ZODIACUL ANULUI 2015

Tana Rosca
Anul 2015 se găsește sub influența marelui benefic Jupiter. Aceasta se face simțită odată cu echinoc­țiul de primăvară, căci atunci începe anul astrologic (care este de altfel anul natural, marcând începerea primăverii). Până atunci, avem de trecut prin ultima rundă a "marelui meci" Uranus-Pluton, care ne-a bulversat pe toți, cu începere din 2011. Acest moment culminant se petrece pe 17 martie. Suita momentelor de maximă criză din trecut începe, în fine, să lase loc unei noi căi pentru viitor. După prima eclipsă a anului, care se petrece pe 20 martie în Pești, fiind o eclipsă totală de soare, Jupiter vine la cârma anului, trezind în noi dorința de a fi mai buni, mai onorabili și mai toleranți. Relațiile dintre oameni se pot ridica la un nou nivel de moralitate. Asocierile și căsătoriile care se leagă într-un an jupiterian pornesc sub influența proverbialei stele norocoase. Între 20 și 24 aprilie, trigonul regal pe semnele de pământ anunță spor în întreprinderile concrete, cum ar fi investițiile sau afacerile. În vară, mai precis în iulie, Venus și Jupiter se întâlnesc în Leu, anunțând o perioadă lipsită de griji, care poate dura până în prima parte a lui august. Stăpânul anului se mută în Fecioară pe 12 august, însoțindu-se din nou cu benefica Venus, la mijlocul toamnei (sfârșitul lui octombrie - începutul lui noiembrie). Începutul lui decembrie poate fi însoțit de noi bulversări sociale și politice.

BERBEC
Ușor cu pianul pe scări


Tensiunile din viața dvs. nu vor dispărea în 2015, dar veți găsi noi soluții. Puneți mai ușor lucrurile în perspectivă. Marte vă dă ghes să vă im­puneți, mai ales în februarie și mar­tie, când puteți lua decizii deopotrivă îndrăznețe și înțelepte. Saturn vă dă o abordare practică și temperată, până la mijlocul lui iunie, abordare pe care o recâștigați în septembrie. Două eclipse cad în 2015 în semnul dvs. Cea din 20 martie vizează modul în care vă exer­citați autoritatea. Cea din 28 sep­tem­brie vă ajută să vă redefiniți sen­ti­mentele față de familie și să faceți eventuale schimbări în casă.
BANI: Până pe 16 iunie sunteți liberi de restricțiile impuse de Saturn între 2012 și 2014. Dar pro­blemele lăsate nerezolvate vor trebui so­luționate între 16 iunie și 18 sep­tem­brie. Perioadele optime pentru câș­tig sunt 18 martie - 11 aprilie și 6 - 30 decembrie.
CARIERĂ: Vă doriți intens as­censiunea, dar vi-o pu­teți sabota singuri, sub imperiul unor revolte față de șefi. Nervii vă apucă în a doua jumătate a lui martie (zile cri­tice: 15, 17 și 20). Lucrați excelent cu colaboratorii după 11 august. Pe­rioa­­da optimă este cea de la sfârșitul lui oc­tombrie până la mijlocul lui no­iem­brie. Riscuri în carieră sunt în 7 de­cembrie.
DRAGOSTE: Berbecii singuri se pot îndrăgosti oricând, până în august. În cuplurile consacrate însă, începutul și sfârșitul de an ac­centuează tensiunile.
SĂNĂTATE: Jupiter vine cu ener­gie proaspătă, în au­gust, dar sensibilizează ficatul și puteți lua în greutate.

