Doctorul "FAȚĂ” (III)

Gilda Fildan
Gura

Zona gurii reflectă starea organelor abdominale. Aici putem descifra cum funcționează intestinul sub­țire și cel gros, ficatul, vezica biliară, pancreasul și splina. Când observați că pielea din jurul gurii a de­venit palidă, ori că au apărut mici coșuri sau vezicule herpetice, trebuie să vă gândiți la faptul că buza su­perioară este zona corespunzătoare intestinului sub­țire. Prin urmare, ar fi posibil ca și acesta să fi fost ata­cat de o infecție virală. Așadar, veziculele herpetice și coșurile pot semnala un sistem imunitar slăbit, în porțiunea respectivă a intestinului.

Buza superioară

"Tuleiele”
Imediat deasupra buzei superioare putem citi în ce stare se află duodenul. Prezența unor "tuleie” albe ne indică o valorificare defectuoasă a substanțelor hrăni­toare din alimente (fig.1).

Caracteristicile buzei superioare
Fragmentele intestinului subțire (jejunul și ileonul) se oglindesc direct pe buza superioară. Colțul din stân­ga al gurii reprezintă domeniul duodenului, căruia i se adaugă jejunul (partea mijlocie a intestinului) și ileo­nul (partea finală). Colțul din dreapta al gurii are legătură cu porțiunea de trecere de la in­testinul subțire la cel gros, situată la ni­ve­lul apendicelui, în regiunea inferioară a abdomenului, în partea dreaptă. Dacă se produc aici mo­di­ficări de colorație a pielii, care capătă o nuanță palidă, e po­sibil ca mucoasele intestinului să fie insuficient irigate cu sânge. În acest caz, chilul intestinal (li­chidul rezultat din digestia alimentelor) nu este corect a­mes­tecat, prelucrat și trans­portat.

Cutele verticale
Când buza superioară e străbătută de cute verticale, se poate presupune că au intervenit perturbări în echilibrul hidric al organismului. Deoarece apa care a fost băută nu ajunge în intestinul subțire, chi­lul rămâne prea compact, iar o serie de nutrienți valoroși nu vor fi asimilați. În ciuda aportului îndestulător de hrană, se vor produce carențe.

Buza inferioară

Pe buza inferioară se recunosc trăsă­tu­rile intestinului gros. Acesta se compu­ne din cecum, colon și rect. Partea lui prin­cipală, colonul, se divide la rândul său în colonul ascendent (care urcă pe dreapta), transversal (traversează orizon­tal abdomenul) și descendent (coboară pe stânga). Urmează ultima porțiune a in­tes­tinului gros, cu sigmoidul, ampula rec­ta­lă, canalul și orificiul anal. Toate aces­tea se regăsesc pe buza inferioară, în aceeași ordine în care sunt așezate în corpul nostru.
Colțul din dreapta al gurii arată trecerea de la intestinul subțire la cel gros. Treimea din dreapta a bu­zei inferioare exprimă colonul ascendent, treimea me­diană - pe cel transversal, iar treimea din stânga este rezervată colonului descendent. Zona rectului și a anusului se află la colțul stâng al gurii.
Dacă suferiți mereu de balonări și senzație de prea-plin după mese, examinați-vă cu atenție buza infe­ri­oară. Porțiunile neobișnuit de crispate sau inflamate fur­nizează indicii referitoare la un peristaltism neco­respunzător. Paloarea parțială sugerează o circulație a sângelui deficitară în zonă. Modificările de culoare spre roșu închis pot fi semnul existenței unor polipi în segmentul de intestin respectiv. Când buza prezintă riduri pronunțate, apa nu este distribuită uniform pe intestinul gros (fig.2).

