Răspuns pentru AMELIA ONETE - Slatina, F. AS 1135 - "Necroza de cap femural nu mă lasă să merg"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Principala dvs. problemă este, fără îndoială, dete­riorarea severă a cartilajului care căptu­șește capul femural, fenomen caracte­ristic bolii articulare degenerative, în care procesul de condronecroză duce, în același timp, la inflamația mem­bra­nei articulare. În timp, suprafața netedă a cartilajului devine rugoasă și își pierde calitățile, iar pe măsură ce capul osos "se descoperă" prin pierderea car­ti­lajului, acesta se îngroașă și prezintă excrescențe osoase (pinteni sau osteofite), care se vor freca unele de altele, producând du­rere.
Așa se explică și simptomele pe care le acuzați, simptome traduse în mod obișnuit prin durere la nivelul arti­cula­ției, rigiditate articulară, mai ales dimi­neața la trezire, iar uneori, apariția unei umflături în zona articulară.
Tratamentul artrozei, fie că aceasta e localizată la gât, membre, spate, ge­nunchi sau se manifestă la nivelul șol­dului, ca în cazul dvs., este în general orientat spre diminuarea disconfortului și, dacă este posibil, spre îmbunătățirea mobilității articulare, prin tratament medicamentos, exerciții fizice sau in­ter­venție chirurgicală, printre alte metode terapeutice.
Nu voi insista pe tratamentele medicamentoase (antiinflamatoare, corticosteroizi, inhibitori de COX-2, hialuronat etc.), asociate cu exerciții fizice și fizio­te­rapie, deoarece cazul dvs. presupune o deteriorare majoră a articulației coxo-femurale, în care se im­pune (așa cum vi s-a și propus) înlocuirea articulației deteriorate cu una artificială (artroplastie).
În principiu, artroplastia de șold (protezarea capu­lui fe­mural) presupune înlocuirea capului femu­ral (proteză cu tijă) și a concavității șoldului cu o piesă din polietilenă. Deși rezultatele artroplastiei sunt adesea remarcabile, durabilitatea pe termen lung a protezelor articulare rămâne o preocupare, datele sta­tistice sugerând că părțile înlocuite rezistă mai mulți ani prin utilizare moderată. Noi tehnologii sunt deja disponibile, acestea permițând scăderea uzurii supra­feței articulare și creșterea duratei de utilizare. Aceste noi tehnologii sunt reprezentate de suprafețe metal pe metal sau ceramică pe ceramică, asociate cu o cla­să nouă de polietilene. Alte tehnologii noi se referă la modul de fixare în os a implanturilor articu­lare. Țe­suturile moi se atașează ele însele de anumite ma­te­riale noi, cum ar fi tantumul, și reprezintă, cu cer­titudine, un avantaj față de celelalte materiale.
Cu toate acestea, în cazul dvs., balanța dintre be­ne­ficiile și riscurile unei asemenea intervenții tera­peutice trebuie bine stabilită, ținând cont de vârsta înaintată (78 de ani) și de antecedentele patolo­gice care ar putea determina apariția unor compli­cații intra și post-operatorii, de natură a vă pune viața în pericol.
Pentru lămuriri suplimentare și discutarea unor măsuri de tratament naturiste, contactați-mă telefo­nic!
Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Există vreun leac pentru hepatită D?"
(Răspuns pentru SILVIU V. - Vaslui, F. AS nr. 1128)