TAUR
La braț cu Jupiter


Puneți-vă la punct chestiunile le­ga­te de familie și gospodărie până pe 11 august, cât îl aveți alături pe marele be­nefic Jupiter. Până în martie e bine să vă ocupați de chestiunile restante, de exemplu reparații, apoi puteți trece la lucruri noi. Martie-aprilie e un in­ter­val bun pentru a începe proiecte per­­sonale, cu un maxim între 20 și 26. Acționați fără ezitare, dar cu calm. Pro­grese frumoase faceți în iu­nie, când cei care își doresc pot con­cepe un copil sau cumpăra proprietăți.
BANI: Ar fi util dacă v-ați gândi cum să vă simplificați afa­ce­rile, eliminând de pildă anumite cos­turi legate de investiții. Concen­trați-vă asupra acestor probleme până în iunie și apoi, din septembrie.
CARIERĂ: Ambiția profesională nu e pronunțată la dvs. în 2015, dar tocmai din acest motiv tre­buie să vă străduiți să nu vă deza­măgiți echipa, mai ales în februarie-martie și la începutul lui decembrie.
DRAGOSTE: Pacea domnește în cuplurile sudate în pri­ma jumătate de an. Nemulțumirile înăbușite ale partenerului pot reiz­buc­ni peste vară, în special în intervalul 16 iunie - 3 august. Tratați-le cu toată seriozitatea dacă vreți un echilibru con­jugal pe termen lung, care se poate reinstaura din septembrie.
SĂNĂTATE: Perioada cea mai so­licitantă pentru sănă­ta­te este începutul de an, când tulbu­ră­rile de somn vă pot slăbi rezistența. În aceeași perioadă e bine să vă în­gri­jiți și de circulația venoasă în gambe, precum și de rezistența gleznelor.

GEMENI
Greușor cu banii și prietenii


În primăvară, mai ales spre sfârșit de martie, ar trebui să fiți atenți cum vă gestionați relațiile. Fiți cât mai conservatori în grupurile pe care le frec­ventați, pentru că aveți tendința de-a vă concentra prea tare asupra unei singure prietenii, pentru ca apoi intere­sul să se îndrepte brusc spre altă per­soană. Ceilalți vă observă și s-ar putea să vă treziți cu pri­eteni în minus. În de­cem­brie e po­sibil să aveți nevoie toc­mai de cei pe care i-ați neglijat în mar­tie. În aceleași pe­rioade, norocul nu vă su­­râde la jocu­rile de noroc. Jupiter vă ajută în schimb din 12 august încolo să faceți schim­bări pozitive în familie. Se poate naște un copil de care vă veți ata­șa în mod special.
BANI: În primele luni ale anului merge greu și v-am sfătui ca, indiferent care din­tre pri­­etenii dvs. vă în­deam­­nă, să nu vă a­vân­­­tați în speculații. Pier­de­­rile suferite pot fi sem­nifi­cative, mai ales dacă riscați pe 17 oc­tom­brie și în jurul datei de 20 decembrie. La fel de re­ținuți ar trebui să fiți în jurul lui 7 decembrie. Aprilie, în schimb, se poa­­te dovedi o lună spor­ni­că.
CARIERĂ: Anul acesta, cea mai bu­nă politică pentru dvs. ar fi să vă vedeți pur și simplu de treabă, menținând o atitudine neutră.
DRAGOSTE: Saturn începe să pună la încercare soliditatea le­găturilor consacrate, în timp ce Ge­me­nii singuri își pot găsi perechea ori­când până pe 10 octombrie. Intervalul ideal e cuprins între 12 aprilie și 7 mai.
SĂNĂTATE: Infecțiile pot fi peri­culoase primăvara, mai ales cele din luna martie.

