ZODIACUL LUNII IANUARIE

Tana Rosca
Noul an începe cu un optimism moderat. Suntem cu ochii pe problemele practice. Luna nouă din 5 ianuarie duce la izbucniri emoționale în familie, pentru că interesele casnice și cele profesionale se pot găsi la poli opuși. Viața socială se anunță foarte activă, cu multe planete în Vărsător. S-ar putea să ne dăm seama că cei cu care credeam că putem comunica fără rezerve pot fi deranjați de modul în care ne transmitem gândurile. La mijlocul lunii, Marte intră în Pești, ceea ce ne intensifică viața emoțională. Posibile accidente legate de apă (zăpada este tot apă), deci amatorii de sporturi de iarnă ar trebui să fie precauți. Zonele vizate sunt capul și labele picioarelor. Venus intră în Pești pe 28, atenuând riscul de accidente și accentuând flerul pentru câștig bănesc. După Luna nouă din 20, putem descoperi noi orizonturi sociale. La sfârșitul lunii se adună nori negri, în special pentru semnele cardinale, ca urmare a unei cvadraturi în formă de T, care presupune nevoia de a lua decizii majore sub presiune și acceptarea unor situații impuse.

BERBEC
În gașcă


Doriți să întreprindeți cât mai mult împreună cu gașca și nu așteptați să vină propuneri în acest sens. Le faceți dvs. Cel mai bine sunt pri­mite între 4 și 27, când Venus vă pro­mite participarea plină de bună­vo­ință a celor pe care îi invitați la acțiu­nile inițiate de dvs. Comunicarea ver­ba­lă în societate decurge însă mai de­fec­tuos din 22. Încercați să preîn­tâm­pinați dramele casnice sau familiale în preajma lunii pline din 5. Planeta dvs. guvernatoare, Marte, intră în fatidica dată de 13 în Pești, semn că aveți duș­mani ascunși sau că dvs. înșivă puteți lua de­cizii contraproductive, care vi se întorc împotrivă. Acest pericol scade însă în mod semnificativ după 27.
BANI: Ați rămas într-un soi de inerție a cheltuielilor aso­ciate cu sărbătorile de iarnă și e cazul să trageți o linie, să faceți un bilanț și să vă moderați. Altfel, pe 19 și 20 pu­teți ajunge la concluzia că ați fost prea generoși cu toți cei dragi.
CARIERĂ: Sunt mai multe mo­mente critice în ia­nua­rie, dintre care primul se petrece pe 5, când vă puteți răscula împotriva auto­rității șefilor dvs., iar această ieșire poate avea consecințe radicale în ulti­ma parte a lunii, zilele cu risc maxim fiind 23 și 24.
DRAGOSTE: Cuplurile sudate au nevoie de mult calm în ultima parte a lunii. În relațiile noi, en­tuziasmul lasă treptat locul unei ati­tudini mai realiste.
SĂNĂTATE: Somnul poate deveni agitat după data de 12, când pot apărea și dureri de cap sau pusee de tensiune.

TAUR
Succes profesional


Aceia dintre dvs. care au plecat în străinătate de sărbă­tori și-ar dori să-și prelungească va­canța, dar e bine să fie înapoi până pe 3, căci din 4 încolo, călătoriile devin riscante și pot presupune chiar neplă­ceri cu autoritățile din locurile în care vă aflați. Deplasările scurte devin însă interesante în cea de-a doua ju­mătate a lunii, mai ales pentru aceia dintre dvs. cărora le plac distracțiile mai ener­­gice sau sportul. Feriți-vă de efor­turi în 19-20 și fiți mai prudenți la vo­lan în aceste zile. Treceți printr-un proces de reevaluare a relațiilor de fa­milie. Vă dați seama din partea cui me­ritați mai mult și față de cine ar trebui să vă stră­duiți mai mult.
BANI: Marele malefic Saturn vă impune anumite limite la capitolul afaceri și investiții, până în Iunie. S-ar putea ca aceste limitări să vă enerveze și să doriți să luați o ini­ția­tivă curajoasă pe 15 și 16, dar riscurile sunt prea mari. Evitați orice implicare financiară în situații în care nu aveți la dispoziție toate datele.
CARIERĂ: Sunteți nerăbdători să vă afirmați și bene­fi­ciați de un interval cât se poate de po­trivit în acest sens, cel cuprins între 6 și 21. Din 22 însă, ar fi bine să evitați prea multe discuții cu șefii, căci co­municarea lasă de dorit.
DRAGOSTE: Legăturile stabile își regăsesc încetul cu în­cetul liniștea. La sfârșit de lună, Ta­urii singuri au cu cine să flirteze.
SĂNĂTATE: Evitați orice risc legat de sănătate în ultima parte a lunii, dar în special pe 23 și 24, cu atenție specială acordată rinichilor și plă­mânilor.

