INDILA - "În inima mea se zbat mai multe melodii"

Dana Ene
- Pe 7 decembrie, la Sala Palatului din Capitală, o veți putea asculta în direct pe cea mai nouă stea a scenei muzicale franceze, Indila. În urma solicitărilor extrem de numeroase de bilete, ea va susține două concerte în aceeași zi, la o distanță de numai câteva ore. Primul dintre acestea, la ora 16, iar cel de-al doilea, la ora 19 -

Miracol! Deși Indila nu provine dintr-o țară de limbă engleză, deci nu are parte de o promovare la nivel mondial și are trecut în CV doar un singur album - "Mini world", tânăra interpretă de R&B este extrem de cunoscută la noi. O popularitate dobândită prin radio și internet. Melodia ei, "Der­nière Danse", s-a instalat confortabil în topuri și a luat cu asalt audio-vi­zualul din țara noastră. Același feno­men s-a petrecut în întreaga Europă, iar albumul ei de debut i-a adus deja primul disc de platină.

Un mister risipit

Dar cine este Indila? Drăgălașa pariziancă, cu chip de păpușă, păr lung și negru, și ten măsliniu, îmbră­cată clasic, în ciuda vârstei, cu zâm­bet cuminte și o voce plină de infle­xiuni orientale, a reușit să rămână o enigmă chiar și pentru compatrioții ei. "Azi am între 25 și 30 de ani", spunea ea, cu mult umor, imediat după ce-și lansase discul și mai mulți reporteri își dăduseră cu presupusul în legătură cu vârsta pe care o are. Iar la următoarea lor întrebare: "Ce origini ai?", a răspuns: "M-am năs­cut la Paris, dar în inima mea se zbat mai multe melo­dii: egiptene, algeriene, indiene și cambodgiene". Cu astfel de răspunsuri a reușit să rămână învăluită în mis­ter, până când iscoditorii ziariști francezi au început să facă săpături. Ei au descoperit că numele real al artistei este Adila Sedraïa și că s-a născut pe 26 iunie 1984, la Paris, într-o fa­milie multietnică, cu tată algerian și mamă indiancă. La șapte ani, a început să scrie poezii, dar muzica i-a fost mai aproape de suflet. "Sunt mai bine de zece ani de când am debutat în lumea muzicală. Când zic am debutat, mă refer, bineînțeles, la îmbrățișarea muzicii ca profesie, căci altfel, ea a fost o constantă în viața mea. Am început prin a scrie versuri și melodii pentru alți artiști, apoi, încet-încet mi-am luat inima în dinți și am cântat și eu alături de unii dintre ei", se confesa artista într-un in­ter­viu recent, a­cordat revistei "Ma­rie Claire".
Indila a trecut de la scris și compus ver­suri, la apariții di­rect pe scenă, spri­jinită fiind de soțul ei, Pascal Boniani Koeu (35 de ani). Po­vestea lor de dra­gos­te durează de ani buni. Mariajul a fost oficiat religios în 2007. Pascal, cunoscut sub numele de DJ Skalp sau Skalpovich, este unul dintre cei mai apreciați produ­că­tori muzicali și compozitori ai momentului în Franța. El a convins-o pe Indila să-și depășească ti­miditatea și tracul de scenă și a în­curajat-o să cânte încă din 2010. În mod surprinzător, artista nu a cola­borat cu muzicieni din zona R&B (rhythm and blues) pe ca­re o pro­mo­vea­ză, ci cu ra­peri fran­cezi, cum ar fi TLF, Nessbeal, Rohff, Soprano și Youssoupha. Totuși, nu a reu­șit să obțină prea mult suc­ces în această sferă mu­zicală. Probabil că tră­să­turile ei mult prea blânde și ar­monioase, ca și timiditatea ei nu s-au îmbinat prea bine cu stilul dur și sarcastic al muzicii rap și nu au reușit să îmbrace convingător imaginea unei "fete de cartier".

Un ultim dans

Succesul adevărat a venit însă odată cu primul ei single solo - "Dernière Danse", o piesă compusă de Indila, împreună cu soțul ei, și lansată în decembrie 2013. Melodia a traversat ca o furtună întreaga Euro­pă, precum imaginea apocaliptică din videoclipul ce i-a fost dedicat, iar artista a devenit peste noapte... vedetă. A început să fie comparată cu Najoua Belyzel, steaua muzicii pop-rock franceze actuale, cu Natacha Atlas și chiar cu Edith Piaf. "Nu înțeleg de ce oamenii simt mereu nevoia să te compare cu altineva. Mă simt onorată și sunt chiar surprinsă să mă găsesc într-o companie atât de selectă. Nu cred însă că mă aflu chiar la nivelul lor", afirmă tânăra artistă.
Indila încearcă să-și păstreze capul pe umeri, deși succesul pare a fi destul de covârși­tor. A reușit ca doar într-o jumătate de an să ajungă, dintr-o cvasi-necu­noscută, unul dintre numele vehi­culate pentru a reprezenta Franța la Eurovision. "În mediul ăsta artistic poți să ajungi într-o clipă în vârful aisbergului", se confesa ea într-un interviu. Cât despre Eurovision... ei bine, se declară măgulită de su­ges­tie, dar consideră că responsa­bilita­tea și presiunea care i-ar sta pe u­meri spre a câștiga ar fi cam mari. "Nu știu dacă aș putea să accept o astfel de propunere", declara, fără a fi însă foarte decisă și convin­gă­toare.
Până atunci, Indila se antrenează pe scenele de concert și încearcă să se obișnuiască cu noua ei imagine. Haina de divă nu o îmbracă foarte bine. Se zbate în continuare pentru a-și păstra un stop de intimitate, și nu vrea să exploateze interesul dovedit de noii ei fani. "Nu sunt o extrovertită, sunt mai de­grabă retrasă și taciturnă. Așa îmi este felul, așa sunt în viața de zi cu zi. Nu pot să fiu altfel nici în raport cu fanii mei. Sper ca ei să înțe­leagă și să respecte lucrul acesta. Dacă vor să mă cunoască cu adevărat, mă vor regăsi în muzica mea, căci muzica este viața mea. Sunt ca o notă muzicală ce călătorește împreună cu melodiile care-i plac."
Inițial, la București a fost programat un sin­gur concert cu Indila, pe 7 decembrie, la Sala Palatului, dar cererile fanilor, al căror nu­măr pare să crească de la o zi la alta, au fost atât de multe, încât sala de 4000 de locuri s-a do­ve­dit neîncăpătoare. Organizatorii au făcut de­mer­surile necesare pentru încă un concert. Emo­ționată peste măsură de reacția publicului din România, artista franceză a răspuns prompt și pozitiv la această invitație. Așa s-a ajuns să aibă, în prima duminică a lunii decembrie, două concerte con­secu­tive, unul de la ora 16, și cel de-al doilea, la ora 19. În deschidere veți putea asculta și o divă blon­dă, autoh­tonă, pe... Delia Matache, care va sus­ține un recital special.
Bilete pentru concerte mai puteți găsi în rețeaua Eventim cu prețuri cuprinse între 120 și 320 lei (VIP).