Ortodoxia scoasă la mezat

Cristian Curte
Înainte să scriu acest articol, m-am uitat mi­nute în șir la o predică rostită de iero­monahul Sebastian, duhov­nicul Mânăstirii Teghea din Satu Mare.

O predică politică, așa cum nu cred să se mai fi rostit decât pe vre­mea dictaturii ceaușiste. Mă­car, atunci știam toți că laudele la adresa partidului și a conducătorului său genial erau false. Una spuneam, și alta credeam. Cu toții, de la vlădică până la opincă. Acum, însă, tânărul ieromonah pare că vorbește sincer, din tot sufletul, când îi îndeamnă pe enoriașii prezenți și pe măicuțele din obște să-l vo­teze pe Victor Ponta. Pentru că (citatul e me­morabil, o să vi-l livrez integral, așa agramat cum e, ca să înțelegeți și nivelul intelec­tual, nu doar pe cel moral): "Este în jurul nostru (sic!) și vicele președinte Mircea Govor (PSD, n.n), care și el este ortodox, și el este împreună cu noi și ne îndeamnă și el pe toți să fim uniți să votăm. Să votăm cu cei care sunt ortodocși, cu Victor Ponta! Căci el poate să ne unească, să ne ajute să ne ducem viața noastră pe calea desăvârșirii (sic)!"
Deci lăsați Scriptura, Filocaliile, Pate­ricul și alte scrieri sfinte care ne învață toate, "cum ne putem lumina și desăvârși". Acum sunt alte vre­muri, când doar preșe­dintele Victor Ponta poate să ne ajute și pe noi să ne ducem "viața noastră pe calea de­să­vârșirii". Amin! Și dacă tot nu sun­teți con­vinși cu cine să votați, vă lu­minează ie­rarhul superior al iero­mo­nahului cu pricina, Episcopul Vicar al Maramureșului și Săt­marului, Ius­tin Sigheteanul, care le atrage atenția enoriașilor: "Noi vă spunem: votați-l pe al nostru! Trebuie să fie creștin, să fie ortodox, să se închine, să facă sfânta cru­ce!". Ce contează că al nostru președinte, creștin-ortodox (oare?), își va face semnul crucii și apoi va pune un premier catolic, pe Călin Popescu-Tăriceanu, care, între altele, va avea mult mai multă putere (dată de Constituție) decât președin­tele însuși? Sau că, potrivit Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 6 martie 2008 - "ar­hiereului, preotului, diaconului și mo­nahului îi este interzis să par­ti­cipe la campanii electorale." Nu mai contează nici cuvintele Mântuito­rului: "Dați deci Ceza­rului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dum­nezeu cele ce sunt ale lui Dum­nezeu." (Matei 22-21). Singurul lucru im­portant este ca eparhia sus pomenită, a Maramu­reșului și Sătmarului, să primească de la stat câteva imobile și, dacă se poate, ceva bani, coborând astfel Biserica în noroiul lumii și credința creștină la nivelul propa­gandei de partid. Trist este că pentru un episcop și câțiva preoți presa ter­felește toată ortodoxia, de parcă toți clericii ar fi otova. E limpede că nu sunt, pentru că în restul țării nu s-au văzut astfel de partizanate murdare.
Dar la final, după ce se vor fi îm­părțit pomenile, iar campania electo­rală se va fi sfârșit, sute de mii de oa­meni vor rămâne cu credința smintită și sufletul amestecat. Vor ști, de azi încolo, că biserica lor a ajuns obiect de troc și a sfârșit vândută la mezat pentru niște ziduri amărâte și-un pumn de bani.
Ierarhii noștri se bucură astăzi de mul­țimea de credincioși români, dar plâng după clădiri. Tare îmi e teamă că pe viitor va fi invers...