Sigur, zahărul e o sursă bună de energie și, consumat ocazional și în cantități mici, el nu este un pericol. Însă efectele excesului de zahăr, mai ales în combinații "infernale", cum ar fi cele cu grăsimi, sunt devastatoare. Studiile au arătat că este principalul "vinovat" de țesutul adipos în exces, precum și de apariția multor boli, în special metabolice și digestive.
Din fericire, există câțiva înlocuitori ai zahărului - îndulcitori naturali, salvatori. Ce pot face aceștia pentru a ne ajuta să slăbim, să ne menținem greutatea și starea de sănătate? În primul rând, au 0 sau mai puține calorii decât zahărul, și astfel se elimină un număr important de calorii, apoi, spre deosebire de zahăr, care determină o foame necontrolată prin creșterea nivelului de insulină, aceștia scad senzația de foame prin faptul că mențin glicemia la nivel constant. Studiile au arătat că, dacă sunt consumați în cantități moderate, îndulcitorii naturali sunt foarte siguri, nu au efecte secundare, nu sunt dăunători în niciun fel și sunt bine tolerați. Îi găsiți în magazine naturiste, farmacii, supermarketuri. Este foarte important să alegeți produse de calitate, de preferat bio sau organice.
Ștevia dulce
Este un preparat din substanțe cu efect îndulcitor, extras din frunzele unei plante numite Stevia rebaudiana, originară din America de Sud, și folosită de-a lungul secolelor pentru elaborarea unor remedii medicale. Cu toate că este mult mai dulce decât zahărul (de 300 de ori), are 0 calorii, deci nu îngrașă absolut deloc. Se găsește sub formă de pulbere, de tablete, de extract lichid și poate fi folosită pentru îndulcirea alimentelor și a băuturilor. De asemenea, este un preparat cu efecte terapeutice remarcabile, de mare ajutor în prevenirea și tratarea obezității, diabetului, problemelor renale și cardiace, răcelilor, retenției de apă.
Xylitolul
Este o substanță care se găsește, în proporție mică, în aproape toate fructele, legumele, precum și în anumite specii de arbori. Se extrage din acestea și are cu 40 la sută mai puține calorii decât zahărul,
Se găsește sub formă de pulbere și poate fi folosit ca înlocuitor pentru zahăr pentru îndulcirea băuturilor reci sau calde sau prepararea alimentelor. De asemenea, pentru efectele sale antibacteriene și decongestionante, face parte din compoziția mai multor produse, cum ar fi pasta de dinți, guma de mestecat sau anumite medicamente pentru sănătatea aparatului respirator superior - picături și spray-uri nazale și bucale. Xylitolul are și alte beneficii pentru sănătate, printre care îmbunătățirea densității oaselor, reducând riscul apariției osteoporozei.
Nu se recomandă să se consume mai mult de 40 g pe zi, pentru că poate produce tulburări digestive.
Eritritolul
Se extrage din fructe și legume, se găsește sub formă de pulbere și are aproape 0 calorii. Are un gust asemănător cu al zahărului și se poate utiliza la fel, la prepararea dulciurilor și a altor alimente, sau adăugat la băuturi reci sau calde. Previne formarea cariilor. Este o alegere excelentă pentru cei care vor să slăbească și să își păstreze sănătatea.
Siropul de yacon
Este un îndulcitor extras din rădăcina plantei yacon, originară din Munții Anzi. În Peru și Bolivia, rădăcinile de yacon sunt consumate de cei cu diabet, boli digestive sau renale.
Se găsește sub formă de sirop sau pulbere. În ultimii ani, a devenit foarte popular în întreaga lume, datorită beneficiilor sale uimitoare pentru starea generală de sănătate a organismului. Are foarte puține calorii și un conținut mare de inulină, ceea ce îl recomandă diabeticilor, precum și celor care vor să slăbească. De asemenea, stimulează digestia, menține flora intestinală normală, protejează împotriva apariției aterosclerozei, hipertensiunii, osteoporozei, reduce colesterolul și trigliceridele. Este un ingredient ideal pentru preparate culinare și băuturi.
