Scrisoare deschisă către toate partidele din România

Cititor Formula AS
Mă numesc Diaconu Nicolae, domiciliez în co­mu­na Bălilești, sat Bălilești, nr. 203, jud. Argeș, pensionar în vârstă de 87 de ani, și vă rog de a avea bunătatea să-mi publicați următoarea scrisoare. În ciuda anilor mei târzii, mă doare ce văd astăzi în România și nu pot rămâne indiferent. Cât mai mulți ci­titori ar trebui să-și spună părerea în această re­vistă, și poate că ne va auzi cineva.

Am trăit mulți ani în societatea capitalistă, înainte de război, și spun sus și tare că a fost o societate ci­vilizată, așezată economic și politic; fapte de co­rupție, furturi, jafuri sau prostituție erau la un nivel redus. Prețurile erau controlate și așezate.
După 1989, oamenii sunt liberi să circule, dar să și moară de foame. A apărut o societate capitalistă bar­bară. Economia a fost vândută de cei ce au condus țara, bucată cu bucată, și azi aproape că nu mai există. Peste noapte au apărut milionari și miliardari, care au jefuit în voie țara, cu acceptul conducerii. Milioane de români caută de lucru în alte țări, s-au destrămat astfel multe familii. Din cauza sărăciei, care se adân­cește, au apărut hoți, tâlhari, jefuitori, prostituate etc., iar zeci de mii de copii sunt abandonați de părinți. Câteva milioane de români aflați la limita subzistenței primesc ajutor de la primărie.
Mulți demnitari din toate partidele sunt la în­chi­soare. Parlamentul joacă cum cântă partidele... Nu vor să ridice imunitatea la cererea justiției, lucru ex­trem de grav, care încurajează corupția. Țara noastră aur poartă, noi cerșim din poartă în poartă.
Propuneri pe care să le aplice partidele, ca să schimbe din temelii starea de fapte:
1. Niciun demnitar să nu fie în afara legii. Cum s-a început o anchetă juridică, să fie suspendat din partid și Parlament. Să fie date pedepse mai mari pentru corupție, împreună cu interzicerea altor drep­turi, pe perioade mai lungi.
2. Micșorarea numărului de bugetari la comune, județe, orașe, guvern, ministere, parlament. Cunosc bine o comună care după război avea 9000 locuitori și era condusă de 10 bugetari, azi, aceeași comună are 4150 locuitori și e condusă de 30 de bugetari. Iar altă comună vecină are azi 5500 de locuitori și e condusă de 14 bugetari. O comisie ar putea stabili, în raport de situație și reducând birocrația, numărul necesar de bugetari. S-ar face economii enorme.
Pe lângă cele 2500 de comune, prin grija pri­marilor, să ia ființă mica producție, fabrici de dulciuri, gem, magiun, mobilă, cuptoare de cărămidă. Să se înființeze crescătorii de păsări, porci, de capre și vaci, care să le dea de lucru la cei defavorizați și plătiți de primărie.
3. Dezvoltarea mineritului (cărbune, metale pre­țioase), construirea de centrale și microcentrale elec­trice pe ape.
4. Prostituția să fie legalizată.
5. Să se creeze ateliere de producție - croitorie, bro­derie, croșetat ciorapi, fulare, mănuși, pulovere, sculptură, gravură, unde să se lucreze 4 ore pe zi, cu carte de muncă, așa cum erau înainte cooperativele sătești, care dădeau pâine la multe guri.
5. Președintele țării, premierul și ministrul de ex­terne să facă vizite de lucru în toate țările lumii, pentru contracte economice.
Domnule redactor, sunt aproape orb (glaucom), aveți dreptul și rugămintea să adăugați în această scrisoare și să scoateți ce credeți dvs., ca gazetar. Vă rog să o publicați spre binele țării. Poate se îndreaptă ceva. Mulțumesc foarte, foarte mult!