Apneea în somn este o problemă des întâlnită, cu potențial grav asupra sănătății. Ea poate fi definită prin oprirea respirației timp de cel puțin 10 secunde. Există două feluri de apnee în somn - cea obstructivă și cea centrală. Forma obstructivă este mult mai frecvent întâlnită, cauzată de probleme mecanice, iar forma centrală, mai puțin frecvent întâlnită, este cauzată de probleme neurologice.
Printre simptomele asociate cu apneea în somn sunt: somnolență în timpul zilei, sforăitul în somn, episoade de încetare a respirației în timpul somnului (observate de o altă persoană), trezirea bruscă, scurtă, în timpul somnului, de mai multe ori, dureri de cap la trezire, trezirea cu gâtul și/sau gura uscate, tulburări de atenție, insomnie.
Factorii de risc care predispun la instalarea apneei în somn includ: greutate excesivă (formă obstructivă), sexul masculin (ambele forme), vârsta înaintată (peste 60-65 ani, ambele forme), gâtul prea lat (formă obstructivă), care predispune la căi respiratorii mai înguste, fumatul (formă obstructivă), consumul de alcool (formă obstructivă), rasă (tineri negri, formă obstructivă), congestie nazală (formă obstructivă), folosirea sedativelor, medicamente pentru somn/calmare (formă obstructivă), insuficiență cardiacă și fibrilații (formă centrală), accident vascular și tumori pe creier (formă centrală).
În timpul somnului, mușchii din spatele gâtului se relaxează. În unele situații, relaxarea este prea mare, astfel că structurile din spatele gâtului (inclusiv "omușorul" menționat de dumneavoastră) cad mai mult în spate și blochează respirația. După o perioadă de lipsă de oxigen, creierul dă semnal pentru trezire și persoana în cauză se trezește. Aceasta poate să se petreacă de mai multe ori într-o oră în timpul somnului, fără ca persoana în cauză să fie conștientă de acest fapt.
În cazul celor cu apnee centrală, mușchii respiratori nu primesc semnale de la creier. Lipsa de oxigen duce la trezire în timpul nopții și la insomnie. Aceste episoade sunt mai des întâlnite decât apneea de somn obstructivă.
Riscuri: apneea poate predispune la insuficiență cardiacă, tulburări hepatice, oboseală în timpul zilei, somnolență, tulburări de dinamică sexuală și tulburări de somn.
Pentru diagnosticarea apneei se apelează la polisomnografie (se monitorizează ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația, nivelul oxigenului în sânge, undele creierului, în timpul somnului).
Soluții personale de reducere a apneei:
* Slăbit - reducerea greutății face ca sarcina respiratorie să fie mai ușoară.
* Exerciții fizice - cel puțin 30 de minute/zi.
* Încetarea fumatului - ușurează respirația.
* Evitarea consumului de alcool în timpul serii ușurează, de asemenea, respirația.
* Dormiți pe o parte sau pe abdomen, dar nu pe spate.
* Acupunctura - punctele cele mai utile se găsesc pe meridianele Plămân, Ficat, Stomac, Splină-Pancreas.
* Homeopatia este foarte utilă. Medicamente precum Argentum Nitricum, Calcarea carbonica, Hepar Sulphur și Lachesis dau rezultate bune. Însă, găsirea unui medicament homeopat de constituție este ideală.
Este de luat în seamă faptul că apneea din somn este o problemă gravă, necesitând consultul medical de specialitate.
Vă urez succes!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Știe cineva un tratament pentru spondiloză anchilozantă?"
(Răspuns pentru NICOLAE VELICESCU - Călinești, Argeș, F. AS 1146)
Denumirea corectă pentru această afecțiune este spondilită anchilozantă (anchilopoetică) și reprezintă o formă reumatismală inflamatorie, cu componentă autoimună. Caracteristica principală a acestei boli o reprezintă rigidizarea articulațiilor coloanei vertebrale și evoluția progresivă spre anchiloză.
Recomandări terapeutice generale:
* Introducerea în alimentație a produselor cu conținut ridicat în Omega 3 și mai scăzut în Omega 6: pește oceanic, ulei de in, de dovleac, de rapiță, cânepă și de măsline, extravirgin.
* Evitarea, în perioada puseelor, a legumelor solanacee (cartof, ardei, vinete).
* Administrarea de produse cu efect în echilibrarea sistemului imunitar: coacăz negru, lemn-dulce, chimen negru, ganoderma, probiotice.
* Folosirea de produse cu efect bactericid: ulei de oregano, cimbru, picături din sâmburi de grapefruit.
* Administrarea de plante cu efect antiinflamator: gheara-diavolului, crețișoară, boswellia.
* Combaterea stresului: sunătoare, roiniță, lavandă, Rhodiola rosea.
* Efectuarea zilnică și regulată de exerciții fizice (apelați la un kinetoterapeut).
Toate aceste indicații terapeutice trebuie însă adaptate în funcție de mai multe aspecte legate de sănătate. Pentru o rețetă strict personalizată, scrieți-mi pe adresa de e-mail.
Prof. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Vreau să scap de chisturile giardia"
(Răspuns pentru D. N. - Argeș, F. AS nr. 1144)
Chisturile giardia pot provoca infecții parazitare de care se scapă destul de greu. Așa cum ați menționat și dvs., tratamentul alopat este foarte toxic, și datorită acestui fapt, nu se poate administra pe termen lung, deci este ineficient.
Pentru a vă trata de această afecțiune trebuie să țineți cont de câteva reguli: în primul rând, să respectați o igienă intimă riguroasă, atât dvs. cât și membrii familiei, să optați pentru o alimentație fără lapte și dulciuri (dacă doriți să consumați ceva dulce, folosiți mierea naturală de albine). Nu în ultimul rând, să vă hidratați corespunzător. La o persoană de 60 de kg, necesarul de lichide este de 3 litri pe zi. Dozajul se face în felul următor: la 20 kg se consumă 1 litru de apă, la 40 kg se consumă 2 litri etc.
Ca tratament vă recomand o schemă terapeutică pe care ar trebui să o urmeze toți membrii familiei, pe o perioadă de 3 luni: Tonic Antiparazitar E-lite, Nucă neagră, Ulei de usturoi, Giardinophyt.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Se poate evita recidiva polipozei nazale?"
(Răspuns pentru MIHAELA - Galați, F. AS nr. 1147)
Polipoza nazo-sinusală definește prezența de polipi, uni sau bilateral, în fosele nazale și cavitățile sinusale ale feței. Etiologia polipozei este ipotetică. Alergia este prezentă în aproximativ 30% din cazurile manifeste clinic cu: rinoree, obstrucție nazală (nas înfundat), strănuturi în salve matinale, hiposmie (diminuarea mirosului), prurit, tuse, asociere cu astmul bronșic. Ca simptome secundare, există tulburări de somn, sforăit, cefalee, cu exacerbări la stimuli nespecifici: schimbări de temperatură, mirosuri intense, iritanți chimici, fum, praf etc. Polipoza nazală se asociază cu astmul bronșic (în 30% din cazuri), intoleranța la aspirină (sindromul Fernand Widal) și cu fibroza chistică. Tratamentul polipozei nazale este medicamentos și chirurgical, având ca obiective: eliminarea polipozei și a rino-sinuzitei asociate, restabilirea respirației nazale și a olfacției (mirosului), prevenirea recidivelor.
Chirurgia endoscopică funcțională (FESS) este tratamentul de elecție al îndepărtării polipilor, cu o rată scăzută a recurențelor.
Ca tratament complementar, vă recomand următorul program pentru evitarea recidivelor:
* Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul foselor nazale, cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau cu soluții sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Fito-gemoterapie cu trei-frați-pătați, ceai (2-3 căni pe zi) și extract de coacăz negru.
* 10-15 zile ședințe de aerosoli cu dexametazonă (câte 1 fiolă diluată în 10 ml ser fiziologic).
* Pulverizați 20-30 pufuri de "Ocnasept" (aerosol salin 100% natural) în aerul din încăperi, în special deasupra patului unde dormiți, în vederea optimizării microclimatului ambiental. "Ocnasept" spray constituie o metodă comodă și eficace de "salină la domiciliu", prin aerosoli salini încărcați cu ioni negativi, care ameliorează respirația, fluidifică secrețiile, reduc vâscozitatea sputei și bronhospasmul. ("Ocnasept" spray poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, sau la e-mail sanmedsb@gmail. com).
* Pentru profilaxia recurențelor este benefică cura cu aerosoli salini în stațiunile balneoclimaterice: Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.
Multă sănătate!