Muntele cu comori

Bogdan Lupescu
- Când spui Tismana, gândul îți zboară spre mânăstirea din nordul județului Gorj, o comoară a spiritualității ortodoxe. Puțini sunt cei care știu că dincolo de ogrăzile monahale, acolo unde încep să crească Munții Vâlcan, care despart Oltenia de Ardeal, o puzderie de peșteri săpate în piatră ascund comori din lumea reală, măsurate în aur greu. Comoara Sfântului Nicodim, ctitorul Mânăstirii Tismana, comoara lui Matei Basarab, marele domnitor al Munteniei, ba chiar și tezaurul Băncii Naționale a României, ascuns din calea rușilor, într-o grotă, în preajma celui de al doilea război mondial. Dar bijuteria cea mai de preț este, cu siguranță, un pergament aparținând lui Matei Basarab, o hartă desenată de mână, care arată ascunzișul tezaurului domnesc. Un document dispărut sau dosit, deși este o relicvă istorică fără preț. Ispite suficiente, pentru ca într-o zi de noiembrie să pornești spre povârnișurile de piatră din nordul Tismanei, ca să afli taina atâtor povești -

Darul bunicului

Chiar și acum, după atâția ani, căutătorul de co­mori Nicu Frățilescu încă se mai teme. Trăiește singur deasupra satului Sohodol, în apropierea Mânăstirii Tis­mana, în două căsuțe bătrâne de două veacuri. Ajungi greu la el, pe-o hudiță îngustă și desfundată, ce suie abrupt spre păduri. Dar și mai greu e să pătrunzi în ograda lui întinsă pe-un mal de deal, căci gazda nu răspunde la strigările noastre, iar câinii se-oțărăsc cu clonții dezveliți. Iese târziu, rămânând, bănuitor, pe pridvorul casei, și nu răspunde la întrebări până ce nu aude "parola": venim din partea profesorului Tomo­niu, de la Tismana, un om în care Frățilescu are de­plină în­cre­dere. Totuși, mai dă un telefon pentru con­firmare, după care dispare iarăși în casă, făcându-mi semn să aștept. "Oare mai vine, sau m-a lăsat aici?", mă întreb în timp ce frigul îmi pătrunde în oase.
Hudicioara pe care am ajuns se numește "a Bure­ților" și urcă în sus, către munte, la fel ca toate celelal­te ulițe ale satului, care se cațără și ele spre înălțimi. Așe­zat la poalele sudice ale Vâlcanului, vecin, peste cres­tele sale, cu Țara Hațegului, și la apus, cu Țara Clo­șanilor, Sohodolul Tismanei a fost, și el, cândva o țară domnească, țara regilor Basarabi, a căror amin­tire e vie, încă, în conștiința localnicilor și în poveștile des­pre comorile ascunse în munți. În stâncile de piatră ce înconjoară localitatea sunt sute și sute de peșteri adânci și întortocheate, despre care se spune că încă adăpostesc comori uriașe, ascunse acolo de-a lungul istoriei...
Frățilescu apare, în sfârșit, în ograda ca­sei, îmbrăcat c-o haină lungă, de piele, cra­vată și pălărie pe cap. E felul lui de-a spune că e dispus să vorbească, că mă consideră demn de încre­derea lui. Știe de ce am venit și încuviin­țea­ză cu o resemnare în care se mai simte mâ­nia: "Da. Perga­mentul este al meu!". L-a ținut ascuns ani și ani, l-a des­cifrat și l-a contemplat de mii de ori, i-a în­fier­bântat speranțele și i-a aprins visele, și a plătit pentru asta înzecit. Ce vreau să știu mai mult? De pe dâm­bul din curtea casei îmi arată apoi Sohodolul, satul în care pe ju­mă­tate din oameni îi cheamă Frățilescu, în care mulți purtau până nu de mult porecla "de-a lui Basarabă". Îmi zice de străbunica sa, Iri­na, care era fiică de logofăt domnesc și a moștenit cam un sfert din sat (are și docu­mente doveditoare), de bunicul său, Frățiles­cu V. Nicolae, mare vânător, care, chiar îna­inte de moarte, i-a lăsat moștenire perga­men­tul acela înscris pe piele, cu semnătura lui Matei Basarab. Îl vede și acum înaintea ochilor. O piele de vițel, scrisă cu litere vechi, slavone, purtând sigiliul domnesc. O har­tă a lui Matei Basarab, indicând ascunzi­șul unei comori. "Îl țineam în brațe pe buni­cul meu, pe pat. Avea dureri și plângeam. Eu n-am avut tată, bunicul ăsta m-a crescut pe mine. Era anul 1985, în toamnă, și dân­sul mi-a povestit de comoară, cu exact două zile înainte să-și dea sufletul. Prin 1938-'40, îi ducea blănuri de animale mari unui om din Baia de Aramă - neam cu noi - un negus­­tor bogat și bătrân, zis Co­soabă. Avea han aco­lo, moară, avere. Și bunicu-i adu­cea din munte blănuri, urși, lupi mari, pentru hanul lui. Ca frații erau ei doi. Într-o seară, la un pahar de vin, negustorul i-a arătat perga­mentul ăsta: «Mai bine ia-l tu. Mi l-o dat unu' de-a lui Basarabă, din sat de la tine. Zice că-i un înscris, făcut de mâna domni­torului, cu o hartă! Io-s bătrân și mi-i frică. Îi scris în altă limbă, îi încâlcit, nu știu eu cu din astea. Or fi comori bleste­mate...». Pe urmă, ime­diat, a venit războiul, comunis­mul. Și lui bunicul i-a fost frică, nu s-a băgat. Mi l-a dat mie, și eu n-am pu­tut să mă țin. Eram tânăr, visam nopțile aur. După câteva luni am pornit să caut co­moara lui Basarab".