Modificările de culoare în jurul gurii
În regiunea din imediata vecinătate a gurii se evi­dențiază starea vaselor fine de sânge și a canalelor lim­fatice ce deservesc intestinul. Rolul lor este acela de a prelua substanțele nutritive care au fost descom­puse în intestin și de a le transporta până la organele că­rora le sunt destinate. În sens invers, sunt aduse îna­poi în intestin reziduurile metabolice, urmând apoi a fi eliminate prin scaun.
Modificările de culoare atrag atenția asupra unor dereglări intervenite în acest circuit.
* Nuanța gălbuie este tipică pentru tulburările din me­tabolismul lipidelor. Cauzele cele mai frecvente sunt consumul exagerat de grăsimi sau compoziția inadec­va­tă a lor. Îndeosebi acizii grași trans, în­tâl­niți în mar­garină și în alimentele prelucrate industrial, perturbă echilibrul lipidic al organismului (fig.3).
* Culoarea vineție indică o oxigenare insufi­ci­entă.
* Dacă zona are o nuanță ce merge spre maroniu, este probabil ca intestinul să fie încărcat cu toxine pro­venite din procesele de fermentație. În acest caz, tranzitul digestiv se desfășoară defectuos, pereții in­testinului fiind acoperiți de depuneri.
* Zona din jurul gurii se colorează în cenușiu când peristaltismul și absorbția nutrienților sunt dereglate.

Bărbia

Bărbia oferă informații despre uter și prostată, ca și despre hormonii sexuali. Însă aici își găsesc expre­sie și alte organe, cum ar fi intestinul sub­țire și coloa­na vertebrală. Impurită­țile pielii, modificările de culoare și ri­durile caracteristice ne atrag atenția asu­pra unor posibile tulburări.

Bărbia accentuată
La fel ca în zona de sub ochi și de sub sprâncene, bărbia proeminentă este in­ter­pretată și ea ca un indiciu al predis­po­ziției către diverse afecțiuni ale ute­rului, respectiv ale prostatei, ceea ce în­seamnă că există o vulnerabilitate față de bolile acestor organe. Tendința res­pec­tivă se poate concretiza, la femei, prin apariția unor fibroame (tumori be­nigne, localizate în musculatura uteru­lui) sau printr-un prolaps uterin, iar la bărbați, prin mărirea volumului prosta­tei. De obicei, semnele, ca și patologiile de acest fel, își fac apariția abia la o vâr­stă mai înaintată (fig.4).

Coșurile și porii dilatați
La femei, coșurile, comedoanele și porii vizibil dilatați pe suprafața bărbiei (uneori și apariția unor fire de păr) constituie în numeroase cazuri indiciile unei dereglări a secreției de hormoni se­xuali: există un dezechilibru între pon­derea hormonilor feminini și a celor mas­culini. De cele mai multe ori, coșu­rile apar periodic și numai pe o durată determinată, de pildă cu câteva zile îna­inte de menstruație. Ele arată o aciditate crescută la nivelul organelor de reprodu­cere, una din eventualele consecințe fiind un ciclu menstrual neregulat.

Cutele verticale ascendente
Cutele laterale, care urcă vertical de la marginile bărbiei până în obraji, pot semnaliza o predispoziție pentru ulcerul duodenal. O bună bucată de vreme, acest tip de ulcer nu se manifestă prin simptome, din care motiv rămâne, de re­gulă, neobservat. Abia în mo­mentul când deterio­ra­rea mucoasei duodenului a ajuns deja într-un stadiu avansat, apar durerile din partea dreaptă a abdome­nu­lui superior, care du­rea­ză de obi­cei o oră sau două, după masă (fig.4).

Gropița adâncă din bărbie
O gropiță adâncă sau crestată ne poate dezvălui anumite modificări statice ale coloanei vertebrale. În majoritatea cazurilor, este vorba de o postură vicioa­să a bazinului, care influ­en­țează echilibrul coloa­nei, declanșând dureri de spate. Când poziția defec­tu­oasă a bazinului se per­ma­nentizează, ea se pro­pagă și mai sus, la verte­brele toracale, deoarece coloana se străduiește în permanență să mențină ca­pul drept. Astfel se poa­te ajunge la o deformare la­terală a coloanei, cunos­cută sub numele de sco­lioză (fig.5).

Cuta orizontală
Cuta transversală pro­nunțată, situată între buza inferioară și vârful băr­biei, marchează, uneori, o predispoziție genetică pen­tru insuficiența venoasă. Când există și o roșeață a pielii în zona respectivă, ar putea fi vorba de un proces inflamator la ve­nele din regiunea bazi­nu­lui (fig.6).