Ajutor la vreme de iarnă: Stimulentele imunitare naturale

Ilie Tudor
Ce este sistemul imunitar?

O "armată" for­mată din miliarde de celule, menită să ne protejeze corpul de orice formă de agresiu­ne din exte­rior sau din interior. Zilnic, mii și milioane de microbi cu care intrăm în contact sunt inactivați de către acest sistem, fără ca noi să știm. În lipsa acestor structuri de apărare, coordonate magistral de către o veritabilă in­te­ligență naturală aflată în orga­nismul fie­căruia dintre noi, nu am putea supraviețui nici măcar o zi. Atunci când ne îmbolnăvim de guturai, de gripă, când fa­cem o infecție renală ori urinară, o hepa­tită sau orice altă formă de infecție, "vina" o poartă nu nea­părat microorganismele care o produc, ci, în primul rând, sistemul imunitar, care în mod normal are ca­pacitatea de a opri orice agresiune microbiană, cunos­cută sau necunoscută. Fără în­doială că buna funcțio­nare a acestui sistem este o ve­ri­tabilă cheie a sănătății fiecăruia. Din pă­cate, stilul de viață al omu­lui modern este cât se poate de ne­prielnic acestui sistem imunitar, care mai ales pe termen lung se dove­dește a fi ex­trem de sensibil la intoxicațiile lente prin ali­mentație, la calitatea în­doielnică a apei de băut, la se­dentarism, la stres, la po­lua­rea at­mosferică și la o mul­titudine de alți factori nocivi. Din acest motiv, epi­demiile de gripă, de hepatită virală, in­fecțiile renale etc. fac ravagii în ultimele decenii. Medi­cina na­turistă are însă mij­loace pen­tru a revigora acest sis­tem imu­nitar, prin­tr-o "armă" foarte puternică a naturii: sti­mu­lentele imu­nitare din plante me­dicinale.

ARNICA

Este o plantă superbă, cu flori mari și gal­be­ne, care crește pe pajiș­tile înalte ale mun­ților noștri la în­cepu­tul verii. Arnica (Arnica mon­tana) este o "rivală" seri­oasă a echi­na­ceei, având, pe lângă efectele imu­no­sti­mu­­latoare, și o acțiune antibio­tică puternică, motiv pen­tru care adesea este folosită pentru tra­tarea infecțiilor deja declanșate. Mai mult, da­torită efectelor sale antide­presive și tonice cere­brale, este un excelent remediu pentru peri­oada de toamnă-iarnă, când tonusul psihic este în scă­dere (ceea ce afectează nefast capacitatea organis­mului de a se apăra de boli).

Cum se administrează arnica
Având (în doze mari) o toxicitate destul de mare, ar­ni­ca se folosește intern, mai ales sub formă de tinc­tură, care permite o dozare exactă și are efecte foarte puter­nice în cantități mici. Tinctura de arnică se gă­sește în far­maciile naturiste și se administrează de regulă câte 50 de picături, diluate într-o jumătate de pahar de apă, de trei-patru ori pe zi. Persoanele care au probleme de imunitate la nivelul gâtului vor face gargară cu două lingurițe de tinctură de arnică, di­luate într-o jumătate de pahar cu apă.

Cui îi este recomandată arnica
La fel ca și la echinacea, o cură de două săptămâni cu arnică este recomandată persoanelor care nu au pro­bleme majore de sănătate, dar care vor să evite bo­lile iernii, în special răcelile. Cele mai spectaculoase efecte se obțin însă în mărirea imunității persoanelor deja afectate de boli cum ar fi guturaiul, faringita, amig­­dalita, bronșita, sinuzita, eventual cronicizate. Tinc­tu­ra de arnică completează foarte bine și trata­mentul cu antibiotice de sinteză. Este indicată în bo­lile însoțite de febră, în prevenirea și în tratarea infec­țiilor rinichilor și căilor urinare.