Din mila lui Dumnezeu, Io, Matei Voievod...

Ieșim din curtea casei, și Nicu Frățilescu mă duce mai sus, spre-un loc unde ulița cotește către un hău ame­țitor. Îmi arată în zare, peste întreg satul, o pată albă de stâncă. Se vede vag, în cețuri. Ca un perete ver­­­tical, dispus în coloane cal­caroase, așa cum întâl­nești doar prin marile canioane: Steiul Coziei! Acolo, într-un versant, e locul comorii pe care a căutat-o ani la rând! Acum, pe ninsoarea asta, e im­posibil să ajungi acolo, zice. Chiar și vara, trebuie să mergi mult, prin păduri, pe poteci neum­blate. Și dacă ajungi, nu vezi locul. Trebuie să cobori pe funie.
Doi ani de zile i-a luat ca să găsească intrarea în Peștera Rotată. Doi ani în care n-a știut de el, n-a avut odihnă nici ziua, nici nopțile. L-a căutat pe un unchi de-al său, Frățilescu G. Nicolae, un bătrân cantor, cu studii teologice, care știa latina, greaca, și mai ales slavona veche. L-a rugat sub jurământul tăcerii să îi tra­ducă pergamentul. Aproape o lună le-a luat să des­lu­șească slovele acelea vechi, să le compare cu cele din alte documente ale vre­mii, să pună cap la cap sem­nele hărții. Era limpede, li­teră cu literă, dedesubtul schiței comorii scria: "Din mila lui Dumnezeu, Io, Matei, voievod și domn a toată Țara Românească, azi leatul 7142 (1634 d. H.), luna ghenar..." S-au speriat amândoi. Aveau în mâini, nu doar un tezaur mare (pro­­babil sute de kilograme de aur, după calculele lor), ci și o relicvă istorică nepre­țuită. Tăinuirea ei însemna pușcărie, primejdie de moar­­te. Nicu era însă prea tânăr ca să-i mai stea ceva împo­trivă. Și-a adunat un grup, cu cei mai de încrede­re oa­meni pe care îi cunoștea. Munteni tăcuți, care știau să țină secrete. L-a chemat pe Ro­mu­lus Barbu din Motru Sec, un vechi căutător de co­­mori, fost țără­nist, ce su­fe­rise sub comuniști, și nu mai avea ce pierde. Au por­nit să găsească comoara, pas cu pas, după indiciile per­gamentului. Și-au adus oile-n Steiul Coziei și au făcut "conac" lângă stâncă, o casă de bârne, în care se adă­pos­teau, zicând că sunt ciobani. Au stat acolo, lângă munte, și au așteptat clipa...
"Ne-am dat seama unde era perete zidit de mâna omului, gros de doi metri, dar înăun­­tru, peștera se surpase chiar la intrare. S-au dărâmat stalactitele de la un izvor sub­teran. De câteva ori am dinamitat stânca, la intervale rare, apoi dispăream și iarăși ne întorceam după un timp. Săpam noaptea, împreună, și visam cu toții cum o să ni se schimbe viața. Eram deja băgați adânc în grotă, zgomotele noastre nu se mai auzeau afară, spre sat. Săpam, și-n fiecare zi ne aș­tep­tam să ieșim în «camera» tezaurului. Era vară, anul 1987. Ziceam că suntem atât de aproape..."

