- Milioane de oameni suferă din pricina consecințelor uzurii articulare, ajungând, adeseori, la cuțit. Totuși, operația poate fi evitată, iar durerile potolite. Totul, cu sfatul specialiștilor -
Când te scoli din pat, simți înțepături în genunchi, urcarea și coborârea scării devin o tortură, iar unii bolnavi abia reușesc să mai țină în mână ceașca de cafea. Durerile articulare sunt un însoțitor permanent pentru milioane de oameni. Cauza cea mai frecventă a acestei suferințe o reprezintă boala numită artroză. Dintre cei ajunși la vârsta de 45 de ani, deja 10% sunt afectați de simptomele de uzură a articulațiilor. Între 45 și 65 de ani, se confruntă cu artroza o treime din femei și un sfert din bărbați.
De ce așa mulți?
Până în prezent, medicina n-a putut elucida pe deplin această problemă, ci a stabilit definitiv numai faptul că vârsta constituie principalul factor de risc. "În epoca de piatră, viața unui individ se încheia pe la 35-40 de ani. Privind lucrurile din perspectiva evoluției speciei umane, trebuie să admitem că aparatul nostru locomotor n-a fost proiectat pentru funcționarea pe o durată de timp atât de îndelungată. De aceea, orice persoană care trăiește până la bătrânețe va dezvolta, mai curând sau mai târziu, o artroză", afirmă specialiștii. Probabil că la femei joacă un anumit rol și modificările hormonale petrecute în preajma intrării în menopauză, deoarece s-a observat că ele fac mai frecvent artroză, odată ce au depășit 50 de ani. Dar solicitarea fizică asimetrică, posturile defectuoase, sedentarismul, supraponderalitatea, moștenirea genetică, traumatismele sau afecțiunile metabolice ereditare, cum ar fi reumatismul, pot da naștere fenomenelor de uzură încă de la vârste mai tinere.
Expunerea de mai sus poate lăsa impresia că articulațiile noastre ar fi destul de sensibile. Nimic mai fals. Ele sunt, dimpotrivă, niște alcătuiri anatomice foarte rezistente. Zi de zi, cele peste o sută de articulații din corpul nostru sunt obligate să facă față acțiunii unor forțe enorme. De exemplu, atunci când urcăm o scară, genunchii au de suportat greutatea corpului înmulțită cu trei până la cinci. Ea se va multiplica suplimentar, dacă sărim de la o înălțime oarecare, să zicem, de pe un zid.
Lejeritatea mișcării, ca și rezistența la presiune și la șocuri este asigurată de cartilajul articular, care învelește capetele oaselor. Cartilajele sunt o adevărată minune a naturii: deși țesutul, compus din apă, celule și fibre elastice de colagen, are o grosime de numai câțiva milimetri, el rezistă la presiuni de sute de kilograme pe centimetrul pătrat. Cu toate acestea, are o vulnerabilitate: celulele sale se regenerează greu, iar micile leziuni sau accidentele minore provoacă probleme deloc neglijabile pe termen lung. În plus, de-a lungul deceniilor, dintele timpului roade straturile cartilajului, care se usucă și devine rigid, se uzează și nu-și mai îndeplinește corect funcția de amortizor. Astfel debutează artroza. Într-un stadiu avansat, uzura cartilajului face ca spațiul dintre cele două oase să se micșoreze până acolo încât capetele lor se freacă unul de altul. Consecințele care se fac simțite sunt durerile puternice de la încheieturi, îndeosebi de la genunchi, șolduri, umeri și degete. Dar boala în sine începe mult mai devreme, are o evoluție latentă și, în majoritatea cazurilor, rămâne neobservată timp îndelungat. Întrucât cartilajul nu este prevăzut cu fibre nervoase, nu-i putem percepe degradarea. Durerea apare abia când oasele încep să se frece unul de celălalt, fiindcă periostul (membrana conjunctiv-fibroasă care acoperă osul) posedă o bună rețea nervoasă. Se pot adăuga acum și alte simptome neplăcute: inflamarea și blocarea parțială a articulației bolnave.
