Marea Unire și marile dezbinări

Ciprian Rus
La numai trei săptămâni după șo­cul electoral din România, când fa­voritul postului de la Cotroceni, Victor Ponta, a pierdut în fața lui Klaus Iohannis, lumea românească primește o nouă lecție de dincolo de Prut, unde forțele pro-europene au obținut majoritatea mandatelor din viitorul legislativ de la Chișinău.

Dacă succesul candidatului dreptei dez­binate din România, Klaus Iohannis, a fost o mare surpriză, "înfrângerea vic­torioasă" a partidelor progresiste din Republica Moldova poate fi con­si­derată un veritabil miracol. "Înfrân­gere victo­rioa­să", pentru că supre­mația man­datelor celor care susțin drumul ade­rării la Uniunea Europeană (55) față de cele ale stângii pro-ruse (46) este, pur și simplu, una ce ține de algo­rit­mica complexă a sistemului electoral, și nu de aritmetica simplă a votului popular. Deși au beneficiat de mai puține voturi, "occidentalii" au re­ușit să treacă pragul electoral de 6% cu mai multe partide (trei) decât ad­ver­sa­rii lor (doar două). Redistribuirea aces­tor voturi i-a avantajat pe pro­gresiști, care au acum șansa de a se uni într-o coaliție ce trebuie să fie capabilă să facă față, nu doar obstacolelor ine­rente continuării reformelor cerute de UE, ci și unei dure opoziții, gata să se folosească de orice prilej pentru a trage Basarabia spre Uniunea Vamală propusă de Rusia lui Vladimir Putin.
Formarea unei majorități la Chi­șinău, în jurul premierului Iurie Lean­că, nu este, însă, în ciuda aparențelor, deloc simplă. Pentru că, la fel ca și la București, dreapta pro-europeană a fost în ultimii ani măcinată de scan­da­luri interne, în jurul unor teme legate de corupție, puternic speculate de te­le­viziuni controlate, la fel ca și în Ro­mâ­nia, de moguli cu interese eco­no­mice și politice cât se poate de evi­dente. De altfel, tot ca la București, nu calitățile stângii, ci tocmai lipsa de unitate a dreptei și lungul șir de greșeli făcute la guvernare au fost adevărații inamici ai partidelor pro-europene. Greșeli atât de răsunătoare, încât nu au putut fi echilibrate de accentul pus pe dezvoltarea infrastructurii și nici de spectaculoasa realizare a eliminării regimului de vize pentru Europa!
Scepticismul afișat în urmă cu un an de cei mai importanți jurnaliști și analiști politici și economici, cu care am avut plăcerea să discut la Chișinău, imediat după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, s-a con­firmat la alegerile de pe 2 de­cem­brie 2014. Ca și în România, nici mă­car iminența catastrofei nu i-a făcut pe progresiști să se unească... A fost ne­voie, și dincolo de Prut, de o mi­nu­ne, pentru ca speranțele care ne leagă pe unii de ceilalți să rămână vii. Toc­mai de aceea, și la București, și la Chi­șinău, politicienii trebuie să înțeleagă șansa care le-a fost dăruită. La rândul său, societatea civilă a primit câți­va ani buni de respiro, pentru a-și con­solida poziția câștigată acum și pentru a demonstra că se poate conta pe ea cu adevărat. Și într-o parte, și în cealaltă, e vorba despre a strânge rân­durile în jurul valorilor care ne apro­pie. Mai mult ca orice altceva, lecția ce­lor două scrutine-surori din ulti­mele săptămâni e că, înainte de a țese po­vești despre Ma­rea Unire, a venit mo­mentul să re­zolvăm marile dez­bi­nări care ne stau în cale.