Cum ele vin unul după celălalt, nu este greu să le pui față în față și să le compari. Când am făcut asta, eu unul, am rămas pierdut printre cifre. Nu mă pricep la statistică, dar îmi e greu, totuși, să înțeleg diferențe de opt procente între sondaje, în condițiile în care marja de eroare, declarată de toți, este undeva între unu și trei la sută. Judecați și dumneavoastră - un sondaj de opinie îl dă pe Victor Ponta favorit în primul tur, cu 41%, urmat de Iohannis, cu 27%. Diferență mare între cei doi, de 14 procente! (după buget, aș adăuga eu, și o să vedeți și de ce). Autorul sondajului este "Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic", coordonat de Bogdan Teodorescu... om din staff-ul de campanie al lui Victor Ponta. În tabăra cealaltă, "Centrul de Cercetări și Studii Calitative și Cantitative" ne oferă un sondaj comandat de Institutul Liberal Brătianu, în care diferența dintre cei doi candidați, în primul tur, intră la apă - Victor Ponta are doar 36%, iar Klaus Iohannis 30%. Așadar, diferența de 14% din sondajul PSD ajunge la doar 6% în "scenariul" liberal. Tot sondajul liberal dă pentru turul doi o remiză: 50%-50%, în vreme ce sondajul controlat de PSD dă o victorie clară a actualului premier, care ar câștiga Cotroceniul cu 56% din voturi. Dacă adăugați la această ecuație faptul că în presă s-a scris de multe ori despre legăturile financiare pe care aceste centre de sondare a opiniei publice le au cu puterea de după alegeri, veți avea în minte un tablou ale cărui ițe, deși par complicate, nu sunt!
Concret, fiecare partid își "trage" un sondaj în care "catindatul" propriu să arate cât mai bine. Cine să le ceară socoteală și de ce? În mod sigur cetățenii nu o vor face, iar autoritățile nu au motiv, pentru că toți actorii politici participă la acest circ prin care manipulează milioane de alegători. Cei din staff-urile de campanie știu foarte bine că o bună parte a românilor sunt nehotărâți dacă să meargă sau nu la vot. Mai mult, există o pătură serioasă a populației, care vrea sigur să voteze, dar nu știe exact cu cine, și atunci se uită la sondaje, ca să identifice candidatul cu cele mai multe șanse. Doar că aceste șanse sunt măsluite din start!
Acum mă întreb și eu: cum să schimbi clasa politică, aducând oameni proaspeți din afara sistemului, când sondajele de opinie îi vor mătura la propriu, de la bun început, declarându-i "nepopulari în statistici"? Așa se face că, de douăzeci de ani, rămânem la același sistem îmbâcsit și putred, care stă la putere, pentru că are bani să cumpere, o dată pe săptămână, un sondaj după pofta inimii. Iar partidele se rotesc la guvernare și la bani, împreună cu patronii firmelor care "studiază piața" la fiecare patru ani, jucând o horă la care noi suntem spectatori și buni plătitori, de fiecare dată.
Avantaj ei, că așa-i în tenisul tranziției!