RAC
Tensiuni de toate culorile


Aveți nevoie să vă încordați for­-țele pentru ultima dată în mar­tie, ca să depășiți un punct critic către care vă îndreptați încă din 2011. Din ultima parte a lunii martie și până la eclipsa de Lună din 4 apri­lie (eclipsele de Lună vă afec­tează întotdeauna puternic), ten­siunile se pot în­teți, dar dacă reușiți să le faceți fa­ță cu stoicism, veți vedea că lu­crurile încep să se așeze altfel în viața dvs., că situațiile și persoanele la care ați renunțat pe parcursul ulti­milor ani nu aveau cum să rămâ­nă la fel. În cea de-a doua ju­mă­tate a anului, în antu­rajul dvs. pot in­ter­veni schimbări fericite, puteți cu­noaște oameni inte­re­sanți, puteți dez­vol­ta noi preocupări, într-un mediu plă­cut și op­timist.
BANI: În prima parte a anului s-ar putea să aveți de făcut niște ajustări la buget, în cazul în care con­sta­tați că ați cheltuit pe lucruri mai pu­țin necesare. Faceți-vă socotelile până pe 9 aprilie pentru a profita de pros­pe­ri­tatea ce se prefigurează până în august.
CARIERĂ: Primăvara, în special în martie, vă sunt puse la în­cercare relțiile cu șefii sau cu auto­ri­tățile în domeniu. Cu excepția verii, veți avea tendința de-a fi se­veri cu colegii sau angajații dvs.
DRAGOSTE: Mariajele pot trece printr-o ultimă probă de foc în martie. Zile critice: 17 și 20. Poveș­ti­le de dragoste netrăite până la capăt pot reveni în actualitate vara, între 16 iunie și 18 septembrie.
SĂNĂTATE: Până în iunie și apoi din decembrie, oasele, pielea și dinții au nevoie de îngrijire suplimentară.

LEU
Verde, după aprilie


Marele benefic Jupiter își con­ti­nuă marșul triumfal prin sem­nul dvs. până pe 11 august, dar la în­ceputul anului se găsește în mișcare retrogradă, până pe 9 aprilie, iar în acea perioadă ar fi bine să vă întrebați cum ați valo­rificat șan­sele care s-au ivit în viața dvs. începând din vara anului trecut. Dacă vă pare rău de o ocazie ratată, puteți să încercați să reveniți asupra ei. Fiți pe fază după 8 aprilie, căci opor­tu­ni­tă­țile pe care le întâlniți acum se vor ivi de-abia după 12 ani. Ches­tiu­nile legate de casă și familie care fu­se­seră puse la punct anul trecut pot reveni peste vară, semn că soluțiile pe care le-ați găsit atunci nu au fost optime.
BANI: E drept că Jupiter vă pă­ră­sește zodia în august, dar vă puteți consola cu ideea că vreme de un an de zile se va îngriji de prosperitatea dvs.
CARIERĂ: Din 2011 încolo, cei mai mulți dintre dvs. nu au reușit să se concentreze asupra ca­rie­rei din diverse motive. Pe unul s-ar putea să nici nu-l bănuiți, fiind vorba despre un fals prieten de la ser­vi­ciu. Se poate să-i aflați identitatea între sfârșitul lui martie și înce­pu­tul lui aprilie.
DRAGOSTE: Poveștile de iu­bire au o tentă se­rioa­să până în primăvară, și apoi din nou, începând din septembrie. Persoana pe care o iubiți poate avea probleme mari și se va baza în mare măsură pe ajutorul dvs. Nu va fi prea ușor.
SĂNĂTATE: Până în aprilie, riscu­rile de infecții în zona uro-genitală sunt crescute. Ar trebui să vă întăriți imunitatea.

FECIOARĂ
În august, mai marele zeilor se mută la dvs.


