Răspuns pentru CLAUDIA VIZIRU - Brăila, F. AS nr. 1127 - "Am hemangioane hepatice. Cum mă pot vindeca?"

Redactia
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

Dragă Claudia, aceste hemangioame sunt cel mai frecvent benigne. Dar deși nu reprezintă un pericol, este bine ca ele să nu se dez­volte, să devină prea mari, deoarece cresc șansele unor complicații: fie o hemo­ragie internă, în caz de accident sau efort fizic mai mare, fie o altă complicație, cum ar fi scăderea țesutului funcțional hepatic. Multe persoane au aceste hemangioame, dar nu știu de existența lor, în lipsa unui control similar cu cel pe care l-ai făcut tu. Am avut rezultate bune, de mic­șorare a hemangioamelor, de fie­care dată când o persoană cu acest diagnostic a urmat un program nutrițional natural, bazat pe plante medicinale precum armurariu, păpădie, cicoare, anghinare și nutrienți precum flavonole, resve­ra­­trol, fitosteroli, sulforafan, cu rol în recuperarea țesutului hepa­tic. Pentru un consult de specia­litate și un program nutrițional persona­lizat, în funcție de alte afec­țiuni sau de evaluarea stării ge­nerale de sănătate, mă puteți găsi la tel. 0723/51.07.37.

Prof. dr. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Există remedii pentru infecția cu Piocianic?"
(Răspuns pentru ANDREIA COSTIN, F. AS nr. 1126)


Infecția cu microbul Piocianic influențează ne­gativ starea de sănătate. Mai ales când se cronicizează, microbul cedează foarte greu, iar simptomele sunt neplăcute. Există produse naturiste și homeopate care ameliorează aceste simptome și, în timp, dacă se administrează corect trata­mentul, chiar și propriul sistem imunitar ajută la anihilarea microbului.
Astfel, intern se recomandă: Oscilococcinum, Arnica CH7, Mercurius solubilis, Echinacea și Tonic Imunitar E-lite. Tonicul este un preparat fitoapicol complex cu efecte antiinfecțioase, antiinflamatorii și susține sistemul imunitar.
Local, se administrează picături Ottocalm și tinc­tură de Mărul-lupului.

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"În weekend, logodnicul meu are migrene"
(Răspuns pentru DIANA C. - Brăila, F. AS nr. 1130)


Migrena este o durere recurentă, însoțită de cele mai multe ori de sensibilitate exagerată la lumină, sunet, mirosuri și greață. Crizele pot dura între 4 și 72 de ore. Migrena poate afecta o parte sau ambele părți ale capului, poate fi continuă sau pulsatilă. Zonele cu maximă durere sunt fruntea, tâmplele, gâtul. Migre­nele pot fi - sau nu - precedate de manifestări cum ar fi tulburări de vedere, furnicături, amorțeli ale dege­telor, brațului, feței, rigiditatea gâtului, modificări ale apetitului, greață, pierdere de echilibru, oboseală, schimbări ale stării emoționale, numite "aură". For­me particulare de migrenă sunt: * migrena de tip ba­zilar, însoțită de amorțeală, tulburări de vorbire, ver­tij, zgomote în urechi, vedere dublă, pierderea con­știenței; * migrena hemiplegică cu slăbiciune sau paralizia musculară la nivelul unei jumătăți a corpului; * migrenă retiniană, cu tulburări vizuale la un singur ochi.
Viața persoanelor care suferă de migrene este tulburată de tea­ma permanentă de apariție a cri­zelor dureroase. Conform Orga­nizației Mondiale a Sănătății (OMS), migrena ocupă poziția 19 între afecțiunile care produc dizabilitate. Migrena cu "aură" este un factor de risc pentru ac­cidentul vascular cerebral. Persoanelor care au acest tip de migrenă li se recomandă încetarea fumatului, corectarea factorilor de risc cardiovascular (hiperten­siune arterială, hipercolesterolemie, obezita­te), iar femeile trebuie să evite contraceptivele hormonale estrogenice. Migrena fără "aură" nu crește acest risc.
Factorii care contribuie la declanșarea migrenei diferă de la pacient la pacient și pot fi: dezechilibrele nivelului unor neurotrans­mițători; fluctuațiile hormo­nale (migrenă men­struală); mesele la interval mai mare de patru ore, înfometarea; sexul (migrena se transmite de obicei pe cale maternă și 70% dintre toți pacienții cu migrene sunt femei); istoricul familial (dacă părinții au avut migrene, în 90% dintre cazuri se transmit copiilor); vârsta (mi­grenele apar frecvent în adolescență și tinerețe); tulburări hepatice (migrenă biliară); stresul, depresia, anxietatea, epilepsia; relaxarea după perioade de stres (migrena care apare în weekend); luminile, sunetele, mirosurile puter­nice; alergiile; excesul sau lipsa som­nu­lui; efortul fizic intens; schimbarea presiunii atmosferice; unele medica­mente (ex. contraceptivele orale).
Migrena poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave, de aceea, dacă metodele de tratament alo­pat și natural nu au dat rezultate, se recomandă efec­tuarea unor investi­gații, precum RMN sau CT.
O atenție deosebită trebuie acordată migrenelor copiilor!
Medicul neurolog poate stabili diagnosticul de mi­grenă și tratamentul nece­sar. Scopul tratamentelor este reducerea frecvenței, duratei și a intensității cri­zelor migrenoase.
Terapiile naturale com­plementare sunt bine tole­rate și de multe ori și-au dovedit capacitatea de a reduce simptomele migre­nei.
Având la dispoziție pes­te 180 de tipuri de produse naturale, importate de fir­ma noastră de la producători internaționali de pres­tigiu, specialiștii Centrului de Consultanță SE­COM vă pot întocmi programe de tratament perso­nalizate, respectând totodată indi­cațiile literaturii de specia­litate.
Un astfel de produs, dar nu singurul, este S-ade­nosylmethionine (SAM-e), o substanță produsă de organism, necesară desfășurării multor procese im­portante, în special în sistemul nervos central (SNC).
În cadrul Centrului funcțio­nează un magazin de unde vă puteți procura produ­sele recomandate sau vi le putem trimite prin curier rapid, în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avan­tajele achiziționării produ­selor din magazinul Cen­trului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Caut un remediu pentru sinuzită cronică"
(Răspuns pentru GEORGETA POPA, F. AS 1139)


Cronicizarea unei rino-sinuzite este determinată de modificări histologice importante ale cavităților sinusale, în urma unor puseuri repetate de infecție odon­togenă (dentară), sau rino-sinusală, cu blocaj-obstrucție nazală (deviație de sept, hipertrofie de cor­net etc.) și de o fragilitate constituțională a mu­coasei respiratorii (rinită alergică, tulburări de metabolism și imunitate).
Rino-sinuzita cronică se manifestă cu: rinoree purulentă (scurgeri anterioare sau posterioare în fa­ringe), obstrucție nazală (nas înfundat), sensibilitate suborbitară, cefalee matinală, tuse seacă, hiposmie (scăderea mirosului), cacosmie (miros urât), halenă fetidă, iritație faringiană și disfonie (răgușeală) la trezirea din somn, subfebrilitate etc.
Strategia terapeutică a rino-sinuzitei cronice se clasifică în tratament medicamentos conservator (sta­diul incipient) și tratament chirurgical (în for­me­le complicate). Tratamentul inițial con­stă în: decon­gestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecție (după antibio-fungi­gramă), antiinfla­matoare, vitamino­tera­pie, antialergice și imuno­mo­dulatoare (Imunorezistan Forte, Imu­nostimulent sau Ceai Imu­nitate Fares - extract din Echinacea herba).
Tratamentul complementar al sinu­zitei maxilare cronice se schematizează astfel:
* Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu "OCNASEPT", o soluție sali­nă saturată, care se aspiră pe nas și se eli­mina pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată în cabinetul nostru.
* Instilațiile naza­le sunt urmate de 10 șe­din­țe de aerosoli medi­camentoși și inhalații cu uleiuri vo­latile aromatice. Aerosolo­terapia medica­mentoasă se poate face la domiciliu sau în poli­cli­nică (2-3 șe­dințe/zi), cu ne­bulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosolo­te­rapia naturistă, cu "Oc­na­sept" spray (in­halații și pulverizații seara, înainte de culcare). "Ocnasept" este un spray salin cu ex­tract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi co­mandat prin tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro