Principala dvs. problemă este, fără îndoială, deteriorarea severă a cartilajului care căptușește capul femural, fenomen caracteristic bolii articulare degenerative, în care procesul de condronecroză duce, în același timp, la inflamația membranei articulare. În timp, suprafața netedă a cartilajului devine rugoasă și își pierde calitățile, iar pe măsură ce capul osos "se descoperă" prin pierderea cartilajului, acesta se îngroașă și prezintă excrescențe osoase (pinteni sau osteofite), care se vor freca unele de altele, producând durere.
Așa se explică și simptomele pe care le acuzați, simptome traduse în mod obișnuit prin durere la nivelul articulației, rigiditate articulară, mai ales dimineața la trezire, iar uneori, apariția unei umflături în zona articulară.
Tratamentul artrozei, fie că aceasta e localizată la gât, membre, spate, genunchi sau se manifestă la nivelul șoldului, ca în cazul dvs., este în general orientat spre diminuarea disconfortului și, dacă este posibil, spre îmbunătățirea mobilității articulare, prin tratament medicamentos, exerciții fizice sau intervenție chirurgicală, printre alte metode terapeutice.
Nu voi insista pe tratamentele medicamentoase (antiinflamatoare, corticosteroizi, inhibitori de COX-2, hialuronat etc.), asociate cu exerciții fizice și fizioterapie, deoarece cazul dvs. presupune o deteriorare majoră a articulației coxo-femurale, în care se impune (așa cum vi s-a și propus) înlocuirea articulației deteriorate cu una artificială (artroplastie).
În principiu, artroplastia de șold (protezarea capului femural) presupune înlocuirea capului femural (proteză cu tijă) și a concavității șoldului cu o piesă din polietilenă. Deși rezultatele artroplastiei sunt adesea remarcabile, durabilitatea pe termen lung a protezelor articulare rămâne o preocupare, datele statistice sugerând că părțile înlocuite rezistă mai mulți ani prin utilizare moderată. Noi tehnologii sunt deja disponibile, acestea permițând scăderea uzurii suprafeței articulare și creșterea duratei de utilizare. Aceste noi tehnologii sunt reprezentate de suprafețe metal pe metal sau ceramică pe ceramică, asociate cu o clasă nouă de polietilene. Alte tehnologii noi se referă la modul de fixare în os a implanturilor articulare. Țesuturile moi se atașează ele însele de anumite materiale noi, cum ar fi tantumul, și reprezintă, cu certitudine, un avantaj față de celelalte materiale.
Cu toate acestea, în cazul dvs., balanța dintre beneficiile și riscurile unei asemenea intervenții terapeutice trebuie bine stabilită, ținând cont de vârsta înaintată (78 de ani) și de antecedentele patologice care ar putea determina apariția unor complicații intra și post-operatorii, de natură a vă pune viața în pericol.
Pentru lămuriri suplimentare și discutarea unor măsuri de tratament naturiste, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Există vreun leac pentru hepatită D?"
(Răspuns pentru SILVIU V. - Vaslui, F. AS nr. 1128)
Hepatita virală D sau Delta (VHD), pentru a se putea multiplica și dezvolta în organismul uman, are obligatoriu nevoie de prezența virusului hepatitic B. Persoana infectată "purtătoare de virus" doar aparent sănătoasă are în sânge o particulă a antigenului de suprafață a virusului B - greu de detectat, de care se "lipește" virusul D.
Virusul VHD se transmite unei persoane sănătoase numai dacă provine de la un bolnav cu ambele virusuri B+D sau dacă persoana sănătoasă este purtătoare de virus B apărut în organism prin: contact sexual, transfuzii de sânge, hemodializă, injectare de droguri, tratamente dentare, operații chirurgicale, acupunctură, tatuaj, aparate de ras, transmisie de la mamă la făt în timpul nașterii etc.
După o perioadă de incubație de 20-90 zile, boala poate îmbrăca o formă acută sau fulminantă, care, netratată, devine cronică, evoluând spre ciroză.
După 3 luni, încep să apară următoarele simptome aleatorii: pierderea poftei de mâncare, oboseală, grețuri, febră moderată, dureri articulare difuze, ficat mărit și mici dureri sub coaste, în dreapta, icter moderat, urină tulbure, dureri de cap etc.
Evoluția spre vindecare se face prin tratament cu Interferon, iar fibroza poate avea o regresie totală cu Lamitodină sau hepatoprotectoare cu rezultate deja cunoscute: Super Turkey Tail, Interferonat, Schizandra, Cordyceps, Tre-en-en, regim alimentar, ceaiuri amestec (armurariu, păpădie, ghimbir, rostopască, mentă, anghinare, brusture etc.).
Bolnavii de hepatită virală B, C, D, E, care nu au diabet, pot introduce în tratament un aminoacid esențial - arginina - protector și regenerator hepatic recunoscut. Multă sănătate!
Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro
"Am stări de vomă după fiecare masă"
(Răspuns pentru NICULINA DUȚĂ - com. Al. Odobești, Călărași, F. AS nr. 1131)
Manifestările descrise de dvs. se încadrează în sindromul postcolecistectomie (manifestări apărute după îndepărtarea chirurgicală a colecistului-vezicii biliare). Acest sindrom apare la aproximativ 10-15% dintre pacienții cu colecistectomie. Câteva dintre manifestările acestui sindrom pot fi: dureri abdominale, greață, vărsături, balonări, gust amar mai pronunțat dimineața, diaree, pirozis (arsuri în "capul pieptului"), regurgitații acide sau amare, meteorism abdominal. În stări grave, poate să apară febra, icterul, pancreatita acută, ceea ce impune asistență medicală de urgență. Însă, și extirparea colecistului provoacă astfel de tulburări. Majoritatea cauzelor sunt de altă proveniență, putând fi: steatoza hepatică (infiltrarea cu grăsime a ficatului), hernia hiatală, gastrita, sindromul de intestin iritabil, funcționarea anormală a sfincterului Oddi.
Iată de ce identificarea cauzelor este singura cale de a alege tratamentul adecvat. Deși vă confruntați cu această problemă de mulți ani, nu precizați dacă ați făcut investigații medicale sau urmați vreun tratament natural sau alopat. Având la dispoziție peste 180 de tipuri de produse naturale, importate de firma noastră de la producători internaționali de prestigiu, specialiștii Centrului de Consultanță SECOM vă pot întocmi programe de tratament personalizate, respectând totodată indicațiile literaturii de specialitate. În Centrul de Consultanță Naturopată SECOM pentru realizarea profilului medical al pacientului, pe lângă analizele medicale și informațiile furnizate de pacient, utilizăm sistemul de testare EIS (electroscanare interstițială) care furnizează informații privind starea funcțională a diferitelor organe.
Testarea permite atât elaborarea unui tratament personalizat, cât și urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma administrării tratamentului natural adecvat.
În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem timite prin curierat rapid, în termen de 24 ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile lunare.