Trădarea

La fiecare întrebare mai abruptă, Frăți­lescu răbufnește imediat: "Da' de ce mă în­tre­­bați asta?" E suspicios, temă­tor, i se pare că știu mai multe decât el și nu vreau să-i spun. Nu s-a lămurit nici azi, pe deplin, des­pre desfășurarea eve­nimentelor. Despre ma­rea trădare. Nici acum n-are toate răspunsu­rile. Bănuiește cine i-a trădat, dar nu vrea să spu­nă. Când își amintește, chipul i se înne­gu­rează ca de moarte. Au fost șase oameni care au venit în acea noapte cu milițienii la coliba din munte, toți înarmați cu puști de vânătoare. "Erau pădurari. Guță Gheor­ghe, Vasiloni V. Ion, Aldoiu Constantin, Căpriță M. Mihai. Mi-erau prieteni, vecini, oameni de aicea, din sat. Toți au fost informatori. Unul, Gavrilescu Vasile, zis «Neamțu'», a băgat pușca pe ușă și-a strigat: «Sus mâinile, că trag!» Din spatele lui au năvălit doi milițieni, trăgând focuri de armă, de aver­tizare. Ne-au pus cătușe pe mâini, ne-au culcat și ne-au pus pis­tolul la tâmplă: «Ziceți unde-s armele și sacii cu aur!» Și-au început să ne bată. Lui Romulus Barbu, de la asta cred că i s-a tras moartea, de la cât a fost lovit numai în cap. Ne acuzau că suntem din Brigăzile Roșii, că suntem spioni. Atâta ne-au bătut până ce am recunoscut. N-aveai cum. Ne omorau aco­lo. Le-am dat dinamita, am mers cu ei să le ară­tăm peș­tera. Totul s-a sfârșit pentru mine, în noaptea aceea. Aveam numai 25 de ani, abia mă căsătorisem."

