Leacuri de iarnă din toată lumea

Iulia Vlad
Dureri de gât, nas înfundat, tuse sufocantă... Iarna a venit cu adevărat, dar până să ne bucurăm de farmecul ei, bolile frigului ne-au și înhățat. Iar anul ăsta, par mai necruțătoare ca niciodată. Noroc că tradiția populară știe să le opreas­că la timp, folosind leacuri sigure. Simple, la înde­mâna oricui, adunate de prin toate colțurile lumii, remediile pentru răceală și gripă sunt o comoară cu efi­ciență testată de generații, de-a lungul a sute și chiar mii de ani. De aceea, chiar de la primele semne, ape­lați cu încredere la ele.

Rusia
Lapte fierbinte cu unt


Țăranii ruși tratau răceala cu o licoare obținută astfel: într-o cană de lapte cald adăugau o lin­gură de unt proaspăt, apoi băteau bine un gălbenuș cu o lingură de miere și le turnau în lapte. Băutura era luată de bolnav înainte de culcare.
Muștarul "scoate repede răceala din om" spune tradiția rusească: amestecați o lingură de pudră de muștar, 3 linguri de făină de grâu și o jumătate de lingură de apă călduță, până se formează o pastă. Ungeți călcâiele cu ea, apoi înfășurați-le cu o cârpă. Încălțați-vă cu șosete de lână. Picioarele vor începe să se încălzească puternic. Lăsați muștarul de la una până la 2 ore. Dacă senzația de căldură e greu de suportat, spălați-vă.

Egipt
Miere și condimente


Egiptenii utilizau condi­men­tele pentru a trata o mulțime de boli, printre care și răceala. De pildă, ei consumau semințe de fenicul zdro­bite și amestecate cu miere. La fel de eficient este amestecul de miere și cuișoare, chimen, anason și scorțișoară, măcinate și cernute.

America
Semințe de dovleac


Nord-americanii utilizau cea­iul de semințe de do­vleac pentru a lecui răcelile. Iată cum: tăiați un do­vleac în două, scoateți semin­țele și spălați-le. Luați 20 de se­mințe și fierbeți-le în 2 căni de apă, timp de câteva minute. Lăsați să se răcească și, când decoctul este călduț, strecurați și beți.

Japonia, China, Coreea
Ghimbir și ceapă verde


Ceai de ceapă verde - puneți 2 linguri de ceapă verde tocată într-o cană și turnați peste ele apă clo­cotită. Lăsați să stea până se răcește, apoi strecurați. Se beau 2-3 căni pe zi.
Ceai de ghimbir și portocală - tă­iați o bucată de ghimbir proaspăt, de apro­ximativ 2 cm, și dați-o pe răzătoare. Puneți la fiert o cană de apă și, când clo­cotește, adăugați ghimbirul. Lăsați să fiar­bă timp de 20 de minute, completând apa evaporată. Apoi adău­gați coaja unei portocale (bine spălată), tăiată în bucăți mici, și mai lăsați să fiarbă încă 10 minute. Strecurați lichidul. Dacă gustul este prea puternic, puteți adăuga puțină miere.
Vinul de ghimbir are efecte deosebite pentru a pre­veni, dar și pentru a trata răcelile. Pentru a-l prepara, aveți nevoie de jumătate de litru de vin alb sau roșu (na­tural) la care adăugați o bucată (de 5-6 cm) de ghim­bir dat pe răzătoare. Închideți ermetic sticla și lăsați-o să stea 10 zile la loc întunecos, după care stre­curați. Licoarea rezultată este "vin tonic de ghimbir", din care se iau la primele semne de răceală câte 2 lin­gurițe, amestecate în puțin ceai cald, seara, înainte de culcare.
Rădăcină de Astragalus - pentru întărirea imu­nității și tratarea răcelilor "încăpățânate", medicina tra­dițională chineză recomandă, de mii de ani, Astra­galusul. Puneți la fiert o linguriță de rădăcină de Astra­galus într-o cană cu apă, timp de 10 minute. Lăsați să se răcească și strecurați. Se beau trei căni de ceai pe zi.

Anglia
Ceai de mentă


Farmaciștii englezi de pe vre­muri credeau că menta e cel mai bun remediu pentru primele sem­ne de răceală. Se toarnă 2 căni de apă fierbinte peste 2 lin­guri de frunze de mentă uscate. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară, apoi se beau cantități mici, de-a lungul zilei.

Norvegia, Finlanda
Coniac de angelică


Locuitorii zonelor scandinave foloseau, pentru a preveni ră­cea­la, Angelica și Mesteacănul. Ră­dăcinile de angelică erau dez­gro­pate la începutul verii și puse la uscat. În timpul pere­grinărilor prin natură, mai ales dacă vremea era rece, țăranii mestecau o bucățică de rădăcină uscată de angelică, sau adăugau la cafea sau la ceai rădăcină transformată în pulbere. Foarte popu­lar era și coniacul de angelică - obținut prin mace­rarea, în coniac, de tulpini și semințe zdrobite de ange­lică, timp de 2-3 săptămâni. Strecurat și amestecat cu puțin zahăr, era vindecător de tuse, dureri de gât, și forti­fiant pentru corpul slăbit. De asemenea, seva de mesteacăn, colec­tată primăvara, era folosită preventiv, pentru răceală și alte boli, pe tot parcursul anului.

Franța
Rom cu scorțișoară


Vă puteți lecui rapid de nesuferitele dureri de gât, tuse, nas înfundat, dacă luați o porție mică din "me­dicamentul" tradi­țional francez: o jumătate de pa­har de rom (de bună calitate), la care adăugați o lin­guriță de zahăr, scorțișoară (un bețișor), 2 lingurițe de suc de lămâie. Amestecați bine ingredientele până se topește zahărul, apoi adăugați o jumătate de pahar de apă fierbinte și o felie de lămâie.

Vietnam
Supă de pui


Pentru a scăpa repede de du­reri de gât, nas înfundat și tuse, mâncați supă tradițională viet­nameză de pui cu tăieței și ou (se găsește și în supermarketuri), la care adăugați ardei iute, piper, coriandru, busuioc.

India
Ceai de turmeric


Combinați următoarele condimente fin măcinate: câte o lingură de scorțișoară, piper negru, ghimbir și car­damom, pe care le amestecați cu 4 lingurițe de za­hăr. Luați câte o jumătate de linguriță - o linguriță pe zi, după mese, cu apă.
Iată și o rețetă ce folosește planta "atotvindecă­toare" in­diană - Turmericul (curcuma), cu efecte ra­pide. Puneți la fiert 2 căni de apă cu o linguriță de pulbe­re de turmeric, timp de 10 minute. Luați vasul de pe foc, lăsați lichidul puțin la răcit, apoi strecurați. Amestecați ceaiul cu o cană de lapte cald și o lingură de miere. Răceala dispare garantat.