2015 - Pe la noi, pe la vecini...

Ciprian Rus
- Cele mai relevante evenimente ale începutului de an -

Cu frica-n oase

Neobișnuita liniște care s-a lăsat peste România după înfrângerea lui Victor Ponta la prezidențiale și după eleganta schimbare de ștafetă de la Cotroceni, dintre Traian Băsescu și Klaus Iohannis, a durat, din pă­cate, cât o lună de miere. Iar problemele mari nu vin din interior. Lumea largă pare mai nebună ca ni­ciodată. După atacul de la Paris al teroriștilor jihadiști, tensiunile din estul Ucrainei par să transforme, și ele, jarul în foc. Deși amenințarea pare departe de noi, frica în­cepe să ne intre în oase. Și cum un rău nu vine ni­cio­dată singur, Elveția, centrul de stabilitate al Euro­pei, deto­nează o bombă cu efect întârziat, care afec­tează nu doar indicii bursieri mondiali, ci și pe zeci de mii de români și de est-europeni care și-au luat, anii trecuți, credite în franci elvețieni.

"Eu sunt Charlie" pune lumea pe foc

Sfârșitul lui 2014 lăsa Uniunea Europeană în­tr-una dintre cele mai șubrede poziții din istoria ei: miș­­cările autonomiste tot mai vocale (Scoția, Catalo­nia), valul în continuă creștere de euroscepticism și ame­nințările fățișe de ieșire din zona euro. Anticipate, parcă, de marile proteste islamofobe care au cuprins Germania în decembrie, violentele atacuri teroriste care au vizat redacția săptămânalului satiric "Charlie Hebdo" și un magazin evreiesc din Paris, în urmă cu două săptămâni, au pus pe jar o Europă întreagă. Fran­ța, Belgia și Germania arată în ultimele zile ca niște veritabile regimuri militarizate. O vânătoare fără precedent a elementelor musulmane jihadiste e în plină desfășurare, în vreme ce noi și dure măsuri de secu­ritate sunt antamate de țările UE, pe fondul amenințărilor venite din partea rețelei teroriste Al-Qaida și a Statului Islamic. În tot acest timp, con­tinentul este divizat între apărarea dreptului la libera ex­pri­mare și riscurile de secu­ritate ce decurg din ducerea acestuia la ex­trem, cum a fost și este cazul ca­ricaturilor cu Profetul Ma­homed din "Charlie Heb­do". Anali­zele realizate de au­to­ritățile franceze l-au făcut pe pre­mierul socialist al țării, Manuel Valls, să ad­mită "tensiuni care moc­nesc de prea multă vreme" și instalarea unui "apart­heid teritorial, social și etnic în Franța". Într-o în­cer­­care de calmare a spiri­telor, președintele german Joachim Gauck și cance­larul Angela Merkel au par­­ticipat, recent, braț la braț, la un mare miting anti-is­la­mofob. "Noi toți, îm­preună, suntem Ger­ma­nia!", a spus președintele, adă­ugând că, în loc să-i despartă, atentatele jihadiș­tilor nu vor face decât să-i unească și mai mult pe ger­mani.

Klaus Iohannis - un președinte moleșit?

La 30 de zile de la depunerea jurământului și preluarea mandatului de președinte al României, Klaus Iohannis a publicat, pe 21 ianuarie, un scurt bilanț, în care își justifică primii pași spre "Ro­mânia lucrului bine făcut". Creșterea bugetului Apărării, consolidarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii și în cadrul NATO sunt direcțiile de lucru ale președintelui. De altfel, tema secu­rității a ocupat un loc de frunte pe agen­da lui Iohannis, care a reu­șit, în timp record, să obțină un consens al partidelor parlamen­tare privind finanțarea Apărării cu 2% din bu­get. Întâlnirile cu înalți oficiali UE și NATO și vizita la București a Victoriei Nuland, asistentul Secre­tarului de Stat al SUA, întăresc linia de început de mandat a președin­telui Iohannis. Pe plan intern, spre deo­sebire de "epoca Bă­sescu", Klaus Iohannis s-a arătat des­chis dialogului cu premierul Victor Ponta, pe care l-a invitat de mai multe ori la Co­tro­ceni, pentru a dis­cuta te­me dintre ce­le mai diverse. (Motiv de iritare pentru media româ­nească, nemul­țu­mită de pa­cifismul politic al pre­ședintelui țării, de la care se aștepta o revigorare a dreptei po­litice, soldată, cât mai rapid, cu răsturnarea guver­nului.) Să fie doar o mișcare strate­gică, în linia promi­siu­nilor sale elec­to­rale, sau e chiar în­ceputul unei coabitări liniștite până la alegerile de la finele anului viitor? Într-un inter­viu acordat marți publi­cației ame­ri­cane "New York Times", Klaus Iohannis ne dă o vagă idee despre ce are în plan: "Avem ne­voie de un gu­vern sufi­cient de puternic și cu o vi­ziune eco­no­mică pe termen lung, ca­re să schimbe lu­cru­rile. Ne trebu­ie un guvern care să vină cu un nou mod de abor­dare și care să aibă curajul de a păs­tra un set de reguli eco­no­mice atâta timp cât este ne­ce­sar". Începutul lui mar­tie, când PNL promite o moțiune de cenzură, ne va da răspunsul final la aceas­tă problemă.

