Instrumentist, șef de formație și compozitor, Ravi este fiul mijlociu al legendarului saxofonist John Coltrane și-al apreciatei pianiste și organiste Alice Coltrane. A avut din start de depășit două obstacole uriașe, ridicate chiar de celebritatea părinților lui. Dar pasiunea și-a spus cuvântul și Ravi a îmbrățișat ca profesie muzica și, în special, saxofonul, instrumentul ce l-a propulsat pe tatăl lui la rangul de sfânt în biserica afro-ortodoxă din America. Cu atâta îndrăzneală, era firesc ca lumea jazzului - și mai ales criticii - să fie încă de la început cu ochii pe el, căutând asemănările și deosebirile față de faimosul său tată. Au fost mult mai duri cu el decât cu alți muzicieni din aceeași generație, dar Ravi a depășit cu fruntea sus obstacolele și și-a creat propriul nume în jazz.
Muzica vindecătoare
Ravi Coltrane s-a născut pe 5 august 1965, în Long Island, New York, în plină glorie muzicală a tatălui său, și a fost botezat după legendarul instrumentist indian de sitar, Ravi Shankar, pe care ambii lui părinți îl venerau. Dar bucuria familiei avea să dureze puțin. Fiul mijlociu al lui John Coltrane avea doar doi ani când tatăl lui s-a stins fulgerător din viață, la numai 40 de ani, în urma unui cancer la ficat. A crescut în Los Angeles, înconjurat de iubirea mamei sale, Alice, și de o muzică ce nu se sfârșea niciodată. Chiar dacă jazzul a făcut-o cunoscută în lumea concertelor, ea obișnuia să cânte adesea acasă, la pian, și muzică clasică. Dvorak, Stravinsky sau Rachmaninov răsunau adesea în casa lor. "Îmi plăcea muzica aceea pe care o iubeam pe ascuns, căci prietenii mei ar fi râs de mine, aflând ce gen de muzică îmi place. N-ar fi fost deloc «cool»...", povestea artistul într-un interviu.
Molipsirea lui Ravi de muzică s-a produs de mic. A studiat clarinetul, iar în timpul liceului a cântat și în trupa școlii. Împreună cu frații lui, John Jr. (născut în 1964) și cu Oranyan (născut 1967), formează chiar acasă o trupă. Dar deși era atras de muzică, nu s-a gândit deloc că asta i-ar putea deveni meserie. Pe-atunci visa să ajungă regizor sau fotograf. Dar moartea fratelui său mai mare, John Jr., într-un accident de mașină, în anul 1982, avea să-i dea peste cap întreg universul. Destinul lovea a doua oară în familia Coltrane, și membrii ei au fost răvășiți de durere. Alice s-a refugiat din ce în ce mai mult în cultura și religia indiană, pe care le îmbrățișase încă de la moartea soțului. Celălalt frate, Oranyan, s-a aruncat cu furie în studiul diverselor stiluri muzicale și a devenit DJ, iar Ravi s-a simțit total pierdut. "Timp de patru sau cinci ani, aproape că am încetat să trăiesc. Nu am mai cântat la clarinet. Nu puteam face absolut nimic. Nimic nu mă mai atrăgea. În viața mea apăruse o gaură neagră imensă, un spațiu gol, pe care nu știam cu ce să-l umplu. Atunci am început să mă gândesc serios «Ce drum să apuc?»". Salvarea a găsit-o în cea mai la-ndemână îndeletnicire din viața sa: "Muzica m-a salvat. M-a repus în funcțiune... Până atunci auzisem cântecele tatei, fără să le ascult, însă, în profunzime. A trebuit să mă maturizez ca să-i caut muzica, s-o doresc, s-o înțeleg și să mă minunez de ea... Într-o zi, i-am pătruns misterul și m-a vrăjit. Peste noapte, am renunțat la Prince și la alți cântăreți pe care-i ascultam și m-am aplecat serios asupra jazzului. Am început să caut discuri cu Sonny Rollins și Charlie Parker", spunea într-un interviu. Așa s-a hotărât să studieze saxofonul, la Institutul de Artă din California. "Până-n clipa aia, eram un anonim. Dacă unul din colegii mei de liceu auzea numele tatălui meu, spunea: «Parcă îmi sună cunoscut. Nu era, cumva, cântăreț de blues?». Toate astea s-au schimbat însă când m-am prezentat la Institutul de Artă. Acolo toți auziseră de John Coltrane. Iar eu am apărut și cu un saxofon în mână... Mi-am dat seama imediat că nu va fi deloc ușor". Și chiar nu i-a fost ușor. Deși era extrem de talentat, Ravi nu avea foarte mare încredere în forțele proprii, chiar dacă toți cei din jurul lui încercau să-l ajute.
Încântată de drumul ales de fiul ei, mama-Alice a încercat să-i dea o mână de ajutor și i-a propus să cânte alături de ea, în câteva concerte. Dar atenția lui Alice l-a încurcat mai mult decât să-l propulseze în lumea muzicală. "Toată lumea se înghesuia, brusc, să-mi acorde o șansă, fără a uita însă cine sunt, sau mai corect spus cine sunt părinții mei. «Hai să-l ascultăm și pe Coltrane ăsta», auzeam peste tot. Iar eu mă simțeam ca într-o cursă de-a prinselea. Trebuia să-mi ajung din urmă părinții", se confesa artistul. Ajutorul i-a venit însă nu din partea mamei, ci din partea unui titan al jazzului, bateristul Elvin Jones, fost coleg al tatălui său. Acesta l-a luat sub aripa sa și i-a oferit ocazia să-și facă ucenicia în formația lui. "Ravi e un muzician de excepție. Se temea tot timpul că nimeni nu-i va aprecia calitățile și talentul. Trăia cu impresia că toți vor să-l angajeze doar pentru că e fiul lui John Coltrane. Eu am vrut să-i demonstrez că nu este așa..." își amintea, cu drag, maestrul Elvin Jones. Și a izbutit. L-a făcut pe Ravi să aibă încredere în el. După numeroase colaborări, Ravi are astăzi 6 albume, dar nu dintr-o poziție oarecare, ci din cea de lider. De asemenea, a urcat pe scena celor mai renumite festivaluri de jazz din lume, precum Montreux Jazz Festival, Newport Jazz Festival, Monterey Jazz Festival sau Vienna Jazz Festival. Iar dacă moartea fratelui său l-a dus pe culmile disperării, trecerea în neființă a mamei (în 2007) a depășit-o ceva mai ușor, sprijinit de soția lui, Kathleen Hennessy. Cei doi s-au căsătorit în 1999 și au doi copii. Ravi speră ca măcar unul din fiii săi, William sau Aaron, să ducă mai departe moștenirea familiei. "E visul meu secret. Sper ca unul dintre ei să-mi împărtășească pasiunea pentru muzică. Nu vreau însă să-i influențez. Sunt minunați, orice ar alege să facă în viață", spunea artistul.
Concertele de la noi ale lui Ravi Coltrane fac parte din turneul european de promovare a albumului "Spirit Fiction" (2012). Artistul va veni aici să cânte însoțit de alți trei muzicieni de excepție: David Virelles - pian, Dezron Douglas - bass, și Johnathan Blake - baterie, care alcătuiesc Quartetul Ravi Coltrane.
Biletele pot fi achiziționate din rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 85 și 145 lei atât pentru spectacolul de la Cluj, cât și pentru cel din București.