E bine ca printre hotărârile de în­ceput de an să figureze re­pa­ra­țiile și lucrările de întreținere pe care le necesită casa dvs. Măcar o parte din­tre ele ar trebui să le finalizați până la mij­locul lui iunie, căci dacă le amânați și ajungeți la începutul toamnei, vor ne­cesita mult mai mult timp și mai mulți bani, pentru a fi scoase la capăt. O va­riantă la acest scenariu ar putea fi cea în care sunteți puși în situația de-a prelua responsabilități legate de un membru mai vârstnic al familiei. Viața perso­na­lă vi se înseninează în august, după 11, când marele benefic Jupiter intră în semnul dvs., pe care-l parcurge până în septembrie anul viitor.
BANI: În primă­va­ră, mai a­les către finele lui mar­tie și începutul lui apri­lie v-am reco­man­da pru­­dență pri­vind veni­tu­rile directe. Ideile dvs. îndrăznețe sau cele ale prietenilor dvs. pot să se do­ve­dească neinspirate. Ex­cepția o face intervalul 21 fe­brua­rie - 17 martie, iar apoi 9 - 30 noiembrie.
CARIERĂ: Problemele parte­ne­ru­lui dvs. de cuplu și cele familiale vă pot absorbi în asemenea măsură, încât nu mai aveți energie pen­tru carieră. Propuneți-vă scopuri mo­des­te, ca să fiți siguri că le atingeți.
DRAGOSTE: Vă vine greu să în­țe­legeți ce vrea par­te­ne­rul de la dvs., pentru că sub influența lui Neptun, comunicarea e confuză.
SĂNĂTATE: Aceia dintre dvs. care s-au îngrășat vor putea scăpa mai ușor de kilogramele în plus începând din august.


BALANȚĂ
Luați distanță față de întâmplări


Anul acesta, în octombrie, se va sfârși perioada de 18 luni, cât timp Nodul lunar nord (sensul vieții) a cu­tre­ierat semnul dvs. zodiacal. Până atunci ar trebui să vă fa­ceți planuri mai puține, căci viața dvs. este ocârmuită din altă perspectivă și trebuie să întâlniți oameni și situații care vă pun la încercare. Aceste întâmplări pot atinge apogeul la sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie. Luați distanță față de ele. Prietenii apropiați sunt cei care vă susțin și vă puteți baza pe sprijinul lor până către sfârșitul verii. Relațiile mai superficiale trec printr-un proces de triere până în iunie și apoi din septembrie încolo.
BANI: E foarte posibil ca veniturile să vă crească la început și la sfârșit de an. Aveți însă grijă să fiți cu dările la zi, altfel vă pot veni niște plăți din urmă, pe perioada verii.
CARIERĂ: Grijile privitoare la familia și/sau locuința dvs. v-au împiedicat de mai mulți ani să vă concentrați asupra carierei. Dacă tre­ceți cu bine de încercările primăverii, veți putea avea surpriza să vedeți că eforturile dvs. sunt apreciate.
DRAGOSTE: Ultimele două teste de anduranță vin în cupluri în jurul lui 17 martie și 4 aprilie, când eclipsa totală de Lună cade în semnul dvs.
SĂNĂTATE: Sistemul limfatic ganglionar con­ti­nuă să funcționeze sub parametri, în special între mijlocul lui iunie și până în noiembrie, iar labele picioarelor sunt deosebit de sensibile în aceeași perioadă.

SCORPION
Infuzie de energie


Din octombrie 2012 sunteți supuși rigorii stric­tului disciplinator Saturn, care nu v-a slăbit până pe finalul anului trecut. Aveți timp până în iunie să vă recuperați forțele și să vă orientați puternica energie către viitor. Saturn revine peste vară în Scorpion (16 iunie - 18 septembrie) ca să va­dă dacă v-ați însușit cu adevărat lecțiile sale pri­vind tenacitatea, răbdarea și autocontrolul. După aceea puteți merge înainte. Încă din august veți sim­ți din plin sprijinul prietenilor dvs., iar viața socială ca­pătă pentru dvs. mai multă importanță, mai ales că în grupurile pe care le frecventați pot apărea per­soa­ne de la care veți avea multe de învățat. La rândul dvs., puteți deveni un mentor al celor care doresc să bene­ficieze de cunoștințele dvs.
BANI: Începe o perioadă mar­cată de oarecare restricții. Nu vă gândiți la pierderi serioase, doar la nevoia de-a face mai multe economii și de-a fi mai eficienți în administrarea banilor. Această nevoie se face simțită până în iunie și apoi din nou, din septembrie.
CARIERĂ: Ascensiunea dvs. continuă până către mijlocul lunii august, dar pen­tru a vă bucura și de durata succesului, ar trebui să vă revedeți obiectivele pe termen lung, până la în­ceputul lui aprilie, pentru a vă asigura că acestea sunt realizabile.
DRAGOSTE: Vă detensionați, ceea ce îi înles­neș­te partenerului apropierea de dvs. Dacă sunteți prinși într-o legătură de dragoste, s-ar putea să vă legănați în iluzii.
SĂNĂTATE: Mare grijă trebuie să aveți în mar­tie și aprilie cu circulația venoasă (mai ales în gambe) și nu vă lăsați pradă insomniilor.

