Bolile anotimpului rece - CISTITELE

Florentin Popa
Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urolog, cu specializare în neuro-urologie și urodinamică - "De curând, a apărut o nouă clasă de medicamente, însă trebuie folosite cu precauție de cardiaci"

- Mai repede decât o așteptam, iarna bate la ușă, și odată cu ea, sosește și cortegiul de boli inerente tem­peraturilor reci. Abordată și în numerele tre­cute ale revistei, cistita e cap de listă, o adevărată tor­tură pentru femei. Ce explică explozia bolii în acest se­zon? Devin microbii mai agresivi?

- Cistita "clasică" are, într-adevăr, o cauză infec­țioasă: colibacilul este cel mai frecvent germene care infectează mucoasa vezicală și urina. Afecțiunea este întâlnită mult mai frecvent la femei, bacilul putând să ajungă ușor din zona perianală până în dreptul uretrei și de aici să migreze în vezică. E important să amin­tesc faptul că principalul factor care predispune la apa­riția infecției este constipația. Dacă infecția recidivea­ză frecvent, ar trebui făcut un control eco­grafic, pentru a vedea dacă vezica se go­lește complet după urinare, golirea incompletă fiind o cauză eviden­tă de recidivă, mai ales la femeile în vârstă, dar și la tinerele care obiș­nuiesc să se abțină mult timp înain­te de a merge la toaletă.
Există însă și o cistită fără mi­crobi, mult mai supă­rătoare, cau­zată de apariția unei "eczeme" în interiorul vezicii, care devine dureroasă în contact cu urina. Aceasta este vezica dureroasă cronică sau cis­tita interstițială. Pacienta (pentru că apare cel mai des la femei) simte dureri exact ca la cistita clasică, dureri care se intensifică pe măsură ce se umple vezica, ceea ce-o face să se ducă mai des la toaletă, pentru a scăpa de disconfort. În stadiile incipiente, suferința poate apă­rea sub formă de crize de durere și urinat des, săp­tămânale sau lunare, care se ameliorează la căldură și se agravează la frig, după consumul alimentelor con­dimentate și acre sau după un contact sexual. Pacienta se gândește imediat la o posibilă cistită, dar urina, la analiză, nu este infectată.

- Ce soluții de vindecare au pacientele cu cistită interstițială?

- Afecțiunea poate fi ameliorată prin evitarea alimentelor care o declanșează, prin medicație speci­fică și tratamente cu plante medicinale care modifică pH-ul urinei. De asemenea, pot fi folosite instilații ve­zicale prin care sunt introduse în vezica urinară sub­stanțe care să trateze "eczema". Când crizele se înte­țesc și pacienta nu mai poate dormi din cauza drumu­rilor dese pe care le face la toaletă, se pot folosi și me­dicamente care se adresează durerii cronice. În prac­tica medicală, am întâlnit numeroase paciente care, cu instilații, cu medicație și cu regim alimentar, nu mai acuză dureri. Urinarea lor este în continuare mai frecventă decât la alte persoane, dar dispariția durerii este principalul beneficiu.

Vezica hiperactivă

- Pacientele cu cistită au și pierderi spontane de urină?

- În majoritatea cazurilor, aceste paciente nu pierd urina. Din contră, ele urinează mai greu, deoarece durerea cvasipermanentă le face să contracte mereu perineul, care nu se mai relaxează la urinare. Per­soa­nele care pierd urina suferă de vezică hiperactivă, un fel de vezică "nervoasă". Aceste persoane urinează des, dar nu din cauza durerii, ci pentru că senzația de a urina, atunci când apare, este atât de intensă încât, din frica de a nu pierde urina, se grăbesc să ajungă la toaletă. Această senzație imperioasă de urinare le stri­că tot programul, făcându-le să cunoască toate toa­letele din zonele lor de deplasare. Vezica hiperac­tivă poate fi întâlnită atât la femei, cât și la bărbați, și se ac­centuează odată cu înaintarea în vârstă. Contrar unor opinii medicale, în majoritatea cazurilor, nu are vreo legătură cu mărirea în volum a prostatei la bărbați sau cu ruptura de perineu la femei.

- Termenul "vezică nervoasă" are vreo legătură cu nervozitatea sau starea psihică a bolnavului? Poate fi inclusă această afecțiune în grupul bolilor psihosomatice?

- Nu, este vorba doar de o afectare locală a vezicii urinare, ceea ce face ca vezica să nu mai fie relaxată, cum ar fi normal, ci să aibă contracții în timpul um­plerii, care generează acea senzație imperioasă de urinare. Ca urmare, medicamentele care calmează muș­chiul vezicii sunt o soluție eficientă de tratament. Însă, cum toate medi­camentele au efecte adverse, și acestea provoacă neplăceri, în spe­cial constipație și uscăciune a gurii. De curând, a apărut o nouă clasă de medicamente, care nu dau aceste reacții adverse, însă trebuie folosite cu precauție de persoanele cu boli cardiace.

- Există și soluții de tratare fără medicamente a vezicii hiperactive?