Este artroza o fatalitate?
Deocamdată, nu s-a descoperit o cale de a vindeca această afecțiune. Totuși, prin aplicarea unei terapii optime, suferința poate fi considerabil ameliorată, reducându-se astfel consumul de analgezice. Și operația poate fi amânată cu câțiva ani, eventual chiar evitată definitiv. Important este să nu neglijăm primele semne, ci să luăm cât mai curând legătura cu medicul. Mulți pacienți se duc prea târziu la doctor, deoarece au ideea greșită că artroza ar fi o boală cu care ești nevoit să te resemnezi. În realitate, uzura articulară trebuie combătută cât mai devreme posibil.
Unul din semnele timpurii caracteristice este durerea din momentul punerii în mișcare: dimineața, la coborârea din pat, sau după un repaos mai lung în poziția șezând ori culcat, încheieturile se simt la început înțepenite sau dureroase. Dar și genunchii instabili la mers, faptul că ne cad frecvent obiectele din mână, ca și durerile la efort, de pildă la urcarea treptelor, reprezintă simptome ale unei artroze incipiente. O discuție detaliată cu medicul, urmată de radiografie, RMN sau ecografie, va stabili dacă boala există într-adevăr.
Ce tratamente ne ajută efectiv?
"Din păcate, nu există o rețetă cu efect garantat împotriva artrozei. Diversele modalități terapeutice, cum ar fi acupunctura, suplimentele nutriționale destinate refacerii cartilajului sau dietele special concepute pentru această categorie de bolnavi acționează foarte diferit, de la un individ la altul. Însă principalul element, atât în terapie cât și în prevenție, este cu siguranță mișcarea", spun medicii. Cartilajul nu are vase de sânge proprii, care să-l aprovizioneze cu substanțe nutritive. El se hrănește doar prin intermediul lichidului sinovial, iar acest proces nu funcționează decât cu condiția ca încheietura să se miște suficient. De aceea, renunțarea la mișcare în scopul de a menaja articulația este cea mai greșită alegere în situația unei artroze.
Un al doilea argument în favoarea activității fizice îl reprezintă necesitatea de a întări musculatura și de a optimiza coordonarea musculară în zona din jurul încheieturii afectate. Cu cât mușchii sunt mai bine antrenați, cu atât articulația va fi mai stabilizată și susținută. Medicii ne sfătuiesc să executăm mișcări uniforme, ca acelea din schiul de fond, plimbarea cu sprijin în bețe sau mersul pe bicicletă. Înotul și gimnastica acvatică sunt și ele ideale, dacă exercițiul fizic ne provoacă dureri. Deplasarea în apă scutește articulațiile de efort și, în același timp, apa caldă are un efect relaxant asupra țesuturilor și a musculaturii.
Se ajunge prea repede la cuțit?
"Când se pune problema unei operații, este extrem de important să iei în considerare, în primul rând, pacientul, și abia apoi radiografia", afirmă specialiștii. Căci simptomele nu coincid de fiecare dată cu imaginea radiologică: "Unii pacienți au dureri violente, deși radiografia arată doar o artroză minoră. Alții beneficiază de o calitate a vieții relativ satisfăcătoare, cu toate că boala lor se află într-un stadiu avansat, după cum o dovedește imagistica medicală."
Operația n-ar trebui să fie prima opțiune, însă nici nu poate fi evitată întotdeauna. Dacă, în urma tuturor metodelor terapeutice folosite, pacientul continuă să aibă o calitate a vieții limitată dramatic, devine necesar să se recurgă la artroscopie, la intervenția de stabilizare a articulației sau la protezare. "Bolnavul însuși este chemat să participe la evaluarea situației sale. Se întâlnesc și cazuri când pacienții cer insistent să fie operați, deoarece o fizioterapie laborioasă ori cerința de a-și reduce substanțial greutatea corporală li se par prea greu de realizat și obositoare". Oricum, ar trebui încercate mai întâi, în mod temeinic, terapiile nechirurgicale, luând în considerare faptul că nici operația nu poate restabili integral starea normală a unei articulații.
