Experiența nemărginirii
- Biografia dvs. seamănă cu un roman de aventuri. Pragmatică în anii de tinerețe - ați fost handbalist, marinar și om de afaceri - în anii maturității v-ați întors cu fața și cu inima spre credință, mai ales după ce o boală gravă v-a pus față în față cu moartea. Să le luăm cronologic: cum ați devenit marinar? Cum ajunge pe mare un bucureștean?
- Din spirit de aventură și din dorința de a cunoaște lumea. Desigur, fiind sportiv de performanță, mai puteam ieși din țară pe ici, pe colo, dar aveam ambiții mai mari de atât. Voiam să călătoresc, să cunosc oameni, să văd diferite locuri, iar meseria aceasta mi-a dat prilejul să o fac. Am fost inginer de marină. Lucram sub punte, în mașină, acolo unde sunt temperaturi înalte și un permanent pericol de accident. Am navigat din 1987 până în 1993, când mi-am propus să iau o pauză. Dar nu m-am mai întors pe mare până azi, chiar dacă am uneori nostalgia marinăriei.
- Ce v-a învățat marina?
- Din tot ce am trăit în marină, nu o învățătură, ci un sentiment este cel mai important lucru pe care l-am agonisit. Am făcut experiența nemărginirii. Pe care însă am conștientizat-o în profunzime ceva mai târziu, după ce am devenit credincios. Acum, pot spune că există o legătură între aspirația tânărului care eram, spre cunoașterea lumii, simbolizată de nemărginitul mării, și aspirația unui credincios, cum sunt, pentru cunoașterea lui Dumnezeu, care este infinit.
- Marinăria este o meserie expusă pericolelor. Ați trecut vreodată printr-o situație limită, din care ați avut senzația că ați scăpat cu ajutor divin?
- Am trecut prin multe momente de cumpănă, dar nu am avut conștiința prezenței lui Dumnezeu. Pentru că nu credeam. Privind retrospectiv, îmi dau însă seama de marea grijă pe care mi-a purtat-o Dumnezeu. El mi-a trimis, de altfel, și un avertisment. Am visat-o pe bunica mea, care trecuse la Domnul cu ani înainte de a deveni eu marinar și care nici nu bănuia că voi lua calea mărilor, și mi-a spus, în vis: "Mamă, cred că ar trebui să rămâi acasă". Sunt sigur că, pentru rugăciunile ei, Dumnezeu a lăsat-o să-mi dea acest semn. Și după aceea, n-am mai plecat niciodată pe mare. Dar nu din cauza avertismentului, ci pentru că așa a fost să fie.
"Părintele Iustin Pârvu de la Petru Vodă m-a adus la ortodoxie cu o viteză incredibilă"
- Rămas pe țărm, v-ați apucat de comerț, dar până la urmă ați ajuns să faceți asigurări. Ce anume v-a împins de la marinărit la afaceri?
- Am început să fac de mic afaceri cu produse alimentare, împreună cu sora mea, dar nu știam mai nimic despre domeniul ăsta și nu-mi plăcea. Căutând o altă ocupație, am întâlnit un fost coleg de liceu care a avut ideea de a ne apuca de asigurări - ceva cu totul nou pentru România atunci. Am înființat una dintre primele firme de brokeraj de asigurări din țară. La un moment dat, drumurile noastre s-au despărțit, și eu am luat-o pe cont propriu, ambiționându-mă să fac o firmă sută la sută românească, care să se bată de la egal la egal cu marile firme de asigurări ale lumii. Și am reușit. Cartea câștigătoare a fost seriozitatea. În lumea noastră de azi este suficient să fii un om normal, serios, corect, ca să ieși deasupra celorlalți.
- Cum vi s-a deschis drumul către credință?