- Pacienții care prezintă risc la medicamentele amin­tite sau cei la care acestea nu aduc îmbunătățiri no­tabile pot beneficia de un tratament mai modern, care constă în stimularea electrică a centrilor ce rela­xează vezica. Nervul tibial posterior, care trece pe lângă gleznă, poate fi folosit pentru această procedură, deoarece urcă până la centrii nervoși care controlează relaxarea vezicii. Se aplică pe piele doi electrozi și se efectuează ședințe de câte 20 de minute, de două ori pe săptămână, timp de 10 săptămâni. Apoi, pacientul revine o dată pe lună, pentru ședințe de întreținere. Rezultate vizibile ale tratamentului apar după circa cinci sedințe, fiind diminuate atât senzația de grabă la urinat, cât și episoadele de urinări imperioase. Această metodă nu are reacții ad­verse și poate fi folosită în asociere cu medicamentele amintite, care ast­fel pot fi recomandate în doze mai mici.
Din nefericire, există și pacienți la care vezica nu se liniștește cu niciuna dintre metodele amintite. În aceste cazuri (destul de rare), mușchiul vezicii poate fi injectat cu toxină botulinică, procedură care are un efect intens relaxant asupra grabei la urinare. Acest tratament le este foarte util mai ales pacienților care asociază și pierderi de urină la senzația de imperiozitate.
Tot ca o noutate, aș vrea să anunț înființarea unui centru medical pentru tulburări urinare, finanțat cu fonduri europene, care oferă asistență medicală pentru persoanele ce necesită instilații vezicale, stimulări elec­trice, investigații urodinamice și consiliere asupra regimului de viață, pentru ameliorarea acestor tul­burări.

- Vezica urinară este un organ care ridică pro­bleme la orice vârstă?

- Nu se poate spune că există probleme vezicale specifice vârstei. Cistita poate apărea la femei atât ti­nere, cât și vârstnice. Același lucru este valabil și în cazul urinării frecvente sau al pierderilor de urină, cu toate că acestea din urmă se accentuează cu înaintarea în vârstă. Urinarea frecventă și urinarea în timpul nopții afectează atât femeile, cât și bărbații.

Urinarea nocturnă

- Mulți dintre cititorii revistei ne cer sfaturi în le­gătură cu problema urinărilor dese pe timpul nopții. Ce tratamente le recomandați?

- O urinare pe noapte este considerată normală. De cele mai multe ori, urinările frecvente din timpul nop­ții nu au o cauză locală, cum ar fi mărirea în volum a prostatei la bărbați sau ruptura de perineu la femei, ci o cauză generală, de regulă circulatorie. De exemplu, edemele membrelor inferioare pot explica urinările frecvente noaptea. Producția crescută de urină pe tim­pul nopții, determinată de rinichi, poate fi o altă cauză. Într-o mai mică măsură, chiar și consumul de lichide seara poate explica frecvența urinărilor pe timp de noapte. Notarea volumului de urină eliminat în 24 de ore poate face diferența între cauzele urinărilor noc­turne. Eliminarea unui volum mic de urină la fiecare din urinările nocturne poate fi un semn de hiperac­tivitate a vezicii sau de retenție cronică de urină, în timp ce eliminarea unor volume mari (peste 300 ml) ne dă suspiciunea unei cauze circulatorii sau renale. Când volumele eliminate sunt mici, i se poate da pa­cientului un calmant vezical sau se pot face stimulări electrice ale nervului tibial. Când volumele eliminate sunt mari, tratamentul trebuie să se adreseze retenției de apă și problemelor circulatorii. Restricția de a con­suma apă seara ajută, dar destul de puțin. De aseme­nea, picioarele ținute ridicate pe o pernă seara, timp de circa 3 ore, la nivelul pieptului, ajută atunci când există edeme ale gambelor. Eliminarea apei de la nive­lul gambelor și evacuarea acesteia prin urină înainte de culcare pot diminua urinarea nocturnă.

Retenția de urină

- Ce soluții au pacienții cu retenție de urină?


- Dacă după o micțiune rămân în vezica urinară mai mult de 150 ml de urină, putem spune că pacien­tul are retenție cronică de urină. Această problemă poa­te predispune la infecții urinare, urinări dese, urinări noaptea și pier­deri de urină în somn. Cauza retenției poate fi un mușchi vezical obosit (din cauza vârstei sau a unei neuropatii, cum se întâmplă la diabetici) ori o obstrucție care poate fi dată de pros­tată la bărbați sau de o îngustare a uretrei la femei. Diferența dintre cele două situații poate fi făcută de o analiză care măsoară presiunea din vezică, numită urodinamică. Este important să aflăm cauza, deoarece în caz de obstrucție, se tratează sau se operează pros­tata, iar în caz de mușchi vezical obosit, putem reco­manda medicamente care ajută la evacuarea completă a urinei. Uneori, se poate recurge la sondaj, pentru eli­minarea reziduului vezical.

D-l dr. ANDREI MANU-MARIN poate fi contactat la cabinetul EVOMED din București, str. Agricultori nr. 116 A, sector 2, tel. 0740/07.73.37,
e-mail: office@evo-med.ro, www.evo-med.ro