GEMENI
Zări înalte


Aceia dintre dvs. care pot să-și permită o vacanță de iarnă la munte, în țară sau în străinătate, ar tre­bui să o facă, pentru că, mai ales între 4 și 21, au toate șansele să se simtă ex­celent, să cunoască oameni noi și să își ostoiască nevoia de mișcare. În aceeași perioadă, e important pentru dvs. să vă faceți cunoscute credințele și să purtați discuții cu semnificații profunde des­pre filosofie, despre moralitate, su­biec­te de genul acesta. Unele dintre relațiile dvs. de prietenie sunt puse la grea în­cer­care în ultima parte a lunii, în spe­cial pe 23-24. Anumiți prieteni pe care vă bazați că vă vor ajuta în diverse situații pot să dispară pur și simplu din pei­saj, sau dvs. înșivă deveniți inca­pa­bili să vă onorați anumite angajamente față de ei, din pricina unor circums­tan­țe pe care nu aveți cum să le controlați.
BANI: Abțineți-vă de la orice ac­tivitate comercială sau financiară în preajma Lunii pline din 5, mai ales dacă aceasta impli­că interacțiunea cu bănci sau personaje cu autoritate. Sub nicio for­mă nu vă arun­cați în speculații în cea de-a doua parte a lunii, dar mai ales pe 23-24.
CARIERĂ: Ambiția vă apucă din 13, dar reușita vă surâ­de de-abia după 27.
DRAGOSTE: Saturn în Săgetător vă pune față în față cu un partener mai exigent, mai serios, dar care, în schimb, e cu adevărat angajat în relație.
SĂNĂTATE: Stomacul e sensibil în jurul datei de 5. La sfârșit de lună e bine să nu neglijați nici cel mai mic simptom de infecție, mai ales pe 23-24.

RAC
Sâcâieli în familie


Legăturile de familie joacă un ma­re rol în viața dvs., iar situa­țiile care au tulburat echilibrul între dvs. și rude, din aprilie tre­cut încolo, nu sunt încă rezol­va­te. Poate fi vorba despre pro­ce­se privind moșteniri sau unele în care este implicat par­te­nerul dvs. de viață. Aceste pro­bleme pot deveni acute la sfârșit de lună și ar trebui să fiți pregătiți să priviți cu detașare situațiile care se ivesc, mai ales între 23 și 25. Marte în Pești vă poate trezi dorința de-a că­lă­tori în străinătate sau de-a vă des­chi­de orizontul, fie parti­ci­pând la eve­ni­men­te culturale, fie în­cepând un nou stu­diu. Dar sunt și zile în care dru­mu­rile lungi sau scurte sunt însoțite de riscuri de accident, de exemplu 19-20 și 30.
BANI: Pentru că unele proiecte legate de bani au început să stagneze, aveți tendința de-a forța lu­crurile, dar nu o faceți în primele trei zile ale lunii. 6-20 este intervalul cel mai potrivit pentru a vă crește veni­turile, dar din 21, Mercur devine retro­grad și semnarea contractelor nu mai e oportună.
CARIERĂ: Pe sfârșit de lună pot avea loc schimbări neprevăzute în carieră, încercați să vă adaptați, mai ales între 23 și 25.
DRAGOSTE: Tot 23-25 e perioada cea mai dificilă pentru cuplurile consacrate, când mulți factori externi pot interveni, adăugând tensiuni noi peste cele deja existente.
SĂNĂTATE: Sensibilitatea oaselor și a dinților devine tot mai mare către sfârșitul lunii și s-ar putea să vă prindă bine un aport de cal­ciu.