- În primăvara anului 2007, d-l Dan Lucinescu, un client al firmei mele de asigurări, m-a invitat la o lansare de carte, la Uniunea Scriitorilor. Își lansa două cărți, "Efemeritate și divin" și "Depășirea condiției umane". Știam că d-l Lucinescu făcuse niște ani de închisoare, dar nu cunoșteam mai nimic din istoria noastră sub comunism, despre deținuții politici și așa mai departe. Lângă dânsul era un nonagenar, dr. Iosif Niculescu, un alt fost deținut politic, timp de 20 de ani, erou din al doilea război mondial. Un personaj fabulos, care mi-a marcat ulterior existența mai mult decât d-l Lucinescu, căci m-a apropiat de Biserică, fiind un credincios fervent și cu o foarte mare evlavie la Maica Domnului. Oamenii aceștia m-au uluit cu discursul lor. Se plimbau cu o mare lejeritate printre datele istorice și cunoștințe din diverse domenii și peste toate emanau lumină și dragoste. Era ceva fantastic! Nici urmă de ranchiună, de răutate, de dorință de răzbunare, de înverșunare. Doar un senin pe care îl așterneau peste întreaga sală. Mi-am dat seama că acești oameni aparțin unei altfel de lumi și că ar trebui să ne fie modele. Poate că nu toți au înțeles ce am înțeles eu în seara aceea. Cu siguranță, a fost lucrarea lui Dumnezeu, pentru ca eu să mă întorc la credință și să cunosc și să îmbrățișez valorile și principiile pentru care foarte mulți români și-au jertfit viața. Cu toate acestea, nu atunci s-a petrecut declicul, ci peste vreo doi ani, când am citit alte două cărți ale d-lui Lucinescu: "Lupta", închinată românilor căzuți pe frontul de est în al doilea război mondial, și "Jertfa", un omagiu adus celor morți în închisorile comuniste. M-au impresionat atât de mult, încât i-am propus să le reediteze pe cheltuiala mea, într-un tiraj mai mare, ca să ajungă la cât mai mulți români. Demersul a fost un succes, ceea ce ne-a încurajat să întemeiem împreună o organizație civică, prin care să putem face și mai multe lucruri bune pentru români. Așa am înființat, acum cinci ani, Fundația Creștină "Părintele Arsenie Boca", pentru că d-l Lucinescu l-a cunoscut pe Părintele Arsenie și are mare evlavie la el. Am mers împreună la Părintele Iustin Pârvu de la Petru Vodă, să cerem binecuvântare. O întâlnire decisivă pentru destinul meu. Părintele Iustin este cel care m-a adus la ortodoxie cu o viteză incredibilă. Cred că a contat și faptul că eram decis să fac ceva, chiar dacă orbecăiam. Dar pentru că m-am hotărât să le fiu de folos altora și pentru că eram sincer în căutările și în osârdia mea, cred că Dumnezeu mi-a scos în cale oamenii care m-au ajutat să parcurg, foarte repede, etape care altminteri mi-ar fi luat o viață. Rețineți că atunci când am făcut fundația nu mergeam la biserică, mă spovedisem doar o dată, nu mă împărtășisem, nu înțelegeam ce e cu Sfânta Liturghie. Sunt convins că pentru rugăciunile Părintelui Iustin Pârvu, Dumnezeu mi-a dat pe urmă și un duhovnic minunat, care m-a pus, încet, cu răbdare și dragoste, în rânduială.
Sub protecția marelui sfânt al Ardealului
- Ce v-ați propus să faceți cu Fundația "Părintele Arsenie Boca"?
- La început, să ajutăm românii să-și cunoască valorile, să afle despre personalitățile-model. Totodată, am considerat necesar să afle și străinii istoria noastră adevărată, ca să învețe să ne prețuiască. În paralel, am promovat ortodoxia, ca șansă de salvare din marasmul în care ne aflăm. Am tipărit cărți, am făcut filme pe subiecte de istorie recentă și de credință și ne-am străduit să le difuzăm pe o scară cât mai largă. Mai târziu, am înțeles că ținta eforturilor noastre trebuie să fie tinerii și că la ei nu e de ajuns să mergem cu cărți și filme. Am declanșat atunci o campanie națională de conștientizare a problemelor tineretului, prin care oferim soluții, din perspectivă creștină. De asemenea, am sprijinit mai multe proiecte sociale aflate în derulare. Cel mai mult, pe cel al părintelui Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, unde sunt îngrijiți 400 de copii, și pe cel al părintelui Valentin Ștefan de la Slobozia de Giurgiu, unde sunt îngrijiți 40 de copii. Nu avem resurse financiare atât de mari pe cât ar fi nevoie, dar facem ce putem, iar acolo unde nu putem, încercăm să dăm măcar o speranță și să sprijinim cu rugăciunea. Dacă există o rugăciune fierbinte, te ajută Dumnezeu.
- Ați trăit experiența aceasta?