Securitatea și aurul

Milițienii, însă, n-au întrebat atunci de pergament. Nu știau. Îi interesa aurul. Le-au ordonat să se prezinte a doua zi la secție, să înceapă ancheta. Dar Frățilescu nu s-a mai dus. Știa că doar pentru dinamită ar fi făcut ani buni de închisoare, dar putea fi mult mai rău. A fugit în munți, s-a ascuns prin peșteri, aproape o lună, apoi la mânăstirea Lainici, pierzându-se printre călu­gări. După un timp, a primit vești de la un "frate" de-al lor, tot membru al grupării, care i-a spus că sunt șanse să scape. A coborât muntele spre apus, la Cerna-Sat, și acolo s-a întâlnit cu un profesor de liceu din Seve­rin, pe nume Aurel Pera.
"Era căpitan de Securitate, mi-a spus că nu voi păți nimic, să stau liniștit. M-a urcat într-o mașină și m-a dus la Severin, într-un birou, unde m-a hipnotizat, mi-a pus ceva în cafea, substanțe din acelea pe care le folosesc spionii, ca să spui tot adevărul. Mi-a zis că voi scăpa de pușcărie, dacă le spun unde e perga­mentul. Pergamentul, asta voia el, mai mult decât aurul. Am mers cu dânsul în Steiul Coziei, l-am dez­gro­pat din spatele «conacului» și i l-am dat. Cu mâna mea i l-am dat. Și el a pus prietenos mâna pe mine și mi-a spus «bravo, așa o să fie bine». După câteva zile, mi-a dat un plic sigilat, m-a băgat într-un Aro de armată și m-a trimis la gară la Severin, apoi cu trenul până la București, la domnul Ioan Talpeș, care în vremea aceea era locotenent-colonel în armată. I-am dat plicul, el l-a deschis și mi-a pus în față o hartă deta­liată a zonei Tismana: «Arată-mi unde e». I-am ară­tat, apoi am urcat într-o mașină militară și împre­ună cu dânsul am mers la generalul Ilie Ceaușescu, în Ghencea, direct în biroul lui. Ilie Ceaușescu m-a invi­tat să iau loc într-un fotoliu, m-a servit cu o cafea și cu o țigară Kent. Pe urmă s-a uitat lung la mine, așa, și a zis: «Deci, tu ești...» A vorbit ceva la ureche cu domnul Talpeș și s-a întors la mine: «Da, ești liber. O să trimit un telex la primul secretar Bulucea. Gata.»"
Nici azi, după aproape 30 de ani, Nicu Frățilescu nu pricepe deplin tâlcul celor petrecute în acele zile. Atunci s-a bucurat că e liber, că s-a putut întoarce aca­să. După doi ani, Ceaușescu a căzut și toți oamenii au fost la fel de liberi ca dânsul. Imediat după această libertate, au început să apară în Munții Sohodolului puzderie de căutători de comori, de data asta, cu de­tec­toare super-performante, răscolind peșterile după tezaurele Basa­ra­bilor. În Steiul Coziei, l-a prins el în­suși asupra fap­tei, pe unul Freddy, un american ce privea pe lap­top-uri în adâncul pământului, însoțit de-un căutător din Oradea, tot cu cetățenie americană. Săpau chiar în grota lui, în Peștera Rotată! Doar într-o zi au scos un cazan cu 50 de kilograme de aur, dar a fost mult mai mult. De unde știau? A fost sfătuit să nu se amestece, că-s implicați și "alții", servicii secrete, că nu-s veniți aici de capul lor. Nicu nu s-a băgat. Doar a umblat ca nebun pe munți și i-a văzut pe alții cum se îmbo­gățesc, unul după altul, din aurul "lui". Chiar și azi, este o adevărată "iscoadă a munților". Umblă zilnic zeci de kilometri pe jos, peste tot, fiecare clenaț de stâncă îl știe pe dinafară. Aprig neam, Frățileștii ăștia din Sohodol! Oameni ai locului. Până nu de mult, mulți aveau porecla sau chiar numele de "Basarabă". Unii bătrâni sohodoleni mai spun și azi, cu emoție, că se trag din stră-strănepoții oștenilor de elită ai lui Matei Voievod. Că sunt "de-a lui Basara­bă". Pușcașii și tunarii care l-au apărat, timp de zece zile la rând, pe Matei Basarab, în cetatea Mânăstirii Tismana, de asediul oștirilor lui Leon Vodă. Tot ei au fost cei ce-au zidit aici, în Steiul Coziei, peștera unde domnitorul fugar a ascuns întregul tribut strâns din Oltenia, pentru câștigarea domniei. Oștenii de suflet ai lui Basarab. Oameni tari, care știau să țină secrete o viață. Sohodolenii sunt recunoscuți pentru asta și azi. Așa este și acest Frățilescu, nepot de logofăt dom­nesc după acte, care n-a spus nimic vreme de aproape 30 de ani, cumva și din recunoștință față de securiștii care, totuși, i-au oferit libertatea. N-ar fi făcut-o nici azi, dacă acum vreo câțiva ani nu l-ar fi căutat acasă chiar Aurel Pera, fostul securist căruia i-a dat, cândva, pergamentul. Acum e profesor la Universitatea din Craiova, lumea a uitat de trecutul lui. Era vară, venise în vacanță, s-a gândit să treacă și pe la "bunul său prie­ten" de odinioară. La întâlnirea aceea, Nicu și-a luat inima-n dinți și i-a cerut pergamentul. I-a spus, fără ranchiuni și dușmănie, că-i o moștenire din nea­mul lui, că l-ar vrea înapoi, doar așa, ca amintire, căci de mult nu-i mai stă mintea la comori. Pera l-a bătut prietenește pe umăr, la fel ca înainte: "Lasă, c-o să ți-l dau eu. Mai treci pe la mine, la Severin, pe la facultate, am auzit că studiezi dreptul, o să te ajut..." "Am mai fost pe la el de câteva ori, dar de fie­care dată m-a dus cu vor­ba. Mi-am dat seama că n-o să-l mai văd veci de veci."

