Execuția n-a mai avut loc

Ion Longin Popescu
Max, celebrul ciobănesc german și primul câine de luptă al Armatei Române, născut în 2009 și distins în grad de cavaler pe câmpul de luptă din Afganistan (unde și-a riscat viața de nenumărate ori, în câmpurile minate de talibani), a fost lăsat să moară, de chiar soldații și ofițerii pe care i-a protejat și pentru salvarea cărora era dresat să-și dea viața.

Nevaccinat la timp, adică o dată la trei luni, cu o pastilă care nu costă mai mult de 35 de lei (!), sărmanul erou a contractat, de la înțepătura unui țânțar, cumplita boală dirofilaria - un ghem de viermi la inimă. Potrivit legii, Max a fost lăsat pre­matur la vatră. Și, tot potrivit legii, trebuia dat în grija altei instituții a statului, jandarmeriei, poliției sau pompierilor. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Așa că nobilul animal, care ar fi trebuit declarat "persoană non-umană", pentru marile sale servicii inteligente, a fost lăsat să fie eutanasiat într-un adă­post de sub jurisdicția sinistrei agenții ASPA, în cadrul căreia activează cu sârg, ucigașii oficiali ai Primăriei Generale. Mândrul Max, care a defilat anul trecut, la 1 Decembrie, pe un blindat, înfășurat în tricolor, urma să-și sfârșească viața nu pe câmpul de luptă, ci în mod josnic, ca un bun de inventar. Cei 600 de lei lunar, cât costă tratamentul pe timp de trei ani, au fost considerați o sumă prea mare pentru ar­mata unui stat din Uniunea Europeană! Mă întreb cum a putut plutonierul major Valentin Roșioară, fostul partener și instructor al câinelui, să se despartă de iubitorul său prieten, la ordinul birocraților din minister și din unitatea în care acti­vează? Dar infanteristul pa­truped a avut în cele din urmă noroc, iar acest noroc se nu­mește Asociația "Nu mai ești singur", condusă de iubitoarea de animale Sorina -anea din București. Deși mai are și alte animale acasă, doamna -anea l-a salvat pe frumosul și blândul "cavaler", cheltuind până acum peste 2500 de lei pe medicamente. Deși nu este sigură că-l va putea salva, de­oa­rece boala este de regulă letală, a reușit să-l adopte temporar, până în martie 2015, și vrea să încerce imposibilul. Im­pre­sionați de povestea lui Max, cititorii de pe forumuri sunt scandalizați de atitudinea Armatei. "Armata are viermi la ini­mă și la suflet, nu câinele ăsta", spune "Ion Românu'". Iar Fur­muzache Mircea-Nicolae își exprimă dezamăgirea cu aceste cuvinte: "Cred că merita o pensie, din care să-și asi­gure tratamentul. Nu le este rușine, după atâtea vieți salvate, să-l arunce în stradă? Am trăit s-o văd și pe asta, halal armată!". Un alt cititor adaugă: "Din păcate, sunt «obiecte de inventar»... E păcat că oamenii au ajuns să folosească ase­menea animale nobile în zone periculoase... Păcat că Armata nu are un program special pentru «pensionari»... Numai parlamentarii vor «pensii speciale»... Atașamentul unui câine față de om e ne­con­diționat... și omul așa îl răs­plătește?" În fine, "Violeta" din SUA face o comparație su­gestivă: "Aici, în Texas, când a fost internată asistenta me­dicală care s-a presupus că avea Ebo­la, i-a fost internat și câinele. Numai pentru acesta s-au cheltuit 27.000 de dolari". Fără alte comentarii...
(Cine dorește să ajute la însănătoșirea lui Max poate dona în contul Asociației "Nu mai ești singur", C.F.:13572772, cu mențiunea "Pentru Max - soldatul nos­tru". Cont bancar: RO60BTRL04501205858688xx - Banca Transil­vania, Agenția Beller. Contact: Sorina -anea, tel. 0722.510.906, e-mail: numaiestisingur@gmail.com)

P.S.: La închiderea ediției, aflăm că M.Ap.N inten­țio­nează să modifice Legea animalelor de serviciu, pentru a le oferi pensii și îngrijire celor lăsate la vatră.