Toamna și berea

Redactia
- Rețete pentru bolile respiratorii și infecțiile virale -

În afară de gripă, pe care mulți o duc pe picioare, există o mulțime de alte boli cauzate de vremea rece și umedă. E suficient să nu te vindeci de o banală răceală, că boala se întoarce și trebuie să te lupți din nou cu ea, dar cu forțe duble. Dacă vă nu­mărați printre cei ce au încredere în terapiile naturale, încercați și leacurile cu bere. Medicina populară nu dă greș niciodată.

Bronșită

Inhalații cu bere
Cea mai eficientă metodă pentru vindecarea bron­șitei este inhalația. Inspirând aburi de bere încălzită, vă încălziți bronhiile, fapt care contribuie la vinde­carea lor.
Ingrediente: 2 l de bere.
Mod de preparare: Turnați berea într-un vas și încălziți-o la foc până ce scoate aburi.
Mod de administrare: Inspirați aburii berii, străduindu-vă ca ei să pătrundă adânc în piept. Pentru aceasta, respirați ritmic, regulat. Inhalația durează 12-15 minute.
Durata terapiei: 10 zile.
Inhalația poate să se facă și cu bere în care se adaugă diferite extracte. Se pun în berea fierbinte păducel, salvie, conifere etc.

Bere și conifere
Ingrediente:
2 l de bere, 120 g muguri de pin.
Mod de preparare: Fierbeți berea. Adăugați coniferele și mai fierbeți lichidul 5 minute.
Mod de administrare: Inspirați aburii. Respirați ritmic, adânc, regulat. Întregul proces să dureze 18-20 minute.

Bere, salvie și cătină
Ingrediente:
1,5 l bere, 100 g salvie uscată și 10 picături de ulei de cătină.
Mod de preparare: Fierbeți berea. Adăugați plantele și uleiul de cătină și mai fierbeți lichidul încă 4 minute.
Mod de administrare: Inspirați aburii. Respirați adânc și regulat. Întregul proces durează 15-18 minute. Durata terapiei este de 10 zile.

Comprese fierbinți cu bere
În cazul unei bronșite mai vechi, se pot folosi comprese fierbinți, pregătite cu bere, pentru a încălzi bine zona bronhiilor. Compresele se aplică pe piept.
Ingrediente: 50 ml bere.
Mod de preparare: Încălziți berea până la temperatura de 70°C.
Mod de administrare: Înmuiați o pânză groasă în bere fierbinte și puneți-o pe piept. Pe urmă acoperiți compresa cu nylon sau cu o pânză impermeabilă. Dea­supra înfășurați pieptul cu o țesătură din lână. Țineți compresa 10-12 minute. După îndepărtarea ei, înfășu­rați pieptul cu un obiect gros din lână. Dacă este nece­sar, peste câtva timp aplicați din nou compresa. Re­petați procedeul timp de 5 zile.

Băuturi cu bere caldă

Încălzesc bine gâtul grăbind vindecarea. Berea fierbinte poate fi folosită cu diferite ingrediente care contribuie la înlăturarea procesului inflamator.

Bere cu miere
Ingrediente: 1 pahar de bere, 200 g miere de tei.
Mod de preparare: Încălziți berea până la 70-80°C, adăugați mierea topită în prealabil pe aburi și amestecați totul bine.
Mod de administrare: Luați de trei ori pe zi, câte 1/3 de pahar, după mâncare, în decurs de 5 zile.

Bere cu unt și miere
Ingrediente: 1 pahar de bere, 1 lingură de miere de tei, 50 g unt cremos nesărat, 1 linguriță ulei de cătină.
Mod de preparare: Dizolvați mierea într-un vas pe aburi, încălziți berea, dizolvați untul cremos. Ames­tecați toate ingredientele, turnați uleiul de cătină și amestecați totul încă o dată.
Mod de administrare: Beți produsul fierbinte. Luați de trei ori pe zi, câte 1/3 de pahar, la o jumătate de oră după masă, în decurs de o săptămână. Durata terapiei este de 7 zile.