SĂGETĂTOR
Disciplină cu Saturn


Prezența lui Saturn în semnul dvs. vă limi­tează pozitivitatea și optimis­mul. Dar trebuie să vă obișnuiți cu el, pentru că exceptând perioada 16 iunie-18 sep­tem­brie, marele malefic va fi o prezență constantă în viața dvs. Una dintre problemele cu care vă confrun­tați este că, încer­când să ajutați pe toată lumea, vă puteți hazarda în prea multe promisiuni sau implica în prea multe proiecte. Sub influența lui Saturn veți suferi con­se­cințele acestor porniri excesiv de en­tuziaste. Cu cât învățați mai repede lecția moderației, cu atât Saturn va deveni un aliat mai eficient, aju­tându-vă să vă puneți în practică viziunile.
BANI: Nu vă aventurați în afaceri până în apri­lie, mai ales dacă îndemnul vine din par­tea prietenilor. În jurul lui 17 martie și apoi pe 4 aprilie există riscuri serioase de pierderi bănești. O perioadă favorabilă afacerilor este cuprinsă între 8 mai și 5 iunie.
CARIERĂ: O serie de obstacole în calea as­cen­siunii dvs. profesionale dispar în pri­ma jumătate a anului, dar reușita vă poate atrage in­vi­dii ce se fac simțite din iunie până în septembrie.
DRAGOSTE: Saturn vă face mai închiși, mai retrași, ceea ce nu se reflectă pozitiv în relații. Poveștile de dragoste pot fi afectate de ten­siuni exterioare, în special în martie și aprilie, pu­tân­du-se încheia brusc.
SĂNĂTATE: În prima jumătate a anului, nivelul de energie vă crește, dar peste vară pot să reapară probleme legate de oase, dentiție sau piele.

CAPRICORN
Introvertire și reculegere


Când guvernatorul sem­nu­lui dvs. își schimbă locul, vă schimbați și norocul. Saturn a trecut în ultimele zile ale anului precedent în Săgetător, ceea ce în­seam­nă că intrați într-o perioadă de introvertire, simțiți nevoia să petreceți timp în reculegere. Atitu­di­nea dvs. rezervată poate fi interpretată însă de unii ca fiind un soi de aroganță, că vă considerați superior lor. De aici se nasc diverse dușmănii ascunse, care vă pot face să vă simțiți singuri și izolați. Partea bună a acestei pe­rioade este capacitatea de a vă de­păși multe dintre fri­cile inexplicabile care vă chinuie. Aveți însă și o pe­rioadă de respiro, de la mijlocul lui iunie și până în septembrie, când Saturn mai verifică o dată trăini­cia prieteniilor dvs. vechi.
BANI: Începeți anul puși pe fapte mari, sub in­fluența unui Marte întreprinzător, în că­u­tare de noi surse de venit, pe care le-ați și putea des­co­peri, ajutați de Venus, până pe 27. Afacerile merg bine până în octombrie, perioada de vârf fiind 6 iunie - 8 octombrie.
CARIERĂ: Sunteți călăuzit de destin în ceea ce faceți, deci nu încercați să controlați prea multe, căci nu veți reuși. După 11 octombrie veți avea mai mult loc de manevră.
DRAGOSTE: Venus vă face cu ochiul între 18 mar­tie și 11 aprilie, în timp ce pasionalul Marte alimentează focul iubirii până la mijlocul lu­nii mai.
SĂNĂTATE: În primele și ultimele luni ale anului e cazul să vă îngrijiți încheieturile, în special genunchii.