ECHINACEA

Este o plantă înăltuță, a cărei tulpină floriferă de­pășește adesea un metru, adusă din America de Nord, unde era un leac de căpătâi al pieilor roșii. A fost pre­luată de că­tre cercetătorii americani din medi­ci­na tradițională a amerindienilor și, ulterior, de către cei ger­mani, care au descoperit faptul că are efecte ui­mitoare de mărire a rezistenței naturale a organis­mu­lui la in­fecții. Se pare că cele mai spectaculoase rezul­tate le are, în timpul sezonului rece, în prevenirea gri­pei, fiind denumită adesea "vaccinul antigripal natu­ral". Cea mai folosită este specia cu flori roșii (Echi­nacea purpurea), care este fără doar și poate cel mai vândut stimulent imuni­tar de pe mapamond la ora ac­tuală. Care sunt atuurile acestui remediu? Acțio­nea­ză relativ rapid (în 3-4 zile apar efectele de mărire a ca­pacității de apărare a orga­nismului în fața infec­țiilor), are o toxicitate scăzută (este indicat și copiilor mici), poate fi folosit pe termen lung, fără a da efecte ad­verse.

Cum se administrează echinacea
Pe termen scurt, cel mai rapid și simplu mod de ad­­mi­nistrare este tinctura, pe care o găsim în prezent în mai toate farmaciile și magazinele naturiste. Se ia o lin­guriță de tinctură de trei ori pe zi, de preferință pe sto­macul gol, pentru prevenirea îmbolnăvirii. A­tunci când răceala s-a instalat deja, se iau până la 4 lingurițe pe zi sau se apelează la remedii mai pu­ter­nice, cum ar fi arnica. Pe termen mai lung, efec­te ex­traordinare are pulberea de echinacea, care - deși este mai greu de gă­sit în Plafar și e ceva mai com­plicat de administrat - este mult mai eficientă decât tinc­tura. Se ia o jumătate de linguriță de pulbere de echi­nacea, obținută prin măcinarea plantei cu râșnița electrică de cafea, de trei ori pe zi, în cure de mini­mum două săp­tămâni. Este un remediu excepțional atunci când simțim că ne încearcă răceala, când avem infecții în gât, ale amig­dalelor sau ale sinusurilor, care nu mai cedează. Reac­ția imu­nitară po­ten­­țată de trata­men­tele cu pulbere de echinacea este atât de puterni­că, în­cât per­soa­ne care se tratau de un ba­nal guturai au constatat dispariția unor in­fecții renale, a unor boli de piele de ori­gi­ne infecți­oasă sau chiar a unor tumori be­nig­ne, care nu ceda­seră la nici o altă for­mă de tra­tament.

Cui îi este recomandată echinacea
Este în primul rând indicată persoa­nelor relativ sănătoase, care vor să se ferească de bolile respiratorii din timpul iernii. O cură de 10-14 zile cu tinctură sau pul­bere de echinacea mărește considerabil capa­ci­ta­tea de apărare a organismului în fața infecțiilor. Apoi, echi­nacea, mai ales sub formă de pulbere, este un ade­vărat elixir pentru persoa­nele foarte sensibile la frig, care fac gu­turai, se confruntă cu umflarea amig­da­lelor sau a ganglionilor la cea mai mică pală de cu­rent. O cură de o lună cu echinacea sub formă de pul­bere ajută la eliminarea gradată a infecțiilor persis­ten­te și mă­rește rezistența la bolile infecțioase.

GINSENGUL

Ginsengul (Panax ginseng) este una dintre plantele medicinale emblematice ale lumii. A fost, se pare, pri­ma dată cultivat în China, de unde s-a răs­pândit pe tot continentul asiatic. în prezent, există o multitu­dine de tipuri de ginseng, dintre care cele mai apre­ciate sunt cel chinez și cel coreean. Rădăci­na aces­­tei plante este considerată una dintre cele mai bune adaptogene, motiv pentru ca­re este folosită cu succes într-o mare varie­tate de boli. Ce înseamnă plantă adapto­genă? Plantele din această ca­tego­rie sunt cele care măresc capacitatea și viteza de adap­­­tare a organismului la condițiile ne­priel­­nice de viață (frig, stres, absența lumi­nii, carențe de ali­men­tație etc.). În contextul articolului nostru, intere­sează în primul rând efectul ginsengului de mărire a imunității și a re­zis­tenței organis­mului la frig și la oscilațiile de tempera­tură.

Cum se administrează ginsengul
În farmaciile noastre, ginsengul se gă­sește mai ales sub formă de capsule care con­­țin pulbere de rădăcină, pură sau în ames­­tec cu alte plante chinezești. Aceste capsu­le se admi­nistrează conform prospec­tului, doza pentru un adult fiind în jur de un gram de plantă pe zi, în timp ce pentru copii ea se înjumătățește sau se împarte la trei. De asemenea, mai există și fiole cu ex­tract de ginseng, de obicei combinat cu lăp­tișor de matcă. Se ia câte o fiolă pe zi. Un tratament pentru mărirea imu­nității poate dura între zece și treizeci de zile, pu­tând fi reluat periodic, atunci când ne sim­țim slă­biți sau cu imunitatea scăzută.

Cui îi este recomandat ginsengul
Ca stimulent imunitar, această plantă este reco­mandată structurilor mai puțin robuste, care au o re­zis­tență redusă la efort și intemperii. Este, de ase­menea, de un real folos persoanelor convalescente, mai în vârstă, care se con­fruntă cu perioade de epuizare fizică sau inte­lectuală.

Precauții la tratamentul intern
La femeile aflate la me­nopauză, ginsengul poa­te declanșa reacții cum ar fi bufeurile, rea­pariția tempo­rară a unor sângerări similare celor mens­truale. Este contra­in­dicată administrarea gin­sen­gului copiilor sub 10 ani. De asemenea, este con­tra­indicată ad­mi­nistra­rea ginsengului atunci când există afecțiuni tumorale, benigne sau maligne.

MAGHIRANUL

Maghiranul (Majorana hortensis) este o plantă aromatică și condimentară în compoziția căreia nu au fost descoperite principii imunostimulatoare propriu-zise. Cu toate acestea, este probabil unul din mijloa­cele cele mai rapide de mărire a imunității, care ne poate salva atunci când declanșarea guturaiului sau a gripei este iminentă. Secretul său este că are efecte de mărire rapidă a temperaturii organismului, produ­când un fel de acces de febră (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar să acționeze extrem de eficient. De altfel, problema febrei este foarte contro­ver­sată în medicină, tot mai mulți cercetători susți­nând că în anumite limite este extrem de benefică pen­tru organism, temperatura ridicată fiind un spri­jin pentru anumite celule cu rol imunitar în neu­tra­lizarea microbilor. Cert este că 2-3 căni de ceai fier­binte de maghiran, pe lângă faptul că produc o su­do­rație intensă și ne încălzesc puternic corpul, sunt ade­sea un remediu salvator în fazele incipiente ale ră­celii. Să vedem în continuare cum se administrează și cui îi este recomandat în mod special acest remediu.

Cum se administrează maghiranul
O linguriță de pulbere de maghiran (îl găsiți în mai toate magazinele naturiste, chiar și în cele ali­men­tare, sub formă de condiment) se opărește cu o cană de apă fierbinte vreme de 15 minute, după care se filtrează și se consumă cât mai cald. Se beau două-patru căni de infuzie fierbinte de maghiran într-un interval de timp de două ore, ceea ce va produce o pu­ternică încălzire a corpului, precum și o senzație de re­la­xare în toți muș­chii. Este bine să nu facem can­tități mari de ceai dintr-o dată, ca temperatura aces­tuia să nu scadă, pier­zân­du-și efectele sudorifice scontate. De asemenea, e util să ne pregătim niște haine de schimb, pentru că pe parcursul tratamen­tului vom transpira intens. Acest tratament se aplică o zi, maximum trei (timp în care va trebui să ne ferim de frig și vom evita oboseala), fiind cu adevărat salvator atunci când simțim că ne îmbol­năvim de gripă, în chiar primele faze ale bolii.

Cui îi este recomandat maghiranul
În primul rând, este indicat persoanelor foarte sen­si­bile la frig, care au probleme circulatorii traduse prin răceala ex­tremităților sau care se con­fruntă cu obo­sea­lă și con­trac­­turi mus­cu­lare. De ase­me­nea, trata­men­­­tul cu ma­ghi­ran are efec­te anti­de­pre­­si­ve și chiar eu­fo­ri­zante intense, fiind un re­me­diu excelent pen­tru momen­tele de im­pas psihologic, când boala poate apărea ca o conse­cin­ță a asteniei, tristeții sau a lipsei noastre de tonus lăun­tric. Foar­te potrivit este acest tratament și per­­­soa­nelor supraponderale sau care re­țin foarte mul­tă apă în corp, efectele sale diuretice și sudorifice pu­ter­­nice făcân­du-l un remediu ideal atât pe termen scurt, cât și pentru cure mai lungi.

Precauții și contraindicații la tratamentul intern
Această plantă nu va fi folosită de către persoanele care suferă de hi­pertensiune, care au avut acci­den­te vasculare, care deja au febră cu valori mari (peste 38°C).