Divinele naramze

Iulia Vlad
Fruct al iernii, pe care o învio­rează și-o încălzește cu gustul și culoarea sa de jăratic mocnit, portocala nu s-a despărțit niciodată de frumu­sețea femeilor. Numită "naramză", pe vremea străbunicilor noastre, ea face parte din rețete nemuritoare, pe care ar fi mai mare păcatul să nu le încercați.

Suc de portocale sau felii de portocale
Simpla aplicare a sucului sau a feliilor de portocale este valoroasă pen­­tru întreținerea tenului catifelat. Proaspăt stors, el se aplică pe față și pe gât cu ajutorul unui tampon de vată. Feliile de portocale se masează pe piele întâi, apoi se lasă zeama să acțio­neze 20 de minute. Se clătește fața cu apă rece. Are efect de tonifiere, de hidratare și de reducere a ridurilor.

Mască de portocale și lanolină
Ingrediente: 2 lin­guri suc de por­tocale proaspăt stors, o lingură de lanolină.
Topiți lanolina pe baie de aburi, apoi adăugați sucul de portocale. Întin­deți preparatul călduț pe față și pe gât, prin masaj ușor. Lăsați să acționeze 20-25 de minute, apoi clătiți. Masca este de mare ajutor pentru tenul uscat și ofilit.

Mască de portocale, banane și smântână
Ingrediente: o banană bine coaptă, 2 linguri de suc proaspăt de portocale, o lingură de smântână proaspătă.
Zdrobiți banana cu fur­culița, apoi adăugați sucul de portocale și smântâna. Amestecați totul bine. A­plicați pasta obținută pe fața și gâtul proaspăt spă­late. După 20 de minute, îndepărtați masca cu apă călduță. Dă viață tenului îmbătrânit și uscat.

Mască de portocale cu drojdie de bere
Ingrediente: 2 linguri de drojdie de bere, suc proaspăt de por­tocale.
Amestecați drojdia cu sucul de por­tocale, până la consistența unei paste groase. Aplicați-o pe față, și după 20 de minute clătiți-vă cu apă rece. Al­bește, șterge petele de vârstă, învio­rează tenul obosit. Este potrivită pentru tenul gras, seboreic și mixt.

Mască de portocale cu miere și iaurt, pentru sâni și decolteu
Ingrediente: 2 linguri suc de por­tocale, 2 linguri de iaurt, 2 linguri de miere.
Se amestecă bine cele trei ingre­diente, apoi se aplică pe sâni și de­colteu, cu ajutorul unui tampon de vată. Se lasă să acționeze 20 de minute. Se clătește cu apă rece. Pielea devine suplă și fermă.

Mască din coajă de portocale, suc de portocale și albuș de ou
Ingrediente: o lingură de coajă de portocală dată pe răzătoare, o lingură de suc de portocale proaspăt, un albuș bătut spumă.
Amestecați coaja de portocală cu sucul și cu albușul, până la omo­genizare, apoi aplicați preparatul pe față. După 30 de minute, clătiți-vă cu apă rece. Masca este ideală pentru matifierea tenului gras, seboreic, și pentru închiderea pori­lor.

Baie cu coji de portocale
Adăugați câteva coji de portocale proaspete, rupte în bucăți, în apa din cadă. Conțin uleiuri natu­rale, care fac pielea elastică și mătă­soasă. Ele acționează ca antiseptic na­tural, precum și ca întăritor al venelor.