Vrăjiți de misterele cetăților dacice, uităm că de fapt ele sunt înconjurate de cele aproape 40.000 de hectare ale Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Dacă ne întoarcem un moment privirea de la vestigiile istorice, descoperim o zonă fascinantă, prin frumusețe și bogăție: păduri virgine, sute de peșteri și cascade, colonii de lilieci unice în lume și multe alte minunății. Lecția de ecologie ne-o dă însă legătura simplă și curată dintre locuitorii de azi și ținutul de vis al dacilor. Despre toate acestea ne-a povestit un îndrăgostit de munte și vechi ranger al parcului, SILVIU MACSINOIU.
"Mi se pare că am norocul să trăiesc într-un basm"
- Zona Grădiștea Muncelului-Cioclovina este cunoscută în special pentru cetățile dacice, deși se află într-un parc natural. Frumusețea naturii de aici poate concura cu însemnătatea istorică a locului?
- Cu siguranță, cine a venit să vadă cetățile dacice a observat și frumusețea extraordinară a naturii din împrejurimi. E un loc fabulos, și de aceea a și fost recunoscut ca Parc Natural. Poate că vedeta este monumentul UNESCO, Sarmizegetusa Regia, dar natura ce o înconjoară nu este cu nimic mai prejos. Argumente sunt destule, trebuie doar puțină curiozitate și... bocanci buni. În primul rând, sunt peisajele superbe, cu ponoare, cu canioane, zeci de cascade și peste patru sute de peșteri. Ne putem mândri că avem aici câteva sute de hectare de păduri virgine, curate, așa cum le-a făcut Dumnezeu. Coloniile de lilieci din parc sunt unice în Europa! Și tot unică în Europa este bogăția faunei, de la urși, râși, cerbi și lupi, până la păsări și flori foarte rare. Puține țări din Europa au pe tot cuprinsul lor ceea ce avem noi, doar în acest parc. E un tezaur al României, și toți cei care ne-au vizitat s-au bucurat și au fost surprinși. Avem patru trasee importante, gata amenajate, care așteaptă iubitorii de natură. Cine se încumetă nu va regreta când va ajunge pe Vârful Godeanu sau pe terasele de la Fețele Albe sau la Peștera Bolii sau în Cheile Crivadiei. Să nu uităm că aici era fundul Mării Thetys. Pereții calcaroși sunt decorați cu fosile, iar apele au săpat în calcar labirinturi fascinante, ce se termină cu cascade. Alteori, apa intră în munte, îl străbate în adâncuri și iese la suprafață în partea cealaltă a lui, în ponoare superbe. La început, au fost aceste locuri de vis și dacii le-au ales să fie inima țării lor.
Cel mai frumos peisaj... oamenii
- Există ceva emblematic pentru parcul acesta? Ce i-ați recomanda, în primul rând, unui turist care ajunge aici?
- Pe emblema parcului nostru este un liliac. Coloniile de lilieci din peșterile acestei zone sunt de o deosebită importanță, prin dimensiuni și diversitate. La Șura Mare este cea mai mare colonie de lilieci din Europa și poate chiar din lume. Dar primul lucru pe care eu l-aș recomanda sunt... oamenii, uriașa vechime a lor. Aici s-au descoperit rămășițe de Homo Sapiens și de Neanderthalian, care dovedesc o locuire de-acum mai bine de douăzeci de mii de ani. Dar și astăzi avem în munți sălașe. Ele fac parte din peisaj, sunt de mii de ani într-o comuniune unică cu natura, greu de văzut în altă parte. Oamenii ăștia locuiesc aici de mii de ani, și foarte puține s-au schimbat în felul lor de a fi. Au aceleași case micuțe, din lemn, pe câte un vârf de munte, fără electricitate, muncind pământul așa cum o făceau și dacii. Există o simplitate și o curățenie impresionante în felul de a fi al oamenilor ce populează toate crestele și văile acestor munți. Mergeți la oricare stână sau sălaș: vă vor primi cu mâncare simplă, cu țuică, brânză și miere. Și, dacă le veți mulțumi, vă vor răspunde că nu e meritul lor, sunt lucruri primite de la Dumnezeu. Felul lor respectuos față de natură și față de tot ceea ce este viu e o experiență în sine, vine parcă din altă lume, veche și pe cale de dispariție. Noi ne-am străduit să îi încurajăm să își păstreze traiul moștenit din străbuni, să ne mai bucurăm de această mărturie, de această lecție de ecologie umană. Și, nu în ultimul rând, trebuie să recunoaștem șarmul și frumusețea inexplicabilă, în mijlocul sălbăticiei, a unei case cu acoperiș de șiță, înconjurată de curtea cosită și gărduțul de nuiele împletite.
