Rusia
Lapte fierbinte cu unt
Țăranii ruși tratau răceala cu o licoare obținută astfel: într-o cană de lapte cald adăugau o lingură de unt proaspăt, apoi băteau bine un gălbenuș cu o lingură de miere și le turnau în lapte. Băutura era luată de bolnav înainte de culcare.
Muștarul "scoate repede răceala din om" spune tradiția rusească: amestecați o lingură de pudră de muștar, 3 linguri de făină de grâu și o jumătate de lingură de apă călduță, până se formează o pastă. Ungeți călcâiele cu ea, apoi înfășurați-le cu o cârpă. Încălțați-vă cu șosete de lână. Picioarele vor începe să se încălzească puternic. Lăsați muștarul de la una până la 2 ore. Dacă senzația de căldură e greu de suportat, spălați-vă.
Egipt
Miere și condimente
Egiptenii utilizau condimentele pentru a trata o mulțime de boli, printre care și răceala. De pildă, ei consumau semințe de fenicul zdrobite și amestecate cu miere. La fel de eficient este amestecul de miere și cuișoare, chimen, anason și scorțișoară, măcinate și cernute.
America
Semințe de dovleac
Nord-americanii utilizau ceaiul de semințe de dovleac pentru a lecui răcelile. Iată cum: tăiați un dovleac în două, scoateți semințele și spălați-le. Luați 20 de semințe și fierbeți-le în 2 căni de apă, timp de câteva minute. Lăsați să se răcească și, când decoctul este călduț, strecurați și beți.
Japonia, China, Coreea
Ghimbir și ceapă verde
Ceai de ceapă verde - puneți 2 linguri de ceapă verde tocată într-o cană și turnați peste ele apă clocotită. Lăsați să stea până se răcește, apoi strecurați. Se beau 2-3 căni pe zi.
Ceai de ghimbir și portocală - tăiați o bucată de ghimbir proaspăt, de aproximativ 2 cm, și dați-o pe răzătoare. Puneți la fiert o cană de apă și, când clocotește, adăugați ghimbirul. Lăsați să fiarbă timp de 20 de minute, completând apa evaporată. Apoi adăugați coaja unei portocale (bine spălată), tăiată în bucăți mici, și mai lăsați să fiarbă încă 10 minute. Strecurați lichidul. Dacă gustul este prea puternic, puteți adăuga puțină miere.
Vinul de ghimbir are efecte deosebite pentru a preveni, dar și pentru a trata răcelile. Pentru a-l prepara, aveți nevoie de jumătate de litru de vin alb sau roșu (natural) la care adăugați o bucată (de 5-6 cm) de ghimbir dat pe răzătoare. Închideți ermetic sticla și lăsați-o să stea 10 zile la loc întunecos, după care strecurați. Licoarea rezultată este "vin tonic de ghimbir", din care se iau la primele semne de răceală câte 2 lingurițe, amestecate în puțin ceai cald, seara, înainte de culcare.
Rădăcină de Astragalus - pentru întărirea imunității și tratarea răcelilor "încăpățânate", medicina tradițională chineză recomandă, de mii de ani, Astragalusul. Puneți la fiert o linguriță de rădăcină de Astragalus într-o cană cu apă, timp de 10 minute. Lăsați să se răcească și strecurați. Se beau trei căni de ceai pe zi.
Anglia
Ceai de mentă
Farmaciștii englezi de pe vremuri credeau că menta e cel mai bun remediu pentru primele semne de răceală. Se toarnă 2 căni de apă fierbinte peste 2 linguri de frunze de mentă uscate. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară, apoi se beau cantități mici, de-a lungul zilei.
Norvegia, Finlanda
Coniac de angelică
Locuitorii zonelor scandinave foloseau, pentru a preveni răceala, Angelica și Mesteacănul. Rădăcinile de angelică erau dezgropate la începutul verii și puse la uscat. În timpul peregrinărilor prin natură, mai ales dacă vremea era rece, țăranii mestecau o bucățică de rădăcină uscată de angelică, sau adăugau la cafea sau la ceai rădăcină transformată în pulbere. Foarte popular era și coniacul de angelică - obținut prin macerarea, în coniac, de tulpini și semințe zdrobite de angelică, timp de 2-3 săptămâni. Strecurat și amestecat cu puțin zahăr, era vindecător de tuse, dureri de gât, și fortifiant pentru corpul slăbit. De asemenea, seva de mesteacăn, colectată primăvara, era folosită preventiv, pentru răceală și alte boli, pe tot parcursul anului.
Franța
Rom cu scorțișoară
Vă puteți lecui rapid de nesuferitele dureri de gât, tuse, nas înfundat, dacă luați o porție mică din "medicamentul" tradițional francez: o jumătate de pahar de rom (de bună calitate), la care adăugați o linguriță de zahăr, scorțișoară (un bețișor), 2 lingurițe de suc de lămâie. Amestecați bine ingredientele până se topește zahărul, apoi adăugați o jumătate de pahar de apă fierbinte și o felie de lămâie.
Vietnam
Supă de pui
Pentru a scăpa repede de dureri de gât, nas înfundat și tuse, mâncați supă tradițională vietnameză de pui cu tăieței și ou (se găsește și în supermarketuri), la care adăugați ardei iute, piper, coriandru, busuioc.
India
Ceai de turmeric
Combinați următoarele condimente fin măcinate: câte o lingură de scorțișoară, piper negru, ghimbir și cardamom, pe care le amestecați cu 4 lingurițe de zahăr. Luați câte o jumătate de linguriță - o linguriță pe zi, după mese, cu apă.
Iată și o rețetă ce folosește planta "atotvindecătoare" indiană - Turmericul (curcuma), cu efecte rapide. Puneți la fiert 2 căni de apă cu o linguriță de pulbere de turmeric, timp de 10 minute. Luați vasul de pe foc, lăsați lichidul puțin la răcit, apoi strecurați. Amestecați ceaiul cu o cană de lapte cald și o lingură de miere. Răceala dispare garantat.