LEU
Batista pe țambal


Optimismul generat de prezența marelui benefic Jupiter în zo­dia dvs., începând din vara anului trecut, a început să scadă, și mulți dintre dvs. se află în postura de a-și re­vizui pla­nurile personale. Tre­buie doar să vă ajustați aș­tep­tările, nu să vă descurajați, căci pro­nosticurile pe termen lung sunt bune, cu atât mai bune, cu cât acum puteți porni de la premize realiste. În felul acesta nici nu ricați să fiți dezamăgiți de re­zultat, care se prefigurează prin martie. În cea de-a doua jumătate a lunii ar fi bine să fiți foarte atenți la drum, mai ales dacă șofați. Fiți atenți și la afirma­țiile mai îndrăznețe, făcute în public, căci pot fi percepute ca fiind șocante de cei care vă ascultă, mai ales între 23 și 25.
BANI: Începând din 13, Marte vă trezește nevoia imperioasă de a întreprinde lucruri noi, dar se poate să aveți de a face cu parteneri de afaceri autoritariu sau impulsivi. Neînțelegerile se pot isca mai ales în jurul datei de 20 dar din 27, micul benefic Venus stinge neînțelegerile și vine și cu propuneri profitabile.
CARIERĂ: Mare grijă la responsabilitățile bănești. Puteți fi luați prin sur­prin­dere de cine și ce vi se re­proșează, în special între 23 și 25. Vă puteți simți trădați.
DRAGOSTE: Partenerul de cuplu are multe planuri cu dvs., e temperamental în primele zile, tandru și comunicativ până pe 20, când Mercur retrograd începe să afecteze comunicarea.
SĂNĂTATE: În ultima parte a lunii riscul infecțiilor uro-ge­nitale e considerabil.

FECIOARĂ
Ajutați-vă singuri


Persoanele influente, pe al căror sprijin obișnuiați să vă bizuiți, par mai puțin dispuse să vă ajute, ceea ce s-ar putea să vă deruteze, dar este în același timp o bună ocazie să vă dați seama că vă puteți descurca și singuri. În cazul în care vă împlicați în­tr-o ac­țiune de caritate și nu primiți re­cu­noaș­terea la care v-ați fi așteptat, nu fiți necăjiți, veți fi răsplătiți altă dată sau sub altă formă, dar binele vi se în­toarce negreșit. Guvernatorul zodiei dvs., Mercur, intră în mișcare retro­gra­dă pe 22, ceea ce vă poate afecta pre­cizia în comunicare. Deci, dacă aveți de abor­dat subiecte mai delicate sau mai di­fi­cile, faceți acest lucru înainte de aceas­tă dată.
BANI: Se poate să fiți supuși unor presiuni considerabile pen­tru a vă angaja în niște situații care nu vă con­vin, mai ales în in­tervalul 23-25. Păstra­ți-vă sângele rece și nu cedați presiunilor. În a doua parte a lunii e de asemenea riscant să jucați jocuri de no­roc, mai ales în locații rău famate.
CARIERĂ: Sunteți cam autoritari la început de an. Din fe­ricire, micul benefic Venus intervine cu­rând (pe 4) și relațiile de muncă ră­mân bune. Comunicarea cu colabo­ra­torii dvs. are însă de suferit din 22, din pri­cina lui Mercur retrograd.
DRAGOSTE: Familia dvs. poate fi tot mai îngrijorată că partenerul dvs. e nesincer și acest lucru poate deveni o problemă, la sfârșit de lună.
SĂNĂTATE: Începutul de lună poa­te fi marcat de migrene serioase. Din 22 , încheieturile brațelor vă pot necăji.

BALANȚĂ
Pericol de accidente


Aceia dintre dvs. care și-au per­mis un concediu în străi­nă­tate, la schi, n-ar trebui să se hazardeze pe pante cu grad mare de periculozitate, măcar până pe 4. Tot până atunci, există pericole și pe parcursul depla­să­rilor scurte, deci chiar dacă vă mărginiți să conduceți preț de câteva străzi prin localitate, tot e bine să fiți cu ochii-n patru. Avertismentele sunt valabile și după 21, deși atunci gradul de risc e unul mult mai scăzut. Din 4, viața socială începe să fie din nou inte­resantă, dar unele persoane care până atunci vi s-au părut extraordinare încep să se dovedească simple făpturi umane.
BANI: Încet-încet, vă reveniți după circa patru ani de tras barca pe uscat. Ar fi însă o gre­șeală să cedați ispitei de-a cheltui din micile (deo­cam­dată) câștiguri, în cea de-a doua parte a lunii, și mai ales după 21. Speculațiile și jocurile sunt total contraindicate.
CARIERĂ: Atenția la detalii și concentrarea vă pot scăpa de urmări neplăcute, care se pot face simțite în jurul datei de 20. Atmosfera devine mai bună la serviciu, din 29.
DRAGOSTE: E greu, dacă nu imposibil, să con­tro­lați ceea ce e scris pe linia destinului dvs., mai ales în perioada 23-25, și nici n-ar trebui să încercați. Luciditatea și acceptarea sunt, deocamdată, cele mai bune soluții.
SĂNĂTATE: Somnul e lung și neodihnitor, iar limfa circulă greu. După 13 pot apă­rea dureri de cap sau pusee de tensiune.