VĂRSĂTOR
Ațâțări marțiene


Porniți la drum în 2015 călăuziți de curajosul Marte, planeta noilor începuturi. Vă flan­chea­ză și prietenii, cei puși pe tot felul de șotii, unele mai puțin inspi­rate. Ar fi înțelept să vă de­zi­ceți de distrac­ții­le mai excentrice, pe care vi le pot propune amicii la sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie. În aceeași perioadă e bine să conduceți cu mare pru­dență, mai ales vehiculele pe două roți (cu excepția trotinetei). Saturn se apucă să verifice trăi­nicia re­lațiilor dvs. de prietenie până în iunie, și apoi din nou, începând cu a doua jumătate a lunii septem­brie.
BANI: Ar fi de dorit să vă mărginiți la cele mai sumare activități cu caracter financiar, deoarece Neptun și Chiron în Pești creează perdele de iluzii printre care vă puteți pierde cu ușurință. De abia din 12 august vi se deschid perspective de afa­ceri sau in­ves­tiții, sub influența marelui benefic, prosperul Jupiter.
CARIERĂ: Puteți controla mai bine parcursul ca­rierei dvs. decât în anii trecuți, cel puțin până în iunie și apoi din nou din septembrie. Pes­te vară însă, mai ales între 16 iunie și 3 august, vechi conflicte cu șefii pot erupe din nou.
DRAGOSTE: Partenerul vă înconjoară cu înțe­le­gere și toleranță. Starea de spirit în cu­plurile stabile nu lasă de dorit până la începutul lui octombrie.
SĂNĂTATE: Vechi infecții pot fi răscolite de schimbările de vreme din perioada de primăvară.

PEȘTI
În cețurile lui Neptun


Peștii născuți în primul și cel de-al doilea decan sunt mai puternic afectați de influența lui Neptun și Chi­ron, care le străbat zodia. Dar toți Peștii, fără ex­cep­ție, sunt hipersensibili și reac­țio­nea­ză mai intens la situații care le aduc aminte de su­fe­rințe din trecut. Pentru a nu intra în rolul de victime, e necesar să faceți un efort conștient și să aveți echili­brul emoțio­nal și forța necesară între 28 ianuarie și 20 februarie, când Venus și Marte își dau mâna în semnul dvs. De­veniți din ce în ce mai preocupați de statutul dvs. social, de felul în care vă privesc cei din jur și vreți să faceți neapărat o impresie bună.
BANI: Există posibilitatea să nimeriți în con­texte pe care nu le puteți influența, fie că e vorba despre afaceri, fie despre locul de mun­că. Va trebui să fiți deopotrivă atenți și inventivi, în martie și aprilie, pentru a nu deveni pionii intereselor altora.
CARIERĂ: Vă ambiționați să arătați de ce sun­teți în stare și vă ajută și simpatia co­legilor, de care vă bucurați până în oc­tom­brie, dar vor fi și momente în care șefii vă vor pune la încercare răb­darea.
DRAGOSTE: În confuzia dvs. emoțională pro­vocată de Neptun, aveți mare nevoie de realism și repere clare, pe care le veți putea primi din partea partenerului, dar nu înainte de luna august.
SĂNĂTATE: Până pe la mijlocul lui ianuarie există un oarecare pericol de acci­den­te. În rest, sănătatea vă este protejată până la în­cepu­tul lui octombrie. Tendința de îngrășare poate de­veni mai accentuată din iunie până în octombrie.