Analizând semnele și simptomele pe care le acuzați de aproximativ un an, se poate trage concluzia că suferiți de lupus sistemic eritematos, și nu de poliartrită reumatoidă, așa cum ați fost diagnosticată a doua oară, chiar dacă formele de manifestare ale celor două boli se aseamănă și, uneori, ele pot fi confundate. Simptome precum durerea articulară prelungită, oboseală și slăbiciune, febră, scădere ponderală etc. reprezintă fără îndoială tabloul clinic al lupusului sistemic, la care se adaugă și faptul că boala s-a declanșat pe timpul sarcinii, amănunt deloc de neglijat dacă luăm în considerare faptul că lupusul sistemic eritematos poate apărea pentru prima dată tocmai în timpul acestei perioade. Ceea ce trebuie să înțelegeți este că lupusul eritematos sistemic (boală din categoria colagenozelor, și în același timp, cea mai comună formă de lupus), semnifică afectarea mai multor sisteme ale organismului, cu predilecție pielea, sistemul nervos, rinichii, plămânii și inima, pe lângă afectarea articulară tradusă prin inflamație, durere, rigiditate și, ocazional, roșeață le nivelul articulațiilor. În multe cazuri, este posibil ca boala să nu producă probleme serioase, însă, pentru unele persoane, lupusul reprezintă o afecțiune majoră ce necesită control adecvat pentru prevenirea sau tratarea complicațiilor grave, în special cardiace și renale, dar și a complicațiilor care pot surveni în urma tratamentului.
Tratamentul lupusului depinde de severitatea sa și de formele de prezentare (modul în care se manifestă), utilizându-se în acest scop antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi Ibuprofenul și Aspirina, care pot ajuta la controlul durerii și al inflamației asociate lupusului. O altă opțiune reprezintă inhibitorii de COX-2, cum ar fi Celebrex și Bextra. Aceste medicamente sunt o alternativă în cazul în care analgezicele uzuale produc efecte adverse, cum ar fi durerile gastrointestinale și episoadele hemoragice. Uneori, tratamentul lupusului reclamă utilizarea corticoterapiei (ex. Prednison) pentru controlul inflamației sau medicamente ca hidroxiclorochina (Plaquenil) și medicamente imunosupresoare ca azatioprina (Imuran), ciclofosfamida (Cytoxan) sau micofenolatul mofetil (CellCept).
Oricum, datorită riscului pe termen lung asociat lupusului și tratamentului său, este important ca medicul dvs., să monitorizeze atent statusul bolii și medicamentele pe care le utilizați. În același timp, controlul lupusului include, ca și în alte afecțiuni musculare și articulare, desfășurarea activităților zilnice pentru prevenirea slăbiciunii musculare și ameliorarea rigidității articulare. Chiar dacă nu vă simțiți în stare să faceți exerciții în timpul perioadelor de recădere, recurgerea la activități fizice ușoare și la fizioterapie este esențială pentru menținerea condiției fizice.
În concluzie, deși lupusul sistemic, ca oricare altă patologie autoimună, este dificil de controlat, mijloacele de tratament alopat au un rol important în ameliorarea simptomatologiei și prevenirea riscului unor complicații severe, iar asocierea unui tratament naturist este oricând binevenită, cu condiția ca acest tip de terapie să țină cont de necesitățile și statusul bolii dvs. Pentru alte lămuriri, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com
"În urma unui AVC hemoragic vezica nu-mi mai funcționează"
(Răspuns pentru LEU ANTOFI, F. AS nr. 1140)
În urma unui accident vascular, în majoritatea cazurilor, apare retenția de urină. Refacerea funcției vezicii urmează recuperării pacientului, adică unui pacient recuperat, ca dvs., ar trebui să-i fie recuperată și funcția vezicală. Gradul recuperării și eficiența vezicii pot fi constatate prin proba urodinamică, care măsoară presiunile din vezica urinară. Ca urmare, analiza ar trebui făcută înainte de operație. În plus, nu există o operație care să refacă funcția vezicii urinare. Doar prostata poate fi operată, ca să ușureze golirea vezicii, dar în cazul în care vezica nu se contractă, tot nu se va putea goli și, ca urmare, operația de prostată poate fi inutilă.
