- Suntem la început de an. Cu ce sentimente pornești la drum în 2015? La ultima noastră întâlnire, iradiai de energie și optimism...
- Înainte de toate, dă-mi voie să încep dialogul nostru cu o mărturisire: mi-a fost dor de voi, de "Formula AS"! Îmi amintesc cu mare plăcere de toate discuțiile noastre. În plus, de multe ori mi-ați fost și sursă de inspirație, de documentare pentru emisiunea mea zilnică de la TVR 2, "Ieri, Azi, Mâine". Și, ca să-ți răspund punctual la întrebare: da, am început anul 2015 plină de energie și bucurie, așa cum mă știți! Cu toate că trenul vieții mele a mai oprit și prin niște stații neprietenoase. Dar apoi a pornit mai departe - mânat de determinarea mea și de credința în Dumnezeu, de care nu mă despart niciodată.
- După o scurtă dispariție de pe micul ecran, ai revenit la TVR 2 cu o nouă emisiune: "Ieri, Azi, Mâine", un proiect îndrăzneț, realizat în direct. Care este oferta lui?
- În iulie 2012, a fost ultima ediție înregistrată a emisiunii "Topping", o emisiune în care realizam topuri săptămânale, pe teme din teatru, muzică, film și alte arte frumoase, topuri alcătuite pe baza preferințelor exprimate de către invitații din studio. Acum însă este cu totul altceva: "Ieri, Azi, Mâine" este o întâlnire zilnică, în direct, cu telespectatorii! Și, Doamne!, ce dor îmi era de emisiile live!
- Emisiunile "pe viu", în direct, sunt proba de foc a televiziunii. Nu toți moderatorii se încumetă să apară în "câmp deschis". Cum ai ajuns la o asemenea performanță?
- Eu am descoperit mirajul "directului" la TVR - locul unde am debutat în televiziune. În acea perioadă (1994), doar noi, crainicele Televiziunii Române, alături de prezentatorii Telejurnalului, aveam transmisii live, în rest, toate emisiunile erau înregistrate. Mai apoi, am început să prezint, tot în direct, emisiunile duminicale și știrile de la TVR Internațional. În Televiziunea Română au fost și încă mai sunt profesioniști care continuă să-și facă meseria la cote înalte, oameni bine pregătiți, care muncesc cu onestitate și cu dăruire față de profesia lor și față de public. Și mai există un atu pentru mine: TVR este singura instituție care își permite "luxul" de a rezista la presiunea derizoriului, având obligația clară de a informa și de a culturaliza. Nu cred o iotă din scuzele unor colegi din televiziunile particulare, care încearcă să justifice ororile, meschinăriile, vulgaritățile difuzate pe micul ecran, prin sintagma deja înrădăcinată: "Dacă cere publicul, noi ce să facem?". Mulți oameni au o nevoie acută de decență, de bun simț, așteaptă emisiuni realizate într-un alt registru decât cel al divertismentului facil. Iar emisiunea "Ieri, Azi, Mâine" respectă întru totul acest orizont de bine și de frumos. Sper, cel puțin! Țin neapărat să menționez că o realizez împreună cu colega și prietena mea, Carmen Movileanu, care este producătorul emisiunii.
- Un rol important în emisiunea pe care o realizezi îl au imaginile de arhivă, un veritabil tezaur al TVR...
- Ele au fost scânteia proiectului. Eroii emisiunilor noastre sunt deseori oameni de vârsta a treia, cu o experiență de viață care îi ajută să înțeleagă cu mai multă claritate prezentul și viitorul. Pe acești "înțelepți" îi invităm în studio și vorbim... despre noi. Ca și cum am privi în oglinda retrovizoare trecutul, îndreptându-ne spre viitor.
Numele bucuriei: Rianna
- Cum împaci ritmul alert și cotropitor al televiziunii în direct cu viața de familie, cu responsabilitățile față de fetița ta, Rianna?
- Sunt o mamă care se adaptează la cerințele copilului, încercând să-i înțeleagă așteptările și să i le rezolve cu răbdare și cu mare ajutor din partea mamei mele, căreia nu am suficiente cuvinte pentru a-i mulțumi! Rianna este acum în clasa a V-a și este în perioada în care se obișnuiește cu ritmul și rigorile gimnaziului, cu profesorii și cu sistemul de notare. Îmi doresc să-i transmit fiicei mele toate acele valori cu care am fost eu însămi crescută: respectul față de oameni, față de muncă și de adevăr, iubirea de Dumnezeu și de cei apropiați. Îmi doresc să o învăț pe fata mea toate lucrurile bune pe care eu le-am învățat de la părinții și bunicii mei, moldoveni cu suflet mare și cald, la care să adaug apoi altele, mai de actualitate: că trebuie să muncească și să-și respecte munca... Deocamdată, pot să spun că Rianna este un copil normal, cu personalitate, dar ascultător, nu e deloc o răsfățată.
- Tocmai ce-am încheiat sărbătorile iernii. Le-ai celebrat pe îndelete, moldovenește, ca în copilăria ta?
- Perioada sărbătorilor de iarnă e pentru mine un prilej de mare bucurie, dar și de tandră melancolie. În fiecare an, cu cât se apropie mai mult luna decembrie, mi se face din ce în ce mai dor de tiptilul mamei în noaptea de Crăciun, căci - știi? - niciodată, în copilărie, n-am auzit pașii părinților când ne puneau darurile sub brad. Mi se face dor de liniștea acelei nopți, încărcată de așteptare, și mi se face dor de mine, copil. Căci - Doamne! - ce copilărie minunată am avut! Privind în urmă, mi se pare că a fost ca o poveste din care, odată cu primul ger și cu prima ninsoare, se întorc la mine o mulțime de imagini, pline cu arome și savori: de la prăjiturelele pe care le făceam în casă, în Ajun de Crăciun, împreună cu mama, până la mirosul ademenitor al cozonacilor copți în cuptor. Și tot eu eram responsabilă cu procurarea portocalelor. Făceam rost de ele de la doamnele vânzătoare de la Aprozar, care mă iubeau și mereu îmi păstrau câteva. Pentru mine, Crăciunul fără miros de portocale era de neconceput! Îmi mai amintesc și de răciturile moldovenești pe care le gusta tata de usturoi și sare, pentru ca apoi eu și mama să le strecurăm prin tifon alb, în castroane de porțelan imaculate. Castroanele acestea atât de prețioase erau apoi duse de mine și de fratele meu pe balconul închis, ca să se prindă. Atât doar că tata - fie iertat! - nu mai avea răbdare să aștepte masa de Crăciun și, deseori, nopțile, se ducea pe furiș și le "încerca". (râde) Apoi amintirea îmi poposește asupra bradului, pe care-l împodobeam împreună cu tata, după care plecam la colindat pe la rude, la vecini și prieteni. Aceasta era atmosfera din familia mea, în seara de Ajun, petrecută în Pașcani. Îmi lipsește mult... Și tare-mi lipsește tata! Dar acum mă bucur de bucuria Riannei, atunci când descoperă sub brad cadoul dorit, mă bucur de copilăria ei, de inocența și seninătatea din ochii și de pe chipul ei! Mă bucur când cântăm împreună colinde, mă bucur când împodobim împreună bradul, mă bucur că mama e încă lângă mine și mă bucur că, în anii din urmă, fratele meu a preluat sarcina tatei și gustă răciturile de usturoi și sare. Și mă bucur că acum găsim portocale... Zilele acestea tihnite și limpezi ale Crăciunului mi-au îngăduit să pășesc și în acest 2015 cu optimism, cu încredere și cu credința că Dumnezeu, Bunul, ne dă atât cât putem duce, că fiecare avem o cruce de purtat și că de noi depinde ce alegem să vedem: părțile bune sau pe cele mai triste ale vieții.
Foto: TVR2 (3), arhiva personală