantă este o alimentație bogată în pește - datorită conținutului de grăsimi vitale, cunoscute de noi ca fiind anti-inflamatorii, și pe care le găsim în somon, hering, în general, în peștele pescuit în apele reci ale nordului.
Pentru o bună sănătate a prostatei, iată și alte reco­­mandări:
* se va consuma zilnic o lingură de semințe de bostan, bogate în zinc.
* de 2-3 ori pe zi, câte o lingură de polen cu iaurt (duce la micșorarea vo­lu­mului prostatei).
* o lingură de ulei de in sau 1-2 linguri de semințe de in puse în salată.
* bulionul și roșiile folosite în mân­care sunt de asemenea recomandate, datorită conți­nu­tului ridicat de licopen, o substanță anticance­ri­ge­nă, un puternic antioxidant, care se mai găsește în can­titate mare în grep­fruitul roșu și în pepenele roșu.
* ideală este și mișcarea în aer liber, care nu numai că ajută la menținerea nivelului colesterolului în sân­ge, dar ajută sistemul muscular și osos. Atenție - în bolile prostatei nu este recomandată folosirea bici­cletei.
* o igienă strictă generală și în special locală. Urinarea în poziția șezut reduce rezi­duurile din ri­nichi, prin mărirea jetului de urină, și tim­pul de golire a vezicii urinare.
Am expus doar unele dintre recomandările care au făcut parte din munca noastră de-a lungul anilor.
Doresc multă sănătate tatălui dvs., iar sfaturile mele sper să-i fie de folos. Pentru orice întrebare, mă puteți contacta telefonic sau pe e-mail.