Scrisoare către tatăl meu

Cititor Formula AS
MESAJE DIN STRĂINĂTATE

Dragă "Formula AS",
Te-am abordat cu încăpățânare, pentru a-ți face cunoscut pe unul dintre cei mai speciali oameni din viața mea. Poate mă vei întreba: "Și ce? Cine ești tu? Și ce are el atât de special?". Ei bine, eu sunt fiica lui, iar după ce ți-l voi prezenta pe el, vei înțe­lege ce îl face pe el atât de special.
Nu am înțeles niciodată de ce tatăl meu își înce­pea ziua la ora 4 dimineața, fie vară, fie iarnă; de ce nu ne lăsa la televizor mai târziu de ora 9, iar atunci când ridica vocea, de ce trebuia să ascultăm cu sfin­țe­nie. Și acum, la 29 de ani, tonul său ridicat îmi pro­voacă o tresărire. Trebuia să fim cei mai buni la ma­tematică, fizică și informatică, deși studiam la un liceu cu profil filologic. Nu am înțeles de ce trebuia mereu să citesc în timpul vacanțelor câte jumătate de bibliotecă sau să mă trezesc la 7 dimineața fix, chiar și în vacanțele la bunici sau când sărbătoream Cră­ciunul în familie!
Acum cinci ani, am evadat de acasă. M-am îndră­gostit și am început o viață nouă. Departe de casă și de părinți; ar fi trebuit să fie ceea ce mi-am dorit me­reu, nu? Tata m-a învățat să risc, așa cum zice el, "Mai bine să regreți lucrurile pe care le-ai făcut, decât să te întrebi mereu cum ar fi fost dacă". Am fu­git, deci, într-o țară străină, alături de un om pe care abia îl cunoșteam și, la fiecare obstacol, am evitat să sun acasă. Eram mult prea orgolioasă... și asta am învățat tot de la tata.
M-am bazat mereu pe intuiție, o calitate furată de la omul de afaceri care știa mereu care sunt "tren­du­rile" și făcea aur din nisip. Am respectat mereu și am cerut respect; am ajutat oameni să urce în autobuz și mi-am apreciat șefii, colegii și locul de muncă... fie că a fost ceea ce mi-am dorit sau nu.
Trezitul de dimineață s-a dovedit a fi fantastic, atunci când a trebuit să îmi organizez singură timpul, iar matematica a jucat un rol important în a-mi aduce o mărire de salariu, atunci când nu am folosit calcu­latorul pentru orice propoziție matematică. Lecturile, pe de altă parte, mi-au oferit o generoasă cultură ge­ne­rală, de altfel aproape inexistentă în străinătate, și mi-a oferit o validă încredere în sine, atunci când a tre­buit să port conversații generale despre orice și nimic.
Ego-ul acela de care vă povesteam mai devreme a fost cel care m-a salvat de la compromisuri și m-a fă­cut să îmi demonstrez calitățile și valoarea. Îmi amintesc mereu: "Teodora, nu există nu pot, există nu vreau; și asta e inacceptabil! Niciodată să nu re­nunți și mereu să fii cea mai bună!" A studiat ingi­neria și a absolvit Dreptul, vorbește mereu peste mă­sură, dar oamenii stau hipnotizați să îl asculte; iar dacă el vrea, te poate convinge că Soarele e albastru și că apune în nord!
Toate acestea le-am realizat acum, fiind încă de­parte de casă...
Prin tine, dragă "Formula AS", vreau să îi mulțu­mesc tatălui meu pentru cine este și pentru sclipirea cu care a ales-o pe mama ca soție.
Vreau să dau o medalie tuturor taților din Româ­nia pentru că rezistă, pentru ca sunt mereu alături și pentru că, fără ei, viața copiilor ar fi pe jumătate goală. Și chiar dacă nu avem o zi oficială a tăticului, noi vă sărbătorim în fiecare zi!
Tatălui meu, Viorel Mutu

TEODORA MUTU