ALUNUL DE PĂDURE
Descrierea plantei
Este foarte răspândit în zonele de deal, colinare și montane, fiind o specie pretențioasă la lumină. Crește la marginea pădurilor, în luminișuri. Celor care locuiesc în astfel de zone le recomand ca în curte, pe lângă brazi, pini sau alți arbori ornamentali, să planteze și câte un alun de pădure. Arbust de până la 5 m înălțime, cu tulpini drepte, ramificate de la bază, alunul are o coroană cu deschidere largă, care cuprinde lumina ca un potir. În zilele senine, ramurile și frunzele lui sunt poleite cu soare și strălucesc, decorând feeric pădurea. Toamna târziu, după căderea frunzelor, pe ramurile alunului apar mâțișori gingași și cafenii, care puși acasă în glastre, răspândesc aromă sălbatică, de pădure. Fructul alunului, aluna, este acoperit de o coajă subțire, dar tare, care la maturitate are culoarea brun-roșietică. Din tulpinile tufei de alun se obțin araci de foarte bună calitate, rezistenți la putrezire, care se folosesc în grădină.
Recoltare și uscare
De la alunul de pădure se folosesc fructele (Fructus coryli), frunzele (Folium coryli) și scoarța (Cortex coryli). Recoltarea se face toamna, când alunele ajung la maturitate deplină. Se pun la uscat câteva zile și se decojesc doar înainte de folosire. Păstrate decojite, încep să râncezească, pentru că au un conținut mare în ulei. Se folosesc ca atare sau ușor coapte. Pentru a păstra nealterate principiile active, temperatura de coacere nu trebuie să depășească 150 de grade.
Scoarța se recoltează primăvara, odată cu începutul ciclului vegetativ, când se activează circulația sevei. În această perioadă, ea se desprinde ușor de pe ramurile și tulpinile de 2-3 ani. Se taie sub formă de fâșii lungi de 5-10 cm și se pun la uscat, fragmentându-se groscior, înainte de utilizare.
Frunzele au perioada optimă de recoltare în lunile iunie-iulie, când sunt încă tinere. Uscarea se face pe cale naturală, la umbră, în strat subțire, în poduri, verande, balcoane sau șoproane bine aerisite.
Compoziția chimică
La fel ca și miezul de nucă, aluna este bogată în proteine, acizi grași esențiali (acidul linolenic = omega 3 și acidul linoleic = omega 6) și cantități mici de glucide, care o transformă într-un aliment pentru dieta diferitelor afecțiuni. De asemenea, în alune se găsesc vitamine hidrosolubile (vitaminele din complexul B, vitamina C, vitamina P), vitamine liposolubile (vitaminele A, E și F), numeroase săruri minerale (macro, oligo sau microelemente). Frunzele și scoarța conțin tanin, acid cafeic, acid clorogenic, flavonoide, diferiți polifenoli.
Preparate farmaceutice din alun
Infuzia
Mod de preparare: 1 lingură de frunze de alun uscate și mărunțite groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 1 lingură de scoarță de alun uscată și mărunțită groscior se fierbe la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează lichidul fierbinte prin tifon sau vată medicinală, care se va umecta cu puțină apă. Se îndulcește, ca și infuzia, cu miere.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de frunze sau scoarță de alun, uscate și mărunțite groscior, se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: peste 50 g (4 linguri) frunze sau scoarță uscată și mărunțită groscior se toarnă 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După expirarea perioadei de macerare, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă administrarea lor conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
Ulei terapeutic
Uleiul virgin de alune se obține mai greu în gospodărie, deoarece este nevoie de o presă de mână pentru obținerea lui. Putem, în schimb, să preparăm un ulei terapeutic folosind metoda prezentată mai jos. Obținem în acest mod un preparat de bună calitate, bogat în acid linolenic.
Mod de preparare: 4 linguri de alune de pădure (în lipsă, se pot folosi și alunele de pământ nesărate) măcinate groscior se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe baie de aburi, pus în flacoane de sticlă. Se lasă apoi timp de 2 zile, după care se filtrează. Uleiul rezultat este un excelent emolient pentru piele, pe care o protejează de efectul nociv al detergenților, solvenților organici, poluanților din aer, reziduurilor chimice și contactului cu alergeni de diferite origini.
Tratamente interne
Nota farmacistului: viața biologică a organismului uman este posibilă datorită metabolismului. Ca să aibă loc fenomenul de metabolism este nevoie de aport de nutrienți. Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor biochimice care au loc în țesuturile vii și care întrețin și mențin viața. Nutrienții sunt acele substanțe care se găsesc în principal în produsele de origine vegetală și animală, și pe care organismul și le procură din alimente sau, când este cazul, din suplimente nutritive, folosindu-le mai departe în procesele metabolice, pentru a supraviețui și a se dezvolta. Sunt 7 nutrienți esențiali pentru viață: proteinele (aminoacizii), lipidele (grăsimile), carbonhidrații (zaharurile), vitaminele, mineralele, apa și oxigenul. Dacă apa și oxigenul se găsesc în natură, în mediul înconjurător, ceilalți nutrienți sunt produși de plante și animale. Proteinele, grăsimile, zaharurile sunt considerate macronutrienți și reprezintă sursa principală pentru desfășurarea metabolismului, vitaminele și mineralele sunt micronutrienți și joacă un rol important în fenomenele biochimice care au loc în organism, sunt catalizatori ai metabolismului. Apa și oxigenul sunt mediile în care se desfășoară metabolismul vieții pe pământ. De altfel, viața nu ar fi posibilă fără apă și o atmosferă bogată în oxigen.
De reținut
* Sunt multe asemănări între indicațiile terapeutice și modul de folosire a alunelor și a miezului de nucă. De aceea, se recomandă ca în terapia de prevenție să se folosească prin alternanță preparatele din alun cu cele din nuc, pentru a evita o monotonie în dieta terapeutică.
* Ca terapie complementară de prevenție, pentru persoanele cu predispoziție la anumite boli, se recomandă consumul regulat de alune. În cazul în care bolile au fost deja "instalate", se folosesc și celelalte preparate (infuzia, decoctul, tinctura sau vinul terapeutic).
* Boli ale inimii - boală coronariană, angină pectorală, infarct miocardic, exces de colesterol
Locul predilect al depunerilor de colesterol rău (LDL) sunt vasele coronariene, care odată înfundate, devin rigide, producând inevitabil angina pectorală și mai apoi infarctul miocardic. Preventiv, se folosesc alunele, câte 10 alune de pădure pe zi, ca atare sau măcinate. În cazul bolilor deja instalate, se recomandă următorul tratament:
Infuzia: câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Ateroscleroză
Rigiditatea vaselor (vene și artere) specifică vârstnicului se datorează, în principal, depunerilor de colesterol rău (HDL) care se numesc ateroame. Formarea acestora poate fi împiedicată de acizii grași nesaturați omega 3 (acidul linolenic) și omega 6 (acidul linoleic) conținuți în miezul de alună. Se recomandă în acest sens, ca prevenție, consumul regulat de miez de alună măcinat, câte 2 lingurițe pe zi. Pentru a evita monotonia se consumă alternativ cu miezul de nucă.
* Bolile vaselor sanguine - varice, tromboflebită, hemoroizi, fragilitate capilară
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului digestiv - diaree, flatulență, balonări
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Decoctul: se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după gust cu miere.
* Bolile ficatului - steatoză (sau ficat gras)
Reprezintă o acumulare excesivă de lipide în celula hepatică. Se poate preveni prin înlocuirea grăsimilor de natură vegetală, solide, cu grăsimi vegetale (uleiuri vegetale) fluide. Alunele au suficient ulei cât să acopere necesitățile fiziologice ale organismului. Consumați 10 alune de pădure pe zi, ca atare, sau măcinate.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Decoctul: se administrează câte 2 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
* Bolile inflamatorii ale aparatului urinar
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Decoctul: se administrează câte 2 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale pielii - dermatită atopică
Principalul simptom al dermatitei atopice este rugozitatea crescută a pielii, care poate fi atenuată și îndepărtată prin consumul de produse bogate în acizi grași nesaturați. Cei care sunt diagnosticați cu o asemenea boală e bine să consume regulat alune. Tratamentul intern se asociază cu masaje pe piele cu ulei de alune.
* Bolile părului - alopecie, calviție, peladă
Una din cauzele căderii părului este și lipsa zincului din organism. Alunele, la fel ca și nucile, conțin acest element, deci se recomandă să fie consumate regulat de cei ce au predispoziție la chelit. Doză zilnică: câte 5 alune de pădure, dimineața, și 5 seara, după masă. Extern, se poate folosi o loțiune contra căderii părului preparată în Farmacia Faltis.
* Afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Decoctul: se administrează câte 2 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli din sfera ORL - epistaxis
Decoctul: se administrează câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
* Boli de nutriție - inaniție, cașexie
O linguriță de alune măcinate se amestecă cu miere și se consumă de 2 ori pe zi, după masă. Pentru creșterea apetitului, se poate bea o ceșcuță de vin terapeutic.
* Obezitate
Remediile din frunze și scoarță de alun, prin conținutul lor bogat în acid clorogenic, sunt recomandate în curele de slăbire. Se administrează câte o cană de infuzie și o cană de decoct, înainte de mesele principale, ca terapie complementară, alături de o dietă hipocalorică.
* Sarcină și alăptare
În perioada de sarcină și alăptare se recomandă zilnic a se consuma dimineața și seara alune, fiind un supliment alimentar de excepție pentru mamă și copil.
* Boli hematologice - anemie
Se consumă aluna ca atare sau:
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Decoctul: se administrează câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
* Boli ale cavității bucale - afte, inflamații gingivale
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Decoctul: se administrează câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
* Afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Decoctul: se administrează câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Tratamente externe
* Băile de șezut sunt recomandate în afecțiunile anusului și rectului (anite, rectite, hemoroizi externi). Se prepară o fiertură de frunze sau scoarță de alun (4 linguri la 1 litru de apă) făcându-se băi locale. Se pot utiliza apoi unguente, creme, supozitoare. Farmacia Faltis prepară numeroase asemenea forme farmaceutice pentru bolile respective.
* Gargarisme pentru boli ale cavității bucale: afte, gingivite, stomatite, abcese dentare
După fiecare masă se face gargară, folosind o infuzie din frunze de alun.
* Băi terapeutice: în diferite afecțiuni ale pielii de natură alergică, înainte de aplicarea unor creme sau unguente, se fac băi cu o fiertură de frunze sau scoarță de alun.
* Masaje locale: se practică în cazul eczemelor uscate și al dermatitei atopice a pielii adultului. Se folosește uleiul terapeutic obținut după metoda prezentată mai sus.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.