Cuibul comorilor

Coborâm către sat, căci Nicu trebuie să aprindă focul la casa de rugăciune a bisericii adventiste. De mulți ani s-a "pocăit", tră­iește curat, smerit, fără pofte de înavuțire. Poate că și ăsta a fost motivul pen­tru care a dezvăluit toate secretele astea vechi - fiindcă noua religie nu l-a lăsat să mintă. S-a născut de Cră­ciun, îndată e ziua lui, face 55 de ani. I-e dor de fiica sa, Elena, pe care a cres­cut-o singur și care apoi a plecat în țări străine, lăsân­du-l sihastru aici, cu co­mo­rile lui negăsite. Deși tră­iește modest, Frățilescu nu se plânge. E om cu car­te, a făcut o facultate de horti­cul­tură și alta de drept, a înființat cândva o asociație locală de juriști, care lup­tă fără prea mari speranțe pen­tru retrocedarea pă­mân­turilor, inclusiv pentru cele ale neamului său de urmași "de-ai lui Basara­bă". Mai mult decât co­moa­ra îl interesează acum istoria din spatele perga­men­tului său: Basarabii! Dacă s-ar găsi, documentul lui ar re­scrie istoria! De aici, din Sohodol, a pornit totul. Din "cuibul de vul­turi" al Sohodolului și al Mânăstirii Tismana! El știe locurile, toate semnele te­zau­relor străvechi. Sunt atât de multe în jurul unui singur sat! Tot în Steiul Coziei, într-o grotă cu cruce, e aurul ascuns de însuși Sfântul Nicodim, primit de la cneazul Lazăr al Ser­biei, atunci când a venit să înălțe mânăstirile Vodița și Tismana. Nici azi nu a fost scos tot! Mai încolo, în peștera Chiciura, Tudor Vla­dimi­rescu a zidit o altă comoară, căutată îndelung. Și tot lângă sat, sub cul­mea Tiho­mirului, în­tr-o peșteră adâncă și amplă, a fost amenajată de Matei Basarab o întreagă topitorie de aramă, pentru arme și po­doa­be, mare aproape cât o biserică. Dar domnul Munteniei n-a fost singurul rege interesat de comori. Peste sute de ani, tânărul rege Mi­hai, împreună cu istoricul său, Ion Conea, aveau să vină și ei la Sohodol, între 1942 și 1944, ca să sape cu sătenii, după comori. Câți dintre istoricii de azi știu despre aceste eve­nimente? Chiar și tezaurul Băncii Naționale, peste 200 de tone de aur, a fost as­cuns, între 1944-1947, într-o peșteră aflată deasupra Mânăstirii Tis­mana. Soho­dolenii au știut. Aflaseră, mai ales atunci când o ma­șină din convoiul ce urca spre mânăstire s-a răstur­nat din cauza unui podeț rupt și o cutie cu lingouri s-a sfărâ­mat pe uliță, în văzul sătenilor. Au știut, dar au păstrat secretul. Așa sunt urmașii lui Basarabă. Așa e firea oamenilor pe aici.

