Afecțiunile psihosomatice

Gilda Fildan
- Când medicii nu pot găsi vreo cauză organică a durerilor sau a altor simptome neplăcute, vorbesc despre afecțiuni psihosomatice. Iată ce trebuie să știm despre ele -

* Ce sunt afecțiunile psihosomatice?
Suferințele fizice trecătoare fac parte din viața noas­tră. Adesea, ele dispar de la sine. Dacă persistă, totuși, fără a se fi descoperit o cauză organică suficient de con­­­­vingătoare pentru a le justifica existența, se con­si­de­ră că e vorba de tulburări nespecifice sau psi­ho­so­matice. Așa se întâmplă la 20-30% dintre pa­cienții care se prezintă la medic, acuzând simptome perma­nente.

* Ce indică faptul că durerile au cauze psihice?
Ne gândim că ele sunt psihogene atunci când nu pot fi localizate exact, apar în mai multe zone, ori sunt în­so­țite de alte neplăceri, cum ar fi amețelile, durerile de oase, tahicar­dia, senzația de epuizare sau zgomotele în urechi. Însă o afecțiune psihosomatică nu poate fi diag­nosticată cu certitudine, decât după analize com­plete, după excluderea tuturor cauzelor organice posibile.

* Aceste dureri sunt închipuite?
Pacienții respectivi nu sunt nici ipohondri, nici simulanți. Ei își trăiesc durerile în mod real.

* Sunt ele primejdioase?
Durerile de acest tip nu reduc speranța de via­ță. Dar pacienții se confruntă cu o limitare drastică a ca­lității vieții lor, motiv pentru care devin adesea de­presivi.

* Unde iau naștere simptomele?
În creier. Stresul emoțional și cel fizic sunt trans­mise pe aceleași căi nervoase și arii cerebrale ca dure­rea, fiind percepute la fel, ca o amenințare elementară.

* Cine sunt cei afectați de asemenea suferințe?
Tulburările psihosomatice apar în toate colecti­vitățile, categoriile sociale, grupele de vârstă și, desi­gur, la ambele sexe.

* Cărui medic ar trebui să ne adresăm?
În majoritatea cazurilor, e bine să vă consultați mai întâi cu medicul dvs. de familie, care vă cunoaște deja de ceva vreme. Cu el ar trebui să discutați dacă se im­pune sau nu să cereți sfatul unui specialist. Im­portant este să simțiți că vi se acordă toată atenția de care aveți nevoie. O bună relație medic-pacient de­termină suc­cesul tratamentului în bolile psihosomatice.

* Ce ne poate ajuta?
O activitate fizică dozată judicios, o terapie com­plexă a durerii, în unele cazuri și administrarea de me­dicamente psihotrope. Însă cea mai utilă este de obicei terapia cognitiv-comportamentală, care ajută pacientul să-și recunoască modelul problematic de compor­tament și să renunțe la el. Pe parcursul con­vor­birilor cu psihologul, se constituie treptat o înțe­legere corectă a conexiunilor dintre trup și suflet, ceea ce va permite o mai bună gestionare a simpto­melor din acel moment.

* Când devine periculoasă situația?

Atunci când pacienții ajung să aibă o atitudine autodistructivă, de exemplu insistă să li se facă in­ter­venții chirurgicale inutile, nu se hrănesc sufi­cient, a­dop­tă posturi corporale vicioase sau își re­strâng miș­cările, până la o limită extremă, care pro­voacă anchi­lozarea articulațiilor, sau când intervin complicații psi­hice grave, cum sunt depresiile, anxie­tatea, depen­den­țele și gândurile ce îi îndeamnă la suicid.

* Cât de reale sunt șansele de însănătoșire?
Evoluția este, în general, favorabilă. Două treimi, până la trei sferturi dintre pacienți își restabilesc cali­tatea vieții și își recapătă forța de muncă.