O singură lume: natura și oamenii
- Care sunt tradițiile păstrate de acești moștenitori ai muntelui și de ce fac ele parte din tezaurul parcului?
- Pe de o parte, importanța tradițiilor din Parcul Grădiștea Muncelului constă în faptul că ele vorbesc despre frumoasa legătură dintre om și natură, dintre sălbăticia muntelui și viața spirituală a oamenilor. Pe de altă parte, ele influențează direct mediul. De exemplu, poate nu aveam aceeași diversitate a mediului, dacă oamenii nu ar fi mers cu oile pe acești munți, dacă nu ar fi creat poieni când au tăiat lemn pentru a-și construi sălașe, sau dacă nu ar fi crescut albine. Ceea ce vedem prin tradiții este că natura și oamenii sunt o singură lume, strâns legată într-un echilibru frumos, dar fragil. Ne bucurăm că s-au păstrat nedeile, sărbători ținute în poieni cu flori, că mai există meșteșugul fierăritului sau că măsuratul oilor se face ca pe vremuri. La oamenii care trăiesc în munte încă mai putem găsi stupi ca acum două mii de ani, făcuți din trunchiuri de copac scobite! Imediat vin sărbătorile de iarnă și o să putem auzi din nou pițărăii, acești colindători neobișnuiți, care mai există încă în zonă. Sunt oameni de la oraș care vin special pentru colinde, în satele din împrejurimi, își aduc copiii să meargă cu cei din sat să cânte Bună seara, seară! și să joace "Craii". Călușarii își fac dansul ritualic aici, tot iarna, așa cum făceau dacii, în speranța că duhurile rele vor pleca și vor lăsa un loc curat pentru anul cel nou. De-asta, pentru noi, un parc natural nu înseamnă doar un "depozit" de plante și animale într-un peisaj frumos: este o comuniune bazată pe respect, între tot ceea ce înseamnă viață. Până la urmă, asta vrem să facem prin ecologie, nu?
- Iarna e un peisaj de vis aici, dar puțini au fericirea de a răzbate pe traseele periculoase, până în vârful muntelui. Dumneavoastră, ca ranger, aveți acest privilegiu. Cum e acolo, sus, când totul e acoperit de liniște și zăpadă?
- Sunt ranger de opt ani, și pentru că am copilărit în Brașov, am și o dragoste necondiționată pentru munte. Îmi place să urc, să descopăr, să observ. Iarna e ceva foarte special sus, pe creste. E o liniște deplină, care îți curăță gândurile și sufletul. Am urcat odată pe Godeanu, și până pe la opt sute de metri era ceață, abia înaintam prin zăpada până la brâu. Apoi, deodată, m-am trezit deasupra norilor. Cerul era albastru-limpede și în depărtare vedeam Retezatul sclipind în soare. Altă dată, am găsit prin zăpadă urme proaspete de urs, uriașe - tocmai ce trecuse pe-acolo. După urme, sigur avea cinci-șase sute de kilograme. El m-a simțit primul și a plecat, pentru că animalele nu sunt agresive decât ca să se apere. Am învățat asta de la ciobanii din zonă, care umblă fără frică noaptea prin păduri. Ei nu se supără nici când lupii sau urșii le atacă stânele - se apără și, la sfârșit, paguba e considerată "partea muntelui", ceea ce ei trebuie să dea înapoi din cadoul naturii. Mi s-a întâmplat să văd cum o vulpe se repede să prindă o buhă aproape cât ea de mare, sau să surprind cerbii încercând să fure fân din pătulele oamenilor. De câte ori mă plimb printre casele înzăpezite din Târsa, Luncani sau Boșorod, mi se pare că am norocul să trăiesc într-o poveste, într-un basm. Pur și simplu, plutești în albul zăpezilor nesfârșite și ți se bucură inima că au fost lăsate pe pământ asemenea locuri. Ceea ce încercăm să facem în acest parc este să îl păstrăm așa cum este, ca generațiile viitoare să se poata bucura de el, așa cum o facem și noi.