SCORPION
Pauză de austeritate


Sunteți încă în curs de revenire după în­cer­că­rile la care v-a supus marele malefic Saturn, în sensul că nu mai sunteți chinuiți de aceleași spai­me legate de supraviețuire, ca în ultimii doi ani, însă trecerea sa nu a rămas fără urme. Ați început să vă schimbați criteriile de valoare, iar multe dintre lu­cru­rile care vă impresionau înainte v-au devenit indi­ferente. Deveniți mai austeri sau începeți să preferați valorile mai puțin spectaculoase, dar care rezistă tim­pului. Țineți-vă aproape prietenii, căci există per­soane pe care nici nu le bănuiți, care se stră­duiesc să bage zâzanie între dvs. și ei. În familie pot ieși scântei la început de an, dar din 4 se reinsta­u­rează armonia. Doar mici neînțelegeri verbale se pot ivi după 21. În cea de-a doua parte a lunii, e bine să fiți precauți la drum.
BANI: În viața dvs. se ciocnesc două porniri contrarii. Pe de o parte, vă străduiți să trăiți mai eco­nomicos, dar pot interveni momente în care, parcă pentru a face în ciudă acestor restricții, vă vine să vă distrați și nu vă uitați la bani.
CARIERĂ: Colaboratorii dvs. care se declară prieteni vă pot surprinde, mai ales pe sfârșit de lună, prin atitudinea lor dușmănoasă.
DRAGOSTE: Aveți nevoie de o dragoste ideală și nu prea vreți să acceptați ideea că așa ceva nu există decât în imaginația voastră. O iluzie tentantă în acest sens s-ar putea să vă prindă în mreje după 28.
SĂNĂTATE: Circulația venoasă poate ridica pro­bleme în a doua parte a lunii, când pot să apară și insomnii rebele.


SĂGETĂTOR
Optimism și umor


Firile dvs. vesele sunt puse la încercare de marele ma­lefic Saturn, proaspăt intrat în semnul dvs., pe care nu-l va părăsi decât în iunie. Optimismul dvs. este indestructibil, iar arma dvs. prin­cipală, simțul umorului, va funcționa ca de obi­cei. Din acest punct de vedere aveți chiar de câștigat de pe urma lui Saturn, care vă poate adăuga în reper­toriu nota sa caracteristică de umor sec, cu iz britanic. Cert este că veți fi mai moderați în așteptări și mai prudenți în exprimare, ceea ce poate fi, din nou, un câștig. Dacă încep să vă copleșească însă temerile de tip saturnian, puteți avea tendința de-a vă refugia în mijlocul familiei, unde sperați să fiți înconjurați cu o afecțiune necondiționată, la fel ca în copilărie. Această strategie poate funcționa uneori, alteori (în jurul datei de 20), mai puțin.
BANI: Intențiile prietenilor dvs. pot fi bune și onorabile, dar nu îi amestecați în pro­blemele dvs. bănești în cea de-a doua parte a lunii și deloc între 23 și 25, nici măcar sub forma unor îm­prumuturi. De speculații ar trebui să vă feriți cu strictețe.
CARIERĂ: Vă preocupă cariera, dar pentru mo­ment casa și familia vă acaparează prea mult ca să vă puteți concentra pe serviciu.
DRAGOSTE: Circumstanțe de necontrolat pot duce la ruperea unei relații în cea de-a doua parte a lunii. Riscul maxim e între 23-25.
SĂNĂTATE: Labele picioarelor sunt deosebit de sensibile și puteți face cu ușurință edeme în jurul datei de 20. Energia e scăzută.