"Am incontinență urinară după extirparea prostatei"
(Răspuns pentru NICOLAE H., F. AS nr. 1140)
Există tratamente pentru întărirea perineului și, implicit, a sfincterului urinar. Acestea, asociate cu exerciții și stimulări electrice ale sfincterului, ajută la tonifierea și controlul îmbunătățit al mușchilor implicați în continența urinară. De asemenea, ar trebui investigată și funcția vezicii, care dacă este mai sensibilă sau hiperactivă, poate fi tratată cu un calmant, lucru care ar ajuta, și el, la ameliorarea continenței urinare. Ar trebui să începeți prin efectuarea unei uroculturi și apoi să completați un calendar micțional pe două zile, pe care să le trimiteți scanate pe adresa de e-mail a cabinetului nostru.
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Știe cineva un tratament pentru epilepsie?"
(Răspuns pentru ANDREEA - Sebeș, F.AS nr. 1133)
Epilepsia este o afecțiune caracterizată prin disfuncții ale creierului manifestate prin descărcările celulelor nervoase ale cortexului cerebral, având drept cauze: un grad ridicat de toxine, ca urmare a consumului exagerat de medicamente, a unor tumori ce apar în zona creierului sau a unor infecții. În prezent, se cunosc peste șaisprezece tipuri de epilepsie. Acestea pot fi generalizate sau parțiale. Cele generalizate se manifestă prin pierderea totală a cunoștinței și convulsii a căror durată poate fi de maximum cincisprezece minute. Cele parțiale sunt definite de tulburări de cunoștință sau nu, de manifestări motorii și psihice.
Stimată doamnă Andreea, am un răspuns îmbucurător pentru dvs.: vă puteți vindeca, dacă respectați tratamentul prezentat mai jos. În sprijinul acestei afirmații vă precizez că în nr. 1033 al revistei "Formula AS", doamna Maria Voican din București mi-a mulțumit că s-a vindecat de epilepsie, intitulându-și mulțumirea în felul următor: "Epilepsia - o boală nevindecabilă, pe care dl. Victor Bogdan o vindecă!"
Ca să vă vindecați, trebuie, în primul rând, să mâncați timp de 6 luni doar următoarele alimente: orez, grâu (pâine neagră, arpacaș), legume cu ulei sau untură, produse lactate, toate fructele, ouă, spanac, sucuri dulci de fructe preparate în casă și zahăr, sare în cantitate mică și miere de albine. Sunt interzise următoarele alimente: carnea, peștele, toate intoxicantele, fasole, băuturi fierbinți, ceai negru și verde, cafea, oțet, usturoi, ceapă, praz, alimente uscate ca: porumb (mămăligă, condimente iuți, ardei iute etc.). Obligatorii: Apisan-Forte, 2 linguri pe zi (două luni) și o lingură pe zi (timp de 4 luni).
* Un automasaj făcut de două ori pe zi este, de asemenea, benefic. (Zonele de masat și durata masajului le puteți obține dacă îmi dați un telefon la 0723/74.23.98, seara, între orele 20:00-22:00). Precizez că masajul făcut de un maseur nu este indicat.
* Trebuie ca o perioadă de timp să beți, în loc de apă obișnuită, doar apă distilată. Cantitatea de apă distilată pe care trebuie să o beți, în total, este de maximum 90 de litri. Nerespectarea cantității menționate poate duce la efecte nedorite. Pe perioada tratamentului, trebuie să aveți o gândire pozitivă, adică să doriți și să fiți convinsă că vă faceți bine. În acest sens, este bine să spuneți de 10-15 ori pe zi, cu voce tare sau în gând, următoarele: "Trebuie să mă fac bine!". "Mă fac bine!". "Doamne Dumnezeule, ajută-mă să mă fac bine!".
Rețete naturiste pentru epilepsie
* Se macerează timp de 15 zile: 200 g de rădăcini proaspete de valeriană, într-un litru de alcool de 60 grade. Conținutul sticlei se agită zilnic, pentru omogenizare. Se filtrează și se pune în sticle închise la culoare. Se iau 40-50 picături, în jumătate de cană cu ceai sau apă, seara la culcare.
* Câte 19 semințe de muștar, de 3 ori/ zi, timp de 3 săptămâni.
* Se amestecă ulei de măsline cu fagure și ceară de albine topite pe "bain-marie". Se unge cu acest preparat o bucată curată de pânză și se aplică, sub formă de compresă, pe coloana vertebrală.
* Se fac băi cu decoct din fân de pădure.
* Se fac cure succesive, de câte 40 de zile, cu 15 zile pauză, luând pe nemâncate câte o linguriță de pulbere de brânca-ursului, de 3 ori pe zi.
NOTĂ: Rețetele se fac pe rând, una câte una, indiferent de ordine.
Acest tratament este eficient pentru toate tipurile de epilepsie. Vă doresc multă sănătate!