Răspuns pentru DARIUS D. - Calafat, F. AS nr. 1133 - "Cum se poate vindeca artrita cronică reumatoidă juvenilă?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Având în vedere că fetița are doar 4 ani, trata­men­tul de debut trebuie să fie, în primul rând, axat pe terapii alopate cu acțiune imediată (tratamentele naturiste se adresează, de obicei, copiilor mai mari de 4-5 ani), eliminându-se astfel riscul de a dezvolta forme patologice cu evo­luție îndelungată (cronică), cum ar fi forma sistemică, care afectează multe zone ale organismului în plus față de articulații (inimă, ficat, splină, ganglioni limfatici etc.). Mai mult decât atât, copiii cu poliartrită reuma­toidă juvenilă trebuie să fie supuși unui examen oftalmo­logic special, știut fiind faptul că există un risc crescut de a dezvolta afecțiuni oculare poten­țial severe (ex. uveita). Ca și în cazul poliartritei reuma­toide a adultului, poliartrita reumatoidă juvenilă prezintă riscul distru­gerii articulare permanente. În plus, copilul care are boala se află în perioada de dezvoltare și poate prezenta o creștere anor­mală a oaselor (ex. accelerarea creșterii osului la un mem­bru, dar nu și la celălalt). Un alt risc este produs de tendința instinc­tivă a copilului de a nu mișca arti­culația afectată, pentru a diminua durerea, feno­men ce poate duce la slăbirea și contractarea muș­chilor, și chiar la deformarea articulară în decursul timpului.
Așa stând lucrurile, trebuie spus că, în general, tratamentul poliartritei reumatoide juvenile seamănă cu cel al poliartritei reuma­toide a adultului, deși multe dintre medicamentele utiliza­te la adulți nu sunt aprobate pentru a fi administrate co­piilor. Astfel, de la caz la caz, se pot prescrie ibuprofen, na­proxen, aspirină sau alte me­dicamente antiinflamatoare. Dacă se constată că boala are un caracter progresiv, pot fi utilizate medicamente anti­reu­matice care modifică evo­luția bolii, cum ar fi methro­tre­xatul, sărurile de aur (Ri­daura), sau agenți biologici de tipul etanerceptului (En­brel). Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, sunt utilizați de regulă doar la copiii care prezintă afectări ale organelor interne sau infla­mații ale ochiului, pe considerentul că această clasă de medicamente poate stopa creșterea copilului, atunci când sunt adminis­trate în doze mari.
Un alt factor terapeutic important este reprezentat de exercițiile care sporesc gradul de mișcare, cu sco­pul de a preveni pierderea mobilității și comba­terea deformării articulare.
Există o balanță delicată între activitatea normală și repausul corespunzător, pentru evitarea oboselii și a solicitării excesive asupra articulațiilor afectate. Pe parcursul perioadelor de activitate importantă a bolii pot fi necesare repausul la pat sau meditarea copilului acasă (dacă este elev), dar este important, din punct de vedere psihologic și fizic, să se evite izolarea aces­tuia de toate activitățile lui normale.
În cazul în care considerați mai convenabilă abor­darea terapeutică naturistă, remediile care vă stau la dispoziție pentru tratamentul poliartritei reu­matoide juvenile sunt: acizii grași Omega 3, Curcumina, aci­dul Hyaluronic, aspirina organică (Salix), Noni ta­hitian, Siliciul și Seleniul organic, asociate cu un­guente antiinflamatoare și analgezice, cum sunt Rumalaya, Eqvagel și Osteocicatrat (unguente de uz veterinar, cu efect excepțional), Arnica gel etc.
Este indicat ca remediile naturiste să vină în completarea tratamentului alopat, alegându-le riguros pe acelea care se pretează (ca efect terapeutic și do­zare) la necesitățile unui copil de 4 ani.
Să auzim numai de bine!

ELENA SPÂNU - specialist în scio-biofeedback, biorezonanță, terapii alternative și nutriționist, cabinet "Lacrima naturii" București, tel. 0744/87.01.94, 0766/48.82.02, e-mail: cabinet.lacrima1@yahoo.com

"Pot scăpa de cistită cu un leac naturist?"
(Răspuns pentru DOINA POCOVNICU - Neamț, F. AS nr. 1099)


Cistita reprezintă inflamația acută sau cronică a vezicii urinare. Se manifestă prin micțiuni (urinări) frecvente, dureri sau usturimi la micțiune și urină tulbure. Cistita apare, de obicei, după o infecție sau răceală. La femei sunt cele mai frecvente cazuri, dar se poate manifesta și la bărbați. Dacă suferința dvs. durează de 4-5 ani, trebuie să faceți o cură de trata­ment naturist de câteva luni.
În primul rând, beți 2 litri de lichid - 1 litru ceai renal (coada-șoricelului, traista-cio­ba­nului, ienupăr, coada-calului). Vă recomand și următorul tratament na­tu­ral: Candimis (pentru infecții fun­gi­ce), Capsule Milena (pentru sistemul imunitar), Betutabs (pentru funcția re­nală și infecții), Detoxis (pentru eliminarea reziduurilor din vezică).
Dacă veți reuși să faceți acest tratament, starea dvs. se va îmbunătăți semnificativ. Dacă aveți între­bări în legătură cu acest tratament, vă rog să ne con­tactați.