Siropul de agave
Este un îndulcitor natural, folosit din cele mai vechi timpuri, obținut din sevă de agave, un soi de plante suculente care cresc în Mexic, în apropierea cactușilor.
Se găsește sub formă de sirop. Poate prezenta o culoare mai închisă sau mai deschisă, precum și arome ușor diferite. Are un indice glicemic scăzut și poate fi folosit la prepararea dulciurilor și a altor mâncăruri. Se poate adăuga și la băuturi. Pentru că are un conținut ridicat de fructoză, se recomandă să fie consumat în cantități moderate.
Pudra de Lucuma
Denumită și "aurul incașilor", pudra de Lucuma este preparată din fructul arborelui subtropical cu același nume, care crește în Peru, Chile și Ecuador. Este extrem de săracă în calorii, cu un conținut mare de betacaroten, vitamine din complexul B și minerale. De asemenea, stimulează sistemul imunitar, menține glicemia la nivel normal și reduce colesterolul. Datorită gustului plăcut și a faptului că ajută la reglarea greutății corporale, popularitatea ei e în continuă creștere, atât în țările de origine, cât și în întreaga lume. Este folosită pe scară largă, în special la prepararea deserturilor.
Sucanatul
Este obținut prin deshidratarea integrală a sucului de trestie de zahăr, și are jumătate din caloriile zahărului. Spre deosebire de zahărul obținut din trestie, sucanatul, prin eliminarea apei, extrasă prin procedee mecanice, se menține integral și nerafinat și își păstrează melasa, vitaminele și mineralele. Se găsește sub formă de mici cristale maro cu aspect granulat. Are gust plăcut, de caramel, și poate fi folosit la orice preparat.
Siropul de arțar
Este un îndulcitor sănătos, cu aromă deosebită, extras din seva unor specii de arțar. Are numeroase efecte benefice pentru sănătate. Poate avea o culoare mai închisă sau mai deschisă, în funcție de metoda de extragere și prelucrare folosită. Este utilizat pe scară largă în America de Nord, pentru prepararea dulciurilor, a băuturilor și a altor alimente. Cu un gust aparte, plăcut, cu aromă de caramel, consumat în cantități moderate, este benefic sănătății și constituie o sursă bună de zinc, mangan, potasiu și calciu.
Zahărul din nucă de cocos
A fost utilizat ca îndulcitor, de-a lungul secolelor, în Asia de Sud-Est, iar în prezent, este tot mai popular în Occident, ca înlocuitor al zahărului alb, rafinat. Se obține din florile arborelui de cocos, prin evaporare la temperaturi scăzute. Astfel, își păstrează conținutul de vitamine, minerale și aminoacizi. Are un indice glicemic scăzut (35), un gust delicios de caramel și poate fi utilizat în compoziția dulciurilor, băuturilor și a altor alimente.
Mierea
Un îndulcitor natural ideal, sănătos și cu mai puține calorii decât zahărul, este mierea. Obținută prin prelucrarea de către albine a nectarului florilor, mierea este stocată în fagurii din stup. Ea este extrasă atunci când aceștia sunt căpăciți pe cel puțin o treime din suprafața lor. Mierea are o compoziție complexă: o mulțime de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, cu rol esențial în stimularea imunității și reglarea proceselor metabolice.
Consumată cu moderație - până la 50 g pe zi - ea ne ajută să ne menținem sănătatea și greutatea ideală. De reținut că mierea încălzită la o temperatură de peste 40 de grade dezvoltă o substanță toxică, de aceea se recomandă ca îndulcitor doar pentru lichide și alimente până la această temperatură. Aceeași substanță toxică apare și dacă este păstrată necorespunzător, de aceea trebuie să fie ținută la rece, ferită de lumina soarelui și umiditate, și să se evite recipientele din metal.