Răspuns pentru ALINA BECA, F. AS nr. 1145 - "Cum poate mama suporta mai ușor citostaticele?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În funcție de medicamentele folosite (citostatice), chimioterapia poate avea diverse efec­te adverse, fenomen datorat faptului că, adesea, chimioterapicele afectează și celulele normale pe lângă celulele canceroase. Astfel, celulele normale cel mai des afectate par a fi cele care se divid rapid, cum sunt cele din măduva osoasă, din mucoasa gastrică, din aparatul reproducător, de la nivelul mucoasei bucale și al foliculilor piloși. Uneori, efectele colaterale ale tratamen­telor antineoplazice sunt chiar mai deranjante decât cancerul în sine. Atât chimioterapia, cât și radioterapia determinând apari­ția unor reacții adverse ca obo­seala, greața, că­de­rea părului, tulburări la nivelul cavității bu­cale (stomatita) și gâtului, diaree sau constipație.
Deși se fac eforturi pentru a reduce severitatea acestor efecte adverse, inclusiv prin medica­men­te care reduc greața în mod eficient, este probabil ca multe persoane, care sunt supuse pro­tocoalelor chimioterapice, să aibă parte de asemenea reacții adverse pe parcursul desfășu­rării tratamentului.
Prima regulă în strategia lup­tei împotriva cance­rului și a efec­telor adverse induse de chimio­terapie este să mâncați mai bine pentru a vă simți mai bine. O dietă hrănitoare furni­zează com­bustibilul care per­mite organismului dvs. să-și men­țină forța și pu­terea de a acționa la pa­rametrii optimi. Dacă nu mâncați suficient sau nu mâncați ce trebuie, orga­nismul va apela la de­pozitele nutritive pe care le are, ceea ce va conduce la slăbirea meca­nismelor de apărare (sistem imu­nitar). În plus, cu cât mâncați mai bine, cu atât veți fi mai capabil să faceți față unui tratament de tipul chimioterapiei. Fără a intra în amănunte, trebuie menționat că, în mod normal, recomandările nutrițio­nale pun accent pe consumul de multe fructe, legume și cereale, dar și pe renunțarea la grăsimi, zahăr și sare. În altă ordine de idei, multe persoane caută alte meto­de, în afara celor medicale standard, pentru a lupta atât contra bolii neoplazice, cât și pen­tru a face față reacțiilor adverse induse de tratament.
Terapiile complementare și alternative pentru boa­la canceroasă se folosesc adesea în asociere cu tratamentele medicale convenționale și pot contribui semnificativ la creșterea calității vieții, reducerea stresului, ameliorarea reacțiilor adverse induse de chimio-radioterpie și îmbunătățirea senzației genera­le de bunăstare. În plus, deoarece majoritatea meto­de­lor complementare sunt aplicate individual, acestea conferă și o anumită senzație de control asupra situa­ției.
Concret, puteți găsi în farmaciile naturiste remedii capabile să atenueze reacțiile adverse induse de trata­mentele antineoplazice, dar și să acționeze comple­mentar în vederea inducerii apoptozei celulelor tu­mo­rale, stimulării sistemului imunitar și inhibării an­giogenezei. Dintre acestea aș aminti Astragalusul, Cordyceps, Chitosan, Gheara mâței, Canticer, Mai­take, Coriolus etc. Și, pentru că ficatul este cel mai greu încercat organ pe par­cursul chimiote­ra­piei, este necesară administrarea de Ar­murariu, care re­du­ce absorbția toxi­ne­lor în celulele he­patice și stimulează deto­xi­fie­rea prin pro­cesul de sulfoconjugare.
Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Dați-mi un sfat: am leucoplazie la buză"
(Răspuns pentru GEORGETA OCTAVIAN - Craiova, F. AS nr. 1069)


Localizată pe obraji, limbă, regiunea retroco­mi­surală și în cazul dvs. pe buză, leucoplazia mucoasei bucale are ca factori etiologici principali tutunul, igiena bucală deficitară, tartrul dentar depus în exces, diabetul, sifilisul etc.
Această metaplazie epidermoidă se prezintă clinic sub formă de plăci alb-lăptoase sidefii, brăzdate uneori de șanțuri ușor reliefate. În forme severe, șan­țurile iau aspect hiperkeratozic, neregulat, de câțiva milimetri, parțial ulcerate, cu pro­nun­țat potențial de ma­lignizare.
Când leucoplazia se instalează la nivelul buzei și al altor mucoase, poate apărea prurit intens, ce nu ce­dează pe termen lung, la nici o medicație anti­pru­riginoasă sau antiinflamatorie.
Această leziune precanceroasă a cavității bucale afectează cel mai frecvent bărbații și femeile care au fumat foarte mult, semnul principal incipient fiind "o pată albă rotunjită" pe buza infe­rioară, care rămâne mult timp nein­vestigată.
Pentru a evita dezvoltarea unui cancer, se va întrerupe obligatoriu fumatul și se va aplica pe le­ziune Vitamina A acidă sau acid retinoic (Airol), ulei de "Emu" și ulei de cătină, de 6 ori pe zi (orele 8, 10, 12, 14, 16, 18); dimineața și seara, cu 30 minute înainte de masă, beți 50 ml Integrator "ASEA", după care pul­verizați lichidul pe locul afectat (din pulve­rizatorul ASEA).
Pentru precizarea structurii his­tologice, nu este suficient examenul clinic de specialitate, ci se impune și biopsia, pentru a diferenția leuco­plazia de epite­liomul spinocelular. Trimiteți-mi o imagine clară a le­ziunii. În cazul în care medicul spe­cialist re­marcă prezența unor modificări carcino­matoase, ac­cep­tați înde­părtarea le­ziunii prin­tr-o mică inter­venție chi­rur­gicală sau crioterapie cu azot lichid și zăpadă car­bonică.
Se poate folosi cu suc­ces electrocoagularea su­per­­ficială în paralel cu aplicații alternative de ceai din: mărul-lupului, tuya, năpraznic, rostopască, găl­benele, sau cu argint co­loidal și cremă Tuiazin. Tabletele masticabile "Caro­tenoid Complex" și Tre-en-en vor completa trata­mentul de vindecare. Multă sănătate!

ANDREI LICIU - apifitoterapeut, București, tel. 0722/45.07.60, www.terapia-propolicium.com

"Am usturimi și arsuri mari când urinez"
(Răspuns pentru GH. SÂRBU - Constanța, F. AS nr. 1111)


Stimate domn, vă pot ajuta să scăpați de usturi­mile pe care le aveți la micționare. Mai exact, este vorba despre o cură cu supozitoare preparate din pulberi de plante medicinale, propolis și alte pro­duse apicole. Cred că v-ar fi suficient să urmați două serii a câte 21 de supozi­toare. Din cazuistica urmărită pâ­nă acum, vă garantez că veți observa ame­liorări din primele șapte zile.
Pentru mai multe detalii sunați-mă sau accesați pagina de internet. Multă sănătate!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73,
0258/86.56.77


"Solicit leacuri naturiste pentru pancitopenie și ciroză"
(Răspuns pentru CONSTANȚA DRAGOMIRESCU - București, F. AS nr. 1137)


Stimată doamnă, în "Formula AS" s-au publicat numeroase mărturii ale celor care și-au rezolvat atât insuficiența renală, cât și ciroza hepatică, cu ajutorul unui leac simplu, ieftin și deosebit de eficient: argila, numită și "îngerul pământului". Soțul dvs. are nevoie de o cură internă prelungită cu argilă ALGO, în doze de șoc. Trebuie să consume zilnic câte 150-200 gra­me de argilă, bine dizolvată în apă de izvor sau apă plată, care se amestecă bine cu o lingură de lemn (nu plastic sau metal!) și se bea foarte tulbure. Până acum, majoritatea celor care au urmat această cură naturală s-au vindecat, depășind așteptările tuturor, chiar și pe ale noastre. Vă spun sincer că nu știu dacă are vreun rezultat în pro­blema pancitopeniei, pentru că nu am avut consumatori cu acest diagnostic. În cazul în care pancitopenia este cauzată de funcțio­narea deficitară a ficatului, este posibil să se reme­dieze și parametrii dereglați. Pentru detalii, mă puteți contacta personal, la tel. 0788/23.38.73. Vă doresc multă sănătate!
P.S. - Pentru că se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, în care se consumă preponderent alimente grase, din carne de porc, îi sfătuiesc pe cititorii "For­mulei AS" să-și facă o provizie de argilă, pentru a evita astfel problemele digestive care pot să apară din cauza exceselor alimentare, după această lungă peri­oadă de post. Nu uitați că argila are cele mai bune re­zultate în bolile tubului digestiv - de la balonări și toxi­infecții alimentare, până la ulcere perforate, re­glarea peristaltismului intestinal și dezintoxicarea co­lonului!