CAPRICORN
Tonus bun


Începeți noul an cu un tonus bun, aveți vorbele la dvs., iar micul benefic Venus vă dă încredere în forțele proprii. Aveți nevoie de această infuzie de op­timism, pentru a face față solicitărilor care se în­trevăd către sfârșitul lunii. Relațiile de familie con­tinuă să fie schimbătoare sau puteți avea probleme neașteptate cu casa către sfârșitul lunii, în mod special între 23 și 25. Poate fi vorba despre rețeaua electrică sau apa­ratele electrocasnice. Alt scenariu posibil ar putea implica o mutare, care inițial nu era în program. Aveți tendința de-a fi neatenți în timpul deplasărilor dvs. zilnice, ceea ce s-ar putea solda cu accidente în jurul datei de 20. Din 29 însă relațiile cu cei din anturajul dvs. devin tot mai plăcute.
BANI: Marte vă incită să începeți proiecte noi, în scopul câștigării unor venituri supli­men­tare, dar veți avea flerul necesar pentru a o face nu­mai după data de 4, când Venus, patroana banilor, se alătură eforturilor sale.
CARIERĂ: Există oameni cărora nu le convine statutul dvs. profesional și care vor în­cerca, până la începutul verii, să vă submineze as­cen­siunea. Contextul nefavorabil care se întrevede către sfârșitul lunii (23-25) poate să le dea apă la moară.
DRAGOSTE: O relație mai ciudată, aproape ob­se­sivă, deși veche de felul ei, pleacă din viața dvs. și sunteți mai liniștiți așa, deși din când în când vă mai apucă dorul.
SĂNĂTATE: În jurul datei de 20 vă pot apuca du­rerile de oase (vizați sunt în primul rând genunchii) și/sau alergiile. Și dinții sunt sen­si­bili.


VĂRSĂTOR
Forță și farmec


Energicul Marte se găsește în semnul dvs. la început de an și sub imperiul său vă simțiți puternici și de nestăvilit. Ceilalți vă pot percepe în schimb ca fiind prea direcți și pot avea impresia că doriți să vă impuneți cu tot dinadinsul. Inițiativele dvs. vor fi primite mult mai bine din 4 încolo, când suava Venus vine să îndulcească asperitățile marție­ne. Pe 6 își face apariția și Mercur, iar impactul asupra relațiilor dvs. devine și mai puternic, căci veți avea forță, farmec și putere de convingere. Asta până pe 22, când Mercur intră în mișcare retrogradă și ar trebui să lăsați să vorbească doar farmecul cu care vă înzestrează Venus, mai puțin cuvintele.
BANI: La capitolul venituri domnește la mulți dintre dvs. o adevărată brambureală. Sub influența lui Marte, resimțită din 13, veți dori să faceți ordine, dar puteți comite greșeli, mai ales în jurul datei de 20. Decizii mai bune puteți lua din 29.
CARIERĂ: Capacitățile v-au fost verificate cu exigență de către Saturn până în de­cembrie și, dacă ați trecut testul, veți vedea curând că începe o ascensiune.
DRAGOSTE: Luna plină din 5 poate semnaliza momentul în care vă declarați sen­ti­mentele și puteți începe o relație de iubire. Dacă sunteți într-un cuplu stabil, s-ar putea să știți tot mai puțin ce vreți și asta să vă facă nervoși, mai ales pe 20.
SĂNĂTATE: Aveți grijă de sistemul dvs. imunitar, care nu prea e în bună stare de func­țio­nare pe final de lună, mai ales între 23-25.


PEȘTI
Nicicum nu-i bine


Ați vrea să stați mai mult în casă, la începutul anului, dar și asta vă ener­vează, deci nici­cum nu-i bine. Starea de spirit vi se îm­bunătățește din 4, dar vă doriți tot solitudine sau vreți să vă petreceți timpul doar în compania prie­tenilor apropiați. Aveți grijă ce secrete le împărtășiți, pentru că s-ar putea să nu fie în stare să le țină pentru ei. Asta v-ar putea prejudicia din 22, când Mercur retrograd le poate pune în circuit, distorsionate de răuvoitori. Mar­­te intră în semnul dvs. pe 13 și vă face mai ner­voși pe 20, chiar irascibili, ceea ce nu vă stă în fire. Dar stați liniștiți, că nu e departe nici Venus, care se simte gro­zav în semnul dvs., unde ajunge pe 29, echili­brân­du-vă și schimbându-vă dispoziția în bine.
BANI: Riscați să vă aruncați cu capul înainte într-o aventură financiară. Acest risc apare în cea de-a doua parte a lunii și culminează pe 23-25. Nici dacă îndemnurile în acest sens vin de la prietenii pricepuți în ale finanțelor, nu e bine să le dați curs.
CARIERĂ: Marele malefic Saturn îi îndeamnă pe șefii dvs. să fie tot mai severi cu dvs., iar micul malefic Marte vă pândește greșelile din umbră, până pe 12.
DRAGOSTE: Treceți prin tot felul de stări contra­dic­torii și partenerul s-ar putea să nu mai știe ce să creadă, mai ales din 13 încolo, când puteți, fără să vă dați seama, să vă vărsați nervii pe el. Reveniți la sentimente mai bune din 29.
SĂNĂTATE: Ficatul dvs. are mare nevoie să fie cruțat, atenție vă recomandăm și în pri­vința tensiunii arteriale, care vă poate provoca du­reri de cap.