- Cel puțin o dată, mi-a răspuns Dumnezeu atât de repede că m-a copleșit. Într-o iarnă, s-a stricat instalația de încălzire a unei case din așezământul de la Valea Plopului, casă în care locuiau 18 fete cu probleme de sănătate mintală. Noaptea erau minus 20 de grade și bietele fete plângeau de frig. Când am aflat, am început să-mi sun prietenii și cunoștințele, ca să punem mână de la mână și să rezolvăm problema. În mod incredibil, n-am găsit nici un sprijin. După două zile de dat telefoane, văzând că nu rezolv nimic, am căzut în genunchi și m-am rugat la Maica Domnului. Atunci am simțit pentru prima dată cum arde rugăciunea în mine. Nu ceream ceva pentru mine, dar mă rugam cu disperare. A doua zi, a venit la mine la birou un om pe care nu-l cunoșteam, să facă o donație pentru Fundație, fără să știe de necazul de la Valea Plopului. I-am cerut îngăduința să folosesc banii, 2000 de euro, pentru încălzirea casei. Atunci mi-a mai dat 2000 de euro. Așa am făcut o lucrare care funcționează și astăzi.
- Fundația dvs. poartă numele Sfântului Ardealului, ați simțit vreodată ajutorul Părintelui Arsenie Boca?
- De mai multe ori, dar o dată am avut și certitudinea că Părintele Arsenie veghează asupra mea și a familiei mele.Tatăl meu s-a îmbolnăvit și a suferit mult timp, iar anul acesta a trecut la Domnul. Nu era un om credincios și nu mergea la biserică. Am reușit să-l conving să se spovedească, iar părintele duhovnic l-a și împărtășit cu puțină vreme înainte de moarte. După ce s-a împărtășit, s-a transformat în mod uluitor. A căpătat o seninătate și o înțelepciune ca marii duhovnici. Noi, familia, nu-l mai recunoșteam. A lucrat în el harul lui Dumnezeu. Avea și anumite viziuni. Mi-a spus că, din când în când, îi apare părintele Arsenie Boca. L-am întrebat: "Și ce face părintele?". "Are grijă de noi" - mi-a răspuns. "Și unde îți apare?". "E și acum cu noi, stă pe scaunul acela". Spre finalul chinurilor sale, eu organizasem un pelerinaj la Mânăstirea Sâmbăta de Sus și un simpozion despre Părintele Arsenie Boca. Dar tata intrase într-un fel de comă, nu mânca, nu vorbea, nu deschidea ochii de câteva zile și ne așteptam să moară oricând. Așa că mă frământam ce să fac. Era obligatoriu să merg și eu, ca organizator, la Sâmbăta, dar nu puteam să-l las pe tata. Mă frământam, cu gândurile astea, la căpătâiul său, când, brusc, el a deschis ochii și mi-a spus doar atât: "Părintele Arsenie Boca este cu adevărat sfânt! Mergi liniștit". Atât. Nu l-am întrebat nimic, iar el a căzut din nou în somn. Am plecat împăcat. A doua zi, pe seară, am primit telefon că tata trecuse la cele veșnice. Durerea despărțirii mi-a fost alinată doar de speranța că are grijă de el părintele Arsenie, și dincolo.
Față în față cu moartea
- În urmă cu câțiva ani ați trecut printr-o mare încercare. V-ați îmbolnăvit grav, iar medicii nu vă găseau leacul. În cele din urmă, v-ați vindecat singur. Cum?
- Sufeream de o boală cu o manifestare foarte gravă, eram distrus, nu mă puteam concentra, slăbisem enorm, iar medicul în grija căruia eram și care îmi dăduse până atunci numai medicamente naturiste, mi-a spus că trebuie să încercăm și cu medicamente de sinteză, chimice, că altă șansă nu am. Am hotărât însă să nu iau acele medicamente. Mi-am asumat riscurile. Nu știam cum o s-o scot la capăt, dar m-am lăsat în grija lui Dumnezeu. Și El nu m-a părăsit. Am organizat aici, în București, o conferință cu ultimul partizan anticomunist din Bucovina, Gavril Vatamaniuc. Și la acea conferință, un călugăr mi-a spus că mă pot vindeca prin alimentația Părintelui Ghelasie de la Frăsinei. Am citit cărțile de medicină isihastă ale Părintelui Ghelasie și am început să mănânc după acel regim. Tot atunci, am aflat de sucurile de legume, pe care am început să le consum regulat. În trei luni m-am vindecat.
- Cum v-ați alimentat? Vă pun întrebarea aceasta împreună cu mulți cititori ai revistei, care cred în alimentația naturală.