Un martor de preț

Frățilescu îmi spune că numărul co­morilor as­cun­se încă în munți e nesfâr­șit. Sunt peste 2000 de peș­­teri în ținutul ăsta gor­jean, întortocheate și greu acce­sibile, cele mai bune ascunzișuri cu pu­tință. Pe toate le știe, cu indicații topo­gra­fice pre­cise; le-a văzut, le cunoaște poveș­tile. Le-a văzut, dar "nu s-a atins", nu-l mai in­tere­sea­ză co­morile, con­vins fiind că aurul smin­tește oamenii și le tulbură su­fletele. "Dar sunt sigur că încă mai e mult", zice.
Mărturisesc că, uneori, ascultându-l pe acest om vorbind atât de sec despre lu­cruri atât de senzaționale, m-am îndoit de spu­sele lui. Mai întâlnisem asemenea cău­tă­tori de comori, ce alergau toată via­ța după o himeră, punând nefericirea lor pe seama unor conspi­rații ascunse împotrivă-le. Ser­vicii secrete?... Urmă­riri și bătăi ca-n filme?... Sute de kilograme de aur?... Pergamente cu hărți?... Mi se păreau cam prea "puse cu mâna", toate. N-o fi cumva doar o ticluire a min­ții unui om trauma­ti­zat, care-și exagerează viața ca să se victimizeze? Așa m-am gândit, până ce am ajuns la București și l-am contactat pe genera­lul Ioan Talpeș. Surprinză­tor, cunoscutul om politic, fost director al SIE, mi-a spus foarte rela­xat că își amintește totul, că toate evenimentele din viața lui Nicolae Frățilescu relatate mai sus sunt ade­vă­­rate. Episodul cu Ilie Cea­u­șes­cu... Arestarea și bătăile în­casate de la Mi­liție, fiind­că au dinamitat mun­tele și-au tăinuit un perga­ment de patrimoniu al lui Matei Basarab... A recu­nos­cut că zona aceea, Tis­mana-So­ho­dol, a pre­zen­tat mare interes pentru insti­tuțiile sta­tu­lui, datorită den­sității extraordinare de tezaure, că a fost trimis el însuși acolo, de Ilie Ceau­șescu, ca să le cerceteze și să le caute. "Îmi amintesc bine po­vestea, deși au tre­cut 27 de ani. Dar perga­mentul nu a ajuns la mine. Am văzut niște cópii în­tr-un plic, s-au vehi­culat mai multe variante în acea vre­me. Dar origi­nalul nu l-am văzut. E, într-adevăr, fa­buloasă zona aceea, cu toate trecerile acelea spre Banat, spre Hu­ne­doara, spre ținutul momârlanilor... Rar vezi un­deva o asemenea concentrație de povești cu comori. După plecarea omu­lui din Sohodol, am avut unele discuții cu genera­lul Ilie Ceaușescu. Mi-a zis: «Du-te tu acolo și vezi, e ceva?» Am mers la So­hodol dar, din câte știu eu, nu s-au început săpături acolo. Atât știu. Dar, repet, pergamentul nu l-am vă­zut. Dacă omul acela știe mai mult, ar trebui să vină să spună cui i-a dat perga­mentul. Să vină să spună!"
Departe, într-un sat din vârful unor munți încă plini de povești cu aur, omul care ar trebui să spună a obosit. Nu-i mai trebuie comori. Își amintește mereu ziua când a ieșit din biroul lui Ilie Ceaușescu și s-a întors acasă, în Sohodolul lui, ținând în mâini o foaie albă de hârtie. În gară la Tîrgu Jiu erau cordoane de miliție, dar el a arătat foaia și l-au lăsat să treacă. A mers tot mai departe, către munți, având în mână pa­șa­portul său către libertate. S-a gândit atunci la perga­ment. Câtă suferință, câte trădări pentru o bucată de piele... El, care l-a avut, a fost singurul care nu s-a îm­bogățit din asta. Astăzi, este convins că toți ceilalți au profitat, cumva, că străinii care-au venit mai târziu să sape în peștera lui trebuie să fi știut de undeva despre hartă. Acum, toți sunt morți. Cei din grupul lui, cei care l-au bătut, informatorii din sat care l-au tră­dat și ziceau că-i sunt prieteni. Toți sohodolenii care-au avut vreo legătură cu comoara. "Toți au mu­rit, numai eu sunt în viață", zice. Și ăsta i se pare cel mai mare câștig.

(Autorul mulțumește în mod special domnului pro­fesor Nicolae Tomoniu, cercetător pasionat al ținutu­lui Tismanei și director al revistei "Sămănătorul", pentru sprijinul inimos în realizarea acestui material. Facem apel, totodată, către organele abilitate, să de­clanșeze intervențiile necesare pentru găsirea perga­mentului lui Matei Basarab. Ar fi un câștig imens pentru patrimoniul României.)