Hepatita virală D sau Delta (VHD), pentru a se putea multiplica și dezvolta în orga­nis­mul uman, are obligatoriu nevoie de prezența vi­ru­su­lui hepatitic B. Persoana in­fectată "purtătoare de virus" doar aparent sănătoasă are în sân­ge o particulă a antige­nului de supra­față a virusului B - greu de de­tec­tat, de care se "li­pește" viru­sul D.
Virusul VHD se transmite unei persoa­ne sănătoase numai dacă pro­vine de la un bolnav cu ambele viru­suri B+D sau dacă per­soana sănă­toasă este purtă­toare de virus B apă­rut în orga­nism prin: contact sexual, trans­fuzii de sânge, hemodializă, in­jec­­tare de droguri, tratamente den­­tare, operații chirur­gicale, acu­punc­tură, tatuaj, aparate de ras, transmisie de la mamă la făt în tim­pul nașterii etc.
După o perioadă de incubație de 20-90 zile, boala poate îmbrăca o formă acu­tă sau fulminantă, care, netratată, de­vine cronică, evoluând spre ciroză.
După 3 luni, încep să apară urmă­toa­rele simptome aleatorii: pierderea poftei de mâncare, oboseală, grețuri, febră mo­derată, dureri articulare di­fuze, ficat mă­rit și mici dureri sub coas­te, în dreap­ta, icter moderat, urină tulbure, dureri de cap etc.
Evoluția spre vindecare se face prin tratament cu Interferon, iar fibroza poate avea o re­gresie totală cu Lamitodină sau hepatoprotectoare cu rezultate deja cu­nos­cute: Super Turkey Tail, In­ter­feronat, Schizandra, Cordyceps, Tre-en-en, re­gim ali­mentar, ceaiuri ames­tec (armu­rariu, păpădie, ghim­bir, rosto­pască, mentă, anghinare, brusture etc.).
Bolnavii de hepatită virală B, C, D, E, care nu au diabet, pot introduce în tratament un aminoacid esen­țial - arginina - protector și regenerator hepatic recu­noscut. Multă sănătate!

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Am stări de vomă după fiecare masă"
(Răspuns pentru NICULINA DUȚĂ - com. Al. Odobești, Călărași, F. AS nr. 1131)


Manifestările descrise de dvs. se încadrează în sindromul postco­le­cis­tectomie (manifestări apărute după îndepărtarea chirurgicală a colecistului-vezicii biliare). Acest sindrom apare la aproximativ 10-15% dintre pacienții cu colecis­tec­tomie. Câteva dintre manifestările acestui sindrom pot fi: dureri abdo­minale, grea­ță, vărsături, balonări, gust amar mai pronunțat dimineața, diaree, pirozis (arsuri în "capul piep­tului"), regurgitații acide sau amare, meteorism abdominal. În stări grave, poate să apară febra, icterul, pancreatita acută, ceea ce impune asistență medicală de urgență. Însă, și extirparea colecistului provoacă astfel de tulburări. Majoritatea cauzelor sunt de altă proveniență, putând fi: steatoza hepatică (infiltrarea cu grăsime a ficatului), hernia hiatală, gastrita, sindromul de intestin iritabil, funcționarea anormală a sfincterului Oddi.
Iată de ce identificarea cauzelor este singura cale de a alege tratamentul adecvat. Deși vă confrun­tați cu această problemă de mulți ani, nu precizați dacă ați făcut investigații medicale sau urmați vreun tra­tament natural sau alopat. Având la dispoziție peste 180 de tipuri de produse naturale, importate de firma noastră de la producători internaționali de pres­ti­giu, specialiștii Centrului de Consultanță SECOM vă pot întocmi programe de tratament personalizate, res­pectând totodată indicațiile literaturii de specia­litate. În Centrul de Consultanță Naturo­pată SECOM pen­tru reali­zarea profilului medical al pa­cien­tului, pe lângă analizele me­di­cale și in­for­mațiile furnizate de pacient, uti­lizăm sistemul de testare EIS (elec­trosca­nare inter­sti­țială) care furni­zează informații privind sta­rea funcțională a diferitelor organe.
Testarea permite atât elabora­rea unui tratament personalizat, cât și urmărirea evoluției stării de sănă­tate și a rezultatelor obținute în urma administrării tratamen­tului natural adecvat.
În cadrul Centrului funcțio­nea­ză un magazin de unde vă pu­teți procura produsele recoman­date sau vi le putem timite prin curierat rapid, în termen de 24 ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produ­selor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile lunare.