Dragă Claudia, aceste hemangioame sunt cel mai frecvent benigne. Dar deși nu reprezintă un pericol, este bine ca ele să nu se dezvolte, să devină prea mari, deoarece cresc șansele unor complicații: fie o hemoragie internă, în caz de accident sau efort fizic mai mare, fie o altă complicație, cum ar fi scăderea țesutului funcțional hepatic. Multe persoane au aceste hemangioame, dar nu știu de existența lor, în lipsa unui control similar cu cel pe care l-ai făcut tu. Am avut rezultate bune, de micșorare a hemangioamelor, de fiecare dată când o persoană cu acest diagnostic a urmat un program nutrițional natural, bazat pe plante medicinale precum armurariu, păpădie, cicoare, anghinare și nutrienți precum flavonole, resveratrol, fitosteroli, sulforafan, cu rol în recuperarea țesutului hepatic. Pentru un consult de specialitate și un program nutrițional personalizat, în funcție de alte afecțiuni sau de evaluarea stării generale de sănătate, mă puteți găsi la tel. 0723/51.07.37.
Prof. dr. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Există remedii pentru infecția cu Piocianic?"
(Răspuns pentru ANDREIA COSTIN, F. AS nr. 1126)
Infecția cu microbul Piocianic influențează negativ starea de sănătate. Mai ales când se cronicizează, microbul cedează foarte greu, iar simptomele sunt neplăcute. Există produse naturiste și homeopate care ameliorează aceste simptome și, în timp, dacă se administrează corect tratamentul, chiar și propriul sistem imunitar ajută la anihilarea microbului.
Astfel, intern se recomandă: Oscilococcinum, Arnica CH7, Mercurius solubilis, Echinacea și Tonic Imunitar E-lite. Tonicul este un preparat fitoapicol complex cu efecte antiinfecțioase, antiinflamatorii și susține sistemul imunitar.
Local, se administrează picături Ottocalm și tinctură de Mărul-lupului.
Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"În weekend, logodnicul meu are migrene"
(Răspuns pentru DIANA C. - Brăila, F. AS nr. 1130)
Migrena este o durere recurentă, însoțită de cele mai multe ori de sensibilitate exagerată la lumină, sunet, mirosuri și greață. Crizele pot dura între 4 și 72 de ore. Migrena poate afecta o parte sau ambele părți ale capului, poate fi continuă sau pulsatilă. Zonele cu maximă durere sunt fruntea, tâmplele, gâtul. Migrenele pot fi - sau nu - precedate de manifestări cum ar fi tulburări de vedere, furnicături, amorțeli ale degetelor, brațului, feței, rigiditatea gâtului, modificări ale apetitului, greață, pierdere de echilibru, oboseală, schimbări ale stării emoționale, numite "aură". Forme particulare de migrenă sunt: * migrena de tip bazilar, însoțită de amorțeală, tulburări de vorbire, vertij, zgomote în urechi, vedere dublă, pierderea conștienței; * migrena hemiplegică cu slăbiciune sau paralizia musculară la nivelul unei jumătăți a corpului; * migrenă retiniană, cu tulburări vizuale la un singur ochi.
Viața persoanelor care suferă de migrene este tulburată de teama permanentă de apariție a crizelor dureroase. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), migrena ocupă poziția 19 între afecțiunile care produc dizabilitate. Migrena cu "aură" este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Persoanelor care au acest tip de migrenă li se recomandă încetarea fumatului, corectarea factorilor de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, obezitate), iar femeile trebuie să evite contraceptivele hormonale estrogenice. Migrena fără "aură" nu crește acest risc.
Factorii care contribuie la declanșarea migrenei diferă de la pacient la pacient și pot fi: dezechilibrele nivelului unor neurotransmițători; fluctuațiile hormonale (migrenă menstruală); mesele la interval mai mare de patru ore, înfometarea; sexul (migrena se transmite de obicei pe cale maternă și 70% dintre toți pacienții cu migrene sunt femei); istoricul familial (dacă părinții au avut migrene, în 90% dintre cazuri se transmit copiilor); vârsta (migrenele apar frecvent în adolescență și tinerețe); tulburări hepatice (migrenă biliară); stresul, depresia, anxietatea, epilepsia; relaxarea după perioade de stres (migrena care apare în weekend); luminile, sunetele, mirosurile puternice; alergiile; excesul sau lipsa somnului; efortul fizic intens; schimbarea presiunii atmosferice; unele medicamente (ex. contraceptivele orale).
Migrena poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave, de aceea, dacă metodele de tratament alopat și natural nu au dat rezultate, se recomandă efectuarea unor investigații, precum RMN sau CT.
O atenție deosebită trebuie acordată migrenelor copiilor!
Medicul neurolog poate stabili diagnosticul de migrenă și tratamentul necesar. Scopul tratamentelor este reducerea frecvenței, duratei și a intensității crizelor migrenoase.
Terapiile naturale complementare sunt bine tolerate și de multe ori și-au dovedit capacitatea de a reduce simptomele migrenei.
Având la dispoziție peste 180 de tipuri de produse naturale, importate de firma noastră de la producători internaționali de prestigiu, specialiștii Centrului de Consultanță SECOM vă pot întocmi programe de tratament personalizate, respectând totodată indicațiile literaturii de specialitate.
Un astfel de produs, dar nu singurul, este S-adenosylmethionine (SAM-e), o substanță produsă de organism, necesară desfășurării multor procese importante, în special în sistemul nervos central (SNC).
În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curier rapid, în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Caut un remediu pentru sinuzită cronică"
(Răspuns pentru GEORGETA POPA, F. AS 1139)
Cronicizarea unei rino-sinuzite este determinată de modificări histologice importante ale cavităților sinusale, în urma unor puseuri repetate de infecție odontogenă (dentară), sau rino-sinusală, cu blocaj-obstrucție nazală (deviație de sept, hipertrofie de cornet etc.) și de o fragilitate constituțională a mucoasei respiratorii (rinită alergică, tulburări de metabolism și imunitate).
Rino-sinuzita cronică se manifestă cu: rinoree purulentă (scurgeri anterioare sau posterioare în faringe), obstrucție nazală (nas înfundat), sensibilitate suborbitară, cefalee matinală, tuse seacă, hiposmie (scăderea mirosului), cacosmie (miros urât), halenă fetidă, iritație faringiană și disfonie (răgușeală) la trezirea din somn, subfebrilitate etc.
Strategia terapeutică a rino-sinuzitei cronice se clasifică în tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) și tratament chirurgical (în formele complicate). Tratamentul inițial constă în: decongestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecție (după antibio-fungigramă), antiinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice și imunomodulatoare (Imunorezistan Forte, Imunostimulent sau Ceai Imunitate Fares - extract din Echinacea herba).
Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizează astfel:
* Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu "OCNASEPT", o soluție salină saturată, care se aspiră pe nas și se elimina pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată în cabinetul nostru.
* Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medicamentoși și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 ședințe/zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă, cu "Ocnasept" spray (inhalații și pulverizații seara, înainte de culcare). "Ocnasept" este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro