Frumusețe indiană

Iulia Vlad
Cu ochi mari și strălucitori, ten impecabil și păr de mătase, fru­musețea femeilor indiene nu a tre­cut neobservată de fabricanții de cosme­tice care s-au grăbit să le afle secretele, pentru a le folosi în produ­sele lor. De-a lungul timpului, indien­cele au pus mare preț pe întreține­rea pielii și a părului, pentru care au folosit prepa­rate din ingrediente natu­rale. Unele din­tre ele se pot găsi și la noi, în maga­zine cu produse naturiste sau super­mar­ket-uri.

Amla

Femeile din India folosesc de sute de ani pulberea și uleiul obținute din fructul amla, pentru păr și piele fru­moase.

Mască cu pudră de amla și lapte bătut
Ingrediente:
2 linguri pudră de amla, lapte bătut.
Amestecați pudra cu laptele bă­tut, până ajunge ca o pastă. A­plicați-o pe față și lăsați-o să acționeze 15-20 de minute. Clă­tiți-vă și aplicați o cremă hidratantă. Curăță, albește, dă luminozitate pielii, cati­felează, îndepărtează puncte­le negre.

Mască pentru păr cu amla, iaurt și gălbenuș
Ingrediente:
4 linguri pudră de amla, 1 lingură iaurt, un gălbenuș.
Amestecați bine ingredientele, apoi aplicați pasta obținută pe pielea capu­lui, cu masaj ușor pe toată lungimea firului de păr. Lăsați să acționeze o oră, apoi spălați-vă. Stimulează creș­terea părului, previne subțierea firului, care apare odată cu înaintarea în vârstă. Pă­rul devine lucios și viguros, de ase­me­nea, culoarea se înviorează.

Făina de năut

Ingredient important în bucătăria indiană, făina de năut este și unul din­tre cele mai populare produse pen­tru îngrijirea frumuseții. Femeile din toate categoriile sociale o folosesc, din cele mai vechi timpuri, pentru a înmuia, curăța și catifela pielea. Se poate folosi în diverse combinații.

Exfoliant cu făină de năut
Ingrediente:
făină de năut, lapte.
Se amestecă făină de năut cu lapte, până la consistența unei paste. Se masează corpul, insistând pe zona as­pră a coatelor, genunchilor, călcâielor, apoi se clătește cu apă. Curăță în pro­funzime și întinerește pielea.

Mască cu făină de năut și suc de roșii
Ingrediente:
2 linguri făină de năut, suc de roșii proaspăt.
Se amestecă făina de năut cu sucul de roșii, se aplică pe față și se lasă 20-25 de minute, după care se spală cu apă rece. Este excelentă pentru tenul gras și tenul mixt, de asemenea, albește și dă luminozitate pielii.

Ulei de migdale

Pentru piele catifelată și netedă, femeile din India apelează la uleiul de migdale. În fiecare seară, înainte de cul­care, după ce v-ați demachiat, ma­sați zona din jurul ochilor cu ulei de mig­dale. Faceți mișcări ușoare, circu­lare, dinspre interior către exterior. Pre­vine ridurile fine din jurul ochilor și le estompează pe cele deja apărute.

Avocado

Conține grăsimi "salvatoare" pentru părul uscat sau dete­riorat.

Mască cu avocado pentru păr deteriorat
Ingrediente:
un avocado bine copt, decojit și pasat, o lin­guriță de ulei presat la rece (de floa­rea-soarelui, susan sau măsline).
Amestecați ingredientele până când se transformă într-o pastă pe care o în­tindeți pe părul umed. După jumătate de oră, clătiți. Se poate folosi și doar avo­cado, fără a mai adăuga uleiul. Re­zul­tatele sunt uimitoare: repară părul uscat și deteriorat, lăsându-l suplu și stră­lucitor.

Turmericul (curcuma)

Unul dintre cele mai populare con­di­mente indiene, tur­­me­ricul, este și un ingre­dient des întâlnit în pre­pa­ra­tele cosmetice. Este revigorant, an­ti­sep­­tic, detoxifiant pen­tru piele, și, mai ales, "amână" ridurile.

Mască cu turmeric, banană, susan, iaurt și aloe
Ingrediente:
o jumătate de banană bine coaptă, o jumătate de linguriță de pulbere de turmeric, o linguriță de se­mințe de susan proaspăt măcinate, o lin­­guriță gel de aloe vera, o linguriță de iaurt.
Amestecați ingredientele până se transformă într-o pastă fină, apoi apli­cați pe fața proaspăt curățată. După 15-20 de minute, spălați-vă. Pielea va ră­mâ­ne prospătă, întinsă și strălucitoare.

Mască cu turmeric și ananas
Ingrediente:
un sfert de linguriță de pulbere de turmeric, 2 lingurițe de suc proaspăt de ananas.
Amestecați ingredientele și aplicați pasta obținută pe față. După 5 minute, clătiți. Este un remediu rapid pentru împrospătarea pielii.