- Pe 20 decembrie, în apropierea Crăciunului, la Sala Polivalentă din Capitală vă dă întâlnire cel mai rapid pianist al lumii: Balázs Havasi. Este cea de-a treia vizită a cunoscutului artist maghiar la noi în țară. A mai concertat la București de două ori, în 2011 și 2012, la ambele concerte biletele fiind epuizate, dovadă clară că a reușit să-și atragă și-n România un public larg, doritor de muzică bună și de experiențe artistice noi -
Tânărul pianist și compozitor din Budapesta are 39 de ani și o pregătire solidă în domeniul muzicii clasice. Chiar dacă are deja 11 discuri de platină și deține numeroase premii pentru excelență, Havasi a devenit cunoscut la nivel mondial abia după ce i-a părăsit pe clasici, în favoarea unui stil nou, original. Fără a se îndepărta prea mult de valorile inițiale, talentatul pianist și-a creat un stil propriu, în cadrul căruia a îmbinat rockul cu clasicul, într-un soi de "democrație" a genurilor muzicale, care a adus în sălile de concerte, un public variat, de la cel cult, iubitor de muzică clasică, până la cel capricios, nededicat unui anume stil. Așa se explică și numărul de admiratori pe care i-a cucerit în lumea întreagă, dar și marea audiență internațională, concertele lui fiind urmărite de peste 200 de milioane de oameni, la posturi de televiziune precum "Rai Uno" din Italia, "CCTV" din China sau Televiziunea Română.
Dragoste la prima vedere
Balázs Havasi s-a născut pe 18 septembrie 1975, la Budapesta, și la numai 4 ani a făcut o pasiune pentru pianul la care cânta sora lui. Posesor al unui dar divin de auz absolut, a învățat să descifreze notele de unul singur, apoi a început să ia și el lecții de pian, progresând rapid. La vârsta când alți băieți se joacă de-a soldații și fac războaie stelare, Balázs descifra partiturile dificile ale lui Franz Liszt sau Claude Debussy. Mai târziu și-a perfecționat studiile la "Academia Muzicală Liszt Ferenc" (Franz Liszt), unde excepționalul lui talent a fost recunoscut și cultivat. "Datorez întregul meu succes școlii muzicale maghiare. Cultura noastră este unul dintre atuurile pe care le avem, o sursă inepuizabilă de reînnoire și de progres, o formă de comunicare ce poate apropia lumi", spunea artistul. Extrem de competitiv și ambițios, tânărul muzician s-a dedicat trup și suflet pasiunii sale, studiind câte 10 ore pe zi. A ignorat total avertismentele medicilor, conform cărora atâtea ore petrecute zilnic în fața clapelor sporesc riscul apariției tendinitei, o boală destul de răspândită printre pianiști. În această perioadă, a participat la numeroase competiții muzicale europene și a câștigat mai multe premii, precum "Concursul de pian Yamaha", organizat de "Fundația Muzicală Europeană Yamaha".
La 21 de ani, preda deja muzica la școala în care el însuși studiase, și până la 29 de ani a rămas fidel muzicii clasice. Talentul i-a fost remarcat și de casa producătoare EMI, care în anul 2000 i-a oferit un contract pe 5 ani. Albumele scoase la prestigioasa casă de discuri conțineau melodii în vogă (cântece cuprinse pe coloanele sonore ale unor filme, muzică clasică, dar și cântece pop la modă, maghiare sau internaționale) reinterpretate la pian. Iar dacă melodiile clasice în formulă tehno sau disco nu prea au atras fani, interpretarea în stil clasic a muzicii pop și rock a avut un succes nesperat. În numai patru ani, cele două albume scoase de Havasi se vindeau ca pâinea caldă și erau apreciate în mod neașteptat tocmai de tineri fără cunoștințe de muzică clasică. Iar presa maghiară l-a botezat tandru - "Clayderman al Ungariei"...
Rebelul de la pian
Deși contractul cu cei de la EMI s-a dovedit a fi extrem de avantajos, la expirarea lui, Havasi decide să nu-l prelungească și își deschide propria companie de discuri, unde are libertatea de-a crea ceea ce-și dorea. Din 2005 până în 2008, lansează nu mai puțin de patru albume cu solo-uri de pian - compoziții proprii. Iar succesul acestora îl ia de-a dreptul prin surprindere. "Am descoperit că virtuozitatea de una singură nu valorează nimic. Ea are un rol deosebit în muzică atunci când exprimă unul dintre cele mai importante lucruri din lume: pasiunea", declara artistul.
În paralel, în 2006, împreună cu un prieten - cântărețul Kristóf Hajós - Havasi formează trupa The Unbending Trees, iar muzica lor este imediat asemănată cu cea a lui Leonard Cohen sau Scott Walker. Trupa semnează un contract cu un producător britanic și așa ia naștere primul lor album, "Chemically Happy (Is The New Sad)". Ajung destul de repede în topurile britanice, iar una dintre compozițiile lor - "You Are A Lover" este preluată de Tracey Thorn, fostă componentă a duo-ului Everything but the Girl și inclusă pe un disc de succes al acesteia.
Dar Havasi nu renunță la compozițiile proprii cu bază clasică, hotărât să popularizeze pianul în rândul tinerilor. Nu abandonează nici poziția de pedagog și muncește din greu să-și consolideze cât mai bine cariera profesională. În 2009, a primit de la Guinness World Records titlul de "Cel mai Rapid Pianist din Lume". Dar, stupoare! După o astfel de recunoaștere, în loc să-și asigure degetele, cum ar fi făcut alți artiști, paradoxal, Havasi s-a implicat cu fervoare într-o mai veche pasiune de-a sa... boxul thailandez. De altfel, artistul este maestru al acestui sport. Printre hobby-urile lui se mai numără și planorismul, dar și cursele de motociclete și mașini, pasiuni de risc maxim... "Este suficient să mă comport ca un pianist când sunt pe scenă", spunea el, dezinvolt.
Cea mai nouă realizare pe plan muzical a artistului este spectacolul "THE NEW HAVASI Symphonic Concert Show". Regizat de Brian Burke (autorul unora dintre cele mai renumite show-uri din Las Vegas), este o adevărată feerie audio-vizuală. În realizarea sa sunt implicați peste 100 de artiști europeni, dar și chinezi, brazilieni și indieni, și exprimă în mod armonios geniul muzical al lui Havasi.
(Acest spectacol deosebit va fi prezentat la finalul lunii decembrie și la noi în țară. Biletele au fost deja puse în vânzare și pot fi achiziționate în rețeaua magazinelor Diverta sau online, pe myticket.ro. Ele au prețuri cuprinse între 115 și 375 lei.)