Spionaj prin telefon și e-mail...

Evoluțiile internaționale re­cen­te au ridicat mingea la fileu serviciilor secrete din România. După ce Curtea Constituțională a respins ca neconstituțională, în to­talitatea sa, legea privind securitatea cibernetică, o nouă variantă a apă­rut pe tapet, după atacurile teroriste din Franța. So­cietatea civilă s-a pronunțat împotriva acestei legi și amenință cu proteste. Legea "Big Brother 3" conține elemente grave de ingerință în viața privată, se spune, atentează la secretul cores­pondenței și la libertatea de exprimare și nu con­ține niciun fel de garanții care să asigure o protecție împotriva abuzurilor din partea autorităților, susțin adversarii ei. De partea criticilor se pozi­ționează și furnizorii de Internet, care cred că accesul la date privind corespondența unor persoane ar trebui să se facă în baza unui mandat judecătoresc, lucru care nu este explicit precizat în Legea Secu­rității Cibernetice. (Tot spionați se simt și vreo 3.000 de credincioși ortodocși, care refuză cardul de sănătate, motivând că numele lui inversat este "drac" și conține cei trei de 6 satanici.)

Nimic bun pe frontul de Est

În timp ce Occidentul se mobilizează pentru lupta îm­potriva terorismului jihadist, Ucraina sună și ea mobilizarea a încă 50.000 de recruți, pentru a face față ofensivei separatiștilor pro-ruși din estul țării. Pentru pri­ma oară, Ucraina a acuzat, direct, Rusia că i-a atacat trupele, ridi­când puternic tensiunea diplo­matică. În fața agravării situației, președintele ucrai­nean, Petro Poro­shen­­ko, a decis să-și scurteze sejurul de la importanta Re­u­­niu­ne de la Davos, la ca­re fusese invitat.

Idila Orban-Putin continuă

Pe fondul acestor tensiuni, preșe­din­tele rus, Vla­dimir Putin, tocmai și-a anunțat vizita la Bu­dapesta, în luna fe­bruarie. Relațiile fă­țișe, de apropiere, dintre Viktor Orban și Vladimir Putin ne­liniștesc Occidentul și fac din România și Polonia doi piloni strategici ai Europei în regiune. În același context regional, Ro­mânia a încercat asi­duu, în ultimele zile, să inter­me­dieze ne­go­cierile privind for­marea unei ma­jorități parla­mentare pro-euro­pene în Re­publica Moldova. Atât președintele Iohannis, cât și premierul Ponta și-au anunțat vizite la Chișinău, pe care au fost nevoiți să le anuleze. Incapacitatea celor trei forțe basarabene de dreapta, de a se pune de acord, a întins la ma­xi­mum nervii șefilor de cancelarii eu­ro­pene...

Dosarul francului

Într-o Europă plină de focare de război, de la Est la Vest, marea bombă a venit de unde foarte puțini se așteptau: tocmai din pacifista și echilibrata Elveție. Decizia băncii centrale de la Zürich de a liberaliza cursul francului elvețian a dus la o creștere galo­pantă, de azi pe mâine, a acestuia, de la 3,70 lei, până la nivelul unui euro, 4,40 lei. Peste 70.000 de români care au accesat credite în moneda elvețiană sunt afectați de această evoluție a cursului de schimb. Disperați, oamenii arată cu degetul spre guvern, spre băncile creditoare și spre Banca Națională. Se stu­diază mai multe variante, printre care inclusiv adop­tarea legii falimentului personal, menită să-l ajute pe client în războiul său cu banca. Între timp, până la liniștirea apelor, băncile încep să facă primii pași înapoi. După OTP și Volksbank, Raiffeisen a decis, miercuri, să recalculeze ratele clienților împrumutați în franci. Dar dincolo de toate soluțiile dezbătute intens în ultimele zile, dosarul francului elvețian pune în discuție o problemă gravă a societății româ­nești post-decembriste: lipsa crasă de educație finan­ciară a oamenilor. Nu puține sunt vocile care insistă ca umblarea cu bani să devină materie în școala ro­mâ­nească. Nu ar fi rău: dacă tabelul lui Mendeleev nu mai interesează după terminarea școlii pe nimeni, la bancă, după un credit, trecem cu toții, mai devreme sau mai târziu...