Puterea rugăciunii

Cititor Formula AS
Două miracole

Citesc cu bucurie și emoție "Formula AS", re­vista sufletului meu, dar când apar articole noi despre Pă­rintele Arsenie Boca, emoția mă copleșește. Sfântul Ardealului e viu, așa cum vii sunt toți oamenii lui Dum­nezeu, plecați din lumea noastră reală, dar pre­zenți în lumea nevăzută din jurul nostru.
Locuiesc în Hunedoara și fac anual 5-6 pelerinaje la Prislop. De fiecare dată, trăiesc bucuria de a păși într-un loc sfânt. Primul drum la Prislop l-am făcut în 1996, în ziua de14 septembrie, când se prăznuiește al doilea Hram al mânăstirii. Nu știam atunci că 14 septembrie este zi de Hram și că va trebui să parcăm mașina la un kilometru distanță de poarta mânăstirii. Sute de mașini și autocare, venite din toată țara, fă­ceau imposibilă circulația pe drumul destul de îngust care duce la mâ­năstire. Dar oamenii aveau răbdare și am ajuns cu bine în biserica mânăstirii, apoi la mor­mântul Părintelui Arsenie Boca, aflat lângă cimitirul măicu­țelor de la Prislop. De atunci, am revenit sta­tornic la mânăstire și am văzut de fiecare dată credința pe chipul celor care urcă drumul la mânăstire. Știu că nu v-am spus până acum nimic nou și că toate aceste lucruri despre Părin­tele Arse­nie Boca s-au mai scris și s-au mai spus, dar aș vrea să se știe că puterea Părin­telui Arsenie Boca de a ne ajuta pe noi, păcătoșii, este mult mai mare acum. "Sora moar­­te", așa cum o nu­mea părintele în predicile sale, l-a dus mai aproape de Dumnezeu pe el, care toată via­ța a umblat numai pe îngusta Cărare a Împărăției.
În 8 mai 2003, de ziua Apostolului Ioan, când Mâ­năs­tirea Prislop prăznuiește primul Hram, am fost mar­toră la două exorcizări produse la mormântul Părin­telui Arsenie Boca. Ceea ce am văzut atunci m-a mar­cat atât de puternic, încât multă vreme nu am înțeles de ce mi s-a îngăduit mie să văd așa ceva. Ex­plicația pe care am găsit-o ulterior este că pot să po­ves­tesc, fără teama că nu voi fi crezută de sceptici ori de cei care cred că ceea ce nu văd nu există. În ziua despre care vorbesc, așezați la rând, credincioșii aștep­tau să ajungă lângă crucea Părintelui, să se în­chine. Nu era niciun preot cu noi, doar un cor de tineri seminariști care cântau pricesne și "Hristos a Înviat". Eram, cred, la o săptămână sau două de la Paști. În suflete sălășluia încă bucuria Învierii. Oa­me­nii înain­tau în reculegere și tăcere, ascultând glasu­rile ce into­nau cântări așa de pătrunzătoare. Mai aveam cam 14 metri până la mor­mântul părintelui, când văz­duhul a fost sfâșiat de niște urlete sinistre. Șase bărbați puter­nici aduceau o tânără fată demonizată, culcată pe spa­te, care se zbătea și urla: "Nu vreau la tine, Arse­nie!". Au reușit cu mare efort să îi lipească capul de cru­cea Părintelui Arsenie Boca. Cu un glas nefiresc de gros, fata a urlat: "Lasă-mă, Arsenie, mă arde!", o dată tare, a doua oară mai slab, și a căzut apoi într-un somn profund. I-am văzut mai târziu chipul tânăr și frumos, dormind liniș­tit, pe tăpșanul cu iarbă din spatele cimi­tirului.
Mai aveam de parcurs maximum 6 metri până la cruce, când din nou liniștea a fost sfâșiată de urlete cumplite. De data asta, opt bărbați aduceau o femeie de 45-50 de ani, care se zbătea îngrozitor, făcea spume la gură și în­treba: "Arsenie, ce ai cu mine?". A fost și ea lipită cu capul de crucea părintelui și a urlat: "La­să-mă, Arsenie, că mă arde, ce ai cu mine, Arse­nie?". Și pe ea am vă­zut-o dormind, apoi, pe iarba de lângă cimitir.
Am ajuns și eu la cruce, m-am închinat plângând și m-am întrebat cu spaimă în suflet de ce a trebuit să fiu martoră la cele două întâmplări? Văzusem în filme exor­cizări făcute de preoți catolici, cu rostiri de for­mule și texte magice, dar credeam că este ficțiune. Sfâ­­șie­toare prin dramatismul lor, cele două exorcizări la care fusesem martoră au fost atât de rapid și de curat împli­nite, încât numai Duhul Sfânt le putea înfăptui. Duhul Sfânt, în care Duhul Părintelui Arsenie Boca s-a întors, ca să vegheze cu și mai multă dra­goste asupra celor care-L iubesc pe Dumnezeu în Treime.
În toamna aceasta, pe 28 noiembrie, mii de credin­cioși vor veni în pelerinaj la mormântul părintelui Ar­se­nie Boca. Se împlinesc 25 de ani de când "sora moar­­te" l-a răpit, deschizându-i drumul spre cer.

VICTORIA STOIAN - Hunedoara