Deosebirile dintre artroză și artrită
Caracteristicile artritei reumatoide:
* Afecțiune inflamatorie autoimună
* Rigiditate articulară dimineața > 1 oră
* Accentuarea simptomelor după o pauză de odihnă
* Ameliorare datorită mișcării
* Ameliorare la frig (din cauza inflamației)
* Se poate manifesta prin puseuri
Caracteristicile artrozei:
* Provocată de uzură, suprasolicitare sau traumatisme
* Rigiditate articulară dimineața < 30 de minute
* Ameliorare prin repaos
* În stadiul avansat, dureri la mișcare
* Ameliorare la căldură, dacă nu există inflamație
* Evoluție latentă de-a lungul anilor
Artroza - soluții de ameliorare
1. Practicați un sport, căci o musculatură viguroasă susține articulația, încetinește procesele degenerative și menține mobilitatea. Ideale sunt acele sporturi care nu forțează încheieturile, de pildă gimnastica acvatică, înotul, plimbarea cu bicicleta, nordic walking (mersul cu sprijin în bețe), schiul de fond. Deosebit de solicitante pentru articulații sunt în schimb sporturile care obligă la opriri bruște și porniri în viteză, cum sunt tenisul și fotbalul.
2. Durerile pot fi combătute cu ajutorul medicamentelor antireumatice, cu acțiune analgezică și antiinflamatoare, care nu conțin cortizon (ex. Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen). Și unele principii active de origine vegetală, cum ar fi extractul de iederă, cremele pe bază de arnică, petrol și ardei iute au un efect de calmare a durerii. Noi vă recomandăm cu căldură un unguent românesc de excepție: OSTEOCICATRAT, pe care-l găsiți la farmaciile veterinare.
3. Mai multă glucozamină - este o substanță nutritivă care contribuie la întreținerea și refacerea țesutului cartilaginos. În hrana noastră, ea e prezentă în cantități infime și în alimente pe care nu obișnuim să le includem în meniul zilnic (scoici, crabi sau creveți). Administrarea unui supliment cu glucozamină poate constitui o componentă de bază a tratamentului prescris pacienților cu artroză.
4. Reduceți carnea și grăsimile la 250 grame pe săptămână, deoarece ele conțin foarte mult acid arahidonic, care favorizează procesele inflamatorii din organism. De aceea, unii bonavi preferă să adopte alimentația vegetariană și vegană. Un efect benefic îl au uleiurile de rapiță, nucă, soia și in, precum și macroul, somonul și heringul. Toate cele enumerate mai sus conțin un acid omega 3 cu lanț lung, numit EPA (acidul eicosapentaeonic), care posedă proprietatea de a reduce inflamațiile.
5. Rece și cald - Multor pacienți cu artroză căldura le face bine, de pildă aplicată sub forma unei alifii cu capsaicină, care le activează circulația locală. Și o baie caldă, la care se pot adăuga săruri speciale cu acțiune antireumatică (sărurile de Bazna), poate reda mobilitatea articulațiilor după un drum lung prin frigul de afară. Dimpotrivă, în faza agresivă a artrozei, atunci când încheietura e vizibil umflată, răcorirea ei produce o senzație plăcută, de ușurare. Cataplasmele reci cu brânză de vaci sunt un leac tradițional bine cunoscut.
6. Micșorarea greutății corporale excedentare atenuează durerile articulare, îndeosebi în gonartroză - acesta este un fapt dovedit. Un regim de slăbire cu rezultate rapide poate motiva pacientul, convingându-l să treacă ulterior la o schimbare a alimentației pe termen lung. Dar, în paralel, ar trebui efectuat și un program de activitate fizică individualizat cu deosebită grijă. Acesta ar avea, pe de-o parte, rolul de a stimula metabolismul și, pe de alta, de a întări musculatura, principalul motor al arderii caloriilor.