Ridurile din jurul buzelor

Elena Josan
Pielea subțire din jurul gurii este una dintre cele mai vulnerabile zone în fața agresiunilor meteoro­lo­gice, precum frigul, vântul și soarele. Ea conține mai puține glande sebacee, de aceea se deshidratează ușor și își pierde mai devreme elasticitatea. De asemenea, la fiecare manifestare a emoțiilor (zâm­bim, plângem, strigăm) se reduce tonu­sul mușchiului orbicular al gurii. Pen­tru eliminarea ridurilor din jurul buze­lor trebuie să combinăm exer­cițiile speciale cu aplicarea măș­ti­lor antirid.

Gimnastică facială

Exercițiul 1. Inspirați adânc, opriți respirația, umflați obrajii la maximum și faceți o expirație scurtă, energică, pronunțând cuvântul "bang". Acest exercițiu trebuie repetat de cel puțin zece - cincisprezece ori.
Exercițiul 2. Stați confortabil în fața unei oglinzi, zâmbiți cât mai larg posibil și rămâneți cu buzele întinse timp de 15 secunde. Apoi strângeți bu­zele cu forța și rămâneți în această poziție încă 15 secunde. După încălzi­rea zonei și îmbunătățirea circulației sangvine se trece la aplicarea măștilor.

Măști

...Cu albuș - Separați un albuș crud de gălbenuș și aplicați-l cu aju­torul unui bețișor cu vată pe zonele din jurul gurii. Douăzeci de minute mai târziu, clătiți zona cu un jet de apă rece sau cu un ceai verde cald.
...Cu dovlecel sau dovleac - Dați pe răzătoarea cu orificii mici un sfert de dovlecel proaspăt. Luați din el două lingurițe de pastă și amestecați-o cu un gălbenuș proaspăt de ou de găină sau cu 2 ouă de prepeliță. Se aplică uniform pe pielea din jurul gurii și se lasă 25 de minute. Se spală cu ajutorul unui tampon de vată, înmuiat în apă la temperatura camerei, apoi se freacă pielea foarte ușor cu gheață făcută din ceai de plante (de ex. din flori de tei sau mușețel).
...Cu banană și castraveți - Se amestecă într-un bol cantități egale dintr-un castravete ras pe răzătoarea cu orificii mici și un piure preparat dintr-o jumătate de banană. Se adaugă o lin­gură de smântână. Masca se aplică uni­form împrejurul buzelor. Se ține 15 mi­nute, timp în care nu se vorbește și nu se mișcă bărbia. Masca se spală cu apă călduță sau ceai din plante.
...Cu suc de zmeură - Sucul proaspăt stors se aplică cu un tampon de vată în jurul buzelor. Când se usucă, se mai aplică o dată sau de două ori. Procedura durează 25-30 de minute, apoi locul se spală de câteva ori cu apă rece. Pielea se usucă cu un prosop și se tamponează ușor cu suc de aloe.