Teste respiratorii: puteți stinge o lumânare?
Fiecare adult are aproximativ 300 de milioane de alveole pulmonare care îl alimentează cu oxigen. Suprafața totală a acestora este egală cu cea a unui teren de fotbal. La fiecare infecție nevindecată complet, o parte a țesutului plămânului se distruge, astfel că aria respiratorie se restrânge tot mai mult. De aceea ar fi bine să vă cunoașteți capacitatea de respirație. Este cât se poate de simplu. Cântați dimineața, în baie - în paralel cu casetofonul - o melodie de la cap la coadă. Dacă reușiți fără să vă dați sufletul, sau dacă reușiți să stingeți o lumânare aprinsă de la o distanță de 1 m, totul este în regulă. Dacă nu, prezentați-vă la un cabinet medical și măsurați-vă volumul respirator. Nu trebuie decât să suflați într-un spirometru, a cărui scală vă va indica dacă respirația dvs. se încadrează sau nu în limitele normale.
Mai ales iarna, aerul îmbâcsit care iese pe coșurile caselor afectează căile respiratorii. Dar nu numai el, ci și gazele de eșapament, de-a dreptul sufocante în zilele friguroase și umede, mirosul de țigară din încăperile reci și neaerisite sau aerul prea uscat din locuințele cu încălzire centrală.
Cum să ne apărăm
Suprema salvie
O simplă cură cu ceai de salvie poate întări căile respiratorii. Timp de 3 zile la rând, se bea câte un litru de ceai zilnic, de dimineața până seara. Dar nu mai mult, fiindcă ceaiul de salvie conține multe substanțe amare și taninuri.
Preparare: se toarnă peste 2 linguri cu vârf de salvie 1 litru de apă rece, se pune la foc, se fierbe 3 minute, se strecoară, se lasă puțin să se răcească și se bea imediat 1/4 de litru. Restul se toarnă într-un termos și se bea, puțin câte puțin, pe tot parcursul zilei.
Frecții cu alifii și tincturi
La copii, căile respiratorii se pot fortifica ungându-i sau fricționându-i pe piept și pe spate cu diverse alifii sau tincturi. Când apar primele simptome ale tusei sau bronșitei, procedați și dvs. la fel, folosind pentru masaj sau frecție o alifie cu propolis sau tinctură de eucalipt. Compușii substanțelor naturale pătrund în organism atât prin căile respiratorii, cât și prin pori.
Inhalații
Cea mai eficientă terapie de întărire a căilor respiratorii - sănătoase sau deja afectate de boală - o reprezintă inhalațiile. Acestea se pot face în diferite feluri, dar modalitatea cea mai frecvent folosită este cea clasică: se pun într-un vas 20-30 de picături de inhalant cumpărat de la farmacie (ulei de eucalipt sau ienupăr), se toarnă deasupra 1/2 - 1 l de apă clocotită și se inhalează aburii circa 10 minute, pentru ca uleiurile eterice să pătrundă adânc în plămâni. (Eucaliptul conține o substanță activă ce vindecă afecțiunile respiratorii.)
Preventiv: inhalațiile se fac o dată pe zi, de preferință seara, înainte de culcare.
Dacă afecțiunea există deja, faceți inhalație de 2-3 ori pe parcursul zilei. Dar cu multă precauție. Pentru a evita o posibilă răceală, după inhalații nu se iese din casă. Ideal este statul în pat, la căldură. Înainte vreme, bunicile noastre obișnuiau să ne pună pe cap, în timpul inhalației, un șal gros sau chiar o pătură. Astăzi, medicii avertizează că temperatura foarte ridicată produsă sub șal sau pătură de plantele puternic aromate poate deregla circulația sângelui. Mai sănătos este să țineți chiar deasupra capului un prosop subțire, pentru ca aerul să poată circula de jur împrejur.
Alte tipuri de inhalații
Inhalația în cada de baie
Pregătiți-vă baia, așezați-vă în cadă, turnați 20 de picături de tinctură de eucalipt peste suprafața apei și inspirați relaxat și profund.
Inhalația în cameră
Se ia o farfurie mică, se umple cu apă - sau se pune în ea o bucată de vată udă - și se toarnă deasupra 30 de picături de tinctură de eucalipt, de brad sau de pin. Uleiurile eterice se ridică în aer și prin inhalare acționează asupra căilor respiratorii.
Inhalația pe batistă
Când plecați de-acasă, turnați pe batistă - de câteva ori pe zi - 5 picături de ulei de eucalipt sau de brad. Duceți batista la nas și mirosiți-o la intervale regulate.
Inhalații cu ceapă
Uleiurile eterice conținute de ceapă revigorează, și ele, căile respiratorii. Tăiați mărunt o ceapă, puneți-o într-o oală cu apă clocotită, lăsați-o să fiarbă câteva minute sub capac, luați oala de pe foc și inhalați, circa 10 minute, aburii.
Inhalația cu portocală
Luați o portocală (sau mai multe), înfigeți în coaja ei un pumn de cuișoare și așezați-o undeva, în cameră. Miroase frumos și întărește imunitatea căilor respiratorii.
Bucurați-vă de primul guturai!
Vă numărați printre fericiții care an de an trec sănătoși de primele săptămâni friguroase ale iernii, sau sunteți printre cei care la primul ger se plâng că-i doare în gât, încep să tușească și să-și sufle nasul din două în două minute? Ei bine, dacă la fiecare început de iarnă guturaiul devine o a doua natură, considerați-vă niște oameni fericiți. În timpul acestei infecții, relativ lipsită de importanță, organismul produce de zor anticorpi. Ceea ce înseamnă că pe parcursul iernii nu veți mai suferi de răceală sau de gripă.
Dar:
* Nu faceți pe eroii! Când sunteți răciți, stați acasă, cel puțin o zi sau două. Inima și sistemul vascular au de suferit, așa că organismul are nevoie de odihnă și de refacere. Cei care nu întreprind nimic împotriva primei răceli pot avea neșansa ca cele câteva zile de indispoziție ușoară să se transforme în săptămâni de suferință efectivă.