"Există tratamente moderne, care pot stopa boala"
- Afecțiune "banală" până în urmă cu 50 de ani, legată cel mai adesea de bătrânețe, reumatismul a devenit o amenințare, de când numele îi este legat de bolile autoimune, așa de greu, dacă nu chiar imposibil de vindecat. Care este cauza apariției lor?
- În grupa bolilor inflamatorii reumatologice sunt incluse foarte multe afecțiuni: poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic, dar și alte boli care afectează mușchii, cum ar fi polimiozitele, ori pielea - de exemplu - scleroza sistemică sau sclerodermia, cum este cunoscută de către pacienți. De ce apar, în general, inflamații în organism și de ce apar bolile inflamatorii reumatologice este o întrebare care frământă lumea medicală de foarte multă vreme. Din păcate, nu există un răspuns clar în acest sens. Ce se știe precis, la ora actuală, este că în toate bolile autoimune există o predispoziție genetică ce se poate activa, pe fondul unor factori favorizanți. Ceea ce nu înseamnă, obligatoriu, că dacă ai gena respectivă, vei face boala, ci doar că ești predispus, mai mult decât alții, la apariția ei. Se fac foarte multe cercetări în domeniul bolilor inflamatorii reumatologice.
- Aminteați de anumiți factori favorizanți implicați în apariția bolii. Care sunt ei?
- Pe fondul predispoziției genetice, anumiți factori de mediu toxici, prezenți în alimentație, aer sau apă, pot duce la apariția bolii. Fumatul, de exemplu, care este incriminat ca factor declanșator în majoritatea bolilor (cancer, boli de plămâni, boli de inimă) are un rol important și în apariția poliartritei reumatoide. S-a demonstrat acest lucru!
- Care este cea mai frecventă boală autoimună?
- Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă dintre bolile inflamatorii reumatismale, determinând apariția unor inflamații cronice la articulațiile mici.
- Se spune că femeile au o predispoziție către această boală.
- Într-adevăr, poliartrita reumatoidă afectează în principal sexul feminin. Asta nu înseamnă că bărbații nu se pot îmbolnăvi. Afecțiunea debutează între 40 și 50 de ani, dar am întâlnit și bolnavi foarte tineri (de 30 de ani) sau mai în vârstă, de 70 de ani, mai ales că suntem în fața unei îmbătrâniri a populației, pe fondul creșterii speranței de viață în România.
- Cum se manifestă poliartrita reumatoidă?
- Articulațiile încep să se umfle și sunt dureroase, în special noaptea și dimineața, la trezire. Bolnavul are încheieturile înțepenite, dar dacă face diverse mișcări, durerile mai cedează. Cel mai frecvent sunt afectate articulațiile mici de la nivelul mâinii - articulațiile degetelor, ale falangelor și articulația pumnului. De asemenea, pot fi afectate articulațiile mici de la nivelul piciorului, dar și articulațiile genunchilor. În general, boala evoluează în timp. Fără tratament, bolnavul este din rău în mai rău! Am avut pacienți cu poliartrită în stadiu avansat, la care mâinile și picioarele s-au strâmbat, au apărut anchiloze ale articulațiilor care nu le mai permiteau să-și folosească mâinile, nu mai puteau să se spele, să se închidă la nasturi, să se încalțe, deci, să facă lucruri simple, de zi cu zi. Boala limitează foarte mult mișcările bolnavilor, dacă ajunge în stadii avansate!
- Afecțiunea atacă toate articulațiile deodată?
- Poate să debuteze la două-trei articulații, la care se adaugă altele, în timp, sau poate să debuteze la nivelul tuturor articulațiilor mâinii, respectiv la pumni și la articulațiile degetelor. Atrag atenția că nu trebuie să se piardă vremea! Dacă se pierde momentul debutului, nu se pune diagnosticul la timp (ideal de un medic reumatolog, pentru că el este în măsură să diferențieze diversele boli care au astfel de manifestări) și se întârzie tratamentul, pot să apară modificări urâte la nivelul articulațiilor mâinilor, dar și la nivelul altor articulații. Din fericire, de când au apărut noile medicamente, aceste modificări degenerative sunt din ce în ce mai rar întâlnite.
- Boala apare în analizele uzuale de sânge?
- În primul rând, din analizele uzuale ne atrage atenția un VSH mărit, el fiind un indicator al stărilor inflamatorii. Proteina C reactivă ne ajută și ea, pentru că evoluează în paralel cu VSH-ul și înseamnă inflamație. Uneori ne ajută chiar mai mult decât VSH-ul, pentru că acesta poate să fie influențat și de o banală anemie sau de prezența altor afecțiuni. Dacă pacientul are articulații umflate, VSH mărit și proteina C reactivă peste limitele admise, trebuie să fie văzut de un medic reumatolog, care o să-i facă o serie întreagă de investigații suplimentare, inclusiv examene imagistice.
- Temperaturile scăzute ale iernii pot agrava poliartrita reumatoidă?
- Frigul și mai ales umezeala din sezonul rece declașează durerile articulare. Dacă iese din casă iarna, un pacient cu articulațiile umflate se deplasează cu mare dificultate, mai ales că vorbim de suprafețe alunecoase - gheață și zăpadă. Totodată, mobilitatea îi este limitată de îmbrăcămintea groasă. Astfel că riscă să alunece sau să cadă și să-și afecteze traumatic articulația, ceea ce agravează boala, mai ales în caz de luxații sau fracturi.
- În această boală, articulațiile degetelor sunt cel mai vizibil afectate. Am văzut femei în vârstă cu degetele strâmbe, cu "mâini de vrăjitoare"! De ce apar acele noduri pe articulații?
