Tenul la vreme de iarnă

Iulia Vlad
- Paza bună trece primejdia rea -

Când mercurul din termometre coboară vertiginos și vântul rece îți arde obrajii, e semn că doamna iarnă își anunță sosirea și tre­buie să ne punem frumusețea la adă­post. Nu mai vreți buze crăpate, nas roșu și ten iritat, neplăcerile cu care vă luptați an de an, tocmai în pragul Crăciunu­lui? Soluția este doar una: luați măsuri, îna­inte ca răul să se producă. Aplicați fără întâr­ziere proverbul "Paza bună trece pri­mejdia rea”.
Iată câteva sfaturi de îngrijire, cu efect garantat.

Obrazul

* Evitați spălarea feței cu apă fier­binte și săpun. Dimineața și seara, te­nul se curăță cu lapte demachiant, apoi se șterge cu o loțiune tonică, fără al­cool. De exemplu, infuzie de ceai ver­de sau cimbru, în care ați adăugat câte­va picături de lămâie, în cazul tenului gras sau mixt, iar în cazul tenului us­cat - infuzie gălbenele sau sunătoare.
* Aplicați o cremă nutritivă de zi, adaptată tipului de ten. Iarna cremele trebuie să fie mai grase ca vara.
* Folosiți creme de noapte. În tim­pul nopții, pielea se regenerează, iar dacă este ajutată, dimineața vă treziți cu un ten de prințesă. Căutați creme cu acid hialuronic, retinol, extracte de plan­te, colagen. În pragul sărbătorilor, oferta e generoasă.

Buzele și ochii

* Crema de față se aplică și pe bu­ze, în strat subțire. Un tratament efici­ent pentru a preveni și trata uscăciunea lor este ungerea cu ulei de măsline, de migdale sau cu miere, care se masează ușor, cu mișcări circulare, până ce este total absorbit. Nu ieșiți din casă fără a da buzele cu cremă grasă sau un gloss protector.
* Pielea din jurul ochilor trebuie unsă, în fiecare seară, cu cremă spe­cială. În lipsa acesteia, puteți folosi, cu efecte excepționale de atenuare a ridu­rilor, unt proaspăt. Aplicați-l seara, în strat subțire, de jur împrejurul ochilor, cu masaj delicat, iar excesul îl ștergeți cu un șervețel de hârtie, prin tampo­nare.

Rețete contra intemperiilor

Comprese cu nalbă
Ingrediente:
3 linguri de rădăcină de nalbă, o lingură de miere, o cană de apă.
Se fierb rădăcinile de nalbă timp de 15-20 de minute. Decoctul obținut se strecoară când e călduț, apoi se adaugă o lingură de miere. Se aplică pe față, comprese înmuiate în decoct, care se mențin 20 de minute. Calmează și con­feră pielii elasticitate. Sunt foarte potri­vite pentru tenul sensibil sau us­cat.

Comprese cu roiniță și lavandă
Ingrediente:
2 linguri de roiniță, 2 lin­guri de lavandă, o cană de apă.
Se pune apa pe foc și când cloco­tește se adaugă roinița și lavanda. Se lasă să dea în 2-3 clocote, se trage va­sul deoparte, se acoperă cu capac, iar du­pă 15 minute se strecoară. Aplicați com­prese înmuiate în decoct, timp de 20-25 de minute. Prin efectul de­con­gestionant, calmant, de stimulare a cir­culației, ajută tenul uscat, sensibil sau iritat să facă față frigului.

Mască cu avocado, miere, gălbenuș și ulei
Ingrediente:
jumătate de avocado bine copt (moale), câteva picături de ulei de măsline (pentru ten uscat sau normal) sau ulei de struguri sau jojoba (pentru ten gras sau mixt), o lingură de miere, o jumătate de gălbenuș de ou.
După ce l-ați curățat de coajă, pa­sați avocado cu furculița, apoi adăugați și celelalte ingrediente și amestecați până se transformă într-o pastă. Apli­cați-o pe față și lăsați-o să acționeze 20-25 de minute, apoi clătiți-vă cu apă călduță.
Este o mască cu calități nutritive de excepție, care întârzie apariția riduri­lor.

Mască cu miere și propolis
Ingrediente: o lingură miere, 3-4 picături de tinctură de propolis.
Amestecați mierea cu propolisul, apoi întindeți preparatul pe față, cu ma­saj ușor, prin mișcări circulare. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți. Potrivită pentru orice tip de ten, masca ajută pielea să rămână bine hidratată, întinsă și catifelată.