Păzea! Vine iarna!

Redactia
Nerăbdătoare să-și intre în drep­turi, iarna a pus stăpânire pe toa­tă țara, și nu oricum: munți de ză­padă, viscole și îngheț.

Sudul n-a scă­pat nici el, iar mirosul și prospețimea omă­tului se simt deja și la București. Ulti­ma filă din calendar respectă tra­diția și inaugurează sezonul hibernal. Îl vom inaugura și noi, dând piept vrând-ne­vrând cu frigul, cu lapovița sau cu nin­soarea, dar și cu soarele plin de dinți și de nebănuite pericole. Din ce ne învață specialiștii, se pare că gău­rile de ozon sunt mult mai periculoase la timp de zăpadă. Concluzia? Bucu­rați-vă de ano­timpul minunatelor săr­bători de iarnă, dar atenție maximă la zilele cu cer senin.

Feriți-vă de soarele înălțimilor

Razele ultraviolete sunt mai pericu­loase iarna ca vara. De ce? În primul rând din cauza frigului, care ne dă sen­zația că soarele nu mai arde ca vara. To­tal greșit: efectul razelor este inde­pen­dent de temperatură, mai ales sus la munte, unde soarele arde puternic. Nu uitați nicio zi să vă dați cu cremă pe obraz! Găurile din stratul de ozon sporesc cu 70% puterea de iradiere so­lară, iar luciul zăpezii reflectă razele soarelui ca o oglindă. Dacă aveți de gând să petreceți weekend-urile și săr­bătorile iernii la munte, aprovizio­nați-vă cu creme care conțin factori de protecție împotriva luminii între 20-30. Cremele se aplică cu o jumătate de oră înainte de a ieși din casă și aplicarea lor se repetă la 2-3 ore. Sfatul e valabil și pentru zilele înnorate, cu cerul "jos".

Purtați ochelari de soare

Un studiu efec­tuat în America ara­tă că orice ieșire în aer liber într-o zi de iarnă cu lumină puternică prezintă riscul apariției gla­u­comului, care du­ce încet la orbire. Cel mai simplu mijloc de prevenire sunt ochelarii de soare. Preferați-i pe cei mari și alungiți (aerodinamici), cu rame late, care sunt, de altfel, la modă. Cel mai bine se vede prin lentilele gal­bene, verzi sau maro. Evitați-le pe cele roșii și albastre, care în combinație cu lumina voalează imaginile și vătămea­ză vederea.

O pavăză contra frigului: crema grasă

La temperaturi scăzute și vânt în­ghe­țat, toate tipurile de ten au nevoie de un plus de grăsimi, iar tenul uscat, în mod special. Cele mai bune sunt din tipul numit "cold-cream" (se găsesc și la noi, la prețuri normale), precum crema Nivea, care conține emulsii grase. Ce-i drept, obrazul lucește puțin, dar peli­cula de grăsime îl protejează de frig. Puteți folosi și crema dvs. obiș­nuită, adăugând în ea o picătură de ulei de față. Se amestecă în mână și se apli­că pe obraz. Când afară e soare, evitați ma­chiajul puternic și, mai ales, pudra com­pactă, care usucă îngrozitor. O mare greșeală o reprezintă la vreme de iarnă folosirea cremelor hidratante. Apa conținută în ele poate îngheța în obraz. Când vă întoarceți acasă - din oraș, de pe munte sau de la plimbare -, ștergeți excesul de cremă care va apă­rea la căldură cu un servețel.

Niciun pas fără ruj protector

Soarele iernii slăbește sistemul imu­nitar! Nu e nicio exagerare, des­co­perirea le aparține medicilor ame­ri­cani, care le sfătuiesc pe femei să se protejeze de herpes (semnul cedării imu­nitare), energizându-se toată iarna cu fructe și cu legume și folosind la orice ieșire din casă un ruj protector (cel mai bine să-l cumpărați de la far­macie), peste care se aplică rujul obiș­nuit.

Atenție la alcool

O țuică fiartă sau o cană de vin, după o plimbare la frig, cine și le refu­ză? Dar nu mai mult de atât! Alcoolul dilată capilarele de pe obraz și se poate instala cuperoza sau înroșirea atât de neplăcută a vârfului nasului și-al ure­chilor. Cel mai bine este să beți suc de roșii. Conține din bel­șug licopină, o substanță antican­cerigenă, care în plus întărește și pielea împotriva agresiu­nilor iernii.