Parfum de sărbătoare cu BZN

Dana Ene
Cea mai renumită trupă muzicală olandeză vă dă întâlnire pe 4 decembrie, la Sala Pa­la­tului din Capitală.

Nu este o premieră, căci Jan Keizer (65 de ani) și Anny Schilder (55 de ani) au devenit chiar niște figuri obișnuite pe scena muzicală românească, de care s-au îndrăgostit, se pare, iremediabil. Este cel de-al cincisprezecelea con­cert al lor în România. Chiar anul acesta au cântat, în primăvară, la Timișoara, Cluj și Bacău. Dar concertul din capitală va fi, cu siguranță, unul plin de încăr­cătură emoțională, căci cei doi soliști BZN - Jan și Anny - le-au pregătit fanilor fideli o mulțime de sur­prize catifelate. Cea mai mare va fi, fără îndoială, me­lodia "Drumurile noastre", pe care o vor cânta, prin­tr-un mixaj special, alături de regretatul Dan Spătaru. Acest miracol s-a putut realiza cu ajutorul tehnicii ac­tuale. Nu este o noutate în domeniu. Unul dintre ar­tiștii de succes de la noi care au folosit-o este Ștefan Bănică jr., în melodia "Cum am ajuns să te iubesc", în duet cu tatăl lui, neuitatul actor Ștefan Bănică.
Cum au ajuns cei de la BZN să cânte tocmai șla­gărul "Drumurile noastre"? Răspunsul l-au dat chiar ei în cadrul unei conferințe de presă susținută la noi în țară, pe 3 octombrie, când au lansat oficial și videoclipul acestei noi melodii. "Abia ce sosiserăm din nou în România când, coborâți din avion, am sărit într-un taxi. În mașină, radioul era pus pe un post muzical românesc. Atunci am auzit prima dată această melodie «Drumurile noastre», ne-a plăcut imediat și - fără să înțelegem cuvintele - ne-am dat seama că e un șlagăr veritabil. Semăna puțin ca stil cu o melodie marca BZN. Ne-a plăcut foarte mult! Când ne-am reîntors în Olanda, Jan a căutat melodia și a găsit-o: Dan Spătaru, «Drumurile noastre»! Acum câteva luni, aflați din nou în țara dvs., ne-am în­tâlnit cu soția lui Dan Spătaru și i-am cerut permi­siu­nea de a reînregistra acest frumos cântec, «ală­turi» de soțul ei. Putem spune că am avut noroc, căci dânsa se numără printre fanii BZN de foarte multă vreme, și a acceptat pe loc să creăm noua versiune".
Pentru realizarea videoclipului melodiei, Jan și Anny au folosit imagini superbe din România - Cas­te­lul Regal de la Sinaia, Micul Trianon din Florești și Castelul Iulia Hasdeu, așa încât - putem spune fără să greșim - că au făcut cu această ocazie și reclamă României... Nu l-au uitat, desigur, nici pe Dan Spă­taru, care apare și el în filmare. "Versurile sunt în en­gleză, dar refrenul îl cântăm în limba română", men­ționau cei doi olandezi la conferința de presă. Cu si­guranță că și această nouă interpretare va fi la fel de apreciată precum vechile lor șlagăre, "Blue Eyes" și "Dance Dance".

BZN sau trupa fără nume

BZN este prescur­­tarea numelui forma­ției olandeze Band Zonder Naam (în tra­ducere, Trupa fără nume), care a luat naștere în 1966, în oră­șelul Volendam. Cul­mea succesului au atins-o în anii '70 -'80, când toboșarul formației, Jan Keizer, a devenit și solistul acesteia. În cei peste 40 de ani de activitate a trupei, componența acesteia s-a tot schimbat, sin­gura constantă rămânând Jan. Au înregistrat 33 de albume de studio și două live și au obținut peste 80 de discuri de aur și platină, melodiile lor plasându-se, săptămâni la rând, în topurile din Olanda, Germania, Danemarca, Canada, Franța, Suedia, Marea Britanie și Africa de Sud. Cu toate acestea, nu au reușit nicio­dată să cucerească piața americană, absolut necesară spre a primi "botezul" de... staruri mondiale. Dar nu au suferit prea tare din acest motiv, căci au admiratori fideli în întreaga lume. "Avem foarte mulți fani, mai ales în vechiul bloc comu­nist, ceea ce ne bucură ex­trem de tare. În perioada în care aceste țări nu prea aveau deschidere spre Oc­cident și la muzica «deca­den­tă» de acolo, oamenii ne ascultau pe ascuns. Ne-am strecurat și noi în spatele Cortinei de Fier, alături de trupe ca ABBA, Boney M sau Pink Floyd, fără să fi știut măcar. Am aflat lucrul acesta, cu uimire, abia după ce lucrurile s-au schimbat în acea parte a lumii. Avem acolo acum un public ieșit din comun, extrem de sen­sibil și emoțional", declara Jan Keizer într-un interviu.

Anny, fiica rătăcitoare

Anny Schilder a fost so­lista trupei din 1976 până în 1984. Alături de ea, BZN a înregistrat prima melodie de succes, "Mon amour", în 1976. Avea să fie doar prima dintr-un lung șir de cântece de succes, printre care și celebra "Blue Eyes". Așa că mare le-a fost mirarea fa­nilor, când în plină glorie și chiar la început de carieră, Anny și-a luat la revedere de la scenă. "Pentru că eram o trupă de succes și aveam un număr mare de concerte, îmi petreceam o bună bucată de timp pe drumuri. Așa m-am trezit într-o bună zi că fiica mea, pe atunci în vârstă de doi ani, îi spunea surorii mele «mama». Imediat am luat o decizie radicală. Tre­buia să-i acord mai multă atenție copilului meu", se confesa artista într-un interviu.
BZN a mers însă mai departe și a înlocuit-o pe Anny, cu Carola Smit. Dar Anny nu a rezistat foarte mult în postura de mamă casnică, mai ales că după divorțul ei de Joep Steur, a pierdut tot ce câștigase în perioada BZN. Astfel că începe o carieră solo, dar fără strălucire, și în care succesul s-a lăsat așteptat.

Reîntâlnirea

Trupa BZN a continuat fără Anny încă 23 de ani, și a câștigat toate premiile posibile în țara sa natală. În 2005, patru membri ai gru­pului, în frunte cu Jan Kei­zer, sunt - drept recu­noș­tință pentru succesul re­purtat - ridicați la rangul de cavaleri. Doi ani mai târziu, BZN își ia adio de la scenă, iar Jan Keizer se lansează într-o carieră solo.
Dar povestea BZN era departe de a fi ajuns la final. În 2009, în timpul unei emisiuni TV, Jan o reîntâl­nea, după 25 de ani de rup­tură totală, pe Anny. Au fost rugați să cânte o melodie împreună. Entuziasmul pu­bli­cului a fost atât de mare, încât cei doi foști soliști ai trupei BZN au reînceput o colaborare extrem de fruc­tuoasă. În 2010, ei lansează albumul "Together Again". Din nou împreună și por­nesc să concerteze prin lu­mea largă.
Anul acesta, cei doi în­drăgiți artiști olandezi au pregătit un nou disc special pentru fanii lor - "Unfor­gettable Duets", ce conține melodii celebre precum: "For Me Formidable", "Quizas Quizas Quizas", "Baby it's cold outside", "Felicita" și, nu în ultimul rând, "Drumurile noastre". Unele dintre acestea vor putea fi ascultate și în con­certul de la București, din luna decembrie. Pentru că se apropie și sărbătorile de Crăciun, nu vor lipsi nici colindele.
(Prețul biletelor la acest eveniment este cuprins între 100-500 lei. Le puteți achiziționa din rețeaua Eventim.)