Dr. CĂTĂLIN MITRULESCU - medic ortoped, Timișoara, tel. 0723/35.68.00, e-mail: mitrulescu_catalin_cristian@yahoo.com

"Am o formațiune chistică la mână"
(Răspuns pentru IULIANA CERNĂTESCU - Drăgășani, F. AS nr. 1133)


Bună ziua, sunt medic ortoped și vreau să ajut printr-un răspuns o cititoare a dvs. Referitor la formațiunea de la nivelul osului pisiform, poate să fie un simplu chist sinovial, care dacă nu pune probleme de ordin simptomatic, trebuie lăsat în pace (pentru un diagnostic de certitudine trebuie însă un consult orto­pedic și o examinare atentă, care să core­leze clinicul cu imaginile RMN - tratăm oameni, nu imagini RMN!).
Ruptura parțială de LIA (ligament încrucișat anterior) nu necesită nimic mai mult decât exerciții de kinetote­rapie, pentru întărirea musculaturii stabili­za­toare a genunchiului (cu ac­cent deo­sebit pe propriocepție), iar pentru o leziune de menisc grad 2 nu se poate face mare lu­cru, fiind po­sibil ca de fapt această leziune să nu aibă nici un relevanță cli­nică, dincolo de vârsta de 30 ani. Un pro­cent sem­nificativ din populație are aceste "le­ziuni", fără să manifeste niciun simptom, ceea ce pledează pentru faptul că aceste leziuni sunt în fapt procese normale ale îmbătrânirii. Singurul lucru be­ne­fic pentru ge­nunchi, în acest caz, este reducerea stresului asupra sa, adică scăderea în greutate, și nimic altceva. Să­nătate!

ADRIAN UDREA -fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Polineuropatia diabetică nu-mi dă pace. Ce pot face?"
(Răspuns pentru GHEORGHE PAȘCANU - Târgu Mureș, F. AS nr. 1136)


În funcție de simptomele pe care le prezentați, vă recomand să urmați schema de tratament natural de mai jos:
* Diavit (Plantarom): 2x3 capsule pe zi, după mesele principale.
* Neurovital (Organika): 1x2 capsu­le pe zi, după masa de dimineață și prânz.
* Coenzprim (Walmark): 1x3 capsule pe zi, după mesele principale.
* Ginkgoprim Hot (Walmark): 1x2 capsule pe zi, după masa de dimineață și prânz.
* Lecitină de 1200 mg: 1x2 capsule pe zi.

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Știe cineva un tratament pentru hemoragie cu edem în macula retiniană?"
(Răspuns pentru OLGA STOICA - Baia Mare, jud. Maramureș - F. AS nr. 1136)

Hemoragia de care suferiți se poate trata naturist, respectând timp de 3 luni următorul tratament alcă­tuit din: regim alimentar, masaj (automasaj) și admi­nistrarea de Apisan-Forte.
* Veți mânca doar orez, mei, fasole boabe mari, linte, portocale, năut, lapte (în special cel de capră), leguminoase fierte, supă de porumbel, de iepure, fruc­te zemoase dulci, pepene, struguri, ouă crude, sucuri de fructe, reci, apă rece cu zahăr.
* Veți face, pe perioada tratamentului, un auto­masaj al zonelor de reflex ale ochilor, timp de 10 minute.
* Veți administra o cantitate de 35 g de Apisan-Forte, de două ori pe zi, timp de o lună, apoi 35 g o dată pe zi, timp de două luni. Administrarea se face dimi­neața, pe nemâncate, și la prânz, după masă, ca desert.
* Veți face și următoarele rețete naturiste:
Regenerare celulară
Se face un amestec în părți egale (câte o linguriță) din scorțișoară, nucșoară și frunze de dafin uscate. Se pune amestecul într-o cană cu apă fierbinte și se in­fuzează 20 de minute. Se strecoară. Conținutul se îm­parte în două și se bea jumătate de cană dimineața și jumătate de cană după-amiaza.
Toate bolile de ochi
Se consumă alimente bogate în vitamina A și C.
Fragilitate vasculară
Se consumă câte o farfurioară pe zi de boabe de secară pisate și fierte, timp de 10 zile la rând.
Vă doresc multă sănătate!
Pentru anumite nelămuriri, mă puteți suna la tel: 0723/74.23.98, seara, între orele 20-22.