Decoct de măceșe și bere
Ingrediente:
2 l bere, 50 g fructe uscate de măceș, 200 ml apă.
Mod de preparare: Puneți apă clocotită peste măceșe și fierbeți-le 10 minute. Luați vasul de pe foc, turnați de­coctul în termos și lăsați-l 24 de ore. Pe urmă strecurați prin 1-2 straturi de tifon. Încălziți din nou berea și adăugați decoctul de măceșe.
Mod de administrare: Beți de 2 ori pe zi, câte 1/2 pahar, di­mi­neața și seara, la 30 minute după mâncare, în decurs de 6-10 zile. Trebuie să se bea cu înghi­țituri lente, pentru ca gâtul să se încălzească bine. După aceasta, înfășurați pieptul și gâtul cu un fular cald, 2-3 ore.

Bere și sunătoare
Ingrediente: 100 ml bere, 10 g sunătoare (uscată sau proas­pătă), 250 ml apă.
Mod de preparare: Mă­run­țiți planta, turnați apă fierbinte și lăsați să se infuzeze 15 minute. Pe urmă strecurați și adăugați bere fier­binte.
Mod de administrare: Serviți câte 1/2 pahar, de 3-4 ori pe zi. Pentru o terapie completă, aveți nevoie de 8-12 zile.

Bere cu podbal
Ingrediente:
100 ml bere, 20 g podbal, 250 ml apă.
Mod de preparare: Puneți apă opărită peste plante, lăsați să se infuzeze 30 de minute. Strecurați, adăugați apă caldă.
Mod de administrare: Din amestecul preparat luați câte un pahar, tot la 2-3 ore. Durata terapiei este de 2 săptămâni.

Stomatită

Adesea bronșita și traheita sunt însoțite de stomatită (inflamare a membranei cavi­tății bucale). Pentru a scăpa de aceste afec­țiuni, folosiți următoarele metode.

Bere cu ou
Ingrediente: 250 ml bere, un ou.
Mod de preparare: Bateți oul și diluați-l cu berea abia încălzită.
Mod de administrare: Beți o doză. Se recomandă să se folosească în decurs de 5 zile.

Bere cu miere
Ingrediente:
250 ml bere, 20 g miere.
Mod de preparare: Încălziți berea până la 40°C și dizolvați în ea mierea.
Mod de administrare: Beți întreaga cantitate odată. Folosiți metoda în decurs de 3-4 zile.

Traheită

Bere cu cătină și miere
Ingrediente: 1 pahar bere, 1/2 linguriță ulei de cătină, 1 lingură miere polifloră, o linguriță tinctură de eucalipt.
Mod de preparare: Încălziți puțin berea. Adău­gați mierea dizolvată în vas pe aburi și amestecați cu grijă. A­dăugați tinctura de eucalipt și tur­nați apoi uleiul de cătină. A­mestecați din nou.
Mod de administrare: Beți cu înghițituri mici, de 2 ori pe zi, câte 1/2 pahar, nu prea fier­binte, la 20 de minute după ce mâncați. Durata terapiei este de 10 zile.

Bere cu scorțișoară și cuișoare
Ingrediente: 250 ml bere, 5 g scorțișoară, 2 g cuișoare, o linguriță de miere, 1/4 lămâie.
Mod de preparare: Sucul de lămâie proaspăt stors se toar­nă în bere. Adăugați condi­men­tele și mierea și încălziți la foc mic.
Mod de administrare: Pentru obținerea rezul­tatelor bune, beți de 2-3 ori pe zi, în decurs de 5 zile, câte 100 ml de preparat.

Dureri în gât, răgușeală
Ingrediente:
100 ml bere, 10-20 g frunze de roiniță, 25 ml apă.
Mod de preparare: Turnați apă fiartă peste plan­tă, lăsați-o să se infuzeze 10 minute și adăugați berea.
Mod de administrare: Luați de 3 ori pe zi, câte 1/4 pahar. Durata terapiei este de 2 săptămâni.

Tuse seacă
Ingrediente:
50 ml bere, 10 g ulei vegetal.
Mod de preparare: Încălziți berea până la temperatura de 40°C și adăugați în ea uleiul.
Mod de administrare: Luați întreaga cantitate înainte de culcare, 3-4 zile la rând.

Respirație grea

Ingrediente: 250 ml bere, 1 lingură miere de tei, 2 linguri de tinctură din conuri de pin.
Mod de preparare: Încălziți puțin berea. Adăugați tinctura din conuri de pin și mierea dizolvată pe baie de aburi. Amestecați bine totul.
Mod de administrare: Beți câte 1/3 de pahar, cu 30 minute înainte de masă, de 3 ori pe zi, în decurs de o săptămână. Preparatul să nu fie prea fierbinte.

MARTA BEURAN