"Pe umeri pletele-i curg râu,/ Subțire ca un spic de grâu,/ O pierd din ochi de dragă..."

Iulia Vlad
După cum afirmă, în versurile lui așa de proaspete încă, și poe­tul George Coșbuc, când vine vor­­ba despre frumusețea unei femei, părul este pe primul loc, alături de si­luetă.

Lung sau scurt, el este întot­deauna re­marcat de bărbați, iar femeile ar face orice pentru a-l avea sănătos și bogat. Însă aerul poluat, viața plină de stres, alimentația dezordonată și nesă­nă­toa­să, și nu în ultimul rând, chimi­calele cu care îl "îngrijim", aduc părul într-o sta­re nenaturală, care de­ter­mină, chiar la vârste tinere, rărirea și subție­rea fire­lor, căderea și albirea lor înainte de vre­me. Nici un alt remediu nu este mai prielnic părului decât trata­mentele naturiste, ale căror rezultate nu se lasă așteptate. Iată câteva proceduri care aju­tă părul agresat să își revină, îl re­structurează și îl revitalizează.

Șampon revigorant cu aspirină

O metodă surprinzătoare, care ajută la menținerea părului sănătos, învio­rarea culorii și îndepărtarea mătreții, este folosirea aspirinei la spălatul lui. Zdrobiți câteva tablete de aspiri­nă (netamponată), adăugați-le în sti­cla cu șamponul pe care îl folosiți în mod obișnuit și amestecați bine. Părul va arăta plin de viață și cu o culoare in­tensă.

Clătitul e important

Pentru păr suplu și strălucitor, e necesar ca după ce îl spălați, să îl clătiți foarte bine, cu apă doar ușor călduță. După aceasta, clătiți părul încă o dată, cu o jumătate de litru de apă în care ați stors zeama unei lămâi, apoi uscați-l.

Mască binefăcătoare pentru toate tipurile de păr

Bogat în proteine, grăsimi, vita­mi­ne și minerale, oul este un ingredient ideal în rețetele de îngrijire a pielii și părului. Bateți bine într-o ceașcă 3-4 ouă și aplicați pe părul umed. Întin­deți de la rădăcină până la vârf și ma­sați bine pe pielea capului. Lăsați să își facă efectul timp de 20 de minute, clă­tiți cu apă rece, apoi spălați-vă cu șam­ponul obișnuit. Acest tratament poate fi aplicat o dată pe săptămână.

Bere pentru păr cu volum

Dacă vă doriți ca podoaba dvs. ca­pi­lară să aibă volum, folosiți după spă­lare, pe părul umed, următorul prepa­rat: amestecați foarte bine o jumătate de cană de bere, un sfert de cană de oțet de mere și o jumătate de linguriță de ulei esențial de rozmarin. Întindeți amestecul de la rădăcină până la vâr­furi și lăsați să acționeze 10 minute. Clă­tiți cu apă calduță, apoi rece.

Ceai negru pentru păr de culoare închisă

Clătitul cu ceai negru dă părului de culoare închisă reflexe frumoase, îl face strălucitor și ușor de pieptănat. Rețeta: puneți la fiert o jumătate de litru de apă. Când clocotește, adăugați 5-6 pliculețe de ceai negru, lăsați să mai dea în 2-3 clocote, apoi acoperiți vasul cu capac, timp de 20 de minute. Strecurați, aplicați ceaiul pe păr și lă­sați-l să acționeze cel puțin o jumă­tate de oră. În final, clătiți cu apă.

Cozi de cireșe pentru păr blond

Un colorant natural și delicat pentru părul blond este ceaiul de cozi de cire­șe. În jumătate de litru de apă fierbinte, adăugați 3-4 linguri de cozi de cireșe, lăsați să dea în câteva clocote, apoi acoperiți vasul cu capac. După 20 de mi­nute, strecurați și aplicați lichidul pe păr. Lăsați să acționeze o jumătate de oră, apoi clătiți.

Rozmarin pentru păr lucios

La 1/2 litru de apă clocotită se adau­­­gă 4 linguri de rozmarin. Se fierbe timp de 2 minute, apoi se pune deo­parte, cu capac, până se răcește. Tur­nați loțiunea pe părul proaspăt spălat și colectați apa într-un castron. Repe­tați de câteva ori. Revitalizează părul și îi dă strălucire. De asemenea, accen­tuea­ză culoarea părului șaten și negru.