Nu este o premieră, căci Jan Keizer (65 de ani) și Anny Schilder (55 de ani) au devenit chiar niște figuri obișnuite pe scena muzicală românească, de care s-au îndrăgostit, se pare, iremediabil. Este cel de-al cincisprezecelea concert al lor în România. Chiar anul acesta au cântat, în primăvară, la Timișoara, Cluj și Bacău. Dar concertul din capitală va fi, cu siguranță, unul plin de încărcătură emoțională, căci cei doi soliști BZN - Jan și Anny - le-au pregătit fanilor fideli o mulțime de surprize catifelate. Cea mai mare va fi, fără îndoială, melodia "Drumurile noastre", pe care o vor cânta, printr-un mixaj special, alături de regretatul Dan Spătaru. Acest miracol s-a putut realiza cu ajutorul tehnicii actuale. Nu este o noutate în domeniu. Unul dintre artiștii de succes de la noi care au folosit-o este Ștefan Bănică jr., în melodia "Cum am ajuns să te iubesc", în duet cu tatăl lui, neuitatul actor Ștefan Bănică.
Cum au ajuns cei de la BZN să cânte tocmai șlagărul "Drumurile noastre"? Răspunsul l-au dat chiar ei în cadrul unei conferințe de presă susținută la noi în țară, pe 3 octombrie, când au lansat oficial și videoclipul acestei noi melodii. "Abia ce sosiserăm din nou în România când, coborâți din avion, am sărit într-un taxi. În mașină, radioul era pus pe un post muzical românesc. Atunci am auzit prima dată această melodie «Drumurile noastre», ne-a plăcut imediat și - fără să înțelegem cuvintele - ne-am dat seama că e un șlagăr veritabil. Semăna puțin ca stil cu o melodie marca BZN. Ne-a plăcut foarte mult! Când ne-am reîntors în Olanda, Jan a căutat melodia și a găsit-o: Dan Spătaru, «Drumurile noastre»! Acum câteva luni, aflați din nou în țara dvs., ne-am întâlnit cu soția lui Dan Spătaru și i-am cerut permisiunea de a reînregistra acest frumos cântec, «alături» de soțul ei. Putem spune că am avut noroc, căci dânsa se numără printre fanii BZN de foarte multă vreme, și a acceptat pe loc să creăm noua versiune".
Pentru realizarea videoclipului melodiei, Jan și Anny au folosit imagini superbe din România - Castelul Regal de la Sinaia, Micul Trianon din Florești și Castelul Iulia Hasdeu, așa încât - putem spune fără să greșim - că au făcut cu această ocazie și reclamă României... Nu l-au uitat, desigur, nici pe Dan Spătaru, care apare și el în filmare. "Versurile sunt în engleză, dar refrenul îl cântăm în limba română", menționau cei doi olandezi la conferința de presă. Cu siguranță că și această nouă interpretare va fi la fel de apreciată precum vechile lor șlagăre, "Blue Eyes" și "Dance Dance".
BZN sau trupa fără nume
BZN este prescurtarea numelui formației olandeze Band Zonder Naam (în traducere, Trupa fără nume), care a luat naștere în 1966, în orășelul Volendam. Culmea succesului au atins-o în anii '70 -'80, când toboșarul formației, Jan Keizer, a devenit și solistul acesteia. În cei peste 40 de ani de activitate a trupei, componența acesteia s-a tot schimbat, singura constantă rămânând Jan. Au înregistrat 33 de albume de studio și două live și au obținut peste 80 de discuri de aur și platină, melodiile lor plasându-se, săptămâni la rând, în topurile din Olanda, Germania, Danemarca, Canada, Franța, Suedia, Marea Britanie și Africa de Sud. Cu toate acestea, nu au reușit niciodată să cucerească piața americană, absolut necesară spre a primi "botezul" de... staruri mondiale. Dar nu au suferit prea tare din acest motiv, căci au admiratori fideli în întreaga lume. "Avem foarte mulți fani, mai ales în vechiul bloc comunist, ceea ce ne bucură extrem de tare. În perioada în care aceste țări nu prea aveau deschidere spre Occident și la muzica «decadentă» de acolo, oamenii ne ascultau pe ascuns. Ne-am strecurat și noi în spatele Cortinei de Fier, alături de trupe ca ABBA, Boney M sau Pink Floyd, fără să fi știut măcar. Am aflat lucrul acesta, cu uimire, abia după ce lucrurile s-au schimbat în acea parte a lumii. Avem acolo acum un public ieșit din comun, extrem de sensibil și emoțional", declara Jan Keizer într-un interviu.
Anny, fiica rătăcitoare
Anny Schilder a fost solista trupei din 1976 până în 1984. Alături de ea, BZN a înregistrat prima melodie de succes, "Mon amour", în 1976. Avea să fie doar prima dintr-un lung șir de cântece de succes, printre care și celebra "Blue Eyes". Așa că mare le-a fost mirarea fanilor, când în plină glorie și chiar la început de carieră, Anny și-a luat la revedere de la scenă. "Pentru că eram o trupă de succes și aveam un număr mare de concerte, îmi petreceam o bună bucată de timp pe drumuri. Așa m-am trezit într-o bună zi că fiica mea, pe atunci în vârstă de doi ani, îi spunea surorii mele «mama». Imediat am luat o decizie radicală. Trebuia să-i acord mai multă atenție copilului meu", se confesa artista într-un interviu.
BZN a mers însă mai departe și a înlocuit-o pe Anny, cu Carola Smit. Dar Anny nu a rezistat foarte mult în postura de mamă casnică, mai ales că după divorțul ei de Joep Steur, a pierdut tot ce câștigase în perioada BZN. Astfel că începe o carieră solo, dar fără strălucire, și în care succesul s-a lăsat așteptat.
Reîntâlnirea
Trupa BZN a continuat fără Anny încă 23 de ani, și a câștigat toate premiile posibile în țara sa natală. În 2005, patru membri ai grupului, în frunte cu Jan Keizer, sunt - drept recunoștință pentru succesul repurtat - ridicați la rangul de cavaleri. Doi ani mai târziu, BZN își ia adio de la scenă, iar Jan Keizer se lansează într-o carieră solo.
Dar povestea BZN era departe de a fi ajuns la final. În 2009, în timpul unei emisiuni TV, Jan o reîntâlnea, după 25 de ani de ruptură totală, pe Anny. Au fost rugați să cânte o melodie împreună. Entuziasmul publicului a fost atât de mare, încât cei doi foști soliști ai trupei BZN au reînceput o colaborare extrem de fructuoasă. În 2010, ei lansează albumul "Together Again". Din nou împreună și pornesc să concerteze prin lumea largă.
Anul acesta, cei doi îndrăgiți artiști olandezi au pregătit un nou disc special pentru fanii lor - "Unforgettable Duets", ce conține melodii celebre precum: "For Me Formidable", "Quizas Quizas Quizas", "Baby it's cold outside", "Felicita" și, nu în ultimul rând, "Drumurile noastre". Unele dintre acestea vor putea fi ascultate și în concertul de la București, din luna decembrie. Pentru că se apropie și sărbătorile de Crăciun, nu vor lipsi nici colindele.
(Prețul biletelor la acest eveniment este cuprins între 100-500 lei. Le puteți achiziționa din rețeaua Eventim.)