- Nodulii inestetici și dureroși sunt deformări tipice în poliartrita reumatoidă (degete "gât de lebădă", degete "ciocănel"). Practic, când boala ajunge în stadii avansate, pacientul nu mai poate să strângă pumnul și să-și folosească mâna, pentru că articulația este anchilozată de artroză și de apariția osteofitelor. Asta înseamnă că articulația s-a stricat și, practic, este blocată prin fibroză și prin anchiloză...
- Nu se poate face nimic pentru acești bolnavi, nici măcar chirurgical?
- Nu, pentru că sunt afectate articulațiile mici, iar acestea, din nefericire, nu se operează!
- Ce complicații poate da poliartrita reumatoidă?
- Există o serie întreagă de manifestări extraarticulare, care apar atunci când boala nu este depistată la timp și nu este tratată corespunzător: manifestări pulmonare - frecvent - fibroză pulmonară și noduli reumatoizi la nivel pulmonar (fibroza pulmonară nu apare de la început, dar odată ce s-a stabilizat, nu se mai tratează! Trebuie să ții în frâu plămânul, să nu fie mai rău de atât, pentru că te împiedică să respiri.) Formele severe, netratate, de poliatrtrită, pot da și o serie întreagă de manifestări dermatologice, dar din fericire, acestea sunt mult mai rare. În schimb, se vorbește din ce în ce mai des în lumea reumatologilor și în lumea medicală în general despre pacienții cu poliartrită reumatoidă care fac la vârste tinere boală cardiacă ischemică. În loc să faci această boală la 65 de ani, o faci la 40-45 de ani. Am avut în trecut paciente cu poliartrită care au făcut infarct la vârste tinere. Or, se știe că mai puține femei fac infarct, în comparație cu bărbații. Așadar, aceasta este complicația redutabilă a poliartritei reumatoide!
- Care sunt cele mai eficiente soluții de tratament folosite de medicina alopată?
- Pacienții din România trebuie să știe că, la ora actuală, tratamentul în poliartrită este absolut de top, la standardele din Anglia, Franța sau SUA. Tratamentul clasic este destul de agresiv, dar dă rezultate foarte bune. Cel mai utilizat medicament este Metotrexat. Îi explicăm pacientului de ce trebuie să facă acest tratament, care sunt efectele lui, cântărim împreună riscurile și beneficiile, la ce efecte adverse să se aștepte în timpul tratamentului și ce trebuie să monitorizăm. De multe ori, pacientul spune: "Am citit despre medicamentul acesta și am aflat că se folosește în cancer". Într-adevăr, Metotrexatul e utilizat în tratamentul cancerului, însă are efecte benefice și în poliartrita reumatoidă! Dozele folosite în reumatologie sunt mult mai mici decât cele utile în cancere, astfel încât apar mai rar efecte adverse ca grețurile, diareea, căderea părului, starea de rău general și altele asemenea, legate de citostatice. Este cotat drept cel mai bun tratament în poliartrita reumatoidă, dacă pacientul îl suportă. Acest medicament oprește evoluția bolii! Pentru dureri, de obicei folosim antiinflamatoare non-steroidiene: Celebrex, Diclofenac, Arcoxia - medicamente cunoscute. Mai există și alte substanțe cu efecte bune în poliartrita reumatoidă, însă sunt situații în care, cu tot tratamentul urmat ca la carte, în doze exacte, uneori cu medicamente combinate, boala să fie în continuare agresivă. Din fericire, și pentru acești bolnavi există medicamente noi, care se folosesc acum și în România (de exemplu Remicade, Humira sau Etanercept), și care au schimbat total evoluția poliartritei reumatoide și a spondilitei anchilozante. Dacă pe vremuri pacienții răspundeau foarte greu la tratament, aveau tot felul de efecte adverse de la medicație și ajungeau uneori în căruciorul cu rotile (cu o calitate a vieții îngrozitoare), aceste medicamente fac din bolnavi oameni normali, atunci când medicii pun diagnosticul devreme, astfel încât să nu se ajungă la modificări ireversibile. Anti-TNF-urile alfa, care au intrat în România pe program național, sunt suportate de Casa Națională de Asigurări. Pentru aprobarea tratamentului, pacientul are nevoie de un dosar medical în care se specifică ce tratamente a urmat, în ce doze, de ce nu a mers tratamentul respectiv și apoi se depune la o comisie națională pentru aprobare.
- Ca rezultat al tratamentului, practic, boala se stopează și pacientul scapă de dureri?
- Categoric! Nu numai că se stopează boala, dar după două luni de tratament, pacientul este cu totul altul - nu mai are articulațiile umflate, scapă de durerile care-l chinuie și-l împiedică să ducă o viață normală. Rezultatele sunt chiar spectaculoase.
- Putem vorbi despre prevenție în poliartrita reumatoidă?
- Din nefericire nu, pentru că boala apare pe o predispoziție genetică. Însă atunci când boala apare, trebuie ținută sub control. E bine ca pacienții să-și cunoască boala și să trăiască cu ea. Boala nu trebuie să devină obsesia vieții lor. Mai degrabă, o accepți: este prietena ta, pentru că nu ai ce să faci. Acum, pacienții au la îndemână tratamente moderne, care le pot stopa boala. Dacă vin în timp util la medic și fac tratamentul așa cum trebuie, pot avea o viață absolut normală.
D-na dr. SIMONA CARAIOLA poate fi contactată la Clinica BIO-MEDICA - Calea Floreasca nr. 111-113, sector 1, București, tel. 021/311.77.93 sau la Spitalul Colentina - Corp B, etaj 2, Secția Medicină Internă III, tel. 021/316.73.20 - int. 5609