- În principal, hrană crudă. Până la ora 12.00, nu beam decât apă de tărâțe, iar pe urmă, preponderent, sucuri de morcov cu spanac, morcov cu castravete și cu sfeclă roșie, de morcov cu țelină, păstârnac și spanac, făcute în anumite doze. Le recomand cu căldură, pentru că rezolvă aproape orice problemă de sănătate. Rostul hranei este să-ți dea energie, nu să-ți pună organismul la grele încercări pentru digestie; trebuie să-l ajute să treacă în sânge substanțele de care are nevoie cât mai repede. Poate ați observat că atunci când mâncați copios, cu multă carne, vă simțiți obosit. Mulți se culcă după masă, tocmai pentru că trupul se încordează ca să digere ce i-am băgat în stomac și consumă multă energie. La final, suntem sătui, dar obosiți și bolnavi. Și asta e numai un aspect, dar sunt și altele de discutat și nu e locul aici. Eu am vrut să aflu mai multe și am făcut un master în nutriție la Cluj, iar acum înțeleg mai bine și principiile alimentației Părintelui Ghelasie, pentru că știu cum funcționează organismul uman.
- Prin tradiție, rugăciunea e asociată cu vindecarea. I-ați încercat și dvs. puterile?
- Înainte de a-mi schimba stilul de viață, am supraviețuit numai cu rugăciunea. Erau nopți în care credeam că nu mai prind dimineața și cădeam în rugăciune, iar Dumnezeu îmi mai dădea o zi. Am continuat cu rugăciunea și după aceea, până a ajuns să facă parte din viața mea în mod natural, pentru ca acum să nu mai pot fără ea. Am făcut și mișcare. Deși eram foarte slăbit, înotam de câteva ori pe săptămână. De fapt, ca să fie sănătos și să se dezvolte spiritual, omul are nevoie să intre în armonie cu sine, cu ceilalți și cu natura. Nu doar să mănânce sănătos, ci să și iubească, să ierte, să se roage, să facă mișcare... Credința e fundamentală, ea te vindecă. Dar nu te vindecă faptul că mergi la biserică, te închini, faci mătănii, ci înțelegerea profundă a credinței, înțelegerea și trăirea autentică a legilor dumnezeiești: iubirea de Dumnezeu și de aproapele, căci acestea două cuprind toată Scriptura.
- Față în față cu moartea, oamenii cad în frică și deznădejde. Ați cunoscut și dvs. prăbușiri sufletești?
-E în firea umană să ne temem de moarte, chiar dacă știm că moartea e doar un prag de trecere la viața cea veșnică. Mi-a fost frică, dar nu m-am resemnat și cred că asta m-a ajutat să lupt. Însă mi-am învățat lecția. Dumnezeu a vrut să mă smerească, nu să mă piardă. De aceea mi-a trimis oameni care să mă ajute. Poate că eram prea plin de sine, realizasem multe. Și Dumnezeu mi-a arătat cât de slab sunt și că fără El nu pot face nimic. Dumnezeu ne dă fiecăruia exact ce avem nevoie pentru mântuire. Numai că noi nu primim asta cu seninătate.
- Victoria dvs. asupra bolii cu ajutorul alimentației naturale v-a determinat să deschideți un restaurant pur vegetarian?
- Da. Știam foarte mulți oameni în suferință și am vrut să-i ajut. Am făcut aici, în București, restaurantul "Barca" (numit așa pentru că barca este salvatoare). Trei ani și jumătate a funcționat pe str. Leonida nr. 11, iar acum se află pe str. Emanoil Porumbaru nr. 9, într-o zonă mai bună, în cartierul Aviatorilor. Este și mai elegant, cu un meniu mai diversificat și într-un loc mai accesibil, deci nădăjduiesc ca mai multă lume să fie atrasă de el. L-am făcut cu speranța că oamenii să se convingă că hrana aceasta este gustoasă și îndestulătoare și să preia principiile vegane în alimentația curentă. E mai mult un model de stil de viață. Și, chiar dacă pare ciudat, este și o modalitate de a te apropia mai mult de Dumnezeu. Atunci când mănânci mai sănătos și mai ușor, fără proteină animală, sufletul ți se înalță mai lesne. Ai altă comunicare cu cerul. Știam asta de la călugări, dar am verificat direct. De când nu mai mânânc carne, și sunt câțiva ani, am altă putere de rugăciune și conștientizez mai puternic prezența lui Dumnezeu în viața mea.